Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: dela - 26 Mart 2020, 16:38:12

Başlık: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 26 Mart 2020, 16:38:12
Çelik : Rulman zarfı
Toplam boy : 37 cm
Namlu Boy : 24 cm
Kalınlık : 4,5 cm
Kabza : Zeytin

Geçen yaz BSF Eskişehir whatsap grubunun Kaymaz/Sivrihisar/Eskişehir dövme etkinliğinde anonim dövdüğü rulman zarfından lama elimde duruyordu.
Boyu 2 bıçak yapmaya yetmeyince satır/pala/bıçak arası birşey yapmayı düşündüm. Ağzını taşlamayla dışbükey açtım. Tabi taşlamayla, taşlama eşiği falan istediğim gibi olmadı.
Sadece 800 kum cırt zımpara ile kabaca biledim. Kesme performansı beni oldukça şaşırttı. Bundan sonra favori çeliğim rulman zarfı.  :)
'Keşke bıçak yapaydım.' dedirtti.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: karemisola - 26 Mart 2020, 18:13:10
Elinize sağlık güzel bıçak olmuş.
Ben de ilk bıçağımı rulmandan yapmıştım bunu görünce ilk o geldi aklıma. Bence hurda çelikler arasında bulunma kolaylığı ve performans açısından en iyi çeliktir.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: mustafa TA4AHZ - 26 Mart 2020, 18:37:53
ustam ellerinize sağlık,
imkanım olsa çalışmayı çok istediğim bir malzeme, hurdacıda var, ama sadece kesebilirim, o da birkaç tane spiral taşıyla belki, ama sonrasında işleme şansım yok, tam arazi canavarı olmuş :)
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 26 Mart 2020, 20:57:22
Elinize sağlık güzel bıçak olmuş.
Ben de ilk bıçağımı rulmandan yapmıştım bunu görünce ilk o geldi aklıma. Bence hurda çelikler arasında bulunma kolaylığı ve performans açısından en iyi çeliktir.

Sağolun.
Çelik benim de hoşuma gitti.  :)

ustam ellerinize sağlık,
imkanım olsa çalışmayı çok istediğim bir malzeme, hurdacıda var, ama sadece kesebilirim, o da birkaç tane spiral taşıyla belki, ama sonrasında işleme şansım yok, tam arazi canavarı olmuş :)

Sağolasın.  :)
1 mm bosch  jilet gibi kesiyor.
Güzel çelik. Keşke susuz laması olsa. :)
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: mustafa TA4AHZ - 26 Mart 2020, 21:01:35
çelik satıcısı abiyi aradım sordum, buralarda bulamazsın dedi, 100cr6 sanırım ustam,
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: Murat AKIN - 26 Mart 2020, 22:45:27

 Kesme performansı beni oldukça şaşırttı.

Çelik içindeki krom kesme özelliğini iyileştirir.

O yüzden kesme kalıpları, deri ve kağıt kesen makasların yapımında kullanılır.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: Şaban Kurt - 26 Mart 2020, 23:41:50
Elinize sağlık ustam güzel olmuş bende hobiye ilk başladığım zamanlar da demirciye vermiştim açıp düzeltmiş rulman yataklarını düzlemişti 500 mm kadar lama olmuştu bundan bir
Kaç parça yapmıştım geyik boynuzundan aşırı sertlik alıp çok agrasif bir
Keskinlik almıştı bende siz gibi şaşırmıştım ama darbeli işlerde deneme fırsatım olmamıştı eğer fırsatınız olursa denerseniz darbeli işlere gelir mi gelmez mi çok öğrenmek isterim.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 26 Mart 2020, 23:57:45
çelik satıcısı abiyi aradım sordum, buralarda bulamazsın dedi, 100cr6 sanırım ustam,

Sağol Mustafa.  :)


 Kesme performansı beni oldukça şaşırttı.

Çelik içindeki krom kesme özelliğini iyileştirir.

O yüzden kesme kalıpları, deri ve kağıt kesen makasların yapımında kullanılır.

Bilgi için teşekkür ederim hocam.  :)

Elinize sağlık ustam güzel olmuş bende hobiye ilk başladığım zamanlar da demirciye vermiştim açıp düzeltmiş rulman yataklarını düzlemişti 500 mm kadar lama olmuştu bundan bir
Kaç parça yapmıştım geyik boynuzundan aşırı sertlik alıp çok agrasif bir
Keskinlik almıştı bende siz gibi şaşırmıştım ama darbeli işlerde deneme fırsatım olmamıştı eğer fırsatınız olursa denerseniz darbeli işlere gelir mi gelmez mi çok öğrenmek isterim.

Sağolasın Şaban Ustam.  :)

Deneyimi olan ustalar daha iyi bilir ama forumdan yüksek menevişte oldukça tok olacağı bilgisini edinmiştim. O yüzden 300 derecede meneviş yaptım.
Kısa tecrübeme göre de öyle.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: Huseyin KESKİN - 26 Mart 2020, 23:59:37
Elinize sağlık, dış bükey ağız için dayamayı çıkarsak bant zımparada nasıl bir sonuç elde ederiz acaba O:-)
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 27 Mart 2020, 00:12:21
Elinize sağlık, dış bükey ağız için dayamayı çıkarsak bant zımparada nasıl bir sonuç elde ederiz acaba O:-)

Sağolasın.   :)
Bant zımparası olan ustalar daha iyi bilir.  ::)
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: Emrah06 - 27 Mart 2020, 00:47:07
Tam dağcı bıçağı olmuş, kabzası çok iyi duruyor.

elinize sağlık ustam.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 27 Mart 2020, 11:26:42
Tam dağcı bıçağı olmuş, kabzası çok iyi duruyor.

elinize sağlık ustam.

Sağolasın.  :)
Beğenmene sevindim.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: CENGaver42 - 27 Mart 2020, 19:32:10
Eline sağlık. Güzel bir bıçak olmuş.Keskinlik olarak iyi bir çelik olduğu söyleniyor.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 27 Mart 2020, 19:48:33
Eline sağlık. Güzel bir bıçak olmuş.Keskinlik olarak iyi bir çelik olduğu söyleniyor.

Sağolasın.  :)
Hakikaten öyle.
Hurdacılarda var da ne olduğu belli değil.
Eski ve paslı olanları alarak en azından 440c olmamasını garantilemeye çalışıyorum.  :D
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: veysel açarı - 27 Mart 2020, 23:12:39
eline saglık abı 52100  yuksek sertlıge cıkıyor  galiba sef bıcagı olarakta degerlendırebılırmış
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 28 Mart 2020, 00:46:04
eline saglık abı 52100  yuksek sertlıge cıkıyor  galiba sef bıcagı olarakta degerlendırebılırmış
Sağolasın.  :)
İyi fikir. Elimdekilerden birini deneyeyim.  :)
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: Özgür Burak - 01 Nisan 2020, 21:07:45
Elinize sağlık ustam, aşlamayla böyle ağız açıyorsanız gerisini merak ettim doğrusu :) Bu arada zaytinin yakışmadığı bir şey daha görmedim gerçeknte. Favori ağacımdır.
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 01 Nisan 2020, 21:23:58
Elinize sağlık ustam, aşlamayla böyle ağız açıyorsanız gerisini merak ettim doğrusu :) Bu arada zaytinin yakışmadığı bir şey daha görmedim gerçeknte. Favori ağacımdır.

Sağolasın Ustam.  :)
Forum öncesi, bıçak yapmaya sulu eğeye taşlamayla ağız açarak başlama gibi bir geçmişim var.  :)
Forumdan sonra çeliğin yumuşayabildiğini öğrendikten sonra eğeleme rampasıyla çalıştım. Bu üründe dışbükey ağız lazım olunca başa dönme oldu.  Dövme izleri olunca kimse taşlama hattı niye düzgün değil demiyor. :D


Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: Emretpc - 06 Nisan 2020, 21:53:11
Elinize sağlık usta güzel kullanışlı bıçak olmuş
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 06 Nisan 2020, 22:27:00
Elinize sağlık usta güzel kullanışlı bıçak olmuş

Sağolasın.  :)
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: orkunaydin350 - 09 Nisan 2020, 12:02:27
Eline sağlık hocam, bir palaya göre gayet yakışıklı olmuş. :2up Sap formu ve çizgileri, zeytinle birleşince çok hoş hava katmış.
Ben de spiralle böyle ağız açıyorsan, bant zımparada neler yaparsın acaba diye düşünenlerdenim.
Tüm rulmanlar direk 52100(100cr6)(1.3505) çeliği diyemeyiz ama denk gelirsek iyi mutfak bıçağı oluyormuş:



sizin orda şefler paslanmaz aramıyor galiba :)  güzel
Gokhan su ana kadar her on siparisten sadece biri paslanmaz yonunde , her ne kadar aebl den memnunsam da , performans olarak 52100'nin yanina yaklasamaz . Su an 2 tane daha paslanmaz celik ile calisiyorum ama bana kalsa sirf karbondan yaparim. Mutfakta sadece 1 tane paslanmaz bicagim var , victorinox kus agizli soyma bicagi ,onu da ayda yilda bir kullaniyorum. Gozlemledigim kadariyla paslanmaz bicak cogu ustanin kullandigi esyaya daha az kiymet vermesine , daha az bakmasina sebep oldu. Su an kullandigim sef bicagim san mai hitachi carbon celik , ustunde bir gram leke veya pas goremezsiniz cunku her yemek servisinden sonra parlatirim ve bilerim
Başlık: Ynt: Rulman zarfı + zeytin
Gönderen: dela - 09 Nisan 2020, 14:35:52
Eline sağlık hocam, bir palaya göre gayet yakışıklı olmuş. :2up Sap formu ve çizgileri, zeytinle birleşince çok hoş hava katmış.
Ben de spiralle böyle ağız açıyorsan, bant zımparada neler yaparsın acaba diye düşünenlerdenim.
Tüm rulmanlar direk 52100(100cr6)(1.3505) çeliği diyemeyiz ama denk gelirsek iyi mutfak bıçağı oluyormuş:

..........

Sağolasın Orkun.  :)
Hakikaten iyi çelikmiş. Sadece 800 kum cırt zımparayla şaşırtıcı bir keskinlik aldı. Satır/pala olarak düşündüğüm için ağzını dışbükey ve kalın tuttum.
52100 çıkacağını bilsem döverek açar 2 bıçak çıkarırdım. Buna nasipmiş.
O gazla 5 rulman açıp 2 tane lama 1 tanede ısıl işleme hazır bıçak hazırladım. Lamanın bir tanesini 3 mm açtım. Şef bıçağı düşünüyordum.
Umarım 52100 çıkarlar.  :)