Bıçak Sanatı - Forum

Mora Knive resmen paslanıyor!

Low-maker TC Cem

  • ***
  • 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
Mora Knive resmen paslanıyor!
« : 01 Şubat 2013, 22:07:11 »
Arkadaşlar daha 2-3 gün önce aldığım ve buradan sizlerle paylaştığım Mora bıçağım resmen paslanıyor
ilk önce yıkadıktan sonra acaba kurulamadığım için mi böyle oldu deyip kendi kendime kızdım ama sonra eşim olurmu ben yıkadım ve hemen kuruladım senin ne kadar kıl olduğunu bildiğim için dedi.

Peki kurulanmış olmasına rağmen  bu bıçağın paslanması yada üzerinde lekeler oluşması normal midir?
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

Ercan Utkun

  • ***
  • 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #1 : 01 Şubat 2013, 22:17:14 »
   Ben de aldığım bir çakı da aynı olayı yaşamıştım sonradan öğrendim ki karbon çeliğinin özelliği buymuş,yani paslanırmış.Korumak için ne yapılır forum sakinlerimiz bazı yağları kullanıyor silah yağları olabilir. 
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

mat

  • ***
  • 217
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #2 : 01 Şubat 2013, 22:19:07 »
Karbon çeliği paslanır ve leke kalır ama ben ilk defa bu kadar kısa sürede olduğunu görüyorum :)

yabantass

  • **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #3 : 01 Şubat 2013, 22:19:24 »
karbon çelik bıçaklar paslanmaz olanlara karşın hemen kararır, asitli şeyler kestikten hemen sonra anında siyah lekeler oluşur. zaman içinde patina meydana gelir ve belirli oranda paslanmaya karşı korunur. ıslak bırakmamak, sık sık yağlamak faydalıdır.
ben de aynı bıçağı kullanıyorum, seninki gibi pas oluşmadı ancak tipik kararmalar oldu. mutfakta kullanacağım dersen çok dikkatli silmek gerekiyor. ayrıca yiyeceklerde koku bırakır, dikkatini çekmiştir. herkes bundan hoşlanmaz. mutfakta kullanacaksan paslanmaz olanını tavsiye ederim.
cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 46
  • *****
  • 9486
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #4 : 01 Şubat 2013, 22:31:04 »
milyoncu/çinci dükkanlarından ufak plastik yağdanlığıyla bir lira hatta altına satılan yağlardan alıverin olsun bitsin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tamahagane

  • ***
  • 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #5 : 01 Şubat 2013, 22:44:09 »
Elle dokunma bile karbon çelikte pas yapabiliyor.

Low-maker TC Cem

  • ***
  • 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #6 : 02 Şubat 2013, 00:22:29 »
Bu bıçağı aldığımda amacım her daim elimin altında olsun her yerde kullanırım yani kartonda keserim,elmada soyarım diye düşünmüştüm gelgelelim bu olamayacak en azından mutfak harici kullanmak zorundayım anlaşılan,
yağlayarak muhafaza edileceğine göre her yerde kullanılamaz
tabi buradan çıkardığım derste bir daha karbon çelik bıçak almamak olacak.
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

doctore

  • ***
  • 202
  • Yer: kayseri
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #7 : 02 Şubat 2013, 00:37:15 »
gayet normal bir durum ...bu oksitlenme zamanla çok güzel bir görünüm alıyor  yağlama yapılsa da bu önlenemiyor zaten ..karbon çeliği bir bıçağın pırıl pırıl durması kadar garip bir durum olamaz ..üzerine hardal dökerek patina yapılabilir ..

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #8 : 02 Şubat 2013, 00:52:26 »
Bu bıçağı aldığımda amacım her daim elimin altında olsun her yerde kullanırım yani kartonda keserim,elmada soyarım diye düşünmüştüm gelgelelim bu olamayacak en azından mutfak harici kullanmak zorundayım anlaşılan,
yağlayarak muhafaza edileceğine göre her yerde kullanılamaz
tabi buradan çıkardığım derste bir daha karbon çelik bıçak almamak olacak.

bu arada baharatcidan biraz kamelya yagi al onunla sil dünyanin bir cok yerinde tavsiye bu üzere.ayrica balistol da olabilir.normal makina yaglari tehlikeli olabilir.
bu arada kamelya yagi ve balistol dogal oldugu icin  cokda güzel koruma sagliyor sahsen ben son zamanda mutfak bicaklarimda kullanmaya basladim daha önce marangoz aletlerimde kullaniyordum tavsiye ediyorum
selamlar

« Son Düzenleme: 02 Şubat 2013, 00:54:29 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #9 : 02 Şubat 2013, 12:28:45 »
Pasların oluşum şekli sanki hardal gibi asitli bir malzemeden kaynaklı gibi. Lokalize ve yuvarlak kenarlı. Karbon çeliği bıçak kullanmak maharet ister. Kurulama ve yağlama ardı ardına yapılması gereken iki hareket. Hatta japon şefler karbon çeliği bıçaklarını sürekli kurularlar, elleri sürekli kurulama bezinin üstündedir, bir dilim bişey kesse bile hemen yıkar, kurular ve besin kenarı biraz yağlıdır, onunla yağlar.
Karbon çeliğinin en büyük avantajı küçük açılarda ağız tutabilmesidir, bu yüzden daha dirençsiz, keyifli kesim yapılabilir. Bu avantajın dezavantajı ise hızlı, hatta ani paslanma temayülüdür. Bunu göze almak gerek karbon çeliğinde...

Kipmen Sanat web sitesi

muharip

  • ***
  • 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #10 : 02 Şubat 2013, 12:52:41 »
Emre ustam nerelerdesiniz, gözlerimiz yollarda kaldı. Burası sizsiz olmuyor.
Ustalık temkindir.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #11 : 02 Şubat 2013, 13:12:25 »
Emre ustam nerelerdesiniz, gözlerimiz yollarda kaldı. Burası sizsiz olmuyor.
Sağolunuz efendim, hayatın cilveleri, geçim derdi vs. derken foruma uğramaya zamanım olmuyordu. Neyse, projelerim bitti, yavaş yavaş bıçaklar üzerine çalışmaya yine başlıyorum hafiften, ancak önümde 1-2 ay var tam anlamıyla bu işe dalmaya.

Kipmen Sanat web sitesi

alim hakkı

  • ***
  • 149
  • Meslek: astsubay
  • Yer: Artvin
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #12 : 02 Şubat 2013, 14:13:35 »
Emre ustam nerelerdesiniz, gözlerimiz yollarda kaldı. Burası sizsiz olmuyor.
Sağolunuz efendim, hayatın cilveleri, geçim derdi vs. derken foruma uğramaya zamanım olmuyordu. Neyse, projelerim bitti, yavaş yavaş bıçaklar üzerine çalışmaya yine başlıyorum hafiften, ancak önümde 1-2 ay var tam anlamıyla bu işe dalmaya.
peki bu paslanma içinkaplama olarak net bi çözüm yokmu emre ustam bıçağın ağzı açık kalacak kalan yerler kapanacak şekilde :-X
Ahlakçıların hep uygulamak istedikleri o hakkı reddediyoruz, tek tek bireyleri ''bir ideal adına'' sakatlamayı...

Low-maker TC Cem

  • ***
  • 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #13 : 02 Şubat 2013, 14:35:03 »
Yanıtlar ve tavsiyeler için teşekkür ederim
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #14 : 03 Şubat 2013, 02:09:57 »
Hiçbişey tam çözüm olmaz ama en azından siyah pas (patine) kaplama kırmızı pasa dayanır, bakımı kolaylaştırır. En iyisi hardala veya sirkeye bulamak bir saat kadar. Sonra sabunla iyice yıkayıp yağlarsanız uzun süre bakım gerektirmez, en azından ben karbon çeliği mutfak bıçaklarımı öyle yapıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

alim hakkı

  • ***
  • 149
  • Meslek: astsubay
  • Yer: Artvin
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #15 : 03 Şubat 2013, 02:14:30 »
Hiçbişey tam çözüm olmaz ama en azından siyah pas (patine) kaplama kırmızı pasa dayanır, bakımı kolaylaştırır. En iyisi hardala veya sirkeye bulamak bir saat kadar. Sonra sabunla iyice yıkayıp yağlarsanız uzun süre bakım gerektirmez, en azından ben karbon çeliği mutfak bıçaklarımı öyle yapıyorum...
anladım ustam yağ için öneriniz ne kanolamı?
Ahlakçıların hep uygulamak istedikleri o hakkı reddediyoruz, tek tek bireyleri ''bir ideal adına'' sakatlamayı...

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #16 : 10 Şubat 2013, 14:06:36 »
Hiçbişey tam çözüm olmaz ama en azından siyah pas (patine) kaplama kırmızı pasa dayanır, bakımı kolaylaştırır. En iyisi hardala veya sirkeye bulamak bir saat kadar. Sonra sabunla iyice yıkayıp yağlarsanız uzun süre bakım gerektirmez, en azından ben karbon çeliği mutfak bıçaklarımı öyle yapıyorum...
anladım ustam yağ için öneriniz ne kanolamı?
Soruyu yeni gördüm, kusuruma bakmayınız. Kanola veya ayçiçek yağı iyi iş görür, hem asidik olmadığından bu yağlar çelikte renk değişimine neden olmaz. Zeytinyağı ise uzun süreçte tam tersine çalışıp çeliği paslanmaya teşne bir hale getirebilir, asidik özelliklerinden ötürü. Mineral yağlar da iyidir ancak sonuçta yiyecek malzeme de kesiliyorsa bıçakla en iyisi asidik değeri düşük bitkisel yağları tercih etmek lazım.

Kipmen Sanat web sitesi

dolch

  • **
  • 159
  • Meslek: nakliye
  • Yer: kocaeli
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #17 : 10 Şubat 2013, 15:14:33 »
carbon celik oldugu icin ne kadar silerseniz silin yaglamadiktan sonra herturlu paslanir ama gzel yanida herzaman daha keskindir

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 46
  • *****
  • 9486
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #18 : 10 Şubat 2013, 15:17:51 »
Öncelikle paslanması sayesinde Mora'ların gerçekten karbon olduğunu anlayabilmek güzel bir şey. Bu paslanma yorumundan sonra bir tane de ben aldım.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Low-maker TC Cem

  • ***
  • 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #19 : 10 Şubat 2013, 19:16:09 »
Öncelikle paslanması sayesinde Mora'ların gerçekten karbon olduğunu anlayabilmek güzel bir şey. Bu paslanma yorumundan sonra bir tane de ben aldım.  :)

Hayırlı olsun Eylem bey güle güle kullanın
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka