Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Ertarda - 25 Mayıs 2012, 12:53:44
-
Çelik 1.4112
Kalınlık 3,5 mm
Namlu 115 mm
Tam Boy 225 mm
Sap Stablize edilmiş gül, üzeri kızıl renk Schaftöl
Kabzadaki liner Vulkanize fiber
(http://img703.imageshack.us/img703/3129/blade5001.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
(http://img213.imageshack.us/img213/8704/blade5002.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
(http://img822.imageshack.us/img822/9238/blade5003.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
(http://img842.imageshack.us/img842/3214/blade5004.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
(http://img36.imageshack.us/img36/3633/blade5005.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
(http://img72.imageshack.us/img72/3893/blade5006.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
Bıçağı hikayesi ise şöyle:
http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/uretime-biraz-ara-verdim/
konusunu takip edenler hatırlayacaklardır. Üretime ara verip bir takım deneyler yapmıştım bu deneylerden biri de 'frezede konik kuyruk yapabilir miyim acaba' deneyi idi.
(http://img10.imageshack.us/img10/9417/bladefree17.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-04-17
(http://img515.imageshack.us/img515/6175/bladefree18.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-04-17
Dikdörtgen saçda kuyruğu konikleştirince elime ilk geçen şablonu üzerine çizip profili çıkardım. Uzun süre öyle bekledi. Bir ara diğer bıçakların arasında ısıl işlemi de yapıldı. Bir süre de öyle bekledi. Yarım kalan işleri bitirmeye başlayınca da ortaya bu bıçak çıktı.
-
ovv harika olmuş ;)
-
Ertuğrul, çok kusursuz görünüyor. Pimler mozaik pim ama detaylar görünmemiş. Üzerine kulak çöpüyle biraz sirke sürseydin de pimleride belirgin bir şekilde görseydik daha da güzel olurmuş. Ellerine sağlık :2up :2up :2up
-
Ertuğrul, çok kusursuz görünüyor. Pimler mozaik pim ama detaylar görünmemiş. Üzerine kulak çöpüyle biraz sirke sürseydin de pimleride belirgin bir şekilde görseydik daha da güzel olurmuş. Ellerine sağlık :2up :2up :2up
Hocam pimler paslanmaz çelik - prinç kombinasyonu. Fotoğrafta değil, normalde de desen pek belirgin değil. Yakın gözlükleriyle dikkatli bakılmadan görünmüyor. Ama paslanmaz çelik balçağa da bu pimler yakışıyor.
-
Ertuğrul Ustam,
Ellerine kollarına sağlık. Bütün emeklerin sonuca değmiş...
-
Usta çok harika gözüküyor ellerinize sağlık,çok temiz işçilik çıkarmışsınız
-
Abi elleri sağlık çok güzel görünüyor yine.Saygılar.
-
elinize sağlık
-
Boyuyla ve 3,5 mm çeliğiyle oldukça heybetli , ağızın büyük tekerle iç bükey açılmasından dolayı bir o kadar kibar duruyor. Ellerine sağlık usta. Gelelim kafama takılan sorulara
İç bükey bir bıçakta açı hesaplaması mümkün müdür? Taşlama genişliğini resimden izafi 2,7 cm hesapladım ve düz taşlama olsaydı yaklaşık 7,4 derece gibi müthiş ince bir ağız çıkacaktı. İçbükey olmasından dolayı ağızdaki atıyorum yarım milimlik incelik düz taşlamaya göre daha yukarlarda kalınlaşıyor. Büyük tekerle açılmış içbükey taşlama düz taşlamaya göre daha keskin ancak daha zayıf bir namlu ağzı mı demek değil midir? Ayrıca düz taşlama daha kolay bilendiğine göre tüm bunların ışığında içbükey taşlamanın avantajını bana bir anlatın lütfen.
Tam çıkış saatim haldır haldır yazdım, cümleler kopuk oldu nereye varmak istediğim bile belli değil kusura bakmayın.
-
Boyuyla ve 3,5 mm çeliğiyle oldukça heybetli , ağızın büyük tekerle iç bükey açılmasından dolayı bir o kadar kibar duruyor. Ellerine sağlık usta. Gelelim kafama takılan sorulara
İç bükey bir bıçakta açı hesaplaması mümkün müdür? Taşlama genişliğini resimden izafi 2,7 cm hesapladım ve düz taşlama olsaydı yaklaşık 7,4 derece gibi müthiş ince bir ağız çıkacaktı. İçbükey olmasından dolayı ağızdaki atıyorum yarım milimlik incelik düz taşlamaya göre daha yukarlarda kalınlaşıyor. Büyük tekerle açılmış içbükey taşlama düz taşlamaya göre daha keskin ancak daha zayıf bir namlu ağzı mı demek değil midir? Ayrıca düz taşlama daha kolay bilendiğine göre tüm bunların ışığında içbükey taşlamanın avantajını bana bir anlatın lütfen.
Tam çıkış saatim haldır haldır yazdım, cümleler kopuk oldu nereye varmak istediğim bile belli değil kusura bakmayın.
Çok güzel soru, konuyu biraz irdeleyelim.
(http://img442.imageshack.us/img442/5959/grindings.png)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
Not: çizim ölçekli değil şematiktir.
1. No'lu şekilde düz ağız açılmış ve ardından yaklaşık 20 derece bilenmiş bir bıçak var.
Diyelim ki bu bıçak körleşti ve tekrar bilendi, ağız gittikçe daha geriye gideceğinden bilendikçe kesici ağız kalınlaşacaktır. Bu durumun bıçağın kesme performansını olumsuz etkileyeceği aşikar.
2. No'lu şekilde standart bir içbükey ağız var. Böyle bir bıçakta ilk bilemelerde ağız geriye çekilse bile kalınlaşma pek fazla olmuyor. İşte iç bükey taşlamanın en önemli avantajı bu. Ancak ilerleyen safhalarda bileme sayısı arttıkça bu tip ağızda da kalınlaşma kaçınılmaz. 2 No'lu şekilde ki gibi bir içbükey ağız açmanın bir tablosu var.
(http://img41.imageshack.us/img41/3951/grinderfullsize.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-05-25
#50 bıçak üzerinde konuşacak olursak bu tabloya göre 3.5 mm kalınlıkta bir namluya 200 mm çaplı tekerlekle ağız açarsak, ağız kalınlığını 0,5 mm bırakırsak iç bükey 18,2 olması lazım. (Çelik kalınlığı - bırakılacak ağız = 3,5 mm - 0,5 mm =3,0 mm). Oysa bu bıçakta içbükey 23 mm. Yani 5 mm daha fazla. Bunun nedeni taşlamayı 3. şekildeki gibi yapmış olmam.
Şimdi 3. şekli konuşalım. Herkesin görebileceği gibi, namlu defalarca bilense bile ağız kalınlaşmayacaktır.
Bu ağız nasıl açılıyor diye soracak olursanız, önce 2. şekildeki gibi standart bir içbükey ağız açıyorum. Daha sonra taşlamayı yukarıya doğru devam ettiriyorum.
-
ellerine sağlık abi, çok güzel olmuş yine :2up :2up
-
Bu ağız nasıl açılıyor diye soracak olursanız, önce 2. şekildeki gibi standart bir içbükey ağız açıyorum. Daha sonra taşlamayı yukarıya doğru devam ettiriyorum.
Püf nokta için teşekkürler Usta. Müsadenle soruma bir düzeltme/ekleme yapmak istiyorum. 1 nolu çizimde gözüken forma yakın, İkinci bir ağızı olmayan scandi formu da bu sınamaya eklersek nasıl olur ? Benim ilk başta düz taşlama diye kastetmeye çalıştığım aslında scandiydi. Ama aklımın bir köşesinde "scandi tek yönlü olur" gibi yanlış bir bilgi kaldığından her seferinde düz taşlama diyorum. Halbuki scandi başka single scandi başka ama alışkanlıklar işte.
Bir de bu yaptığınız 3. tip taşlamanın ısıl işlem riski biraz daha yüksek sanırım.
-
Bu ağız nasıl açılıyor diye soracak olursanız, önce 2. şekildeki gibi standart bir içbükey ağız açıyorum. Daha sonra taşlamayı yukarıya doğru devam ettiriyorum.
Püf nokta için teşekkürler Usta. Müsadenle soruma bir düzeltme/ekleme yapmak istiyorum. 1 nolu çizimde gözüken forma yakın, İkinci bir ağızı olmayan scandi formu da bu sınamaya eklersek nasıl olur ? Benim ilk başta düz taşlama diye kastetmeye çalıştığım aslında scandiydi. Ama aklımın bir köşesinde "scandi tek yönlü olur" gibi yanlış bir bilgi kaldığından her seferinde düz taşlama diyorum. Halbuki scandi başka single scandi başka ama alışkanlıklar işte.
Bir de bu yaptığınız 3. tip taşlamanın ısıl işlem riski biraz daha yüksek sanırım.
Scandi ağız bunlardan tamamen farklı.
Diyelim ki ısıl işlem öncesi yarım mm bilenecek ağız bıraktık. Son bileme esnasında çeyrek mm bir taraftan çeyrek mm diğer taraftan bileriz ve bıçak keskinleşir. Keza bıçak körelince de yine her iki taraftan çeyrek mm bileriz. Yukarıdaki 3 tip için de bu geçerli.
Oysa scandi ağızda tüm çelik bileniyor. Scandi kelimenin tam anlamıyla, ağız açılmamış lamanın sabit bir açıyla bilenmesidir. Bıçak köreldiği zaman da yine tüm açılı alan baştan bileniyor. Bu bileme işlemi oldukça zor olur.
Forumda bir yerlerde bir arkadaşımız bushcraft bıçakların doğada kolay bilensin diye ağızlarının scandi açıldığını söylemişti. Ben buna katılmıyorum. Dağ başında körelmiş bir scandiyi bilemek yerine yukarıdaki 3 ağızdan herhangi birini bilemeyi tercih ederim.
Bir de bu yaptığınız 3. tip taşlamanın ısıl işlem riski biraz daha yüksek sanırım.
Şimdiye kadar hiç problem yaşamadım. Hava çeliklerinde ağız çatlama riski oldukça düşük. Ama karbon çelikler için aynı şeyi söylemek zor.
-
"Forumda bir yerlerde bir arkadaşımız bushcraft bıçakların doğada kolay bilensin diye ağızlarının scandi açıldığını söylemişti."
Söyleyen ben olabilirmiyim. :) İki sebebi var söylediklerine göre; biri düz bir yüzeyde ağız açısını bozmadan bilenebilmesi, ikincisi üçgen formun mühendisler tarafından da çok kullanılan darbe dayanıklılığı. Bir de şu noktaya parmak basmak istiyorum. Survival bir durumda olsak ben de scandi ile uğraşmak istemem. Ama survival zor koşullarda canlı kalabilme iken bushcraft doğada zor koşullarda yaşamaktan zevk almaktır. İyii bir bushcrafter, doğadan elde ettiği birkaç taşı çoktan düzleştirmiştir bizlerin dağbaşı dediği kendi yaşam alanında. Kaç tane böyle yaşayan adam vardır orası da ayrı bir muamma tabi.
Konuya dönecek olursak sizin yapmış olduğunuz 3. numaralı formda en az 5 mm ende (23-18) 0,5 mm kalınlıkta bir ağız var. Doğru kullanım ve doğru bileme ile kolay kolay bitmeyecek bir ağız. :2up
Bana soracak olsanız bıçak kullanmayı bilmeyene (el becerisi olmayan Amerikalılara :) ) scandi bıçağına özen gösterene keskin bir içbükey vermek lazım 8)
-
Ertuğrul, çok hoş olmuş yine, konuyu nedense atlamışım, sen sevmiyorsun ama ben yine de "eline sağlık" diyeyim :2up
Taşlama türleri üzerine çok güzel özetlemişsin ustam. Scandi hikayesinde de kolay bileyleme dediydim ama rahatlık anlamında kastetmemiştim tam olarak, o da var tabii, az bir hareketle düzgün bir keskinlik yakalanmasının dışında, Ertuğrul'un koyduğu resimlerdeki 1 nolu taşlama türü bileylendikçe ağız kalınlığı artacaktır, performansı da buna koşut kötüleşecektir. 3 numarada gösterilen türün dışında pek bileylendikçe performansı düşmeyen bir taşlama yok, ancak scandi'de bileylendikçe kesme performansından bişey kaybetmez, hep aynı açı ve aynı eğimde sabit kalır. Bir de scandi olmayan taşlamalarda kullanıcının bileylerken ağız açısını bozma ihtimali çok yüksektir. Genelde birkaç bileylemeden sonra 20 küsurlarda aşılmış ağız 40 derecelere kadar yükselmiş olur....
-
Ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş harika :2up :2up
-
Ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş harika :2up :2up
-
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Kullanmış olduğunuz mozik pimlerde;vurguyu detaylarda arayanlar için ayrı bir hava olmuş,bu tarz pimleri nerden tenin edebiliriz?
-
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Kullanmış olduğunuz mozik pimlerde;vurguyu detaylarda arayanlar için ayrı bir hava olmuş,bu tarz pimleri nerden tenin edebiliriz?
Ben ebay'den almıştım.
-
Elinize sağlık.
Kendini ispatlamış loveless tarzınının kaliteli ve güzel uygulaması. 8)
-
Elinize sağlık.
Kendini ispatlamış loveless tarzınının kaliteli ve güzel uygulaması. 8)
Evet, işte budur.
Ben de, acaba o kadar uğraşmama rağmen Loveless'a benzememiş mi acaba diye düşünmeye başlamıştım. Eylem Hoca içimi rahatlattı.
Gerçekten'de Loveless'ın en klasik modelinin bir kopyasını yapmaya çalışmıştım.
-
Siyah olsa daha bi benzeyecekti mirim.
-
Siyah olsa daha bi benzeyecekti mirim.
Ya da koyu yeşil mikarta ;)
-
Hımm ben benzetemedim, Eylem söyleyince bir benzerlik olduğunu çaktım. Loveless bıçaklarında genel olarak karın o kadar şişkin olmaz, şişkinlik yatay kesite taşınmıştır. Taşlama biçimi de daha "Ertuğrul" tarzı olmuş ^-^ Bir de loveless'larda daha keskin hatlar görünür kabza ve balçak kenarlarında, daha ergonomik olduğunu söyleyemeyeceğim :D .
http://www.boblovelessknives.com/for_sale_22.html (http://www.boblovelessknives.com/for_sale_22.html) 22 dolara gidiyor bu mesela ::) ...
-
amerikalılar üç sıfır ne zaman attı paradan? :)
-
amerikalılar üç sıfır ne zaman attı paradan? :)
Ho ha ha ha haaaaaa! :D :D :))
-
:D 22 grand diyecektim de ::) :))
-
Samimi söylüyorum, fiyatından haberim olmasa, linkteki Loveless ve Arda yı yanyana koysalar, ikisinden birini seç senin olsun deseler Arda yı seçerdim. Kuyruk taşlaması, pimler ve kılıf kesinlikle daha başarılı.
-
Samimi söylüyorum, fiyatından haberim olmasa, linkteki Loveless ve Arda yı yanyana koysalar, ikisinden birini seç senin olsun deseler Arda yı seçerdim. Kuyruk taşlaması, pimler ve kılıf kesinlikle daha başarılı.
İşte bu mesaj çok hoşuma gitti. Koltuklarım kabardı. :)
-
Samimi söylüyorum, fiyatından haberim olmasa, linkteki Loveless ve Arda yı yanyana koysalar, ikisinden birini seç senin olsun deseler Arda yı seçerdim. Kuyruk taşlaması, pimler ve kılıf kesinlikle daha başarılı.
Bunun üzerine defalarca resimleri karşılaştırdım. Ertuğrul Abi' nin eksiğinin şu olduğuna karar kıldım: Resimlemede eksiklik var sanki. Çünkü kılıfı bile diğerinden çok daha güzel.
-
Ertuğrul usta tebrik ederim gerçekten çok güzel bir bıçak olmuş ve bence senin bıçağın çok daha güzel çünkü sen yaptın, ellerine kollarına sağlık.