Bıçak Sanatı - Forum

Usturadan yapılmış bıçak

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #20 : 31 Mayıs 2013, 10:34:06 »
Arkadaşlar emeğe kimse laf etmiyor. Zorunlu durumlarda tabi ki usturadan bıçak yapılır ama bıçakçılığı veya demirciliği meslek edinmiş bir kişi az biraz araştırma yapmalı. Kaldı ki forumda bu işi hobi olarak yapan birçok arkadaş çok başarılı işler yapıyor. Madem bu ürünler burada yayınlanıyor ve artık o ustanın da haberi olmuştur bişeylerden. Forumu biraz incelemesi yeterli. Ben 10 yıldır web sitesi yapıyorum ve hala haftanın bir gününü araştırma ve eğitim için harcıyorum. Bir iş yapılıyorsa hakkı ile yapılmalı.

Ayrıca madem bu ürünler buraya konuldu eleştirilere de açık olmak gerekir. Benim yaptığım bir bıçağa yapılan eleştiri beni mutlu eder. Yaptığım yanlışı bir daha yapmam. Bana eleştiri yapıldı diye kendimi haklı göstermeye çalışmam. Kaldı ki ortada hata yok bir bilgi eksikliği var. Ustalarımızda bunu pek güzel açıklamışlar. Bence bu işleri yapan ustamız bu foruma üye olup biraz inceleme yapması gerekiyor yada Bora arkadaşımız ustamıza bunları iletmeli. Bu ustanın yaptığı sadece bu ustura değil başka ürünlerini de gördük forumda ve hiçbiri kötü değildi ( Estetik görünüşü saymazsak çünkü ürünler sadece iş görsün mantığı ile yapılmış ve işlerini hakkı ile yaptıklarına ben inanıyorum ). ustamız tecrübelerine biraz daha bilgi katarsa eksilmez çoğalır. 
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2013, 10:36:29 Gönderen: Salim Türk »

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #21 : 31 Mayıs 2013, 10:47:40 »
Bora bey zaten usturanın ağız geometrisiyle bir aşı bıçağının ağız geometrisi farklı olur diye düşünüyorum , çünkü ustura teker çapına göre bir iç bükey ağız, zorlamada kırılacak bir yapıda;  aşı bıçakları daha çok düz açısal sağlam geometrilere dayanır diye düşünüyorum ? kullanmadan bir şey deyemeceğim ama sesli olarak düşünmek istedim , :) güzelim usturuları ziyan etmesinler :)

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 31 Mayıs 2013, 10:51:45 »
bence bır malzemenın evde amacsızca bekletılmesındense     bısekılde degerlendılıp kullanılması sankı daha mantıklıymıs gıbı kaldıkı bu usturaların ınsalk tarıhı dunya mırası vs olduklarınıda dusunmuyorum belkıde bunu ıslıyen arkadas tarımla ugrasan hıc okumamıs karbonuda cıvayıda duymamıs kendı kısıtlı kosullarında kısıtlı malzemelerle ancak bukadarını yapa bılen bırıdır butun bunları dusununce yapılan ısı verılen emegı tebrık edıyorum

Hocam köylerde kurulan pazarlarda aşı ve benzeri işler için orta kalite tamam işçiliği düşük ama işlevsel kesici aletler satılıyor zaten ve tahminimce usturayı bıçağa dönüştürme maliyetinden daha ucuza olduğunu söyleyebilirim , insanların evlerinde aslında bilmediği tarihi eserlerde oluyor olabilir :)

Bora

• 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
« Yanıtla #23 : 01 Haziran 2013, 12:01:15 »
  Katılıyorum  Burak kardeşim...Bu  ustura  bıçak tamamen  bizim  yöreye özgü  yöresel bir durum.Tabiki  usturaları  bu iş  için  heba etmek  yanlış.Bizim  burada  çok popüler  ve aranan bir şey  olduğu  için.Yoksa ben de zaten aşı  yapmayı  bilmem.Sadece koleksiyon amaçlı.Anadoludaki  çoban bıçakları  gibi.Ahşap  ve  çeliğin birleşimi  bana her zaman çekici  gelmiştir.Bir de şu var  buradaki  insanlar gidipte sıfır usturaları  kullanmıyorlar.Çoğu  küflü  paslı  yani  miyadını  doldurmuş  usturalık  vazifesini  yitirmiş sadece çeliği  son  bir müdahaleyle  başka  bişey  için  kullanma amaç.Forumdaki  eğeden bıçak  yapımı gibi.Miyadını dolduran bir çeliği  son bir müdahaleyle  bir iş  için kullanmak.
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

Lord Sparhawk

• **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #24 : 01 Haziran 2013, 13:15:14 »
  Katılıyorum  Burak kardeşim...Bu  ustura  bıçak tamamen  bizim  yöreye özgü  yöresel bir durum.Tabiki  usturaları  bu iş  için  heba etmek  yanlış.Bizim  burada  çok popüler  ve aranan bir şey  olduğu  için.Yoksa ben de zaten aşı  yapmayı  bilmem.Sadece koleksiyon amaçlı.Anadoludaki  çoban bıçakları  gibi.Ahşap  ve  çeliğin birleşimi  bana her zaman çekici  gelmiştir.Bir de şu var  buradaki  insanlar gidipte sıfır usturaları  kullanmıyorlar.Çoğu  küflü  paslı  yani  miyadını  doldurmuş  usturalık  vazifesini  yitirmiş sadece çeliği  son  bir müdahaleyle  başka  bişey  için  kullanma amaç.Forumdaki  eğeden bıçak  yapımı gibi.Miyadını dolduran bir çeliği  son bir müdahaleyle  bir iş  için kullanmak.

kırılmışsa, çatlamışsa tamam ama, ağzına kadar küflü veya paslı bir ustura sorunsuzca temizlenip, dezenfekte edilip iki asır daha kulanılabilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #25 : 01 Haziran 2013, 13:56:30 »
Burada aslında en önemli sıkıntı bu bıçak türünün varlığının eski usturaların bulunabilmesi ölçüsünde sürebilir olması. Azaldıkça bulunamaz ya da ucuza bulunamaz olunca deniz bitecek. Ustaların usturaların sonu gelmeden bir iki metre civa çeliği almasında ve buna su verme antenmanı yapmasında fayda var. Civa çeliğiyle çalşmak atla deve değil. Aynı tasarım civa çeliğiyle daha özgürce uygulanır. İhtiyaca göre farklı taşlamalar uygulamaya olanak tanır. Yoksa elde bir kutu kırık ustura varsa tabii ki usta değerlendirecek. Milli servet onlar.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bora

• 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
« Yanıtla #26 : 01 Haziran 2013, 14:33:25 »
 Katılıyorum  Hocam.Civa çeliği  ile de olur.Ama o  zaman karizma gidiyor.Usturadan  bıçak  yerine bıçak oluyor.Burada  caziplik  çekicilik  usturadan  geliyor zaten.Başından usturayı  aldın mı.Popülerite  aranırlık  ve karizma gidiyor.Bizim burda değerli oluşunun  sebebi  usturadan olması.Başka birşeyden oldu mu hııı  deyip  geçiyorlar.Usturayı arayıp bulmak  zor.Bulup yaptırmak  zor.Galiba insanlar  zoru seviyor.O zaman  değerli  kıymetli  oluyor. :D
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana