Bıçak Sanatı - Forum

yeni projeler

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
yeni projeler
« : 05 Aralık 2013, 12:01:37 »
Arkadaşlar merhaba,

4'lü bir proje bakalım nasıl bitecek,fotoğraflar biraz karanlık oldu kusura bakmayın.

Malzeme favori çeliğim d2,

Isıl işlemleri bitti,sıfır altı işlem yapıldıktan sonra 60-61 hrc sertlikte..

80-120-220 kum bant zımpara ile yüzey temizliği yapıldı..

Sırada ağız açma işlemleri var ..

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: yeni projeler
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2013, 12:10:41 »
Tüm profiller çok güzel olmuş  :2up En üsttekini sırta kadar mı taşlayacaksın?

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2013, 13:02:57 »
Çok güzeller :)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2013, 18:41:35 »
Isıl işlemi yapıldı sırada ağız açma işlemi var demişsiniz.Bu işte bi terslik yok mu acaba?  ::)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2013, 19:36:19 »
Isıl işlemi yapıldı sırada ağız açma işlemi var demişsiniz.Bu işte bi terslik yok mu acaba?  ::)

yamulma çarpılma olmasın diye böyle yapıyor abimiz

merakla bekliyoruz Bülent abi
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2013, 19:38:14 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

BLACK08

• 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2013, 20:04:28 »
Tüm profiller çok güzel olmuş  :2up En üsttekini sırta kadar mı taşlayacaksın?

Salim ustam,hatta ilk iki olabilir :)

Çok güzeller :)

Teşekkürler :)

Herhangi bir terslik yok Sertaç tamamen tercih meselesi,önce ısıl işlem sonra ağız açma tavsiye ederim..

D2 dediğimiz çelik 1030-1050 derece sıcaklıkta nerdeyse hamur moduna geliyor,

Sence bu sıcaklıkta su verme işlemi sırasında eğrilme-çarpılma,çatlama riski ağız 0,5 mm inmiş profilde daha fazla olmaz mı  ;) ;)

Bende 1-2 kötü tecrübe var...

yamulma çarpılma olmasın diye böyle yapıyor abimiz

merakla bekliyoruz Bülent abi

Teşekkürler Osman,

Gelişmeler burdan devam :)
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2013, 20:35:12 Gönderen: BLACK08 »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2013, 21:03:33 »
Bülent profiller babayiğit duruyorlar ilkine birde paslanmaz balcak ve dipçik olsa of tadindan yenmez...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

BLACK08

• 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #7 : 05 Aralık 2013, 21:23:33 »
Bülent profiller babayiğit duruyorlar ilkine birde paslanmaz balcak ve dipçik olsa of tadindan yenmez...

Teşekkürler Kaya :)

Tam boyları 23cm sınırında,ilk iki için sırta kadar taşlama dediğin gibi balçak planım var,bakalım nasıl olacak..

« Yanıtla #8 : 05 Aralık 2013, 21:28:20 »
Profiller yine her zaman ki gibi çok temiz görünüyor, sadece görünmekle kalmayıp zaten öyledirler diye düşünüyorum. Özellikle D2 gibi çeliklerde eğer bant zımpara varsa bu taktik fena bir taktik değil aslında. Ellerine sağlık, sonucu tahmin edebiliyoruz gerçi ama yine de merak ediyoruz. Kolay gelsin.

BLACK08

• 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #9 : 06 Aralık 2013, 09:28:50 »
Profiller yine her zaman ki gibi çok temiz görünüyor, sadece görünmekle kalmayıp zaten öyledirler diye düşünüyorum. Özellikle D2 gibi çeliklerde eğer bant zımpara varsa bu taktik fena bir taktik değil aslında. Ellerine sağlık, sonucu tahmin edebiliyoruz gerçi ama yine de merak ediyoruz. Kolay gelsin.

Teşekkür ederim Sefa abi :)

Bant zımpara bu işte büyük nimet,zaten var diye önce ısıl işlem sonra geri klan işler diye planlıyorum,bence risk daha az oluyor.

Olmasa 61-61 hrc sertlikte çelik işlemek veya eğeden yumuşatmadan bıçak yapmak benim için ancak hayal olurdu..

Birde mümkünse hiç elde perdah yapmıyorum,ağız açılmış işte elde perdah ister istemez taşlama eşiğinde ki net çizgiyi(scandi ağız için söylüyorum) yumuşatıyor,bence bozuyor..

Buda bushcraft sınıflı yaptığım ve scandi ağız açtığım bıçaklarda hoşuma gitmiyor..

Hatta bundan sonra ki işlerde eğer yüksek kumlarda perdah yapılacaksa (2000-3000 kum kadar çıkmak gibi) hiç ağız açmadan profil halde yüzey perdah işini bitirip sonra ağız açmayı planlıyorum..

Bende böyle fantastik bir adamım,işi tersten yapıyorum :)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 06 Aralık 2013, 12:35:24 »
Valla Bülent Abi bende aynısını yaptım ilk önce tüm profili yüksek kumlara kadar zımparaladım daha sonra ağız açtım, tatminkar bi sonuç aldım hatta 2.sine daha temiz çalışmak amacıyla ağız çizgisine kadar bantlayacağım.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #11 : 06 Aralık 2013, 12:42:25 »
Yüzeyler ne kadar temiz çalışılırsa ağız da o kadar düzgün görünür. Bende önce ağız dışındaki kısımları 600 kuma kadar perdahını atıp ondan sonra ağız açıyorum. Taşlama hattı çok daha düzgün ve net oluyor.

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #12 : 06 Aralık 2013, 13:26:30 »
Bulent eline saglik son hallerini dort gozle bekliyorum
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #13 : 06 Aralık 2013, 15:32:11 »
Elinize sağlık.Yeni bir şey daha öğrendim ısıl işlemi ve perhahı bitirip ağız açmak bana da çok mantıklı geldi. şimdiden kolay gelsin.
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 06 Aralık 2013, 16:25:43 »
Bitmiş halini bekliyoruz.Kolay gelsin.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #15 : 06 Aralık 2013, 17:23:12 »
Çok usta sert profilden bıçak taşlama olayını tercih ediyorlar gerçekten senin belirttiğin nedenlerden. Ancak bunun aksi için de yeterli neden var : Zımpara dediğin şey pahalı bir olay :)

Kişisel olarak; belki 100-150 tane D2 bıçak yapmışımdır, belki daha fazla. Hepsinde ağız kalınlığı 0.6 mm'nin altındaydı. Alminyum plakalar arasında ağzın bükülmesi olayının istatistiki averajı herhalde %10 civarındadır. Bunlardan ise sadece 1 veya 2 bıçak düzeltilemez derecede ağızda dalgalanma yapmıştır. Kişisel istetistiğim böyle olunca da açıkçası uzun soluklu baktığımda sert profiller ile uğraşmadığım için oldukça memnunum :)

Profiller hoş olmuş. 3. bıçağı 3 değil de 2 pinli düşünsen daha hoş olacağını düşünmekteyim. Biraz daha dengeli olacak kanımca.

Kipmen Sanat web sitesi

BLACK08

• 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #16 : 06 Aralık 2013, 18:28:31 »
Valla Bülent Abi bende aynısını yaptım ilk önce tüm profili yüksek kumlara kadar zımparaladım daha sonra ağız açtım, tatminkar bi sonuç aldım hatta 2.sine daha temiz çalışmak amacıyla ağız çizgisine kadar bantlayacağım.

Tamamen bıçağın sınıfına bağlı olarak bence yüksek kum kullanmak lazım,bushcraft için yüzey bence 220 yeterli..

bantlamak değilde cd kalemi gibi çıkmayan bir kalemle yüzeyi çizmek daha mantıklı oluyor,ben öyle yapıyorum..

Yüzeyler ne kadar temiz çalışılırsa ağız da o kadar düzgün görünür. Bende önce ağız dışındaki kısımları 600 kuma kadar perdahını atıp ondan sonra ağız açıyorum. Taşlama hattı çok daha düzgün ve net oluyor.

:2up :2up :2up

Bulent eline saglik son hallerini dort gozle bekliyorum

Teşekkürler,bakalım nasıl bitecekler :)

Elinize sağlık.Yeni bir şey daha öğrendim ısıl işlemi ve perhahı bitirip ağız açmak bana da çok mantıklı geldi. şimdiden kolay gelsin.

eğer işler elde yapılmıyorsa sistem güzel ama elde ağız açmak için mecburi önce işleri bitirmek lazım..
Bitmiş halini bekliyoruz.Kolay gelsin.

:)

Çok usta sert profilden bıçak taşlama olayını tercih ediyorlar gerçekten senin belirttiğin nedenlerden. Ancak bunun aksi için de yeterli neden var : Zımpara dediğin şey pahalı bir olay :)

Kişisel olarak; belki 100-150 tane D2 bıçak yapmışımdır, belki daha fazla. Hepsinde ağız kalınlığı 0.6 mm'nin altındaydı. Alminyum plakalar arasında ağzın bükülmesi olayının istatistiki averajı herhalde %10 civarındadır. Bunlardan ise sadece 1 veya 2 bıçak düzeltilemez derecede ağızda dalgalanma yapmıştır. Kişisel istetistiğim böyle olunca da açıkçası uzun soluklu baktığımda sert profiller ile uğraşmadığım için oldukça memnunum :)

Profiller hoş olmuş. 3. bıçağı 3 değil de 2 pinli düşünsen daha hoş olacağını düşünmekteyim. Biraz daha dengeli olacak kanımca.

Teşekkür ederim Emre ustam,beğenmene sevindim :)

Son ıkı çok benzer daha önce de yapmıştım sağolsun arkadaşlardan ama bana kalmadı,ilk iki yeni düşündüğüm çalışmalardan,pin 2'ye düşürmek daha mantıklı olabilir..

Aslında ısıl işlemden önce bıçağı 80-90 oranında bitirmek kesinlikle daha mantıklı,

Ama malesef ki ısıl işlemi dışarda yaptırdığım için adamlara tam olarak müdahale edemiyorum..

Adamların işi ısıl işlem, bu işin fabrikası ama alü plaka arasında su verin çarpılmasın falan desem belki,bu yüzden profil halde verip riski minumum düzeyde tutmak daha çok işime geliyor,zaten rica ile yapıyorlar..

Biraz fazla zımpara sarfı oluyor ama işin adı hobi ticari bir kaygı olmayınca ona da katlanıyorum :)

BLACK08

• 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #17 : 07 Aralık 2013, 23:58:47 »
çalışmalar devam...

« Son Düzenleme: 08 Aralık 2013, 00:04:17 Gönderen: BLACK08 »

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #18 : 08 Aralık 2013, 00:19:03 »
Bülent ustam suyu verilmiş profile ağız açarken suyu kaçmasın diye bir şey yapmak gerekiyor mu?
Okinawian

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #19 : 08 Aralık 2013, 03:24:49 »
Taşlama son derece düzgün çıkmış, helal  :2up En sonunda elde perdah planlıyor musun? Eğer planlamıyorsan sağ taraftaki taşlamada 3-4 tane derin 120 kum çiziği yanılmıyorsam var namluda, onlar bela olacak gibi görünüyorlar 220 ile temizlenmezse. Ukalalık olarak algılamayınız lütfen, sadece benim de sürekli başıma gelen bir durum. Özellikle 220 kum zımparanın bir yüzde köreldiken sonra diğer yüzde iş görmemesinden dolayı benim karşılaştığım bir durumdur sürekli. Elde bitirdiğimde sıkıntı olmuyor, SiC zımpara yeterince agresif zaten, ancak makina bitirişinde 400- 800 civarında çok sırıtıyor dikine 120 kum çizilkleri.

Kipmen Sanat web sitesi