Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: evren ozmermer - 06 Ekim 2012, 09:32:25
-
Günaydın ustalar, arkadaşlar,
Bıçaklarımdan bazıları diğerlerinden daha hızlı paslanır cinsten :) bu bıçakların bakımları için bizim sitelerimizde kesinlikle bilgi bulamadım yabancı sitelerde var; mineral yağlar kullanın diyen var, kamelya yağı diyen , pamuk yağı diyen, kanola yağı diyen ???? kafam karıştı bende bu konuyu açmayı uygun buldum. Neler tavsiye edersininz ?
Herkeze saygılar,
-
wd-40 kulanın veya av bayinden silah yağı alın kulanın bıcakların üzerini yağlı bezle silin arada bir sıkıntı olmaz
veya wd-40 kabzaya deymiyecek şekilde namluya sıkın üzerini bir bezle siliniz aynı şekilde 1 sene dursa (su veya nem almadan hiç birşey olmaz
-
bıçaklarını yiyecek hazırlamada kullanıyorsan organik yağlar (zeytin ya da ayçiçek yağı) kullanmanı tavsiye ederim. diğer işler için kullanıyorsan özgür hocanın dediği doğrudur.
-
bıçakların gıdaya temas ihtimali yüksek (balık tutarken, avda,kapta v.s) organik yağlardan sanki zeytin yağı daha kıvamlı olması sebebiyle tercih edilmeli gibi geldi.. (lezzetde katar :):):) teşekkürler herkeze kolay gelsin...
-
Bıçak üzerinde bilemeden ve saireden kalma demir kalıntısı, tozu olmamalı. Bunlar paslanmayı çok hızlı tetikliyorlar. Tabi bıçak kirliyse yine aynı şekilde paslanma çok hızlı gerçekleşiyor. Buna karşılık eğer bıçak çok temizse paslanma çok gecikiyor. Örneğin banyodaki gariban usturam...
Bıçağın bir kenarda durduğu süre zarfında ortamda asit gibi şeyler yüzünden paslanmaya neden olacak gaz çıkışı olmamasına da dikkat edilmeli.
Son olarak da bıçak yağlanırsa görev tamam demektir.
-
Zaman içinde lekelenmesi istenmiyorsa en iyisi yağ asitleri bakımından düşük özellikli türler seçilmeli. Asiditesi en düşük natürel yağlar kanola yağı, ayçiçeği yağı tipi yağlardır. En basitinden kızartmada bozunmaya dirençli tip yağlar daha az etkilesime girer çelikle, salata ve soğuk mezelerde kullanılan zeytinyağı, susam yağı vs. gibi ısıya karşı dayanıksız yağlar zamanla lekelenme yapabilir paslanır çeliklerde. Kulanım amaçlı, besinle temas etmeyecek bıçaklarda ise ince makine yağı tipi yağlar tercih edilmeli.
Kişisel olarak mutfak bıçakları ve av bıçağı gibi bıçaklarda kanola yağı, diğerlerinde ise ince "trombon yağı" kullanmaktayım. Bu trombon yağı benim kornomda valfleri ve boruları yağlamakta kullandığım son derece ince bir mineral yağı tipi...
-
Karbon bıçak, kararıyor. Kararma paslanıyor anlamına mı geliyor? yoksa karbonun bir özelliği olarak mı kararıyor? Pas mı değil mi?
Pas ise karbon bıçaklar yeme işinde kullanılmamalı değil mi? Değilse yanlış anlaşılmanın önüne geçilmeli.
-
paslanmaz çelikler 1913 yılında keşfedildi
sonuç olarak o yıllara kadar düz karbon çelikleri kulanılmıştır sağlık acısından karbon çeliği kulanımında sakınca yoktur diyebiliriz keza bakımı yapılırsa,
ama düz karbon çeliği bıcak paslanmışsa ve gıdada kulanılırsa bunun sakıncası vardır. her halukarda bakım şarttır.
japonya üretimi şef bıcaklarının coğu karbon çeliğidir ;)
bakım içinde karanfil yağı ,kanola yağı v.s yağı kullana bilirsiniz yeterki içerisinde asit olmasın.
-
Bıçak yağlamada zeytin yağında asit olduğunu düşünüyorum bunun için en iyi ürünün daha önce kullanmış olduğum yutulursa bile zararı olmadığı belirtilen ballistol universali öneririm.
-
Yağ asidi gibi etmenlerin aslında sonucununun iyi olup olmayacağını da belki bakıp görmek gerek. Yaptığı patinasyon ile namlunun kararmasını sağlayıp paslanmaya karşı ekstra bir fayda da sunabilir.
Boynumda taşıdığım Ck60 bıçağı paslanmasın diye az biraz yağlıyordum. Sonradan metalin dışarda kalan kısmının güzelce karardığını gözlemledim. Ondan sonra yağlamaya da uğraşmadım. Yani patinasyonunu bedenimle yapmış oldum.
-
Kararma nedir?Pas mıdır? Değil midir?Kararan bıçak pas değil de sadece tepkime ise bunun üzerine bakım yapılmazsa paslanıyorsa...Nedir?Kararır ama üstüne bakım yapılırsa paslanmaz sanırım. Merak ettiğim bu. Yazılanlardan bir karara varamadım henüz...
-
Yağ asidi gibi etmenlerin aslında sonucununun iyi olup olmayacağını da belki bakıp görmek gerek. Yaptığı patinasyon ile namlunun kararmasını sağlayıp paslanmaya karşı ekstra bir fayda da sunabilir.
Boynumda taşıdığım Ck60 bıçağı paslanmasın diye az biraz yağlıyordum. Sonradan metalin dışarda kalan kısmının güzelce karardığını gözlemledim. Ondan sonra yağlamaya da uğraşmadım. Yani patinasyonunu bedenimle yapmış oldum.
Evet Üstad, bende parça parça patinasyon, ("koyulaşık" türkdiline armağan olsun daha önce kullanılmadıysa:) renk değişikliği olacağına sabit ve bütün bir koyuluğu tercih ederim. Balık temizleme pişmiş , pişmemiş ürünle çalışma sonucunda mutlaka bir kararma sözkonusu hemen yıkayıp iyi bir şekilde kurulamak faydalı olacaktır diye düşünüyorum yinede göz göz lekeler kalıyor. Antalya gibi nemi yüksek bir bölgede mutlaka yağlayıp saaklamam gerektiğini düşünüyorum.
-
Kararma nedir?Pas mıdır? Değil midir?Kararan bıçak pas değil de sadece tepkime ise bunun üzerine bakım yapılmazsa paslanıyorsa...Nedir?Kararır ama üstüne bakım yapılırsa paslanmaz sanırım. Merak ettiğim bu. Yazılanlardan bir karara varamadım henüz...
kararma bir nevi pastır malzemeyi hızlıca paslandırarak (ÇEŞİTLİ KİMYASALARLA) metalin yüzeyinde bir oksit tabakası oluştururlur bu tabaka sayesinde metal ile dış ortam arasında oksit tabaksı olduğuından birdaha paslanma yapmaz .
silah boyalarıda sıcak veya soğuk olarak menevilenir bu siyah tabakada bildiğimiz pas oksit tabakasıdır.
kimyasallar değiştikçe renkleride değişecektir.
-
Kararma nedir?Pas mıdır? Değil midir?Kararan bıçak pas değil de sadece tepkime ise bunun üzerine bakım yapılmazsa paslanıyorsa...Nedir?Kararır ama üstüne bakım yapılırsa paslanmaz sanırım. Merak ettiğim bu. Yazılanlardan bir karara varamadım henüz...
Hocam ben akşam resimi çeker paylaşırım bir bakarsın fikrin olur,
https://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=carbon+steel+patina&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1249&bih=615&wrapid=tlif134968537299910&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=XZByUJODLIGGhQfYsYG4AQ
-
Sitede de tamamen karartma ile ilgili sirke kullanılabileceğini okumuştum. Özgür hocamın dediği gibi pas tabakası ise yiyeceklerde kullanmamak daha hayırlı olacak.
Evren bey, teşekkürler, fotoğraf iyi olur,nasıl olduğunu anlamamıza yarar, benim gördüğüm bir karbon opinelde yer yer kararma olmuştu ve iyi durmuyordu...Tamamen karartabilirsek "bıçak budur" diye hava atabiliriz sağa sola::))
-
Sitede de tamamen karartma ile ilgili sirke kullanılabileceğini okumuştum. Özgür hocamın dediği gibi pas tabakası ise yiyeceklerde kullanmamak daha hayırlı olacak.
Evren bey, teşekkürler, fotoğraf iyi olur,nasıl olduğunu anlamamıza yarar, benim gördüğüm bir karbon opinelde yer yer kararma olmuştu ve iyi durmuyordu...Tamamen karartabilirsek "bıçak budur" diye hava atabiliriz sağa sola::))
tamamen karartma için av bayilerinde soğuk meneviş denilen (silah boyası ) malzeme var onlardan satın alabilirsiniz yapımı basit kulanımı kolay sıkıntı yaşatmaz ama bakım şart herşeyde olduğu gibi
-
Bir de tornacıların yaptığını gördüğüm bir operasyon var. Çoğu ustadan görüp sadece iyi birşey diye yaptığındab işlemin ne olduğu ya da nasıl "iyi" olduğuna dair net bir cevap alamadım. Malzemeyi şalomayla kızdırıp yanık yağa atıyorlar. Su vermek gibi de değil. Bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim.
-
Özgür hocam, silah boyası ilginç olabilir, kolay kolay çıkmayacaktır. Bu arada benim D2 profiller hakkın rahmetine kavuşmadı değil mi?
Selamlar.
-
Bir de tornacıların yaptığını gördüğüm bir operasyon var. Çoğu ustadan görüp sadece iyi birşey diye yaptığındab işlemin ne olduğu ya da nasıl "iyi" olduğuna dair net bir cevap alamadım. Malzemeyi şalomayla kızdırıp yanık yağa atıyorlar. Su vermek gibi de değil. Bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Söylediğiniz eskiden çok kullanılan bir menevişleme ( renklendirme -karartma ) işlemi. İşi biten malzeme menevişleme sıcaklığına getirilip yüzeyine yağ sürülür veya yağa daldırılır. yağ, sıcaklığında etkisiyle yüzeyde bir tabaka oluşturur, oldukça da dayanıklıdır.
-
Opinel karbon çakıyı bu uğurda feda ettim dün akşam. Evde sirke kokusu hakim olunca atılma tehlikesi yaşadım:) Kağıt bant sardım ince ince keserek. Akıl bu ya suyu görünce bıraktı...Ancak bantın yapışkanı hemen çıkmadı, burada verdiğim şekiller sonuç olarak iyi oldu sanırım. Sirkeye limon da damlattım. 5 Dakika normal suda kaynattım. Fotoğrafı bu akşam paylaşırım.
-
Paslanan bıçakta istenmeyen özellikle kırmızı pastır yani Fe2O3. Bu durum su ile birlikte demirin hidratlanması ile olur (OH grubu). Bu tür pas derinliğe işleyen ve stabil olmayan gevşek bir tabakadır, yayılmacıdır, çeliğin mekanik özelliklerini düşürür zamanla. Yüksek ısı ile birlikte ise çeliğin üstünde FeO kimyasal yapısında daha stabil, daha az yayılmacı ve koruyucu katman olarak bir oksit tabakası oluşur. Bu pas türü menevişte ve ısıl işlem sonrasında oluşur. Ancak bir koruma tabakası olarak en kalıcı tabaka Fe3O4 tabakası ile olur. Bu normal kırmızı tabakanın daha da oksitlenmesi ile olur, karartma formülleri, asit patinasyon, elektro-aşındırma sonucundaki karartma bu tip oksidasyona örnektir, bu tabaka Fe2O3 ve FeO tabakasından daha kalıcı ve koruyucu bir katman oluşturur. Bunun için en sağlam yöntem soğuk pas patinasyonudur, işlem zahmetli fakat sonucu mevcut olan en sağlam patinasyon yöntemidir, homojen bir kırmızı pas elde etme, ardından bunu sıfır numara celik yün ile ovalayıp işlem tekrarlanır. Bu tabakayı homojen elde etmek için çelik malzeme nitrik asit ve tuzruhu kaplar içeren kapalı bir fanusta bekletilir, u asit ve bazların buharları ile çok homojen bir kırmızı pas ile kaplanır, bu sonra dağıtılır çelik yün ile, ardından işlem defalarca tekrarlanır, 3-5 tekrardan sonra yine çelik yün ile dağıtılan pas artık siyah tabakaya dönüşmüştür. Bunu hafif polisajla parlatarak çok güzel koyu mavi-lacivert bir sonuç elde edilir, ancak bu sonucu elde etmek 5-10 gün alır. Bunun hızlandırılmış sıcak kostik banyoları ile de elde edilebilmekte olduğunu belirtmeliyim, ancak sonuç daha sığ ve daha dayanıksız olur...
-
Hocam, benim dediğim pas bazen sayacıların elinde de olur, bir demir-çelik? parçasının tamamen karardığı, ancak pasın stabil hale gelmiş olduğu durum...Ucu jilet gibi keskin olur.Geri kalan pas artık pas değildir...Burada opinelleri tam olarak bu hale getiremiyoruz sanırım. Amaç estetik görüntü yanında pasın olumsuz etkisini yok etmek, bıçaktan da maksimum verimi almak. Çok şey istiyorum sanırım.
-
O durumda hem pas istemiyorsanız hem de paslanır çeliğin performansını istiyorsanız mecuren modern toz metalurjik paslanmaz çelik düşünmelisiniz. Tabii sadece malzemenin hammadde fiyatı yüzünden oldukça masraflı olabilir...
-
http://www.kayaavmarket.com/default.asp?git=9&urun=1708
veyada opinelinize şöyle bir boya ile uygulama yaparsanız gayet siyah olur paslanmayada göreceli olarak dayanıklı olabilir
-
Bir de tornacıların yaptığını gördüğüm bir operasyon var. Çoğu ustadan görüp sadece iyi birşey diye yaptığındab işlemin ne olduğu ya da nasıl "iyi" olduğuna dair net bir cevap alamadım. Malzemeyi şalomayla kızdırıp yanık yağa atıyorlar. Su vermek gibi de değil. Bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Söylediğiniz eskiden çok kullanılan bir menevişleme ( renklendirme -karartma ) işlemi. İşi biten malzeme menevişleme sıcaklığına getirilip yüzeyine yağ sürülür veya yağa daldırılır. yağ, sıcaklığında etkisiyle yüzeyde bir tabaka oluşturur, oldukça da dayanıklıdır.
Benim dövme bıçaklarda yaptığım yöntem O:-)
-
Arkadaşım paslanmayı önlemek havayla teması kesmek ve asitli ortamlardan uzak tutmaktır arkadaşlar faydalı bilgiler vermişler.asitsiz yağ (trafo yağı,silah yağı vs.) meneviş ama ısıyı kaçırmak bıçağın sertliğini etkiler birde vazelinle kaplayabilirsin oksijenle teması iyi keser ve asit içermez silah namlularında tercih edilen bir yöntemdir etkili.kıvamı koyu olduğundan akmaz uzun zaman kalıcı olur(kulanmazsan) saygılar sunuyorum
-
Paslanan bıçakta istenmeyen özellikle kırmızı pastır yani Fe2O3. Bu durum su ile birlikte demirin hidratlanması ile olur (OH grubu). Bu tür pas derinliğe işleyen ve stabil olmayan gevşek bir tabakadır, yayılmacıdır, çeliğin mekanik özelliklerini düşürür zamanla. Yüksek ısı ile birlikte ise çeliğin üstünde FeO kimyasal yapısında daha stabil, daha az yayılmacı ve koruyucu katman olarak bir oksit tabakası oluşur. Bu pas türü menevişte ve ısıl işlem sonrasında oluşur. Ancak bir koruma tabakası olarak en kalıcı tabaka Fe3O4 tabakası ile olur. Bu normal kırmızı tabakanın daha da oksitlenmesi ile olur, karartma formülleri, asit patinasyon, elektro-aşındırma sonucundaki karartma bu tip oksidasyona örnektir, bu tabaka Fe2O3 ve FeO tabakasından daha kalıcı ve koruyucu bir katman oluşturur. Bunun için en sağlam yöntem soğuk pas patinasyonudur, işlem zahmetli fakat sonucu mevcut olan en sağlam patinasyon yöntemidir, homojen bir kırmızı pas elde etme, ardından bunu sıfır numara celik yün ile ovalayıp işlem tekrarlanır. Bu tabakayı homojen elde etmek için çelik malzeme nitrik asit ve tuzruhu kaplar içeren kapalı bir fanusta bekletilir, u asit ve bazların buharları ile çok homojen bir kırmızı pas ile kaplanır, bu sonra dağıtılır çelik yün ile, ardından işlem defalarca tekrarlanır, 3-5 tekrardan sonra yine çelik yün ile dağıtılan pas artık siyah tabakaya dönüşmüştür. Bunu hafif polisajla parlatarak çok güzel koyu mavi-lacivert bir sonuç elde edilir, ancak bu sonucu elde etmek 5-10 gün alır. Bunun hızlandırılmış sıcak kostik banyoları ile de elde edilebilmekte olduğunu belirtmeliyim, ancak sonuç daha sığ ve daha dayanıksız olur...
Sonuç olarak biz patinalı çeliği veya şam çeliğini mutfakta yiyeceklerde kullanabilir miyiz?
-
Demir balık konusunu arayabilirseniz orada demirin faydası ile ilgili bir şeyler geçmişti.