Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: orkunaydin350 - 30 Ekim 2018, 11:03:58
-
Merhabalar;
Utanarak sizlerle ilk yaptığım şef bıçaklarımı paylaşıyorum. 31/03/2017 tarihinde Evren bey AS Çelik'ten temin ettiğim N690 lama, nihayet 29 Ekim 2018 günü bıçak olarak sahiplerine teslim edildi. :) Yapımında bir çok kişinin fikri ve emeği geçti. Hepsine buradan teşekkürlerimi iletiyorum. En başta Ata Knife - Ertan abi, hem fikir hem ekipman hem atölyesini benimle paylaştı. Kendisini epeyce bıktırdım ve mutfak/şef bıçağı yapmaktan korkar oldu. :))
Lakabı "bitmeyen bıçaklar" olan bu üçlüyü sizlerle paylaşmaya utanmamın nedeni; Hemen her gün foruma gelip yeni başlıkları kontrol ederim. İlgimi çekenlere yorum yazarım. Merak ettiklerimi sorarım. Hatta bazen gaza gelip fikir verdiğim bile olmuştur. Haddimi aşmamışımdır umarım. Arada aklıma şu soru gelir hep; Acaba benim hakkımda "kim bu herif" diye düşünen oluyor mudur? "Hiç yaptığı bir işi görmedik" , "Başlıklara yorum yazıyor ama acaba yapabildiği birşey var mı?"... diye düşünen olabilir diye çalışmalarımı paylaşmak istedim. Eksikleri, kusurları, hataları var biliyorum. O sebeple bu ilk bıçaklarım övünülecek, sergilenecek kadar güzel değiller, farkındayım. Sadece buradan öğrendiklerimle ben de bunları yapabildim diye sizlerle paylaşmak istedim. Uzun lafın kısası buradan çok şey öğrendim. Bana katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.
Modeli Emrah ustanın yaptığı "Şefim" isimli bıçaktan kopyalamaya çalıştım. Orjinali aslında budur: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=11609.0
Sap ağacı, pimler ve çeliği de birebir aynı kullanmaya çalıştım.
Çelik : N690 (Evren Atak - AS Çelik tedarik)
Pimler : Hakan Aksoy
Sap : Zeytin (Bursa/Mudanya ilçesinde zeytinliği olan bir arkadaşımdan kütük olarak aldığım ağaçları kendim kesip kurutup sap malzemesi olarak hazırladım.)
Isıl İşlem : Böhler (Sıfıraltı işlem yapıldı ve sonucu 59Hrc olarak geldi.)
(https://i.imgur.com/pYipo4P.jpg)
(https://i.imgur.com/2f05hqM.jpg)
(https://i.imgur.com/Hyu2HNa.jpg)
(https://i.imgur.com/dAbSZCq.jpg)
(https://i.imgur.com/qNJB7ii.jpg)
(https://i.imgur.com/cYLfzrU.jpg)
(https://i.imgur.com/oMnxJOx.jpg)
(https://i.imgur.com/F8GOiUc.jpg)
(https://i.imgur.com/4i7g591.jpg)
Video: https://i.imgur.com/5mUBKKI.mp4
-
Ben herhangi bir görüntüye ulaşamadım...
-
aynen sıkıntı var sanırım
-
Sanırım yüklediğim siteyle alakalı. Şimdi farklı bir siteye yüklüyorum.
(https://farm2.staticflickr.com/1909/43810893450_2919496870_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1931/45628451201_6ae05e9779_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1943/45577835632_0de416e9ec_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1953/44903771144_5caec6fecc_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1934/30687502507_29fcb52fd3_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1908/45577835652_0d6ffaf00c_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1917/31756119888_ca3c23357d_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1909/43810890850_2137066425_o.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1940/30687492497_b606205829_o.jpg)
Video : https://flic.kr/p/2bq2VTW
Tüm albümün linki şu: https://www.flickr.com/photos/70892717@N02/albums/72157692132266592
-
Hocam çok güzel görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Benim çok hoşuma gitti. :2up
-
Üçü de birbirinden güzel. Ellerinize sağlık.
-
Elinize sağlık. Çok güzel olmuşlar. Ayrica kabzadaki urları da begendim. Mozaik kimler de güzel. Insallah devami gelir.
-
Orkun ustam, elinize sağlık. Siz durumunuzu yazınca bende şöyle bir baktım. 1,5 yıldır takip ediyorum siteyi. İçime sinerek bitirdiğim bir adet bıçağım var. Beğenmeyip attığım ise 8 tane profil oldu. Bunları sap takmadan çöpe gönderdim. Yapacağım bıçaklarda ustalarımdan gördüğüm güzel hatları yakalamaya çalışıyorum. Dolayısıyla vakit alıyor. Yalnız bende bir aydınlanma oldu. Şuanda daha istikrarlı gidiyorum. Sapa hazırladığım 3 profil var, hepsine aynı anda sap takacağım. Dolayısıyla profesyonel olarak bir getiri beklenmiyorsa zaman sıkıntı değil. Bu arada söz verdiğim, ama süre vermediğim 20 kişi oldu sanırım bıçak yapmak için. Çalışmaya ve üretmeye ama güzel üretmeye devam. Başarılar diliyorum. Güzel bıçaklar olmuşlar.
-
Ustam hiç de anlattıgın gibi küçümsenecek işler değil. Bence harika olmuşlar. Aralarında ki küçük form farklılıkları ayrı birer karekter katmış gibi. Hem çok şık hem de çok işlevsel görünüyorlar. Ellerine sağlık :2up
-
Eline sağlık Orkun kardeşim bence çok güzel olmuşlar Zeytin her zaman bıçağa ayrı bir estetik ve güzellik kattığı kanısındayım tebrik ederim Harika isler çıkarmışsınız. Erkan abi ile çalışmak bence ayrıcalık yani çok şanslısın :2up kıskandım seni
-
Elinize sağlık çok güzel görünüyorlar kabzaları en son ne ile kapladınız çok güzel cam gibi parlamışlar :) japon yapıştırıcısı ya da epoksi üzerine polisaj mı ?
-
Elinize sağlık. Hepsi güzel. Birini santoku formunda yapsaydın keşke.
-
Elinize sağlık çok güzel olmuşlar
-
Vay arkadaş! Ağzım açık kaldı. Ustam eline koluna sağlık. Çok güzel olmuşlar. Tebrikler!
-
Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim. Ticari bir amacım yok, ki zaten o kapasitede değilim. Emrah ustanın bıçağını görünce çok beğenmiştim. Bir tane eşime, bir tane anneme, bir tane de kayınvalideme yapayım diye içimden geçti. O sebeple üçünü de aynı yapmaya çalıştım. Bunları kullanabileceklerinden şüpheliyim. :) O sebeple elde kullanmaya daha küçük soyma bıçakları yapmak istiyorum. Bir sonraki hedefim o inşallah.
Yunus hocamın dediği gibi Ertan abiyi bulduğum için şanslıyım. Aslında bu hobi alanında genel olarak şanslıyım, hep iyi insanlarla tanıştım. Kamptan hatırlarsın Seyit ve Mahmut abi Bursa'dan hobidaşlarım ve pırlanta gibi insanlar. En başta bu forumu ve siz değerli üyeleri anmadan geçemem, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
Mutfakta kullanılacağı için kabza bitirişinde su itici özelliği ön plandaydı, bu sebeple doğal yağlar kullanmak istemedim. 3 kat dolgu verniği attım. (1 kat uygula, kuruduktan sonra zımpara. Tekrar bir kat uygula, kuruduktan sonra zımpara. Tekrar bir kat uygula, kuruduktan sonra zımpara şeklinde...) Sonra 2 kat cam cila uyguladım, daldır-çıkar şeklinde.
-
bu ara mutfak bıçaklarına ilgim arttı ve bunları incelerken çalışmanız karşıma çıktı benimde çok hoşuma gitti , elinize sağlık .
-
Eline sağlık Orkun çok iyi olmuşlar . :2up
-
Orkun bey ellerinize sağlık. Namlu yüzeyinde perdah farkı gözüme çok güzel göründü beim. Ayrıca kabze de ki desenler de güzel ortaya çıkmış. Yalnz kabze üzerinde vernik olmasaydıda 2000 kum zımparada bırakılıp doğal parllaklığında mı bırakılsaydı bilemedim. Tabi bu zevk meselesi. Ellerinize sağlık iyigünlerde eskitin..
-
Ellerinize sağlık, hepsi de iyi çalışacak. Ben de eşime yapıyorum da ne zaman bitecek Allah bilir artık.
-
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. İnşallah daha iyileriyle karşınıza çıkacağım.
-
Qayet guzel olmuslar elinize emeyinize saglik allah kolaylik versin
-
Eline emeğine sağlık kardeşim süper bitiş oldu.. :2up benim pek birşey yaptığım söylenemez ufak dokunuşlar sadece . Sende olan bilgi birikim iyi ,bir alt yapın var ilerde çok daha güzel işler yaparsın bundan eminim :2up
-
çok güzel olmuş elinize sağlık bir şey sormak istiyorum kabza da parlatmak için ne kullandınız vernik mi yok sa başka bir yağ mı benim zeytinlerde bu tür bi yağlama bekliyor bende onu araştırıyorum şimdiden teşekkürler kolay gelsin
-
Beğenmenize çok sevindim, yorum yapıp iyi dileklerini ileten herkese çok teşekkür ederim. :)
Ertan abi hem bana hem bıçaklara katkın küçümsenemeyecek seviyede, tekrar tekrar teşekkürler. O:-)
çok güzel olmuş elinize sağlık bir şey sormak istiyorum kabza da parlatmak için ne kullandınız vernik mi yok sa başka bir yağ mı benim zeytinlerde bu tür bi yağlama bekliyor bende onu araştırıyorum şimdiden teşekkürler kolay gelsin
İlk önce kabzalar zımpara ile şekillendirildi. Sonra tamamen pürüzsüz hale gelene kadar elde ince zımpara yapıldı. Ben bulabildiğim 400 kuma kadar çıkabildim. Eğer siz ağaç için uygun daha yüksek kum zımpara bulabilirseniz daha da iyi sonuç alabilirsiniz. Metal için olan siyah zımparalar uygun değil, ağaç desenlerinin arasına dolup simsiyah leke oluşuyor.
Ardından dolgu vernik uygulanıp zımpara yapıldı. Bu işlem 3 kez tekrarlandı. Dolgu verniği uygulandıktan sonra zımparalanıp düz bir yüzey elde etmek için kullanılır. Böylece üzerine sürülecek parlak vernik için tamamen düz bir yüzey oluşur ve daha iyi tutunma sağlar. Ben dolgu verniğin görevini tam anlamıyla yaptığından emin olmak için 3 kez uygulayıp 3 kez zımpara yaptım. son olarak da parlak vernik sürüp kurumaya bıraktım.
Benim kullandığım vernik su bazlı değil, selülozik vernik ve solvent bazlıdır. Sağlık için %100 uygun değildir. Daha uygun olan su bazlı vernikler var ve sektör yavaş yavaş bu ürünlere yönelmektedir. Fakat bu yeni nesil ürünler selülozik yada poliuretan ürünler kadar sağlam ve parlak değiller. Ben su iticiliğe öncelik verdiğim için selülozik vernik kullandım. Yanı bu işlemi bir kez yapayım, 8-10 sene bir daha bakım yapmak zorunda kalmayayım diye düşündüm. Eğer sizin önceliğiniz bu değilse, sürekli bakım yaparım derseniz daha sağlıklı olan ürünlere yönelebilirsiniz. Hatta bu durumda su bazlı verniğe gene kadar doğal yağlar var, mesela Sefa hocanın karışım formülü var, direk ona bakabilirsiniz.
-
Abi bunları ne zaman yaptın daha yeni görüyorum.
Muhteşem işler olmuşlar. Son zamanlarda gördüğüm
en yakışıklı şefler. Gece yarısı gezinirken gördüm
uykum kaçtı, vallahi bravo :2up :2up
Lütfen daha sık bıçak yap
-
Abi bunları ne zaman yaptın daha yeni görüyorum.
Muhteşem işler olmuşlar. Son zamanlarda gördüğüm
en yakışıklı şefler. Gece yarısı gezinirken gördüm
uykum kaçtı, vallahi bravo :2up :2up
Lütfen daha sık bıçak yap
Çok sağol Şeref ustam, beğenmene sevindim. Dediğim gibi benim bunları bitirebilmem 2 seneyi buldu neredeyse. :D Daha sık yapmak istiyorum tabi ama bu hız senin 10 bıçak bitirmene yetecek süreye tekabul eder muhtemelen. ;D Durmak yok, eğeye devam, inşallah senin beğeneceğin işler çıkrmaya devam edebilirim. ;)
-
Çok güzel olmuşlar elinize sağlık, bana da fikir verdi.
-
Çok güzel olmuşlar elinize sağlık, bana da fikir verdi.
Beğenmenize sevindim, çok teşekkürler. :2up
-
Elinize sağlık, güzel ve bir o kadar temiz bir iş çıkmış ortaya, kolay gelsin...
-
Çok teşekkürler. ^-^
-
Gitarı bıraktın mı Orkun? ;)
-
Elinize sağlık çok güzel olmuşlar .
-
Gitarı bıraktın mı Orkun? ;)
Orkun gitarı bıraktı mı bilmem de, Seni forumda görmeyeli epeyce oldu ;) hoşgeldin.
-
Gitarı bıraktın mı Orkun? ;)
Ooo taze babacım, nasılsın? :)) Çocuk büyümüştür gerçi ama hala aklımızdaki taze babasın abi. Umarım iyisindir, uzun zaman oldu görüşmeyeli.
Gitarlar evlendiğimden beri yatağın altındalar. :D Hatta sonra ben fotoğrafçılığa merak saldım, sonra onu da boşlayıp şimdi bıçak yapmaya çalışıyorum.
Elinize sağlık çok güzel olmuşlar .
Teşekkürler Sait, beğenmene sevindim. C:-)
-
Orkun usta ellerine sağlık çok şık olmuşlar hepsi ayrı güzel duruyor zeytin kabza da yakışmış
-
Orkun usta ellerine sağlık çok şık olmuşlar hepsi ayrı güzel duruyor zeytin kabza da yakışmış
Çok teşekkür ederim Nuri ustam, beğenmene sevindim. Zeytini mutfak bıçaklarına yakıştırıyorum. Kısmet olurda bitirebilirsem bunların bir boy ve iki boy daha küçüklerini yapıyorum, gene zeytin kabza. :2up
-
Gitarı bıraktın mı Orkun? ;)
Ooo taze babacım, nasılsın? :)) Çocuk büyümüştür gerçi ama hala aklımızdaki taze babasın abi. Umarım iyisindir, uzun zaman oldu görüşmeyeli.
Gitarlar evlendiğimden beri yatağın altındalar. :D Hatta sonra ben fotoğrafçılığa merak saldım, sonra onu da boşlayıp şimdi bıçak yapmaya çalışıyorum.
Çocuk 7 yaşına basacak önümüzdeki ay. Onunla beraber ben de gitarla ilginemez oldum valla. 6 yıl önce de İzmir' e yerleştim, hala buradayım. :) Seni gördüğüme sevindim.
Gitarı bıraktın mı Orkun? ;)
Orkun gitarı bıraktı mı bilmem de, Seni forumda görmeyeli epeyce oldu ;) hoşgeldin.
Sefa ustam hoşbulduk. En son telefonda konuşmuştuk katana ile ilgili, sonra sen geri dönmeyince dedim eşref saatini tutturamadık ustanın :D
-
Çok başarılı çalışmalar ellerinize sağlık, tebrik ederim.
-
Üstad konuyu hortlatmış gibi olacak ama, sap ile namlunun birleştiği yeri biraz daha düşük açıda yapman çok güzel olur. Bu tarz büyük bıçaklarda sap ile namlunun birleştiği yerden tutarak kullanmak gerekebiliyor. Ele acı vermemesi için daha yumuşak bir geçiş lazım. Birde namlunun en gerideki kısmını kuyruk gibi değil de daha çok bir acıyla ama oval yaparsanız daha işlevsel olur. Sebebi kesme tahtası üzerinde taze baharat ( maydonoz dereotu vs.) Keserken eli kesme ihtimali ortadan kalkar. Namlu ve saplardaki işçilik muazzam. Kök zeytin her zaman beğendiğim bir malzeme. Emeğine sağlık.
-
Çok başarılı çalışmalar ellerinize sağlık, tebrik ederim.
Çok teşekkürler, sağolun.
Üstad konuyu hortlatmış gibi olacak ama, sap ile namlunun birleştiği yeri biraz daha düşük açıda yapman çok güzel olur. Bu tarz büyük bıçaklarda sap ile namlunun birleştiği yerden tutarak kullanmak gerekebiliyor. Ele acı vermemesi için daha yumuşak bir geçiş lazım. Birde namlunun en gerideki kısmını kuyruk gibi değil de daha çok bir acıyla ama oval yaparsanız daha işlevsel olur. Sebebi kesme tahtası üzerinde taze baharat ( maydonoz dereotu vs.) Keserken eli kesme ihtimali ortadan kalkar. Namlu ve saplardaki işçilik muazzam. Kök zeytin her zaman beğendiğim bir malzeme. Emeğine sağlık.
Çok teşekkürler ustam. Tarif ettiğiniz iki yeri de canlandıramadım tam olarak kafamda. Acaba tavsiye ettiğiniz modifikasyonları çizerek göstermeniz mümkün mü?
-
Üstadım telefon üzerinden yaptığım çizimleri yollayamıyorum. Dosya boyuttu büyük diyor. Size numaramı gönderiyorum. Hem sohbet etmiş oluruz, hemde whatsapp tan resimleri yolkayabiliirm. 05322213718 iyi çalışmalar dilerim