Bıçak Sanatı - Forum

Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: TheMujahid - 30 Haziran 2016, 17:16:22

Başlık: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 30 Haziran 2016, 17:16:22
Selamün Aleyküm,

Karbon çeliğinden üretilmiş bir bıçağın bakımını nasıl yapmalıyım? Hangi yağları kullanabilirim? Gıdaya değecek bu arada. Zeytinyağı, ayçiçek yağı bu iş için uygun mudur? Yağlamazsam ne olur? Islandıktan veya ıslak bezle silindikten sonra kurulayıp bıraksam yetmez mi?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Şeref Acar - 30 Haziran 2016, 19:35:50
Ben paslanınca genelde deri üzerine sürdüğüm metal parlatıcı ile siliyorum.(deri masatın prensibi)
Peşine de vazelin Sürülmesi iyi olur. Ama tavsiyem et harici gıdaya karbon çeliği
değdirmemeniz, özellikle sebze ve meyveler.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 30 Haziran 2016, 20:23:15
Paslanmadan önce yapacağım bakımı soruyorum. Neden sebze meyvelere Karbon Çeliği değdirmemeliyim?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Osman Kurt - 30 Haziran 2016, 20:35:39
İçeriklerindeki asit hemen kararma yapar bıçakta.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: deserteagle - 30 Haziran 2016, 20:36:46
Bkz.:

Konu: Karbon çelik bıçakların bakımı ?  -- http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3491.0 (http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3491.0)
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 30 Haziran 2016, 21:26:01
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Soytürk Dönmez - 30 Haziran 2016, 23:28:29
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 01 Temmuz 2016, 00:51:58
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.

Eyvallah abi Eyvallah, bu karartma (patina) ile ilgili araştırma yapayım biraz. Sirkeyle yapan bir Türk'ün videosu vardı. Yağlı bezde ne yağı kullanmalıyım sence abi?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Soytürk Dönmez - 01 Temmuz 2016, 01:21:34
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.

Eyvallah abi Eyvallah, bu karartma (patina) ile ilgili araştırma yapayım biraz. Sirkeyle yapan bir Türk'ün videosu vardı. Yağlı bezde ne yağı kullanmalıyım sence abi?

    İmkanın varsa balistol öneririm, gıda onayı da var   :2up
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 01 Temmuz 2016, 02:08:27
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.

Eyvallah abi Eyvallah, bu karartma (patina) ile ilgili araştırma yapayım biraz. Sirkeyle yapan bir Türk'ün videosu vardı. Yağlı bezde ne yağı kullanmalıyım sence abi?

    İmkanın varsa balistol öneririm, gıda onayı da var   :2up

Hmm biraz pahalı gibi. Motor yağı kullan diyen de var ne diyorsun abi?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: gokhand - 01 Temmuz 2016, 03:27:18
Gida ile temasi olmiycaksa her türlü yag mubah. Fakat bicak illaki yiyecege degecek. O yuZden motoryagi falan bulastirna. Eger yuksek karbon bicagin varsa illaki kararir illaki lekelenir korkmadadan kullan gitsin .
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 01 Temmuz 2016, 04:06:15
Yüksek karbon düşük karbon olayları hakkında bilgim yok ama çelik 1095, bıçak Mora Robust Pro. Yiyeceğe değerse daha makbule geçer. Bana yağ tavsiyesi yapın lütfen.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Soytürk Dönmez - 01 Temmuz 2016, 16:28:47


      Güzel kardeşim; motor yağı adı üstünde motor için yapılmış bir yağ , petrolden üretilen bir madde yani. Gıdaya değmeyecekse kullanırsın gıdaya temas edeceği zaman olmadı temizleyip öyle kullanırsın ama illa da yağ dersen mecbur BALİSTOL  ::)
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Kutsal - 01 Temmuz 2016, 17:08:51
Cola kullan.
Memnun kalırsın.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Osman Kurt - 01 Temmuz 2016, 18:44:32
Cola kullan.
Memnun kalırsın.
Kola ile karartmadan sonra koku oluyor mu abi ?
Sirke ile karartmadan sonra yoğun bir koku oluyor pas-sirke kokusu birbirine geçince.  :D
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Acur Firarda - 01 Temmuz 2016, 18:47:15
Asit ile karartmada en iyisi kola bence koku yok purussuz bir yuzey.....
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Kutsal - 01 Temmuz 2016, 19:09:46
Cola kullan.
Memnun kalırsın.
Kola ile karartmadan sonra koku oluyor mu abi ?
Sirke ile karartmadan sonra yoğun bir koku oluyor pas-sirke kokusu birbirine geçince.  :D
Osman ben hiç koku hissetmedim kardesim. :)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8610.msg173763#msg173763

Burada bazi bilgiler var Themujahid.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Osman Kurt - 01 Temmuz 2016, 19:37:07
Osman ben hiç koku hissetmedim kardesim. :)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8610.msg173763#msg173763
Burada bazi bilgiler var Themujahid.
Teşekkürler abi.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 01 Temmuz 2016, 20:31:14


      Güzel kardeşim; motor yağı adı üstünde motor için yapılmış bir yağ , petrolden üretilen bir madde yani. Gıdaya değmeyecekse kullanırsın gıdaya temas edeceği zaman olmadı temizleyip öyle kullanırsın ama illa da yağ dersen mecbur BALİSTOL  ::)

Eyvallah abi.

Kolayı tavsiye ediyorsunuz. Ben sıcak sirke ile yapacaktım. Madem tavsiyeniz, bi araştırayım onu da. Kola markası farketmez değil mi?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Kutsal - 01 Temmuz 2016, 21:03:50
Etmez.
Ara sıra bıçağı sallamalisin. Aksi takdirde yuzeye tutunan kabarciklar nokta nokta iz bırakır.
Etkiyi artirmak icin cola sirke ve neskafeyi de karistirabilirsin.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 02 Temmuz 2016, 00:24:04
Tepkime sırasında sallayacağım değil mi? O nasıl bir karışım olur acaba? ☺
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: deserteagle - 02 Temmuz 2016, 10:10:22
Tepkime sırasında sallayacağım değil mi? O nasıl bir karışım olur acaba? ☺



Etmez.
c. Aksi takdirde yuzeye tutunan kabarciklar nokta nokta iz bırakır.
Etkiyi artirmak icin cola sirke ve neskafeyi de karistirabilirsin.



"Ara sıra bıçağı sallamalisin"  derken bıçağı sıvının içinde sabit tutma. gezdir anlamında...
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Kutsal - 02 Temmuz 2016, 13:13:24
Evet, Eylem Hoca'nın dediği gibi :)
Yeterki bicak ustune yapışan gaz baloncukları,  bıçaktan ayrilsinlar.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 03 Temmuz 2016, 21:54:18
Anladım sağolun ☺
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: ismail_1903 - 04 Temmuz 2016, 00:59:18
Arkadaşlar koladaki sitrik asit ile limondaki asit aynı şey değil mi ? ben mi yanlış biliyorum.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Osman Kurt - 04 Temmuz 2016, 02:18:07
Arkadaşlar koladaki sitrik asit ile limondaki asit aynı şey değil mi ? ben mi yanlış biliyorum.
Kolada fosforik asit var.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Kutsal - 04 Temmuz 2016, 10:25:20
Arkadaşlar koladaki sitrik asit ile limondaki asit aynı şey değil mi ? ben mi yanlış biliyorum.
Kolada fosforik asit var.
+1
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Salim Türk - 04 Temmuz 2016, 13:37:23
    İmkanın varsa balistol öneririm, gıda onayı da var   :2up

Aynen katılıyorum. Hem gıda da uygun hemde paslanmayı oldukça iyi önlüyor. Paslı bir çeliğe sürdüğünüzde pası da temizlediğini görürsünüz.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 05 Temmuz 2016, 11:45:49
Kolayla karartma yapacağım fakat sorum şu; bilmem gereken bir ayrıntı veya püf noktası var mı? Yoksa bi bardak kolaya 3 kere 20'şer dakika yatırarak mı yapacağım?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Kutsal - 05 Temmuz 2016, 13:13:46
Daha öncede vermiştim bu linki:
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8610.msg173763#msg173763
Incelersen bilgi sahibi olursun.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 05 Temmuz 2016, 22:17:46
İnceliyorum hocam.

Bıçağımın üzerinde çizikler oluştu, acaba karartma sırasında nasıl etkiler?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Osman Kurt - 05 Temmuz 2016, 22:33:55
Parlak yüzeyde gördüğün her çizik aynı şekilde durur.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 05 Temmuz 2016, 22:39:54
Çizikler beyaz olarak göze mi batar yoksa onlar da kararır mı?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Osman Kurt - 05 Temmuz 2016, 22:47:15
Çizikler beyaz olarak göze mi batar yoksa onlar da kararır mı?
Kararır bıçağı güzelce temizleyip öyle karartma işlemine başlayın tüm yüzey kararır.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 05 Temmuz 2016, 22:56:48
Temizlemek derken yıkamak, silmek falan demek istiyorsun dimi, zımparalamak değil?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Osman Kurt - 05 Temmuz 2016, 23:04:28
Temizlemek derken yıkamak, silmek falan demek istiyorsun dimi, zımparalamak değil?
Yıkamak silmek anlamında yüzeyde yağ,kir vs kalmasın.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 05 Temmuz 2016, 23:06:29
Eyvallah, o zaman 1-2 gün içinde kolaya yatırayım bıçağı fakat; ne kadar süre bekletmeliyim içinde?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: Kutsal - 05 Temmuz 2016, 23:16:56
Daha öncede vermiştim bu linki:
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8610.msg173763#msg173763
Incelersen bilgi sahibi olursun.

İnceliyorum hocam.

ne kadar süre bekletmeliyim içinde?

Demekki yeterince anlatamamisim.   :(
Bence minimum 12 saat.
Tavsiyem; evde gecirecegin bir gün,  sabahtan kolaya koy.
2-3 saatte bir bıçağı çıkart.
Rengini gör,  hem de kabarciklardan kurtulursun.
Senin için renk yeterli olunca işlemi bitir.
24 saat veya daha fazla da yapabilirsin.
Kolay gelsin :)
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 06 Temmuz 2016, 10:29:18
Sıcak sirke ile patina yapılan bir video izledim de o kafamı karıştırdı. 3 kere 20'şer dakika bekletiyordu. Kolanın asidi kaçmış olsa olur mu yoksa sıfır kola mı olmalı? Bu arada konuyu hala okuyorum vakit buldukça, henüz bitmedi yani sorun sizde değil bende  :D
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 06 Temmuz 2016, 16:51:44
Ufaktan paslanma başladı, kolaya o şekilde atarsam sorun olur mu? Olursa pası nasıl silebilirim?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 10 Temmuz 2016, 09:43:52
4 kere 2'şer saat toplam 8 saat kolaya yatırdım bıçağı. İlk 2 2 saatte güzel düz gri bir renge sahip oldu. Sonraki 2 2 saatte düzensiz desenler oluştu. Ayrıca peçeteyle sertçe ovalayınca siyahlık çıkıyordu. Dışarıda da bir süre kullandım ve kullanırken de siyahlıkların çıktığını farkettim. Siyahlıklar bu şekilde çıkarken bu bıçak yine gıdalarda kullanılmaz, gıdalara geçerse tehlikeli olacağını düşünüyorum. Bu arada koladan her çıkardığımda soğuk suyla yıkıyordum bıçağı, acaba bu ne şekilde etkiler? Bu olanlar normal mi yoksa bir yanlış mı yaptım? Bıçak şu anda bu halde:

(http://imageshack.com/a/img921/1605/imYV8r.jpg)
(http://imageshack.com/a/img921/1289/RGnk7V.jpg)

Sizce başarılı mı olmuş başarısız mı?
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: berkozatay - 11 Temmuz 2016, 20:57:18
Bence bir problem yok hatta patinan eskitme gibi durmus cok hosuma gitti dogrusu gorsel olarak. Ancak bazi yerlerde karartilarin ciktigindan bahsetmissin o kismi ilgince geldi. Ben kaynatilmis elma sirkesiyle tek sefer 20 dakika yaptim düz stabil tek gri renk bir karartma elde ettim. Bence sıkıntı yok ama istersen 800 ve 1000 kum 2 tane zimpara alip yüzeyi zimparalayarak tekrar parlatip kolayi veya kaynatilmis sirkeyi talimatlara uyarak tekrar deneyebilirsin. Bu sefer patina aralarinda bicagi kullanmadan  ;D . onceki mesajlarda da soylendigi gibi patina yapilirken bicak temiz , toz ve kirden arinmis olmali.
Başlık: Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gönderen: TheMujahid - 11 Temmuz 2016, 21:25:01
Düz renk olsa daha hoşuma giderdi. Bu arada zımparaya falan gerek kalmadı süngerin yeşil tarafıyla ve suyla temizledim. O derece kolay çıktı. Bu arada o 2 saatlerin arasında bıçağı kullanmadım ve temiz olarak kolaya koydum. Biraz daha temizleyip parlattıktan sonra sıcak elma sirkesini deneyeceğim.