Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Mercek Altında => Konuyu başlatan: dela - 20 Mayıs 2020, 17:52:35
-
Aslında ismi Bel kaması olacak.
Çelik : O2
Toplam uzunluk : 30 cm
Namlu Uzunluk : 17,5 cm
Kalınlık : 4 mm
Kabza : Ceviz
Daha önce geleneksel modelini yapmıştım.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14096.msg247645#msg247645
Emrah Usta'nın "parmak oyuklu bir kabza aradı gözüm" değerlendirmesini de dikkate alarak eski ustaların affına sığınarak parmak oyuklu, günümüzde
popüler olan balık kuyruğu bitişli kabza yapmaya çalıştım. Gizli ip deliği koydum.
Eleştiriler dorultusunda güncelleme yapma düşüncesiyle burada paylaştım.
-
ustam ellerinize sağlık, hırçın göründü bana, agresif bir makine :) gizli ip deliğini tam becerememiş ve dahi sonradan takmaya çalıştığım ip ile cebelleşmiş biri olarak çok çok beğendim, saygı ve selamlar ustam.
-
Sağolasın Mustafa. :)
Deliği 6 lıkla ve kenara yakın del. Havşayı da abart. İp rahat çalışır. :-*
-
Eline sağlık ustam, diğerlerine göre bu çok çok haşin olmuş. kabzadaki desenler çok iyi duruyor koyudan açığa.
-
Sağolasın Mustafa. :)
Deliği 6 lıkla ve kenara yakın del. Havşayı da abart. İp rahat çalışır. :-*
Matkapla açılan havşa ipi zaman içinde yıpratır ve kopmasını sağlar.
Zımpara kağıdını kıvırıp delik içini ve havşa kenarlarını temizlemek gerekir ki çapak kalmasın..
-
Eline sağlık ustam, diğerlerine göre bu çok çok haşin olmuş. kabzadaki desenler çok iyi duruyor koyudan açığa.
Eyvallah. Sağolasın. :)
Sağolasın Mustafa. :)
Deliği 6 lıkla ve kenara yakın del. Havşayı da abart. İp rahat çalışır. :-*
Matkapla açılan havşa ipi zaman içinde yıpratır ve kopmasını sağlar.
Zımpara kağıdını kıvırıp delik içini ve havşa kenarlarını temizlemek gerekir ki çapak kalmasın..
Basit gibi gözüken önemli bir detay.
Ben de kabza çalışmasında kullandığım bez zımparaları daha ince şerit halinde keserek deliğe geçirip gitgel ile hallediyorum.
Sağolun hocam.
-
Eline sağlık ustam, diğerlerine göre bu çok çok haşin olmuş. kabzadaki desenler çok iyi duruyor koyudan açığa.
Eyvallah. Sağolasın. :)
Sağolasın Mustafa. :)
Deliği 6 lıkla ve kenara yakın del. Havşayı da abart. İp rahat çalışır. :-*
Matkapla açılan havşa ipi zaman içinde yıpratır ve kopmasını sağlar.
Zımpara kağıdını kıvırıp delik içini ve havşa kenarlarını temizlemek gerekir ki çapak kalmasın..
Basit gibi gözüken önemli bir detay.
Ben de kabza çalışmasında kullandığım bez zımparaları daha ince şerit halinde keserek deliğe geçirip gitgel ile hallediyorum.
Sağolun hocam.
sanırım 4mm ile delmiştim, 8mm ile de havşadan hallice ağzını genişletmiştim, hırdavatçıya bir defa sormuştum, netten baktı öyle tanıdı :) o kadar uğraştı tamam buldum dedim ama elimizde yok dedi :)
teşekkür ederim tekrardan :)
-
Elinize sağlık hocam, diğerinden çok çok daha güzel. Tek parmak oyuklu kabzalar bu sıra benim de gözüme daha güzel geliyor. Ayrıca karartma da çok dengeli, her yeri eşit kararmış görünüyor. Etkisi nasıl hocam? Asit karartma ne derece paslanmayı geciktiriyor? Muhtemelen 80 -100 tane hep aynı çeliklerden karartılmış ve karartılmamış bıçaklar yaptınız, en iyi siz cevaplarsınız diye düşündüm. :D
-
Elinize sağlık ustam
-
Elinize sağlık hocam, diğerinden çok çok daha güzel. Tek parmak oyuklu kabzalar bu sıra benim de gözüme daha güzel geliyor. Ayrıca karartma da çok dengeli, her yeri eşit kararmış görünüyor. Etkisi nasıl hocam? Asit karartma ne derece paslanmayı geciktiriyor? Muhtemelen 80 -100 tane hep aynı çeliklerden karartılmış ve karartılmamış bıçaklar yaptınız, en iyi siz cevaplarsınız diye düşündüm. :D
Sağolasın Orkun. :)
Kendi yapmış olduğum bir kridashi , Bir avcı bıçağı, bir mutfak bıçağını (karartılmış) ve bir yakut bıçağını (karartılmamış) aktif kullanıyorum. Kullanımda dikkat ettiğimden
paslanma derdi yaşamadım.
Hani ben de paslanmazlardan bıçak yapayım diyorum ama, bıçak yapma işi bende başlayıp bende biterse zevk alıyorum. (İmkanım olsa çeliği de üreteceğim. :D)
Bu yüzden karbona devam... :)
Elinize sağlık ustam
Sağolasın. :)
-
Sağolasın Orkun. :)
Kendi yapmış olduğum bir kridashi , Bir avcı bıçağı, bir mutfak bıçağını (karartılmış) ve bir yakut bıçağını (karartılmamış) aktif kullanıyorum. Kullanımda dikkat ettiğimden
paslanma derdi yaşamadım.
Hani ben de paslanmazlardan bıçak yapayım diyorum ama, bıçak yapma işi bende başlayıp bende biterse zevk alıyorum. (İmkanım olsa çeliği de üreteceğim. :D)
Bu yüzden karbona devam... :)
Bu fikrine ben de katılıyorum hocam. Bütün proseslerin tek elden çıkması daha doğru. İşe başka insanları dahil edip, onların yanlış yapma riskini elemiş oluyorsun.
Ben aynı zamanda fotoğrafçılıkla da ilgileniyorum, orada da aynı şekilde fotoğrafı çeken kişinin işleyip, editleyip paylaşması daha makbul. Eski filmli dönemde de fotoğrafçılar kendi filmlerini banyo edermiş. Ara Güler de foto muhabirliği yaptığı dönemde, yurtdışında çektiği fotoğrafları otel odasında gece karanlıkta yıkayıp negatifleri gazeteye öyle gönderirmiş.
Sonuçta kimin ne kadar ilgili ve titiz çalıştığını bilemiyoruz ve malesef bir işi profesyonel meslek olarak yapanların, o işi hobi olarak yapanlar kadar ilgili ve bilgili yap(a)madıklarına çoğu kez şahit olmuşumdur.
Tekrar elinize sağlık, güzel çalışmalarının devamını diliyorum hocam. :2up
-
.............
Bu fikrine ben de katılıyorum hocam. Bütün proseslerin tek elden çıkması daha doğru. İşe başka insanları dahil edip, onların yanlış yapma riskini elemiş oluyorsun.
Ben aynı zamanda fotoğrafçılıkla da ilgileniyorum, orada da aynı şekilde fotoğrafı çeken kişinin işleyip, editleyip paylaşması daha makbul. Eski filmli dönemde de fotoğrafçılar kendi filmlerini banyo edermiş. Ara Güler de foto muhabirliği yaptığı dönemde, yurtdışında çektiği fotoğrafları otel odasında gece karanlıkta yıkayıp negatifleri gazeteye öyle gönderirmiş.
Sonuçta kimin ne kadar ilgili ve titiz çalıştığını bilemiyoruz ve malesef bir işi profesyonel meslek olarak yapanların, o işi hobi olarak yapanlar kadar ilgili ve bilgili yap(a)madıklarına çoğu kez şahit olmuşumdur.
Tekrar elinize sağlık, güzel çalışmalarının devamını diliyorum hocam. :2up
Aslında işini iyi yapan ısıl işlem firmaları var. O kısımda sorun yok. İşin bir kısmını başkasının yapması kısmı bana gelmiyor.
Bunu aşmamın yolu elektrikli fırın alıp zarflayarak diğer çeliklere de yönelmek herhalde... :)
Sağolasın.
-
Mehmet usta eline sağlık maşallah hiç durmuyorsun. Eskişehir de As çeliğe hiç ısıl işlem yaptırdınız mı?
-
Mehmet usta eline sağlık maşallah hiç durmuyorsun. Eskişehir de As çeliğe hiç ısıl işlem yaptırdınız mı?
Sağolasın. Benimki oyalanma babından... :)
Karbon çeliğinde ısıl işlemi kendim yaptığımdan ihtiyaç hissetmedim. Ama arkadaş grubumdan Evren ATAK'ın elinden gelen her türlü
yardımı yaptığına dair bilgim var.
-
cok güzel olmuş
karartma mükemmel çıkmış
-
cok güzel olmuş
karartma mükemmel çıkmış
Sağolasın. :)
-
Ellerinize sağlık, yaramaz bir çocuk gibi oyuna hazır. Kabzanın desenlerinin ve renk tonunun değişimi çok güzel..
-
Ellerinize sağlık, yaramaz bir çocuk gibi oyuna hazır. Kabzanın desenlerinin ve renk tonunun değişimi çok güzel..
Teşekkür ederim. :)
-
Eline sahlık abi benzer yuksek taslama bende yaptım kılıf işleri kaldı
-
Eline sahlık abi benzer yuksek taslama bende yaptım kılıf işleri kaldı
Sağolasın.
Merak ettim bak... :)