Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Nasıl Yapılır - Adım Adım Bıçak Yapımı => Konuyu başlatan: sefaçabuk - 29 Mart 2020, 17:53:08
-
Geleneksel form ve ölçülerde bir Tanto başladım, ısıl işlemden sağ salim çıkınca aşama aşama bu başlıkta paylaşayım dedim. Malzeme eski bir eğe ( Hase) yüzeyine şamot kullanarak Hamon uygulamıştım ve su verme işlemini de suda yaptım. Gayet güzel bir Hamon çıktı ve malzeme suya girerken düz haldeydi yine aynı şekilde güzel bir Sori alarak yukarıya doğru eğimli forma girdi. Hamonu ben beğendim, uğraştırıcı olsa da çıkan sonuç mutlu ediyor. Şu an Habakisini yapmaktayım. Bittikçe fotoğraf ekleyeceğim iş bitene kadar. Shinogi formda olacak ama bir de Tsuba olacak üzerinde, bu şekilde bir Shirasaya Tanto çıkacak ortaya, bakalım nasıl olacak ::). Ayrıca belirteyim, namlu boyu 215 mm dir ( sap hariç)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/IMG_20200329_142943.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/IMG_20200329_142953.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/IMG_20200329_143259.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/IMG_20200329_143228.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/IMG_20200329_142044.jpg)
-
Hay maşallah instagramda gördüm forumda ki Fotoğraflar elbette çok başka elinize sağlık
ustam gerçekten hamon gözleri kamaştırıyor bitişini sabırsızlıkla bekleyeceğim :2up
-
Hocam elinize sağlık. :)
Hamon da çok net. Sıradağ silüeti gibi.
Üstelik aşama aşama fotoğrafları koymanızda çok iyi olacak.
(Karantina altında online eğitim olacak. :D :D)
-
Hamon efsane abi eline sağlık
-
Sefa hocam eline sağlık şimdiden. Benim belki hiç yapmayacağım bir çalışma ama öğrenmek için iyi de bir kaynak olacak bana. Mesela ben bugüne kadar hep ağız ile sırtın simetrik bittiğini sanırdım. Kesici ağız biraz daha önde bitiyor.
İlk sorularımı soruyorum:
Isıl işlemde bıçağı kesici ağızdan suya parelel sokuyoruz değil mi?
Su ile ısıl işlem uyguklaığınıza göre suya ayrı bir çalışma yaptınız mı? Isıtma, tuz katma vb. gibi.
Lütfen tüm aşamaları detaylı fotoğraflayın ve anlatın hocam. Birgün dövme çalışırsam ya tanto ya da wakizashi olur.
-
Ustam ellerinize sağlık, gerçekten çok güzel olmuş, bilhassa hamon çok yakışıklı.
Sormak istediğim bir şey var ısıl işlem sonrası bıçağın yukarı doğru eğim kazandığını belirtmişsiniz, bu hesaplandığınız bir şey miydi, bu şekilde eğim kazanması için özel bir işlem yapılıyor mu, bu eğim tesadüfi mi, olmayabilir veya başka bir yöne doğru olabilir miydi? Bildiğim kadarıyla geleneksel katana yapımında da kılıç ısıl işlem esnasında eğim kazanıyor fakat onda çeliğin sanmai olmasının etkisi var değil mil?
-
Arkadaşlar, bu başlık altında genel olarak ne yapıldığını paylaşacağım, detay detay yapım fotoğraflarını paylaşma şansım maalesef yok ki zaten daha önce yaptığım Katana larda bunu yapmıştım. Tanto da yapılan işleri zaten Katana yapımı kapsayor bu nedenle tekrar olur.
-Namlunun kuyrukla birleştiği yerde alt kademe ( ha machi) üsttekinden ( mune machi) biraz daha önde. Habaki fotoğrafı gelince bunun nedeni daha iyi anlaşılacak ;)
- Tavlanmış işi suya daldırırken yaklaşık 30-45 derecelik bir açıyla daldırıyorsun.
- Suyu biraz ısıtsam risk daha azalırdı ama ben normal ortam sıcaklığında su kullandım, başka da bir şey yapmadım.
-Hamon oluşturmak için uygulanan çamur, malzemenin farklı soğumasına neden oluyor, bu nedenle geç soğuyan yüzey yukarıya doğru kalkıyor. Kontrollü bir iş değil, hesaplanamıyor. Olmayabilir de veya tersi olup aşağıya da eğilebilir. Bu biraz da deneyimle ilgili bir durum, ne kadar yaparsanız o kadar kontrol kazanıyorsunuz. Katana veya Wakizashi de de aynı durum geçerli.
-
Teşekkür ederim sayın ustam.
-
ustam ellerinize sağlık, merak ve ilgiyle takipteyim,
manzarasına da muhteşem olmuş, bulutların üzerine çıkmış karlı dağlar ve ardında devam eden bulutlar, ???
mineral araştırmaları sırasında rastladığım bir kaç kil katmanı var, seramik imalatında kullanılan kil türü de var, ( beyaz) numune getirirsem harmanlama yapıp denemeyi çok isterim. o zaman müsaadenizle rahatsız ederim diye düşünüyorum. saygı ve selamlar ustam.
-
Elinize sağlık ustam, başka ustalarda şaşıracağım şeyler sizin standartınız olmuş durumda :-X
-
Konuyu buraya taşıdım, sanki daha uygun olacak gibiydi.
Sırayla gidelim, Habakinin yapımı kısmını geçerek yüzeyin desen kısmını ve Tsuba nın markalanması ve bitmiş halini fotoğrafladım.
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/2_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/3.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/4.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/5.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/6.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/7.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/8.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/9.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/10.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/11.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/12.jpg)
Bu fotoğraflar da Saya ( kılıf) ve Tsuka ( sap) fotoğrafları.
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/1_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/2_2.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/3_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/4_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/5_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/6_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/7_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/8_1.jpg)
Detaya yönelik soru olursa en azından fotoğraflar üzerinden sorulabilsin diyerek bu yolu seçtim. Buradan devam edebiliriz.
-
Ustam çok hızlısınız çok güzel olacak çokk :2up
-
Eğitici bir başlık olacak gibi. Çok klişe olup başlığı baltalamak istemiyordum ama hayranlığımı ve şaşkınlığımı içimde tutamayacağım. ???
Aman Yarabbi!!! :o :o :o Hocam çizikler içinde tezgahınızda yatan bu muydu? O zaman bile cesaret edip dokunamamıştım. Gerçekten çok heybetliydi, keşke imkan olsa da son halini görebilsek. Şunu da saklayamayacağım, en azından ham profil halini canlı görebilmiş biri olarak kendimi dğer arkadaşlardan şanslı sayıyorum. O0 Üzgünüm arkadaşlar. :))
-
zevkle takip ediyorum
-
Elinize sağlık ustam. Bende tsuka yapım aşamasındayım. -ha machi- ince mi ne bir türlü uyduramadım. Benim tantonun ki 2mmden az ince. Sizin tantonun ha machi kalınlığı kaç mm?
-
Orkun, Sen geldiğinde daha suyu bile verilmemişti, neyse ki herşey yolunda gitti ;)
Elinize sağlık ustam. Bende tsuka yapım aşamasındayım. -ha machi- ince mi ne bir türlü uyduramadım. Benim tantonun ki 2mmden az ince. Sizin tantonun ha machi kalınlığı kaç mm?
Ha machi nin kalınlığı derken derinliğini ( kademeyi) kastetmiyorsundur sanırım. Ha machi kalınlığı yani ağız kısmı o noktada 05 mm den bile daha az şu an, derinliğini soruyorsan yaklaşık 2 mm.
-
Turuncu ile işaretlediğim yer kuyruğa doğru inceliyorya oranın başlangıç ve kuyruğun en uçtaki yerin et kalınlığı.
(https://resimag.com/p1/f7785d81b7e.jpeg)
-
Hocam.
wmasterfriend arkadaşın sorusunun devamı olarak sorayım. Seyrettiğim bir videoda usta profili boydan boya taşladıktan sonra sap kısmını eğeyle
sonradan oluşturuyordu. Bu durumda wmasterfriend arkadaşın sorusunun cevabı ne çıkarsa olur. Yoksa sap kısmı açısal olarak namludan bağımsız mı taşlanıyor? (Sap ucuna doğru incelme gibi)
-
Sefa Hocam gün geçmiyor ki bir bıçak tanto daha bitirmiş oluyorsunuz, çok güzel olmuş özellikle hamon kısmı elinize sağlık.
-
Mavi ile işaretledim. Fotoğraf silinmiş sanırım. Bende gözükmüyor.
-
Elinize sağlık ustam. Bende tsuka yapım aşamasındayım. -ha machi- ince mi ne bir türlü uyduramadım. Benim tantonun ki 2mmden az ince. Sizin tantonun ha machi kalınlığı kaç mm?
Hocam.
wmasterfriend arkadaşın sorusunun devamı olarak sorayım. Seyrettiğim bir videoda usta profili boydan boya taşladıktan sonra sap kısmını eğeyle
sonradan oluşturuyordu. Bu durumda wmasterfriend arkadaşın sorusunun cevabı ne çıkarsa olur. Yoksa sap kısmı açısal olarak namludan bağımsız mı taşlanıyor? (Sap ucuna doğru incelme gibi)
Ha machi girintisinin olduğu yerdeki et kalınlığı 0.8 mm, kuyrukta 05 mm ( aynı hat üzerinde ), fotoğraf ekliyorum aşağıya.
Hocam haklısınız, kuyruk ayrı bir geometriye sahip, Mune machi ( Habakinin girdiği kertik) nin olduğu noktadan itibaren ta kuyruk ucuna kadar lineer olarak inceliyor. Aynı şekilde alt tarafta da inceliyor ama alt kısımda ayrıca ağız açısını takip ediyor bir şekilde.
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/IMG_20200401_155036.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/IMG_20200401_155111.jpg)
-
Ellerinize sağlık harika olmuş.
Sefa ustam habaki ve tsubanın malzemeleri nedir, ham haldeki kalınlıkları kaç mmdi birde kın ve kabza da hangi ağacı kullandınız.
-
Ellerinize sağlık harika olmuş.
Sefa ustam habaki ve tsubanın malzemeleri nedir, ham haldeki kalınlıkları kaç mmdi birde kın ve kabza da hangi ağacı kullandınız.
Habaki nin malzemesi 3 mm bakır, Tsuba nın malzemesi de 4 mm pirinç. Kuralı yok, ilee de pirinç olacak diye, bakır, bronz, demir... hepsi olabilir.
-
Ön sıradan takipteyim.
-
Saya ve Tsuka bitti, Tsuka bitince habaki ve Tsuba yı yerleştirip tam oturttuktan sonra, sap içerisinde kuyruğun hiç oynamadığından emin olunması gerekiyor. Tam sıkılık sağlanmışsa artık sabitleme pimi ( meguki) için delik delinebilir. Bu işlem kuyruk sapa monte edildikten sonra sap ( Tsuka) ve Tanto nun kuyruğu birlikte deliniyor, ben çap 4 mm matkapla deldim, ancak burada bir detay var, kuyruk ve sap delindikten sonra pimin giriş tarafı ahşapta 4.5 mm ye genişletiliyor ve pim de buna göre hafif konik yapılıyor ( Fotoğrafta var).
Bu işler bittikten sonra sırada bu işin en önemli noktalarından birisi geliyor, bu iş biraz hassasiyet gerektiriyor çünkü bitmiş işin üzerinde çalışacaksınız. Bu yapılacak işin geleneksel adı Koiguchi, genellikle saya nın ağız kısmına yapılır, saya, iki ayrı ahşap yapıştırılarak birleştirilerek yapıldığı için Koiguchi, yapıştıılan ahşabın olası açılmasının önüne geçmek için yapılır. Genellikle bufalo boynuzu veya benzer boynuzlar kullanılır. Ancak boynuz yerine bir farklı sağlam ahşapta kullanılabilir, yeter ki açılmayacak dokuda bir ahşap olsun. Ben hem sapa hem de kılıfa ayrı ayrı 5 mm bufalo boynuzu kullanarak yaptım ve en son işlerini bitirip yerine yapıştırdıktan sonra parlattım. Bu son işlemdi, bundan sonra artık işin bitmiş halini paylaşırım.
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/12_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/13.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/14.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/15.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/16.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/17.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/18.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/resimler/19.jpg)
-
Elinize sağlık ustam kıl testereniz çok güzelmiş, kazasız belasız kullanın inşallah :)
-
Hocam elinize sağlık.
Sorularım:
1. Habaki eldeki imkanlarla nasıl kaynatılabilir?
2. Tsuka içerisinde sapı hareketsiz kılmak için ince bir çalışma gerek. Bunun bir püf noktası var mı?
3. Saya ve tsuka da köşeli yapıyı baştan uca düzgün taşımak için ne yapmalıyız? Ufacık bıçakta bile sorun yaşıyorum. Hatta sayada baştan uca doğru bir incelme olduğunu düşünürsek daha özenli bir çaba gerektiği açık.
-
Hocam elinize sağlık.
Sorularım:
1. Habaki eldeki imkanlarla nasıl kaynatılabilir?
2. Tsuka içerisinde sapı hareketsiz kılmak için ince bir çalışma gerek. Bunun bir püf noktası var mı?
3. Saya ve tsuka da köşeli yapıyı baştan uca düzgün taşımak için ne yapmalıyız? Ufacık bıçakta bile sorun yaşıyorum. Hatta sayada baştan uca doğru bir incelme olduğunu düşünürsek daha özenli bir çaba gerektiği açık.
1. Habaki ye sert lehim yapıyoruz, bunun en kolay yolu gümüş alaşımlı teller ve iyi temizlenmiş ve çok iyi öpüşmüş yüzeyler gerekli. Sert lehim için bir pürmüz yeterlidir, eli yatkın biri pürmüz-lpg veya propan ile çok rahat yapabilir.
2. Kuyruk ( Nakago) Tsuka ya gerçekten sıkı geçmeli ve hiç oynamamalı, bunun kolay bir yolu yok ne yazık ki. En pratik yolu, oyma işi sonlara doğru yaklaşırken çok dikkat edilmeli ve sapın üzeri çıkmaz kalemle ( ben çıkmaz kalem Edding kullanıyorum tavsiye ederim) iyice karartılmalı ve sap her sokup çıkarıldığında ahşabın nereleri sürtüyorsa o kısmı azar azar almalı. Ben bu denemeleri yaparken iki ahşabı bir kıstırmaçla kıstırarak deniyorum.
3. Saya da yine aynı şekilde ki zaten aslında hem saya hem de Tsuka da uçlara doğru incelme olduğu için, birindeki çalışma neyse diğerinde ki de aynı. Dediğim gibi kolay bir yolu yok, keskin ve ağzı dar iskarpela yeterli, asla zımpara kullanılmamalı ve çok kontrollü ve sabırlı davranılmalı. Şöyle söyleyeyim, saya bitip tamamen alıştırılıncaya kadar belki 50-60 kere deneme yapılıyordur, özellikle sonlara doğru iğneyle kuyu kazmaya dönüyor iş. Başka önereceğim pratik bir yol yok, zaten bilinen başka bir yol da yok ;)
-
Ellerine emeklerine sağlık ustam, beni bayağı bir strese sokan işler bu işler denemeyi düşünmüyorum bile ^-^ Merak ettiğim şey kabzedeki pimi nasıl konik yapıyorsun?
-
Sağolasın Soytürk Ustam, aslında zevk alıyorsan sterse yaratmıyor ve severek yapıyorsun, benim avantajım o belki ;). Konik pimi eğeyle yapıp zımparalıyorum, zor değil .
-
Eline sağlık sefa abi, konuyu yeni gördüm gene yapıyorsun bu işi 😄 zaten corona günlerinde iş de homeoffice olunca kendimi gaza getirmek için instagramda senin eserlerine bakıyorum ☺️ Benim sorum eklediğim resimde görünen bakır ve pirinç kısımlarla ilgili o bakır kısımdaki çizgileri düz kesimli eğe ile pirinç oyukları da gravürle yapıyorsun sanırım doğru mudur ?
(https://i.hizliresim.com/HcNXRH.jpg) (https://hizliresim.com/HcNXRH)
-
.
Bıçak sanatının bir akademisi olsaydı, bu iş doktora tezi olurdu. NET.
:2up :2up :2up :2up
.
-
Eline sağlık sefa abi, konuyu yeni gördüm gene yapıyorsun bu işi 😄 zaten corona günlerinde iş de homeoffice olunca kendimi gaza getirmek için instagramda senin eserlerine bakıyorum ☺️ Benim sorum eklediğim resimde görünen bakır ve pirinç kısımlarla ilgili o bakır kısımdaki çizgileri düz kesimli eğe ile pirinç oyukları da gravürle yapıyorsun sanırım doğru mudur ?
(https://i.hizliresim.com/HcNXRH.jpg) (https://hizliresim.com/HcNXRH)
Sağolasın Sait, Habaki üzerindeki çizgileri normal eğe ile yapıyorum, kalın dişli bir eğeyi bir elimle ucundan bir elimle sapından tutarak ( yumruk şeklinde) yan sürtüyorum, yani habakinin ağız tarafına dik olarak. Ben Tsuba daki desenleri oyma kalemiyle yaptım ama dremel kullanılarak yapılabilir.
.
Bıçak sanatının bir akademisi olsaydı, bu iş doktora tezi olurdu. NET.
:2up :2up :2up :2up
.
Sağolasın Teoman :-[
-
Arkadaşlar, Tanto tamamen bitti fotoğraflarını paylaşıyorum, detaylarda soru olursa yine buradan devam ederiz. Detay anlamında fotoğrafı çok ekliyorum. Hadi geçmiş olsun.
Tam boyu: 350mm
Namlu boyu: 225 mm
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/1_43.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/2_42.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/4_42.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/3_44.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/11.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/10_1.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/5_32.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/6_21.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/7_10.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/12.jpg)
(http://www.sefacabuk.com/images/urunler/13_1.jpg)
-
Sefa ustam elinize emeğinize sağlık, kusursuz olmuş. ???
-
Harika bir çalışma daha. Elinize sağlık hocam. Tekrar teşekkürler.
-
Sağolasın Soytürk Ustam, aslında zevk alıyorsan sterse yaratmıyor ve severek yapıyorsun, benim avantajım o belki ;). Konik pimi eğeyle yapıp zımparalıyorum, zor değil .
:D :D :D Ustam sana zor değil, tornadan çıkmış gibi Maşallah onu elle yapmak O:-) Orjinal hali kaç mm idi?
-
Eline sağlık hocam ,çok güzel olmuş
-
Sağolasın Soytürk Ustam, aslında zevk alıyorsan sterse yaratmıyor ve severek yapıyorsun, benim avantajım o belki ;). Konik pimi eğeyle yapıp zımparalıyorum, zor değil .
:D :D :D Ustam sana zor değil, tornadan çıkmış gibi Maşallah onu elle yapmak O:-) Orjinal hali kaç mm idi?
Orijinal ölçüsü 5.5 mm idi, son hali bir taraf 4.5 diğer taraf 4 mm
-
Eline sağlık hocam ,çok güzel olmuş
Sağolasın Taner usta.
-
Ellerine kollarına sağlık, detaylı işler bunlar. Hamon şahane görünüyor. :2up
-
Ellerine kollarına sağlık, detaylı işler bunlar. Hamon şahane görünüyor. :2up
Teşekkürler Salim.
-
Hocam müthiş güzel olmuş. Sahibi gururla saklayıp sunacaktır eminim. Keşke son halini canlı görme imkanımız olsaydı. Adnan hocanın kedicikleri gibi abuk subuk övmek geliyor içimden, fazla uzatmadan kısa keseyim. :))