Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: sefaçabuk - 08 Haziran 2012, 16:09:53

Başlık: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 08 Haziran 2012, 16:09:53
Kılıç işi baymasın diyerek araya bir kısa devre yapmış oldum. Yanagi-ba bir Japon mutfak bıçağı, daha çok suşi yapımında veya balık fletosu vs işlerinde kullanılıyormuş. Çok farklı boyutta olanları var. Neyse, bu hikaye bir hasır damascus denemesi yapmayla başladı, hasır damascus iyi giderken son anda bir yol kazasına kurban gitti ve ortaya da bu bıçak çıktı. Yüzeydeki ince taşlamaların hepsi su taşında yapıldı, yüzeylerde ve kesme ağzında bir sürü açı var, merak eden olursa açıları anlatan bir geometrik çizim eklerim. Malzeme 1095 ve planya bıçağı kombinasyonu. Sertliği 60.5 HRC
Toplam uzunluk 310mm
Namlu 180 mm
Kalınlık 4.2 mm
Genişlik 32 mm
Şinogi ( taşlama hattı) 16mm
Sapta akçaağaç ve abanoz. Kılıf ( saya) akçaağaç, kılıf kilit pimi abanoz.

(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/Resim087.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/2-14.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/1-13.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/3-13.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/4-10.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/8-3.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/7-3.jpg)
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: arnavut-engin - 08 Haziran 2012, 16:16:27
vay vay vay sefa hocam sen ne yaptın beya valla uzun uzun bakmaktan kendimi alıkoyamadım gerçektende çok mütiş olmuş eline sağlık allah nazardan da saklasın inşallah
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: gökhan bakla - 08 Haziran 2012, 16:30:41
Hocam, hasır damascus direkten dönmüş ama çok güzel bir gelişine sut ile gene 90'a takmışsınız... ;D


Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: RSM57 - 08 Haziran 2012, 16:56:55
Sefa hocam ellerine kollarına sağlık çok çok mükemmel  :2up :2up :2up başka ne denir
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: emrekipmen - 08 Haziran 2012, 17:00:39
Hasır masır, olmuş olmamış, ne önemi var, çelik harika, bıçak şahane, kılıf muhteşem, ne diyeyim yahu, acaip olmuş işte be ustam  :2up :2up :2up :2up
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: bora atalay - 08 Haziran 2012, 17:04:00
sefa hocam müthişsin...:)
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: ozgurozdemir - 08 Haziran 2012, 17:05:05
kıskandım yahuu
gözüm kaldı desem yeridir nazarlanmasın sonra

ellerine sağlık hocam zor işelerin ustasısın  :2up
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: emin albayrak - 08 Haziran 2012, 17:23:08
ancak böyle hayran hayran bakıyoruz işte... Özgür doğru demiş valla, zor işlerin ustasısın gerçekten de... :2up :2up

geçen sefer de kılıç arasında gitar yapmıştın sen değil mi :D
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: orhanbilgin - 08 Haziran 2012, 18:31:44
 :o :o :o şahane ustam. kılıfıyla çeliğiyle tek kelimeyle şahane
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: damascus - 08 Haziran 2012, 18:32:36
Maşallah...maşallah.... ??? ??? ???
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 08 Haziran 2012, 19:08:24
Sağolun arkadaşlar...
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: vedatgizlenci - 08 Haziran 2012, 20:19:27
Ustam müthiş güzel olmuş. Ellerine sağlık. Kendi mutfağımda kullanmak için bu modelden birkaç kopya çıkardım ama başlamaya cesaret edemedim :-\. Ustam zahmet olmazsa yapımla ilgili biraz daha detay alabilirmiyiz geometrisiyle ilgili.
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: yukselenturk - 08 Haziran 2012, 20:29:12
herzamanki gibi buda çok şahane bir eser olmuş abi eline sağlık
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: Coşar - 08 Haziran 2012, 21:17:43
Hocam çok büyük ustasın valla işim müsayit olsa yanında çırak olmayı çok isterdim ellerin dert görmesin usta
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: BLACK08 - 08 Haziran 2012, 22:14:08
Sefa bey günlerdir siteyi (sabah 9, akşam 7 :)  ) karış karış geziyorum,yaptıklarınız dillere destan ama bu bir başka olmuş,ağzım açık kaldı...

Herşeyiyle muhteşem,bende olsa kullanmaya kıyamazdım ama kullanmadan da duramazdım :)

Elinize sağlık,yüreğinize sağlık..
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: Soytürk Dönmez - 08 Haziran 2012, 22:26:58
 

     Ellerine , emeğine sağlık Sefa ustam, herşeyiyle bir harika, bundan sonra GRAND MASTER demek geliyor içimden  :2up  :2up  :2up
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: Mehmet GENÇ - 08 Haziran 2012, 22:41:16
Sefa hocam senin bıçağına yorum yapmak bana düşmez ben manzara resmine bakar gibi bakıyorum başka ne diyeyim
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: ilkser - 08 Haziran 2012, 22:45:06
Hocam her işiniz kusursuz çıkmaktadır.Ayrıca sabrınıza hayranım.
Aman kimselerin nazarı değmesin.  :2up  :2up
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: Teoman. - 08 Haziran 2012, 23:36:21
 Ohhhh! Bütün yorgunluğum gitti. (şaka değil,  hatta abartmadım bile 8)- )

 Teşekkürler Sefa usta.
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 09 Haziran 2012, 00:25:26
Arkadaşlar söylediğiniz güzel sözler için teşekkür ediyorum, sağolun.

Ustam müthiş güzel olmuş. Ellerine sağlık. Kendi mutfağımda kullanmak için bu modelden birkaç kopya çıkardım ama başlamaya cesaret edemedim :-\. Ustam zahmet olmazsa yapımla ilgili biraz daha detay alabilirmiyiz geometrisiyle ilgili.

Vedat, bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım. Yanagi-ba bıçakların ölçüsü 6-10 sun arasında, bu arada 1 Sun= 3.037 cm e denk geliyor. Bu ölçü namlunun ölçüsü. Sap ölçüleride genellikle 130mm civarında oynuyor. Bıçağın genişliği et kalınlığına da bağlı olmakla beraber ağız genel açısı 10-11 dereceler arasında, doğal olarakta et kalınlığını belirleyen biraz da bu açı. Açıyı oluşturabilmek için ya taşlama hattı( şinogi) nın yerini oynaman gerek ya da kalınlığı, taşlama hattı Yanagi-ba için genellikle bıçağın namlu genişliğinin tam ortasına denk geliyor. Örneğin bu bıçakta genişlik 32 mm iken taşlama hattı tam 16 mm de, ağız açısıda şu anda 11 derece. Ağzı sadece 11 derece açmakla iş bitmiyor, bıçağın keskin ağzının 1mm sinde epeyce karmaşık bir bileme var.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/yanagiedge.jpg)
 Son 1mm kala (çizimden de anlaşılacağı gibi ) başlangıçta 11 derecelik açı 14 dereceye çıkıyor, son 02 mm kala da 20 dereceye çıkıyor. Karmaşık gibi görünsede bir kaç alıştırmayla gerçekten oluyor, bilemede işlem sırası şu şekilde
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/yanagi-ba-Hamaguriba.jpg)
Yani önce ağızdan başlıyorsun. Buraya kadar olanlar açılı ağız için. Bıçağın düz olan yüzü ise düz değil iç bükey. Bunun marifetide düz yüzeydeki bilemede kesici ağızı hem kılağısını almak hem de kesici ağızdaki son kısmı ( mikrobevel) ters taraftan düz yapmak. Bakma sen benim böyle biliyormuşum gibi yazdığıma, sonuçta oradan buradan okuduklarım  :). En iyisi bir tane başlamak, yani en iyi öğrenme yöntemi bu. Umarım en kısa zamanda başlarsın  :)
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: emrekipmen - 09 Haziran 2012, 01:07:04
Ustam, bilenen taraftaki çoklu taşlamaları bişekilde herkes yapabilir, sonuçta taşa tuttuğu açıyı değiştiriyor ve yeterli miktarda malzeme kalktıktan sonra diğer açıya geçiyorsun, söylemesi kolay, yapması zor, biliyorum, ama çok da zor iş değil gibi. Ancak arka taraftaki geniş iç bükey için teker meker hikaye yahu, neredeyse 1 metrelik çapta bir eğim var gibi, bunun için dışbükey bir takoz mu kullandın acaba?
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 09 Haziran 2012, 01:11:14
Arka tarafı döverken zaten bir eğim vermiştim temizleme ve perdah işinide serbest elle yaptım. Yine de eğim az oldu aslında daha fazla olmalıymış. Bu dediğim gibi iyi bir deneyim oldu, bir dahaki sefere sanıyorum ki tam istediğim gibi çıkarırım.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: emrekipmen - 09 Haziran 2012, 01:19:59
Peki ustam, çok soru soruyorum belki ama merak ettiydim harbiden, bu tip bir ağızın kesim hissi nasıl, elbet bişeyler doğramışsındır. Bu çoklu açıların kesim performansına etkisi var mıdır? Neden yapıyorlar böyle yani  ^-^
Bu arada merak şeyettim, acaba sen bunu denerken evde bütün halinde sebze meyva kaldı mı ?  :))
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 09 Haziran 2012, 01:30:29
Valla buna yakın bir ağızla sadece bir nakiri denemişliğim var, o çok daha ince ve buna göre kontrolü daha zordu. Buu ağız gerçekten kesmeye çok elverişili. Öncelikle kusursuz dilimleme yapıyor onu söyleyeyim. Arka yüzdeki eğimin neden verildiğini ve bendeki eğimin çok az olduğunu  ilk kesme denememde anladım. Arka yüzdeki eğim bıçak yüzeyinin kesilecek malzemeye temas etmemesini sağlıyor, yani sadece uçtaki neredeyse 05 mm lik kısım temas ediyor nesneye. Aynı şekilde açılı kısımdaki dış bükeyliğin amacı da budur sanıyorum. Bu kısımdada kesilen kısım hızla dışarıya doğru tahliye oluyor ve yüzeyle yine temas yok, Kısaca çok akıllıca bir bileme yöntemi. Usta valla ben evdeki zerzevatlardan sadece domateslerde deneme yaptım, diğer denemelerde ağaç yaprağı ve kol tıraşı   ^-^
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: emrekipmen - 09 Haziran 2012, 01:44:35
Hımm, mantıklı göründü, bi deneyelim bakalım  ;) Sağolasın  ustam...
hadi sen katananın başına, fazla oyalandın  :))  >:D
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: tolga arıkan - 09 Haziran 2012, 01:47:53
Abi eline sağlık, mükemmel bir bıçak olmuş  :2up
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 09 Haziran 2012, 01:54:06
Hımm, mantıklı göründü, bi deneyelim bakalım  ;) Sağolasın  ustam...
hadi sen katananın başına, fazla oyalandın  :))  >:D
Yarın başlıyorum yine  ^-^
sağol Tolga.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Ertarda - 09 Haziran 2012, 09:47:48
Sefa Usta, zor iş bu yahu, sana eline sağlık, ben cesaret edemezdim.
Başlık: Ynt: Yanagiba ( Damascus)
Gönderen: muraterkut - 09 Haziran 2012, 11:18:34
Hocam, hasır damascus direkten dönmüş ama çok güzel bir gelişine sut ile gene 90'a takmışsınız... ;D
+1
hakikaten harika bir şut olmuş.... mutfak sever biri olarak artık bir şef bıçağı işi tamamen kafama yattı, kesinlikle lazım birşey....
ustam, bir iş yapaken araya böyle başka bir güzellik sıkıştırmakta ayrı bir meziyet...  :2up
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: vedatgizlenci - 09 Haziran 2012, 14:28:20
Ustam açıklamalar için teşekkürler. Şimdilik bu iş boyumu  :o aşar ama ilerde mutlaka deneyecem.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: gecmisgelecek - 09 Haziran 2012, 18:52:43
Ustam çok duru bir güzelliği var ellerin dert görmesin.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 10 Haziran 2012, 01:21:20
Ustam açıklamalar için teşekkürler. Şimdilik bu iş boyumu  :o aşar ama ilerde mutlaka deneyecem.
Başla bence, boyunu aşmaz ben eminim  ;)
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: ersenanahtar - 11 Haziran 2012, 09:32:43
Sefa ustam ilk defa böyle bir namlu formu gördüm öncelikle bunun için teşekkür etmek isterim  :) bıçak çok güzel olmuş ustam herşeyiyle bir bütünlük sağlamış.. elinize sağlık

benim bir sorum olacak akçağacın doğal rengini nasıl koruyorsunuz ben dut ile ceviz karışımı bir bıçak yapmak istiyorum lamine
dutun o beyazlığının kirlenmesini bir türlü engelliyemiyorum nasıl bir koruyucu ile sağlıyorsunuz...
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 11 Haziran 2012, 10:40:54
Sağol Sinan, akçaağaç rengini dış etkilerden çok fazla değiştirmeyen bir ağaç ama dut öyle değil. Gözlediğim kadarıyla dut ahşabı kesiliş yerine bağlı olarak zaman içeriinde ya sararıyor veya daha da koyulaşıp kahverengiye doğru gidebiliyor. Sanıyorum bunda güneş ışınlarının etkisi var. Örneğin beyazla başladığın ağaç bir süre sonra sarı oluyor, koyu sarıyla başladığında açık kahverengi. Bir yılı geçen akçaağaçlarda bu sorun yok. Benim formül hep aynı; balmumu + çam terebentin + zeytinyağı ( sızma) bunu bir kaç kez uyguluyor ve ardından siliyorum. Fazla parlamışsa skoç fiberle üzerinden hafifça geçiyorum o kadar. Koyu renkli ağaçlarda Özgür arkadaşımızın gönderdiği tung yağı da çok güzel iş görüyor.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: circassian - 11 Haziran 2012, 11:31:48
Eh , sonunda orijinalini de yaptin yani , benim sadece bu geometriyi anlamam 10kusur sene almisti. Ellerine saglik. Japonik butun tek taraflilarda benzer geometri var. Arka icbukeylik icin  kullanilan taslar takribi 120-130 filan capinda , dolayisiyla bizim tekerlerle  olacak is degil.  Makinasi olanlar , zimparanin uzerinden aktigi duz yuzeyi , bu caplarda bir dairenin kisa bir parcasi olarak degistirebilirler  ( tak cikart bir sert  tahta bile is goruyor , kanna bicaginda bir yerlerimi yirtmistim yapabilene kadar , hala da becerebilemedim )

not  , desen sahane olmus , planya bicagi paslanmaz degil herhalde , nasil oluyor?
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 11 Haziran 2012, 15:58:51
not  , desen sahane olmus , planya bicagi paslanmaz degil herhalde , nasil oluyor?
Sağolasın, planya bıçağından daha öncede damascus dövmüştüm içerisinde bir miktar krom ve nikel var sanıyorum ama ne kadar olduğunu bilmiyorum doğrusu ama paslanmaz değil. Bir sürü farklı malzemeden planya bıçağı var. Bunuda önce denedim sonra devam ettim. Sağolsun Taner epeyce bir almıştı benim için, bunlar onlar.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: erco-ergün - 13 Haziran 2012, 21:50:37
Elinize salık, çok güzel bir bıçak :2up. Geçmiş günlerde ben de damask yapmaya denedim ama olmadı :-[.  Çok fazla ısıtım galıba.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: deserteagle - 18 Haziran 2012, 11:37:34
Muhterem, ayrıntıları atlamamada, tarza uymada bu derece titiz davrandığından dolayı, makine ile kolaya kaçmak yerine işin içine alın terini koyup günlerini verdiğinden dolayı, elde ettiğin sonuçla da bize bu göz zevkini yaşattığından dolayı çok çok çok teşekkür ediyorum. Umarım aklına hep böyle birbirinin tekrarı olmayan işler gelmeye devam eder ki hem sen hep o farkı yakalamanın keyfini alırsın hem de bize bu yaptıklarını pc başında izlemek kısmet olur. Bu ve diğer göz zevkini okşayan çalışmalara bakmak insanın sıkıntısını dahi hafifletiyor.

Bu çalışmada gördüğüm ve senin yakında tamamlayacağını umduğum tek yarım kalan şey şu hasır damascus işi... Onu da bilmiyorum belki arka planda ilerletmiş bile olabilirsin. Belki bir sonraki denemende daha bile uç noktada bir çalışmaya girişeceksin. Merakla bekliyoruz.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: erkanucar - 18 Haziran 2012, 14:00:56
Sefa bey harika eserler yapıyorsunuz. Çok çalışırsam belki benimde olur.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 18 Haziran 2012, 18:52:15
Eylem, güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, sağol.
Erkan, neden olmasın sonuçta bizlerde sürekli birşeyler öğrenme süzericindeyiz. Başlamak lazım bir an önce  ;)
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Yunus Emre TOK - 27 Haziran 2012, 07:54:37
hocam söyleyecek söz bırakmıyorsun maşallah ellerin kolların dert görmesin bu kadar emek teferruat sabır birde araya sıkıştırıp kafa dağıtmak için yapıyorsun maşallah muhteşem olmuş  :2up :2up :2up :2up
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Hitokiri - 27 Haziran 2012, 15:38:55
Sapı ve kını çok duru olmuş kendisi ise göz alıcı. Emeğinize sağlık  :2up
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 27 Haziran 2012, 19:59:55
Teşekkürler arkadaşlar, eksik olmayın.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: togay yurtsever - 28 Haziran 2012, 09:09:30
Sefa bey şu bıçağı gördükçe varya Yemin ederim kalbimin yağları eriyor,telefonuma ekran koruyucusu yaptım artık sürekli bakıyorum.Nerden üye oldum diyorum kendi kendime bazen  O:-) inanılmaz güzel vallahi.Biraz ağaç oyma işinden anlıyorum ama böyle bir işçiliği hayatta yapamam elleriniz dert görmesin.
Inşallah böyle bir bıçağı gün gelir mutfağımda kullanırım. 
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Yilmaz Dogan - 24 Ekim 2014, 22:03:01
hic farketmemisim valla super olmus ellerine kollarina saglik hocam valla isik saciyorsun ALLAH razi olsun
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 24 Ekim 2014, 22:11:24
Çok sağol Yılmaz, teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: egeleme_rampasi - 24 Ekim 2014, 22:17:09
Son mesajı görünce konuyu baştan bir okuyayım dedim. Hocam cidden zor iş becermişsin.

Bu bıçaktaki ağız yapısı çok karmaşık; -açmasını geçtim, o zaten zor- nasıl bilenir bu yahu?? Vay canına!

Eseri çok beğendim onu da belirteyim...
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Hasan BAHCİVAN - 24 Ekim 2014, 23:32:19
Sefa abi harika bir çalışma bize bu göz zevkini yaşattığınız için teşekkürler. Hazır konusu açılmışken yeni elime ulaşan bir parçalık 1.4112 çeliğimden sadece mutfak bıçakları yapmak istiyorum ve deba ile yanagibadan başka model de gözümde canlandıramıyorum ama bazı detaylar beni korkutuyor mesela düz kısmın içbükey olması şart mı bunu yapmasak ne olur. Ya da mesela aynı formdaki bıçağı çift taraflı scandi ağız açsak tasarıma hakaret mi olur kafamda deli sorular  :)
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 25 Ekim 2014, 02:37:10
Arkadaşlar öncelikle ilginize çok teşekkür ederim, çok sağolun. Hasan, 1.4112 (440B) kullanılarak Yanagiba veya Deba yapılabilir, aslında Honesuki de bu listede yer alabilir. Yanagiba da düz kısmın iç bükey olması bu bıçağın kullanım amacı açısından önemli, yapmasan ne olur, bir şey olmaz. Her türlü bıçak veya kılıcın yapım hikayesi ayrı olabilir, yorum farklılığı olabilir veya belli bir sentez üzerinden orijin esaslı farklı şeyler üretilebilir. Kişisel olarak sakınca görmüyorum. Bence burada önemli olan geleksel tarzın ne olduğunun farkında olmak. Herhangi geleneksel bir nesnenin sırf bilgisizlikten ötürü benzerini yapmak ayrı bir şey, bilerek  yorum katmak ayrı bir şey  ;) Şimdiden kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 25 Ekim 2014, 03:19:43
Sefa ustam elinize sağlık çok güzel olmuş .böyle başarılı işler yapmak bizlere de nasip olur inşallah.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Hasan BAHCİVAN - 25 Ekim 2014, 09:53:21
Teşekkürler abi  :)
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Emrah - 25 Ekim 2014, 22:39:59
Bıçağa yorum yapmak ne haddimize sanki cnc den çıkmış. Ama o damascusun desenine bayıldım hocam. ellerine saglık
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 26 Ekim 2014, 00:32:31
Arkadaşlar gerçekten çok teşekkürler, yaklaşık ikibuçuk yıl olmuş, hala beğenilmesi onur verici. Sağolun.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: devrim - 26 Ekim 2014, 00:35:08
aslında sabah gördüm de konu taze hortlatılmıştı yazmak istememiştim şimdi herkes yazmış bende yazabilirim >:D mükemmel olmuş sefa ustam ellerine sağlık :2up :2up
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Özgür Burak - 26 Ekim 2014, 04:41:46
Efsane olmuş desek yanlış olmaz Sefa Ustam ellerinize sağlık gerçekten  :2up
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: Salim Türk - 26 Ekim 2014, 12:46:47
Bende ara ara bazı zamanlarda bu konuyu açar bıçağa bakarım hep :) Sefa hocam daha sonra hasır damast yapmadınız. En azından biz görmedik. Bu şekilde yapılmış farklı damascuslar görmek isteriz.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: osmanerdem - 26 Ekim 2014, 14:30:48
ellerinize sağlık hocam bu eserlerinizin karşısında söylenecek söz bulamıyorum.saygılar
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 26 Ekim 2014, 16:35:37
Konu harbi harbi hortladı  ^-^ tekrardan çok teşekkürler, sağolun.


Sefa hocam daha sonra hasır damast yapmadınız. En azından biz görmedik. Bu şekilde yapılmış farklı damascuslar görmek isteriz.

Salim, aklımda denemek istediğim çok şey var, hasır desendeki hatamı biliyorum bu nedenle ilk yapacağımı hatasız yapabileceğimi düşünüyorum. Asıl başka desenler var yapmak istediğim ama bir çoğunu bekletiyorum. Zaten pek bir şey yaptığım yok, elimde bir kılıç var onunla zaman geçirip duruyorum  ;)
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: devrim - 27 Ekim 2014, 17:33:10
kılıç ne tür kılıç Sefa ustam heycanlandım şimdi  >:D
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 27 Ekim 2014, 22:40:18
Katana.
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: devrim - 28 Ekim 2014, 23:20:20
hayırlı olsun ustam allah tamamına erdirsin :2up meraklandım şimdi O:-)
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: orkunaydin350 - 15 Nisan 2019, 14:02:08
Ağız açısı ve geometri konusunda güzel bilgiler içeren bir başlık. Biçak da ayrıca güzelmiş Sefa hocam, elinize sağlık. Gerçi bunu söylemek için 7 sene kadar geç kalmışım, malum bu fomumla tanışmaya ve bıçak sevdasına geç başladım. :-[

Merak ettiğim bir konu var; Balık bıçakları serisinde yaptığınız içbükey taraf ve ağız açılmış taraf bu bıçak ile aynı. Yani sağlak kullanım için bıçağı elimize aldığımızda sol taraf içbükey ve sol taraf dışbükeyimsi kademeli taşlama var. Yakut bıçaklarının oyuk kısmı da mantıken hamaguriba gibi temas yüzeyini azaltma işlevini görüyordu. Peki neden hamaguriba'nın tersine oyuk kısmı sağda ve dışbükey kısım solda?
Başlık: Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
Gönderen: sefaçabuk - 15 Nisan 2019, 18:16:46
Vay be harbiden de çok zaman geçmiş üzerinden  ::),
Evet, Yakut bıçağında buradaki durumun tersine bir durum var. temel olarak aynı mantığa dayalı bir geometrisi var her ikisinin de, belli bir nedene dayalı olduğunu sanmıyorum, geleneksel yaklaşım biçimidir sanırım. yakut bıçaklarında zaten sağ sol kullanımı işi yok, oyuk ( iç bükey kısım) hep aynı tarafta. Nedeni konusunda herhangi bir bilgiye rastlamadım şu ana kadar.