Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: çömez - 10 Mayıs 2017, 14:21:08
-
Merhaba herkese , bir sorum var gene .
Şimdi, avcı bıçakları için ağız açısı 25 denilir genellikle.
Peki tek taraftan mı 25 dir ,
Yoksa , iki tarafın toplamı (12,5) 25 midir ?
-
Merhaba herkese , bir sorum var gene .
Şimdi, avcı bıçakları için ağız açısı 25 denilir genellikle.
Peki tek taraftan mı 25 dir ,
Yoksa , iki tarafın toplamı (12,5) 25 midir ?
-
sanırım tek taraf 25 bu konu benimde kafamı çok karıştırıyordu umarım doğru yapıyorumdur :)
-
Ben de bileme yaparken bazen istediğim sonucu alamıyorum sanırım dik biliyorum .
-
Bende Tek tarafı diye biliyorum arkadaşlar
-
Tek taraf 25 derece olur ise agiz toplam 50 derece olur. O bicagi artik balta olarak kullanirsiniz gibi geldi bana.
-
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.
Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
-
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.
Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
O zaman doğru biliyormuş ve doğru bileyiyormuşum :D .
-
Yeni bir konu açıp kalabalık yapmamak için bu konu altında bir soru sormak istiyorum .
Bir bıçak şablonu çıkardım . Bushcraft tarzı ve scandi ağız açmak istiyorum . Çelik ck67 .
Şimdi namlu ağzını açtık diyelim . Keskin ağzının olduğu kısmı 1 mm bıraktım diyelim . Suyunu verdim şimdi geldi sıra zımparaladıktan sonra keskin ağzı açmaya . Elimde bant zımpara makinası yok . Kendim yapacağım için bıçakçıya götürüp açtırmakta istemiyorum . Peki keski ağzı nasıl açabilirim ? Elimdeki malzemeler : Eğeleme rampası , eğe takımı , zımparalar , matkap , spiral , dekupaj vs ..
Eğer bu malzemelerle mümkün değilse , bushcrafta yakışacak ve elimdeki malzemelerle ağız açabileceğim bir ağız açısı tavsiyesi rica ediyorum sizlerden .
-
bu malzemelerle sıfır scandi ağız açmanız biraz zor. ki bant zımparada bile scandi ağız açmakda zordur.
belki 1mm lik pay çok gelebilir. 0.5 mm bırakıp sertleşmeden sonra düz bir zemine zımpara yapıştırıp sırayla 100-150-220-400-600 geçersen scandiyi yapabilirisiniz. ama scandi açısını bozmamak lazım.
-
bu malzemelerle sıfır scandi ağız açmanız biraz zor. ki bant zımparada bile scandi ağız açmakda zordur.
belki 1mm lik pay çok gelebilir. 0.5 mm bırakıp sertleşmeden sonra düz bir zemine zımpara yapıştırıp sırayla 100-150-220-400-600 geçersen scandiyi yapabilirisiniz. ama scandi açısını bozmamak lazım.
Teşekkür ederim sn casper73 . zimparayla hic scandi acmadim . ben en iyisi normal bir agiz ile devam edeyim :)
-
bi dakika bi dakika benimde kafam karıştı,şimdi atıyorum ben bıçağın bi yüzünü yatırdım 25 dereceye ayarladım diğer tarafını yatırdım 25 dereceyle biledim,şimdi bu yanlış mı bıçağı 50 dereceylemi biledik naptık ? Yoksa bi tarafı 12.5 diğer tarafı 12.5 le mi bilemem gerekirdi ?
-
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.
Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
Yukarıdaki mesajda Gökhan Usta yeteri kadar açık bir şekilde açıklamış zaten. Bir taraf 25 diğer taraf 25 derece ise toplam 50 derece olur elbette.
-
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.
Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
Yukarıdaki mesajda Gökhan Usta yeteri kadar açık bir şekilde açıklamış zaten. Bir taraf 25 diğer taraf 25 derece ise toplam 50 derece olur elbette.
Sefa hocam ben hep her tarafı 25 dereceye getirip bilerdim o zaman bundan sonra bir yüzü 12.5 ile diğer yüzü 12.5 ile biliyorum,bende diyorum bir fark var ondan suçu hep bileme taşında bulurdum
-
Olur bazen öyle, kafa karışır ;)
-
Genel kabul gören işlemde, bir bıçağın bileme açısından bahsediyorsak bu tek tarafın bileme açısıdır.
Yani 20 derece ile her iki taraftan da bilenen ve toplamda 40 derecelik bir açıda kesen bir bıçaktan bahsediyor oluruz ;)
Yukarıdaki mesajda Gökhan Usta yeteri kadar açık bir şekilde açıklamış zaten. Bir taraf 25 diğer taraf 25 derece ise toplam 50 derece olur elbette.
Sefa hocam ben hep her tarafı 25 dereceye getirip bilerdim o zaman bundan sonra bir yüzü 12.5 ile diğer yüzü 12.5 ile biliyorum,bende diyorum bir fark var ondan suçu hep bileme taşında bulurdum
Bir saniye karıştı galiba ilk yaptığınız doğru, toplamda 50 derece olmalı bir taraf 25 diğer taraf 25 :)
-
25 derece ile hangi çeliği bileyliyorsunuz? D2 gibi kırılgan çeliklerde bile 20derece tavsiye ediliyor.
-
Benim kafamda karıştı , 25 ile bilediğim bıçak deriden dolayı kör oluyormuş .Derinin aşındırıcı özelliğini bilmeyip dik biliyordum .
-
Merhaba herkese , bir sorum var gene .
Şimdi, avcı bıçakları için ağız açısı 25 denilir genellikle.
Peki tek taraftan mı 25 dir ,
Yoksa , iki tarafın toplamı (12,5) 25 midir ?
Durum şu: Ağız açısı 25 verilir diye bir ifadeyi örnek olarak vererek bunun hangi açıyı belirttiğini sormuşsun. Bu da her bir taraftaki açıdır diye yanıtlanmış.
25'i örnek olarak sen başta verdiğinden dolayı diğer yanıtlar bu açıyı kullanarak veerildi.
"25 derece doğru mudur yoksa değil midir?" işte bu başka bir soru...
Bu konuda Z knives gibi bıçak çelikleri hakkında bilgi veren bir siteden faydalanabilirsin. Örneğin iri karbürlü bazı çelikler için karbürlerin tutunabilmesi dına en az 15 dereceden bahsettiğini hatırlıyorum.
JayFisher'ın sitesine bakarsan bilemede dahi iki tane açı kullandığını ve asıl bileme açısında azami değer olarak 30 derece verildiğini görebilirsin. Bunun hemen ardında daha düşük açıyla taşlanmış olan, ağız geometrisini rahatlatma amaçlı dar hat bırakmış.
http://www.jayfisher.com/Blades.htm#Knife_blade_relief_face_angle_and_the_cutting_edge (http://www.jayfisher.com/Blades.htm#Knife_blade_relief_face_angle_and_the_cutting_edge)
(http://www.jayfisher.com/_borders/Edge1.gif) (http://www.jayfisher.com/_borders/Edge2.gif)
Daha başka kaynaklarda da daha farklı şeyler görebilirsin, bıçaklarında halihazırda varolan başka açılara da rastlayabilirsin. Bu konudaki detayın sonu yok... :)
-
Burada da Busse'lerin 35-45 derece ( x2 ) gibi bir açıyla bilendiği yazılmış.
http://www.bladeforums.com/threads/stock-angle-busse-edges.800080/ (http://www.bladeforums.com/threads/stock-angle-busse-edges.800080/)
-
Mesela siz dağ bayır bıçaklarında tek taraflı olarak kaç derece yapıyorsunuz ?
-
Konuyla ilgili bir gorsel paylasayim.
-
Zaten açı ölçerek yapmıyorum .Kendim yapmadığım bir bıçakta da hep kesici ağızı tutturuyorum yalnız son görsele göre 12,5 derece olması gerektiğine karar verdim .Konuyu da uzattım herkesten özür dilerim .
-
Benim kafamda karıştı , 25 ile bilediğim bıçak deriden dolayı kör oluyormuş .Derinin aşındırıcı özelliğini bilmeyip dik biliyordum .
deride açı bu kadar önemli mi yahu ? deri kemerden söktüğüm deri parçasını tahtaya yapıştırdım son işlemi onla yapıyorum dediğimde bana deri altı üstü bıçağa ne zararı olabilir ki demişti facebookta bir kişi.Kafalar karışık ???
-
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6858.msg135345#msg135345
Aklıma bu başlık geldi. Pano eminim yardımcı olur.
-
Basit bir kemer gözüyle bakıyordum ama çok önemliymiş. Deride bitirişi yaparken pürüzsüzleşiyor lakin köreliyor sebebi ise bastırınca açının dikleşmesi , yani bastırınca bıçak 2-3 mm içeri çöküyor ve tam karşısında deri oluyor .
-
Basit bir kemer gözüyle bakıyordum ama çok önemliymiş. Deride bitirişi yaparken pürüzsüzleşiyor lakin köreliyor sebebi ise bastırınca açının dikleşmesi , yani bastırınca bıçak 2-3 mm içeri çöküyor ve tam karşısında deri oluyor .
Yine başka konuya atlamışsın. Deride masatlamaya geçmişsin. Deride olsun isterse sert zeminde masatlama olsun bastırmadan yapılmalı. tabi açı da şaşmamalı....
-
Basit bir kemer gözüyle bakıyordum ama çok önemliymiş. Deride bitirişi yaparken pürüzsüzleşiyor lakin köreliyor sebebi ise bastırınca açının dikleşmesi , yani bastırınca bıçak 2-3 mm içeri çöküyor ve tam karşısında deri oluyor .
çok doğru bir konuya parmak basmışsın,taşta bu kadar sıkıntı olmuyor ama deri masatda bastırmamak gerekli demek bundanmış.