Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: burakergin - 28 Temmuz 2016, 14:02:33
-
Merhaba
Cıva çeliğinden yaptığım palayı kömürde ısıtıp suyunu verdim ama haddinden fazla sertlesti. Elime alıp bir bıçak ile vurdugumda cam gibi kırılıyor. 1075 ten de birkaç tane bıçak yapmama rağmen bu sorunu hiç yaşamadım. Acaba yanlışı nerde yapmış olabilirim yardım edermisiniz?
-
Dövme sırasında çatlak oluşmuş olabilir.
Menevişi düşük tutmuş olabilirsiniz bence tüm bıçağa 280-300 derece meneviş sonrası birde sırttan ekstra yumuşatma yapmanızı tavsiye ederim bu kadar uzun bir bıçakta.
-
Dövme işini ben gerçekleştirmedim. Fakat bir catlakta yoktu diğer yaptığım 1075 le çok ufak parçalara kadar kırdım. Şimdi bir tane daha yapıyorum yumusatmadan sonra tekrar deneyeceğim. Ne yapalım ogreneceksek yapana kadar devam.Ama insan da üzülmüyor değil.
-
Dövme işini ben gerçekleştirmedim. Fakat bir catlakta yoktu diğer yaptığım 1075 le çok ufak parçalara kadar kırdım. Şimdi bir tane daha yapıyorum yumusatmadan sonra tekrar deneyeceğim. Ne yapalım ogreneceksek yapana kadar devam.Ama insan da üzülmüyor değil.
Çatlak yoksa menevişi çok düşük tutmuşsunuzdur kaç derecede yaptınız menevişi.
-
Çatlak yoksa menevişi çok düşük tutmuşsunuzdur kaç derecede yaptınız menevişi.
100 derecede yaptım hocam.
-
100 derecede 63-64hrc civarına denk geliyor civa çeliği bu boy bir bıçak için yüksek bir sertlik bence.
-
100 derecede menevis olmaz bu celik. Hem menevisis nasil yaptiniz ustunkoru tekrara ocakta iki tarafini isist falan seklindemi.
-
Evet ustam fırında ustunkoru oldu sanırım. Bulduğum bir tablo üzerine tahmınle yapmıştım. İkincisi kırılmayacak diye umuyorum...
-
Menevişleme için söylenenlere katılıyorum.
Aşağıda da Böhler dokümanından menevişleme grafiğini verdim. Bana göre böyle büyük bir bıçak için 240-250 asgari değer. Tercihinize göre 300 dereceye bile varsanız 57 HRC elde edecekmişsiniz gibi görünüyor. Dokümandan menevişleme süresi için 1 saat diyor gibi anladım.
Bu arada kırıklara da bakmanız hatta yakından fotoğrafını paylaşmanız iyi olur. Tane büyümesi var mı görmek gerek....
-
civa çeliği yüksek sertlikte iyi aşınma direncine sahip olduğu , kendi imkanlarınızla ısıl işlem yapılabildiği ve talaş kaldırarak işlemesi çok kolay olduğu için delici zımbalar , raspalar, raybalar , klavuzlar, havşa açma takımları ... gibi takımlarda tercih edilir. ancak tokluğu çok yeterli olmadığı için ince cidarlarda , kenarlarda kopmalar oluşur. dolayısı ile endüstride orta yada kısa ömürlü takımlarda tercih edilir. bu referansla bıçak kullanımı için çok da iyi bir malzeme olamayacağı kanatindeyim. ama bulunabilirliği yüksek ve fiyatı düşük tabiki.
bu arada kırılma sebebini ustalar tespit etmiş ziyadesiyle daha birşey söylemek bana düşmez sadece malzeme hakkında biraz sektörde ki tercih sebepleri hakkında bilgilendirme yapmak istedim.
-
Telefonumdaki güncellemeyi yapmadığım için alıntı yapamıyorum.
Eylem hocam öncelikle çok teşekkür ediyorum. Elimde maalesef parçacıkları mevcut değil fakat daha kaliteli bir fotoğraf ve arkadaşıma çektirdiğim bir video var isterseniz onları yükleyebilirım. Bugünlerde müsait olduğumda diğerini tavsiyeleriniz üzerine yapacağım eğer isterseniz onun sonucuda paylaşmak isterim.
-
Evren bey sizede ayrıca teşekkür ederim
Bilirsiniz ki , yavaş yavaş başka celıklerde insanın dikkatini çekiyor tabi sonucu başarılı olunamayabılıyor. Orta vadeli kullanım olacağını biraz biliyordum parlatılabılırlıgı ve ışıl işlem kolaylığı için denemek istemiştim. Ne kadar kırılsada yapana kadar devam edeceğim. Bılgılendırdıgınız için çok teşekkür ediyorum. Saygılar
-
Bence böyle büyük ve vurmalı kirdili bir alet için civadan cok yay celiklerini tercih edersenizdaha iyi sonuç alırsınız
Ayrıca yinede meneviş zamanı ve derecesi çok onemli
-
Bence böyle büyük ve vurmalı kirdili bir alet için civadan cok yay celiklerini tercih edersenizdaha iyi sonuç alırsınız
Ayrıca yinede meneviş zamanı ve derecesi çok onemli
Evet hocam kesinlikle haklısınız fakat geçenlerde bir videoda gördüğüm 2080 den yapılma bir pala güzel sonuç veriyordu işin açığı biraz kafamı karıştırdı. Sonuç alabilirim diye düşünmüştüm ama sonuç hüsran.
-
2080-D3 gerçekten güzel oluyor darbelere karşı o kadarda dayanıksız değil 30-35cm namlulu bir pala ile facebookta bir arkadaşımız bir koli kutu içeceği doğradı ağızda hasar yok. :2up
Civa çeliğide aslında güzel bir meneviş sonrasında sıkıntı çıkarmazdı.
-
2080-D3 gerçekten güzel oluyor darbelere karşı o kadarda dayanıksız değil 30-35cm namlulu bir pala ile facebookta bir arkadaşımız bir koli kutu içeceği doğradı ağızda hasar yok. :2up
Civa çeliğide aslında güzel bir meneviş sonrasında sıkıntı çıkarmazdı.
Evet hocam 2080 den yaptığım 25 cm lik bıcaklardan çok memnunum ama bılemekte biraz zorlanıyorum. Facebook'ta o palanın videosunu gördükten sonra sefa hocamızın konusuna rastladım ve 36 cmlık bir pala ile boş zamanlarda uğraşıyorum kabzeyı takmadan önce zor şartlarda deneyeceğim bakalım nasıl olacak...
-
Civa çeliğinin temperleme sıcaklığına bağlı olarak tokluk grafiği elimde yok. Eğer elimde olsaydı tokluğun nasıl değiştiğine bakarak farklı tavsiye verebilirdim. Desteksiz olan tahminime göre yukarıda bahsettiğim temperlemeden (menevişleme) sonra sadece sırt ve sapa 100-200 dereceye kadar daha sıcak bir menevişleme yapılmaya bu çelik olumlu tepki verebilir. Bu mümkün olan her çelik için yaptığım tavsiyedir. Kendimi tekrara düşüyorum, kusuruma bakmayın.
-
Merhaba
Cıva çeliğinden yaptığım palayı kömürde ısıtıp suyunu verdim ama haddinden fazla sertlesti. Elime alıp bir bıçak ile vurdugumda cam gibi kırılıyor. 1075 ten de birkaç tane bıçak yapmama rağmen bu sorunu hiç yaşamadım. Acaba yanlışı nerde yapmış olabilirim yardım edermisiniz?
Sertleşme odanız çok aydınlık olmasın ki tav rengini göresiniz.
Böyle yarı gölge bir odada fes rengi dediğimiz kırmızı renk tavda su verip deneyiniz.
Bıçağı seretrleştirirken sertleştirme sıvısını kesiyormuş gibi, ince ağzı dışarıya gelecekgibi hareket ettiriniz.
-
Civa çeliğinin temperleme sıcaklığına bağlı olarak tokluk grafiği elimde yok. Eğer elimde olsaydı tokluğun nasıl değiştiğine bakarak farklı tavsiye verebilirdim. Desteksiz olan tahminime göre yukarıda bahsettiğim temperlemeden (menevişleme) sonra sadece sırt ve sapa 100-200 dereceye kadar daha sıcak bir menevişleme yapılmaya bu çelik olumlu tepki verebilir. Bu mümkün olan her çelik için yaptığım tavsiyedir. Kendimi tekrara düşüyorum, kusuruma bakmayın.
Hiç kusur olurmu üstadım hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim sayenizde hem bir aile ortamı bulduk hemde hergün birşeyler katıyoruz tekrar teşekkürler.
-
Merhaba
Cıva çeliğinden yaptığım palayı kömürde ısıtıp suyunu verdim ama haddinden fazla sertlesti. Elime alıp bir bıçak ile vurdugumda cam gibi kırılıyor. 1075 ten de birkaç tane bıçak yapmama rağmen bu sorunu hiç yaşamadım. Acaba yanlışı nerde yapmış olabilirim yardım edermisiniz?
Sertleşme odanız çok aydınlık olmasın ki tav rengini göresiniz.
Böyle yarı gölge bir odada fes rengi dediğimiz kırmızı renk tavda su verip deneyiniz.
Bıçağı seretrleştirirken sertleştirme sıvısını kesiyormuş gibi, ince ağzı dışarıya gelecekgibi hareket ettiriniz.
Hocam dedikleriniz konusunda herhangi bir sıkıntı yok yarı kapalı çeliğin rengini görebilecek bir ortamda yaptım fakat meneviş konusunda ustalarımızın da dediği gibi bıraz problem yaşadım teşekkür ediyorum
-
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?
-
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?
Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım
-
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?
Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım
Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum. Tavsiye ederim.
-
Osmanlı çelik sitesindeki Böhler K510 dokümanı:
Sertleştirme:
780 - 810ºC / Suda,
810 - 840ºC / Yağda
(15 mm. çapa kadar)
Isı dengelemesinden sonra bekleme süresi: 15 ile 30 dakika.
Elde edilebilir sertlik:
64 – 66 HRC
Menevişleme:
Sertleştirme işleminden hemen sonra yavaş olarak temperleme sıcaklığına ısıtma ve 2 saatten az olmamak üzere, parçanın her 20 mm kalınlığı için 1 saat fırında soğutma, daha sonra havada soğutma.
Elde edilecek ortalama sertlikler temperleme tablosunda belirtilmektedir.
Belirtilen sıcaklık değerlerine uyarak suda da yağda da su verebilirsiniz ancak çatlama riskine girmenize gerek yok. Yağda soğutmanız mümkünse tercih edin derim.
-
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?
Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım
Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum. Tavsiye ederim.
Anladım ustam tavsiyeleriniz dogrultusund yapacağım. Bu arada cıva celikleri normal şartlarda silindir hâlde bulunuyor kaç mm celıkden dovuyorsunuz? Bi 4116 ya soğuk dövme yapmıştım ama o sıcak dövme tadini vermiyor ocağı da yaptım artık dövme işine de bir yerden başlamak istiyorum...
-
Osmanlı çelik sitesindeki Böhler K510 dokümanı:
Sertleştirme:
780 - 810ºC / Suda,
810 - 840ºC / Yağda
(15 mm. çapa kadar)
Isı dengelemesinden sonra bekleme süresi: 15 ile 30 dakika.
Elde edilebilir sertlik:
64 – 66 HRC
Menevişleme:
Sertleştirme işleminden hemen sonra yavaş olarak temperleme sıcaklığına ısıtma ve 2 saatten az olmamak üzere, parçanın her 20 mm kalınlığı için 1 saat fırında soğutma, daha sonra havada soğutma.
Elde edilecek ortalama sertlikler temperleme tablosunda belirtilmektedir.
Belirtilen sıcaklık değerlerine uyarak suda da yağda da su verebilirsiniz ancak çatlama riskine girmenize gerek yok. Yağda soğutmanız mümkünse tercih edin derim.
Çok sağolun üstadım bir dahaki kırılmayacak eğerki yine kırılırsa öğrenene kadar tekrar yapacağım. İlginiz için çok teşekkür ediyorum sayenizde bu işe olan şevkim hergün artıyor.
-
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?
Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım
Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum. Tavsiye ederim.
Anladım ustam tavsiyeleriniz dogrultusund yapacağım. Bu arada cıva celikleri normal şartlarda silindir hâlde bulunuyor kaç mm celıkden dovuyorsunuz? Bi 4116 ya soğuk dövme yapmıştım ama o sıcak dövme tadini vermiyor ocağı da yaptım artık dövme işine de bir yerden başlamak istiyorum...
Genelde 12-15 arası dövüyorum antrenman amaçlı.
-
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?
Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım
Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum. Tavsiye ederim.
Anladım ustam tavsiyeleriniz dogrultusund yapacağım. Bu arada cıva celikleri normal şartlarda silindir hâlde bulunuyor kaç mm celıkden dovuyorsunuz? Bi 4116 ya soğuk dövme yapmıştım ama o sıcak dövme tadini vermiyor ocağı da yaptım artık dövme işine de bir yerden başlamak istiyorum...
Genelde 12-15 arası dövüyorum antrenman amaçlı.
Peki kaç mm ye iniyor hocam?
-
Yani en ve kalınlık olarak?
-
Yani en ve kalınlık olarak?
Nasıl dövdüğünüze bağlı olarak değiyor. genişlik 15 mm kalınlık 2 mm civarı oluyor sanırım şu an aklımda yok. Ama dediğim gibi ben antrenman amaçlı dövüyorum.
-
Tesadüfen ben de 14mm'den bıçak dövüyorum.
-
14 mm yuvarlak çubuktan dövdüğüm bıçağın dövmeden sonra eğelenerek biraz daraltılmış hali bu. Döverken niyetim değişip daha farklı bir tarza yönelince sonradan ağzın ve sırtın birazını eğeleyip atmam gerekti. O nedenle en 2-3 mm kadar illa ki daralmıştı.
Güncel en 26mm'den, sırt kalınlığı ise 4 mm'den azıcık fazla. Kalınlık saptan/balçaktan 3-4 cm ilersine ait.
-
14 mm yuvarlak çubuktan dövdüğüm bıçağın dövmeden sonra eğelenerek biraz daraltılmış hali bu. Döverken niyetim değişip daha farklı bir tarza yönelince sonradan ağzın ve sırtın birazını eğeleyip atmam gerekti. O nedenle en 2-3 mm kadar illa ki daralmıştı.
Güncel en 26mm'den, sırt kalınlığı ise 4 mm'den azıcık fazla. Kalınlık saptan/balçaktan 3-4 cm ilersine ait.
14 mm gayet yeterlıymıs o zaman. Aslında amacım dedemin 70 sene önce yaptığı kamanın aynısını yapıp yanyana koymak kibar ve zarif. Üstadım kama için uygun olur değilmi?