Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Nasıl Yapılır - Adım Adım Bıçak Yapımı => Konuyu başlatan: taner eviş - 08 Haziran 2017, 22:26:36
-
merhabalar üstadlar
uzun süre okudum araştırdım
elimin yapabildiği aklımın alabildiği dilimin döndüğünce sizlere halen devam ettiğim bıçağımı fotoğraflar ile göstereceğim
ilk önce bi eğe takımı aldım
ardından burada ustalarımızın anlattığı yaptığı gönderdiği videolardan yararlanarak bi eğeleme rampası yaptım
eğeleme rampası sonrası malzeme tedariğine başladım
bıçağım için aldığım malzemeler
1060 Karbon Çeliği 5mmx5cmx50cm
ozul-A1 Mozaik Pim 10 cm
Renkli Ceviz Kabza
Ozul-A6 Vidalı Pirinç Pim
Boru Pim
ve sonrası
ilk görsel eğeleme rampasından
marangoz bi arkadaşımızla beraber yaptık maliyet 0
(https://i.hizliresim.com/3q17a4.jpg) (https://hizliresim.com/3q17a4),
(https://i.hizliresim.com/pWm0oL.jpg) (https://hizliresim.com/pWm0oL)
ilk önce yapacağım bıçağın taslağını belirleyip bi kağıda aktardım
(https://i.hizliresim.com/N19pqN.jpg) (https://hizliresim.com/N19pqN)
ardından bıçağın şablonunu çelik üzerine kesip yapıştırdım
(https://i.hizliresim.com/aGyL5R.jpg) (https://hizliresim.com/aGyL5R)
avuç taşlama makinası ile şablonu ana çelikten ayırmaya başladım.Tabi ilk kez yaptığım için yanlış uç secimi yapmışım . 5 cm lik bi bölümü neredeyse 1 saat uğraşarak kestim. Ertesi gün biraz daha araştırıp aldığım ucun çelik için uygun olmadığını gördüm ve yeniledim .
sonuç bu oldu
(https://i.hizliresim.com/aGyL5R.jpg) (https://hizliresim.com/aGyL5R)
ana hatın bir kaç mm dışından alıp tamamen eğe ile
kabza da ise parmak bölümüne hiç girmeden yine eğe ile şablonu çıkardım
(https://i.hizliresim.com/8d9Mgr.jpg) (https://hizliresim.com/8d9Mgr)
nereden nereye adlı çalışma :)
(https://i.hizliresim.com/mkr3Py.jpg) (https://hizliresim.com/mkr3Py)
ardından kendi yapmış olduğum eğeleme rampası ile bıçağın ağız kısmını açmaya başladım . Bugün iftar öncesi hali budur değerli üstadlar
(https://i.hizliresim.com/jWv85G.jpg) (https://hizliresim.com/jWv85G)
-
Aman eğeleme işlerini halının üstünde yapmayın :D
Kolay gelsin, yavaş yavaş profili çıkartırsınız artık.
-
hayırlı olsun.Size tavsiyem asla halı üstünde eğe yapmayın.Cünkü çıkan metal kıymıkları elden ayaktan deri altına batarak giriyor.Bikaç hafta sonra bakıyorsunuzki batan bölgeler acıyor.Çıkarmak için mücadele ediyosunuz.Ayrıca eldivensiz eğeleme yapmamak gerek.Çalışmak için balkon vs dış ortam daha mantıklı.
-
hayırlı olsun.Size tavsiyem asla halı üstünde eğe yapmayın.Cünkü çıkan metal kıymıkları elden ayaktan deri altına batarak giriyor.Bikaç hafta sonra bakıyorsunuzki batan bölgeler acıyor.Çıkarmak için mücadele ediyosunuz.Ayrıca eldivensiz eğeleme yapmamak gerek.Çalışmak için balkon vs dış ortam daha mantıklı.
Aman eğeleme işlerini halının üstünde yapmayın :D
Kolay gelsin, yavaş yavaş profili çıkartırsınız artık.
teşekkürler eğeleme işlerini söylediğiniz gibi balkonda yapıyorum sadece fotoğraf çekme amaçlı açmıştım ortalık yere.
Bir de farketnişsinizdir bıçağın taslağındaki foto ile ağızdaki farkı :)
ağızdaki en üst noktayı kaçırdım. Düz bi hat oluşturamadım bu sebepten ötürü komple sırta kadar eğeledim :)
-
bu arada 5. görsel aynı fotoğraf olmuş düzeltmeyi 2 kez yaptığımdan dolayı olsa gerek bir daha düzenleyemedim .İçerikteki 5. görsel bu olacak moderatör üstadlar yardımcı olabilirse resim bu
(https://i.hizliresim.com/1g2LO1.jpg) (https://hizliresim.com/1g2LO1)
-
::) ::) ::)
Ben sadece iki resim görmüştüm.
Ağızı güzel açmışsınız bence.
Biraz kaçmış evet, ama ilk elin günahı olmaz.
Diğer yüzü de açın sonra durum değerlendirmesi yaparsınız.
-
elinize sağlık hocam,çok güzel olmuş.ben de denemeyi düşünüyorum karbon çeliği için eğelemek çok güç oluyor mu,yani zorlandınız mı?Bir de sulama yapılacak galiba nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?
-
Kolay gelsin başlangıç için çok iyi bir seçim yapmışsınız Çelik konusunda. Egeleme rampası da uzuuun sure işinizi görecek kadar sağlam olmuş
-
forum yapısına da alışmaya başladık mı tamamolacaktır herşey :)
bıçağın orta hattını işaretledim doğru bileyleme ve ağız açma için o fotoyu unutmuşum
biraz daha eğelemeye devam edeyim değil mi ?
(https://i.hizliresim.com/29YaqN.jpg) (https://hizliresim.com/29YaqN)
-
Kolay gelsin başlangıç için çok iyi bir seçim yapmışsınız Çelik konusunda. Egeleme rampası da uzuuun sure işinizi görecek kadar sağlam olmuş
muhtemelen artık kullanmayacağım her yere olduğu gibi benim işe de teknoloji girdi . 2 teker bant zımpara aldım :D.2 gün sonra elimde olur. Ama bu bıçağımı tamamen bu şekil bitirip ter akıtmayı düşünüyorum .
elinize sağlık hocam,çok güzel olmuş.ben de denemeyi düşünüyorum karbon çeliği için eğelemek çok güç oluyor mu,yani zorlandınız mı?Bir de sulama yapılacak galiba nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?
teşekkürler.Eğe kalitem açıkçası düşük olduğundan zorlanmadım desem yalan olur . Bir de gelen lamanın kesilme hatları kesim yapan makinanın yüzeylerine sürtmesinden oluşan ısıdan olsa gerek bi nevi ısıl işlem görmüş ve sertleşmişti. Hiçbir eğe ile yiyemedim el taşlama yardımıma yetişti sağolsun .
Isıl işlem için de Van da olduğumdan dolayı açıkçası zorlanacağımı düşünüyorum.Kendim görseldeki üründen birkaç adet alıp ev şartlarında bi ısıl işlem fırını yapmayı düşünüyorum .
tabi üstadlarımız ben bu üründen bulurum derler ve bana temin için kolaylık sağlarlarsa :)
(https://i.hizliresim.com/LnYDqG.jpg) (https://hizliresim.com/LnYDqG)
-
Kolay gelsin. Geçici bir çözüm olarak mangalda tavlamayı düşünebilirsiniz. Biraz hava takviyesiyle başarılı sonuçlar alınıyor.
-
uzun bi süreden sonra merhabalar bıçağımı sonlandırmak için ısıl işlem ocağı yaptım gaz betondan . Lakin suyunu verirken yanlış giden birşeyler oldu ve bıçağım eğildi düzeltirken de kırdım :(
gaz betondan ısıl işlem ocağım
(https://i.hizliresim.com/mkMMNy.jpg) (https://hizliresim.com/mkMMNy)
bu da bıçağımın hali
(https://i.hizliresim.com/ERmmA9.jpg) (https://hizliresim.com/ERmmA9)
ben nasıl ne yaptığımı anlatayım
Hatamı o zaman daha rahat bulabiliriz gibi
Çelik 1060 karbon çeliği
Ocakta her yeri eşit miktarda ısınıp eşit miktarda kızardı
Kaldığı süre 15 dakika
Kendimce daha sağlam olacağını düşünüp bi kez daha 15 dakika aleve maruz bıraktım o zaman yamuldu
Acaba ocağa koyma şeklimden kaynaklı midir deyip tam tersi şekilde 5 dakika kadar ocağa koydum ısınınca mengene arasına aldım.
O zaman kırıldı
-
normalizasyon yapmamışsınız bu birinci sorun
bıçak ocakta fazla kalınca karbon kaybı yaşarsınız buda ikinci sorun.Yazdıklarım tecrübe değil forumdan okuduklarımdır :)
-
Su verdinizmi, verdiyseniz suylamı yağlamı yaptınız?
-
Su verdinizmi, verdiyseniz suylamı yağlamı yaptınız?
suyunu su ile verdim
-
Öncelikle geçmiş olsun.ısıl işlemde su kullanmak çok riskli bir tercih. Keşke yağ ile su vermeyi deneseydiniz. Konu ile ilgili https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=78.0 konuya bir göz atın isterseniz.
-
Asıl soru ile ilgili değil ama bunları demeden olmaz:
Şalümo ile ilgili iki tane problem var:- Birincisi yanlardaki hava girişi kirli havanın olacağı ocak içinde olmamalı.
- İkincisi de eğer şalümonun ucu pirinçtense erime ihtimali var. Çelik bile olsa sıcaklık ve oksijenden dolayı ömrü kısalacaktır.
Bu iki soruna karşı şalümoyu biraz geri çekmek gerekir.
Bıçağı ocak içinde dik durmasını sağlayacak şekilde dayıyor ve bırakıyor musunuz? Bu halde tutarsanız iki tarafın aynı oksijene aynı sıcaklığa maruz kalmasını sağlayamazsınız. Kısaç görevi görecek bir şeyle tutup ileri geri hareket ettirmenizi ve iki tarafını da çevirmenizi öneririm.
1060'ın 15 dakika tav sıcaklığında durmasına gerek yok, doğru sıcaklığa geldiğinden emin olmanız önemli.
Suyu da yağda verebilirsiniz ancak 830 derece gibi bir sıcaklığa ısıtın.
Yağla hiç çalışmamış olanlar için hatırlatma yapayım:
- Sıcak çeliği sokarken yağın alev alır.
- Çeliği tamamen sokmak aleve karşı daha güvenlidir, kor halindeki metali vakit kaybetmeden yağa gömerseniz alev söner.
- Panik durumunda, yağı devirerek yangın çıkarma olasılığı var
- Bıçağın olası temasıyla erimeyecek bir kap kullanmak daha güvenlidir.
- Yağı önceden biraz ısıtırsanız soğutma hızını arttırırsınız. Bıçağınızdan önce kabaca bıçak boyunda bir parçayı ısıtıp yağda soğutursanız yağ yeterince ısınır. 60 derece gibi bir sıcaklık iyidir. Güvenlik: Daha yüksek sıcaklıklarda yağın alev alması ve yangın tehlikesi başlar. Alev alma sıcaklığı, kullandığınız yağın duman çıkarma sıcaklığına bağlıdır. (Bitkisel yağ seçenekleri) Ben hâlâ varolan yağı atıp da yenisini almaya kıyamadım, çiçek yağı kullanıyorum ancak çiçek yağı duman çıkarmaya başlama sıcaklığı (107C falan) en düşük olan bir yağ. Mısır yağı daha iyi, fiyatı pek artmıyor, kanola yağını bulmak zor ama hem fiyatı iyi hem de performansı diğer iki tanesinden daha iyi. Kanolayla beraber şampiyon zeytinyağı ama bununsa fiyatı yüksek. Dördünün hızları ise yayınlanan verilere göre çok farklı değil, yani asıl mesele duman... Dumana katlanırsanız çiçek yağı ile gidebilirsiniz.
-
Teşekkürler Cem hocam
Teşekkürler Eylem abi .
Evet ocakta dik olarak sabit konumlandırıyordum.
Bi maşa yaptım dediğin gibi yapayım.
Isı ölçeri olan bi multimetre aldım onunla ısı değerini görerek yapacağım. Şu an kargoda bana doğru geliyorlar . Yağ konusundaki uyarılarını da okudum ve dikkat edeceğim.
Hemen akabinde yeni bi profil kestim
An itibariyle başına geçtim. Ağız açıyorum
Yarın suyunu vericem büyük ihtimal . Yağ işini de hallettim. Sadece tenekeye koyma işi kaldı.
-
Deneyimlerini aşama aşama paylaşman çok iyi olmuş. Bende normalizasyon ve su verme aşamasındayım, bakalım ne olacak.. Benimde ilk bıçağım olacak bu arada.
Multimetre nin fiyatı ve markası nedir mümkünse link yada bilgi verebilir misin? Birtanede bana lazım. Birde profilin kaç mm kalınlıktaydı?
Unutmadan, sağlık olsun birdahakine umarım daha iyi sonuç alırsınız..
-
Deneyimlerini aşama aşama paylaşman çok iyi olmuş. Bende normalizasyon ve su verme aşamasındayım, bakalım ne olacak.. Benimde ilk bıçağım olacak bu arada.
Multimetre nin fiyatı ve markası nedir mümkünse link yada bilgi verebilir misin? Birtanede bana lazım. Birde profilin kaç mm kalınlıktaydı?
Unutmadan, sağlık olsun birdahakine umarım daha iyi sonuç alırsınız..
http://www.hepsiburada.com/my-62-digital-multimetre-p-HRAPRAMY62DIGI?magaza=Electrokey&wt_gl=cpc.nelk.6822.yapi-market-pla&gclid=EAIaIQobChMI4Oji8s2X1QIVlhsYCh3POgHiEAQYBCABEgIVl_D_BwE
profil 5 mm kalınlıkta idi sonradan incelttim 3 - 3.5 mm idi
-
Durmadık
Yılmadık
Ağız açtık
Profil çıkardık
Az önce mesaj geldi kargodan. Multimetrem gelmiş yarın akşam suyunu vericem inşallah
(https://i.hizliresim.com/WQXMW2.jpg) (https://hizliresim.com/WQXMW2)
-
Kolay gelsin, hayırlı olsun. İlk profil kırıldı ama bize klavuz oldu bu başlık. Teşekkürler. Multimetre kullanımını da paylaşırsanız ne güzel olur.
-
Yeniden merhabalar
Dün akşam multimetrenin de gelmesiyle bıçağıma su verdim. 780 derece ile 850 900 dereceler ölçtüm ocakta .
Eylem abinin dediği gibi bıçağı bu kez sabit tutmayıp
İçeride gezdirdim . Her yerinin eşit ısıyı aldığını gözlemlediğim anda çıkartıp yağda suyunu verdim . 240-270 derece arasında da meneviş yaptım.
1060 için ne kadar süre iyidir meneviş için
Bunu da sormuş olayım böylelikle :)
Multimetre bu my 62
(https://i.hizliresim.com/0BrRlY.jpg) (https://hizliresim.com/0BrRlY)
C derece yazan yerine çevirip
Isıyı gösterecek aparatı bağlıyor ve ölçüm yapıyoruz. Çok basit bi alet.
-
dün akşam itibari ile bıçağımı sonlandırdım .
(https://i.resimyukle.xyz/ey7yK.jpg) (https://resimyukle.xyz/resim/ey7yK)
(https://i.resimyukle.xyz/1eAJe.jpg) (https://resimyukle.xyz/resim/1eAJe)
(https://i.resimyukle.xyz/GPL02.jpg) (https://resimyukle.xyz/resim/GPL02)
(https://i.resimyukle.xyz/O1Wfx.jpg) (https://resimyukle.xyz/resim/O1Wfx)
(https://i.resimyukle.xyz/Az8zx.jpg) (https://resimyukle.xyz/resim/Az8zx)
(https://i.resimyukle.xyz/JTB2S.jpg) (https://resimyukle.xyz/resim/JTB2S)
(https://i.resimyukle.xyz/J4yCK.jpg) (https://resimyukle.xyz/resim/J4yCK)
-
Elinize sağlık
-
elinize sağlık :)
-
elinize sağlık :)
Elinize sağlık
Teşekkürler
daha çok fırın ekmek yemek gerek ama seviniyoruz kendi çapımızda
-
Taner kardeşim bıçağın hayırlı olsun darısı başımıza . Bir sorum olucak sana linkini attığın avometrenin YouTube de videosunu izledim sıcaklık ölçmek için ince kablo gibi bir parçası var bu parçayı fırının içine mi koyuyorsun nasıl oluyor anlayamadım açıkçası biraz açıklarmısın. Teşekkürler
-
Taner kardeşim bıçağın hayırlı olsun darısı başımıza . Bir sorum olucak sana linkini attığın avometrenin YouTube de videosunu izledim sıcaklık ölçmek için ince kablo gibi bir parçası var bu parçayı fırının içine mi koyuyorsun nasıl oluyor anlayamadım açıkçası biraz açıklarmısın. Teşekkürler
evet ince bi aparatı mevcut. Isıya pek dayanıklı değil ben olabildiği kadar uzağa konumlandırdım . Birkaç kez kullandıktan sonra muhtemelen iptal olacaktır. Yeni ve daha kalın bi şekilde yapacağım
-
Yanıtınız için teşekkür ederim