Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: Tuna - 06 Mayıs 2021, 20:41:50
-
Merhabalar ustalarım bir sorum olacaktı sizlere makas çeliğinden bir av bıçağı yaptım her şeyi güzel gitti fakat ağızı açtıktan sonra çapak aldığım yerde ağız kısmında kırılma olduğunu fark ettim bunu nasıl düzeltebilirim ya da niye sorun oldu yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim
-
Bir fotoğraf ve hangi aşamada olduğu belirtilirse ustalar daha isabetli yardımcı olabilirler.
-
Merhabalar ustalarım bir sorum olacaktı sizlere makas çeliğinden bir av bıçağı yaptım her şeyi güzel gitti fakat ağızı açtıktan sonra çapak aldığım yerde ağız kısmında kırılma olduğunu fark ettim bunu nasıl düzeltebilirim ya da niye sorun oldu yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Fotoğraf paylaşabilir misin ?
-
Bahsettiğiniz kılağı olabilir mi? Diğer ustalarımın söylediği gibi detaylı fotoğraf koyabilirseniz net bir yorum yapılabilir.
-
Resmi görmeden yorum yaparsak bıçağın sertliği fazla olabilir su verdikten sonra kaç derecede meneviş yaptınız mesela
Yada bileme açınız dar olabilir çok hassas bir ağız olmuştur en ufak hatada kırılmıştır.
-
Resmi görmeden yorum yaparsak bıçağın sertliği fazla olabilir su verdikten sonra kaç derecede meneviş yaptınız mesela
Yada bileme açınız dar olabilir çok hassas bir ağız olmuştur en ufak hatada kırılmıştır.
şuan atölyemde bıçak gitmem lazım resimlemek için çektiğim resim boyutunu kabül etmiyor malesef
-
Bir fotoğraf ve hangi aşamada olduğu belirtilirse ustalar daha isabetli yardımcı olabilirler.
haklısınız bu mecraya yeni katıldım tam sistemi kullanmasını bilmiyorum resim dosyası büyük diyor küçültemedim
-
Merhabalar ustalarım bir sorum olacaktı sizlere makas çeliğinden bir av bıçağı yaptım her şeyi güzel gitti fakat ağızı açtıktan sonra çapak aldığım yerde ağız kısmında kırılma olduğunu fark ettim bunu nasıl düzeltebilirim ya da niye sorun oldu yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Fotoğraf paylaşabilir misin ?
paylaşmaya çalışıyorum fakat boyuttan dolayı sıkıntı yaşadım elimde de şuan bıçak yok tekrar resimlemek için en kısa sürede çekim yapıcam
-
Merhabalar ustalarım bir sorum olacaktı sizlere makas çeliğinden bir av bıçağı yaptım her şeyi güzel gitti fakat ağızı açtıktan sonra çapak aldığım yerde ağız kısmında kırılma olduğunu fark ettim bunu nasıl düzeltebilirim ya da niye sorun oldu yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Fotoğraf paylaşabilir misin ?
paylaşmaya çalışıyorum fakat boyuttan dolayı sıkıntı yaşadım elimde de şuan bıçak yok tekrar resimlemek için en kısa sürede çekim yapıcam
-
bu şekilde mi kırık ?
-
bu şekilde mi ?
-
Merhaba ısılişlem sırasında bir çatlak oluşmuş ağız açerken de kırılmış olabilir yada meneviş yapmadan ağız açtıysanız ve çok incelmişse kırılmış olabilir ama böyle bir problem olduğunda düzgün çekilmiş bir fotoğraf ve üzerine yaptığınız işlemleri özetlemeniz kazım yoksa tahmin yürütmekten öteye gidemeyiz
-
bu şekilde mi ?
evet meneviş yaptım sonrasından ağzı açtım çapak aldığım sıra fark ettim eğimi kırılmış
-
Eğe veya bant zımpara ile ağız açın.
Ağız açarken iki tarafın birbirine simetrik ve kesici ağızdan sırta doğru ağızın bittiği noktaya tamamen düz bir şekilde açılmasına özen gösterin.
Işıl işlemde bıçağın heryerini homojen ısıtmaya çalışın.
Su yerine yağda su verin. Yağda yapıyorsan yağı biraz ısıtabilirsin.
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.
Bunlar dikkat etmen gereken ilk hususlar. Ama sen avuç içi taşlama ile ağız açmaya çalışırken ağızı fazla incelttiğin için böyle bir sorun yaşadın sanıyorum.
-
Eğe veya bant zımpara ile ağız açın.
Ağız açarken iki tarafın birbirine simetrik ve kesici ağızdan sırta doğru ağızın bittiği noktaya tamamen düz bir şekilde açılmasına özen gösterin.
Işıl işlemde bıçağın heryerini homojen ısıtmaya çalışın.
Su yerine yağda su verin. Yağda yapıyorsan yağı biraz ısıtabilirsin.
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.
Bunlar dikkat etmen gereken ilk hususlar. Ama sen avuç içi taşlama ile ağız açmaya çalışırken ağızı fazla incelttiğin için böyle bir sorun yaşadın sanıyorum.
polisaj motorum var taşlama ağzı aslında güzel açtım yalancı ağız ile birlikte yağ da suyunu verdim sanırım biraz fazla inceltmişim teşekkür ederim yorumlarınızda dolayı hepinize
-
Motor taşlamanın çapı bu bıçak profili için çok küçük. Bu tarz bi profilde iç bükey ağız için çok daha büyük kasnak gerekiyor. Örneğin 3 mm sırt kalınlığı olan bir profilde standart bi taşlama en fazla 2 cm ağız açabilir.
-
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.
Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.
-
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.
Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.
Normal mutfakta kullandığımız fırın 200 dereceye ayarlayıp çalıştırdığımızda yavaş yavaş 200 e gelip durmuyor mu ? Ben öyle olduğunu sanıyordum. Soytürk ustam sizin bahsettiğiniz ışıl işlem fırını mı acaba ?
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=84.0
''Fırında menevişlenecek parçanın sıcaklığı fırınla birlikte yükselmelidir. ( sıcak fırına koymaktansa fırınla beraber ısının yükselmesi beklenmelidir).''
-
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.
Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.
Aslında asıl tehlike de zaten mutfak fırınları, ısıl işlem fırınlarında bu olmaz, kaç dereceye ayarladıysanız o dereceye gelmeden fırın kontrollü şekilde enerjiyi açıp kapatır. Mutfak fırınlarında böyle hassas bir kontrol olmadığından, örneğin siz 200 dereceye ayarlarsınız ama o önce bir belki 250 ye çıkar, bilme şansınız yok. Soytürk usta onu söylüyor zaten.
-
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.
Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.
Aslında asıl tehlike de zaten mutfak fırınları, ısıl işlem fırınlarında bu olmaz, kaç dereceye ayarladıysanız o dereceye gelmeden fırın kontrollü şekilde enerjiyi açıp kapatır. Mutfak fırınlarında böyle hassas bir kontrol olmadığından, örneğin siz 200 dereceye ayarlarsınız ama o önce bir belki 250 ye çıkar, bilme şansınız yok. Soytürk usta onu söylüyor zaten.
Fırın içine bir ısı ölçer koyup bi bakmak lazım o zaman.
Ben 200 e kadar gelip duruyor diye düşünüyordum. Basit bi fırın olduğu için önce yükselip sonra düşürmek yerine stabil şekilde yükselip 200 de gücü bi kesip bi açıyor o sayede sabit tutuyor sanıyordum demekki yanlış biliyormuşum. Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için.
-
Kesinlikle soytürk ustama katılıyorum. mutfak fırınları ilk açtığınızda çok yüksek sıcaklığa çıkıyor daha sonra istenilen sıcaklığa iniyor. Bunu bizzat gözlemledim. Fotoğraf bana aittir. Bu cihazla meneviş yaparken fırının ısısını kontrol altında tutuyorum. Fırını ilk açtığımda fırının ısısı 220 derecelere kadar çıkıyor. Eğer böyle bir termokupl edinirseniz daha sağlıklı işlem yaparsınız.
(https://i.hizliresim.com/kby13pk.jpg) (https://www.hizliresim.com/kby13pk)
-
Kesinlikle soytürk ustama katılıyorum. mutfak fırınları ilk açtığınızda çok yüksek sıcaklığa çıkıyor daha sonra istenilen sıcaklığa iniyor.
En kısa zamanda almayı düşünüyorum.
Ama merak ettiğim ''çok yüksek sıcaklığa çıkıyor'' derken ne kadar çok olduğu ?
200 dereceye ayarladığınızda en fazla kaç dereceyi gördünüz termokulpta ?
-
Kesinlikle soytürk ustama katılıyorum. mutfak fırınları ilk açtığınızda çok yüksek sıcaklığa çıkıyor daha sonra istenilen sıcaklığa iniyor.
En kısa zamanda almayı düşünüyorum.
Ama merak ettiğim ''çok yüksek sıcaklığa çıkıyor'' derken ne kadar çok olduğu ?
200 dereceye ayarladığınızda en fazla kaç dereceyi gördünüz termokulpta ?
Yanlış hatırlamıyorsam 220-230 dereceye kadar çıkmıştı. Ama yakın zamanda tekrar dener sizinle paylaşırım
-
zahmet olmazsa 220 dereceden 200 dereceye düşme süresini de gözlemleyebilir misin ustam ?
-
zahmet olmazsa 220 dereceden 200 dereceye düşme süresini de gözlemleyebilir misin ustam ?
Tabiki.. En yakın zamanda gerekli denemeleri yapar buradan sonuçları yazarım ustam
-
İlla mutfaktaki fırını kullanacağım diyorsan ,
Isıl işlem fırınlarında kullanılan sistemi kullanabilirsin.
Digital ( pid kontrollü ) thermostat + thermocupl + ssr bir kutuya koy ve kutunun bir tarafına bir priz monte et , 200 TL civarında bir şey olur .
Fırının fişini o prize takıp fırının sıcaklık ayarını en yüksek değere getir ( genelde en fazla 250 derece ).
Dijital termostatın ayarlarını dikkatli yap , pid kontrol devrede olsun.
Kontrol kutusunu başka işler içinde kullanabilirsin , mesela kendi tav fırınını yaptığında daha yüksek sıcaklıklar için bile ...
-
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.
Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.
Normal mutfakta kullandığımız fırın 200 dereceye ayarlayıp çalıştırdığımızda yavaş yavaş 200 e gelip durmuyor mu ? Ben öyle olduğunu sanıyordum. Soytürk ustam sizin bahsettiğiniz ışıl işlem fırını mı acaba ?
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=84.0
''Fırında menevişlenecek parçanın sıcaklığı fırınla birlikte yükselmelidir. ( sıcak fırına koymaktansa fırınla beraber ısının yükselmesi beklenmelidir).''
Sağ olsun Sefa ustam cevabı vermiş zaten. Sizin linkini attığınız konudaki bahsedilen çelik dikkat ederseniz yüksek sıcaklıklarda menevişlenen çelikler.
-
Teşekkürler ustam bu hususta daha dikkatli olacağım sağolun bilgilendirdiğiniz için. Hayırlı kandiller
-
İlla mutfaktaki fırını kullanacağım diyorsan ,
Isıl işlem fırınlarında kullanılan sistemi kullanabilirsin.
Digital ( pid kontrollü ) thermostat + thermocupl + ssr bir kutuya koy ve kutunun bir tarafına bir priz monte et , 200 TL civarında bir şey olur .
Fırının fişini o prize takıp fırının sıcaklık ayarını en yüksek değere getir ( genelde en fazla 250 derece ).
Dijital termostatın ayarlarını dikkatli yap , pid kontrol devrede olsun.
Kontrol kutusunu başka işler içinde kullanabilirsin , mesela kendi tav fırınını yaptığında daha yüksek sıcaklıklar için bile ...
Kazım bey, bu konuda bilgisiz biri olarak; Digital ( pid kontrollü ) thermostat + thermocupl + ssr üçlüsünü şu şekilde buldum. Bunlar iş görür mü acaba?
https://urun.n11.com/olcum-hizalama-makinesi-aksesuarlari/tp-02-k-tip-termokupl-batirma-daldirma-tipi-sicaklik-probu-P253501617
https://urun.n11.com/uydu-ekipman-ve-malzeme/fotek-ssr-40-da-role-solid-state-role-ssr-40-da-P417465236?gclsrc=aw.ds&gclid=CjwKCAjw3MSHBhB3EiwAxcaEuzznkBsqbgMjZPwMc43iJQQcf6gUlIchqP0mbKQo2IFrzNJetPqlVRoCl2kQAvD_BwE
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/xh-w3001-220v-ac-dijital-termostat-sicaklik-kontrol-devresi-P410739532
-
Digital ölçüm cihazlarının hepsi de pid kontrollüdür diyemeyiz.
Linkdeki cihazda pid kotrolden bahsetmiyor. !
Kullanmadığım için sadece okuduğum.
Kontrolör ve prob ( sensör ) uyumlu olmalıdır !
Linkdeki ürün PT100 ( ~ 250 ° C ) denilen tip ile çalışır yüksek sıcaklıklar için uygun değil.
Termokupl tipine göre sıcaklık değişimi eğrileri farklılık gösterir .
Bu yüzden her tipe göre farklı program kullanılır.
Gelişmiş cihazlar tipi belirtilince ( program girilince ) uygun tabloları devreye alır.
Gelişmiş cihazlardan kastım forumda bir çok arkadaşın kullandığı çin işi kontrolcülerdir ve çok da pahalı değiller.
SSR içinde kullanmadan bir şey diyemeyeceğim , piyasada çok farklı olanlar var.
İçleri basittir , bir optocuplör bir kaç direnç ve bir triac.
~~1 kW dan fazla güç kullanacaksanız soğutucuya monteli olmalı.
Yorum için ek bilgi.
Özellikle güçlü ısıtıcıları olan fırınlarda açılışta sıcaklık hızla yükselir 800-1000 ° C da yükselme hız yavaşlar.
Termokupl aslında minicik bir şeydir toplu iğnenin başı ile ufak nohut arası bir şey.
Ve sıcaklığı hızlı takip eder , ama , kondukları koruyucu kılıflar ısı iletimini yavaşlattığı için geç tepki verirler ve kontrol cihazıda devreyi geç keser.
Bu durumda sıcaklık ayarlanmış olan değerin üstüne çıkar.
Sonra bekler soğur sonra devreye girer ... derken yavaş yavaş istenen sıcaklık civarında dolaşır.
Pid kontollü cihazlar sıcaklığın yükselme hızına bakarak tam değerde değilde (programlayana göre) önceden devreye al-çıkar mantığı ile yükselmeyi yavaşlatır , aslında biraz daha karmaşık ama basitçe böyle.
Sık sık al-çıkar yüzünden röle değilde SSR kullanıyoruz.
İsimleri uygun diye toplama cihazlar yerine uygun bir sistem almanızı öneriyorum.
Aşağıda örmek bir link var , sadece ararken bulunan bir örnek , satıcıyı incelemedim başka çok var , fiyatlar makul 20-25 dolar , shipping lere dikkat...
https://www.aliexpress.com/item/4000083415981.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.29b747a5rcTN8L&aem_p4p_detail=202107161403241219473864885150047013052
Birlikte satılan sensor K tip , 1100 derecelere kadar kullanabilirsiniz.
Daha hassas ve uzun ömürlü isterseniz S tipi olabilir 15 dolar civarı , kullanırken dikkat gerekir tecrübeniz yok ise mundar olabilir , kılıfları seramik ve içindeki malzeme kıl kadar ince , kırıldığında çöp.
Bekleyemem TR de yok mu derseniz :
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/rex-c100pid-digital-sicaklik-kontrol-cihazlari-P486216585
Yerli ürünlerde var elbette , rakamlarından dolayı bir şey yazmayacağım.
Ek : n11 deki satıcı aynı şehirden gibi gördüm.
Yanlış anlaşılma olmasın tanımam bilmem. :)
Aynı ürün aynı satıcı gg de farklı fiyat :-X
https://www.gittigidiyor.com/muzik-plak-enstruman/rex-c100-pid-digital-sicaklik-kontrol-cihazlari_pdp_700407275
-
Kazım bey değerli bilgiler için teşekkür ederim. Son bir sorum olacak; gönderdiğiniz linkteki ürünler, kendi ısıl işlem fırınımı yapmak istersem kullanabileceğim ürünler mi yoksa sadece meneviş yaparken fırının ısısını mı ölçebilirim.
-
~~1100-1150 ° C ısıl işlem fırınlarında kullanabilirsiniz.
Tabii biraz elektrik bilgisi gerekiyor.
Sigorta -açma kapama anahtarı- kapak emniyeti - bağlantılar kablolar .. gibi.
Forumda bir çok arkadaşımız yapmışlar ve sağ olsunlar resimlerle ayrıntılı paylaşmışlar.
Zor bir şey değil ama şebeke elektriği tehlikeli bir şey ve kurallara mutlaka uyulması gerekiyor.
Önce fırın yapan arkadaşların yazdıklarını izleyin , hatasıyla doğrusuyla okumak bile zevk.
Sonra başlarsınız inşaAllah.