Bıçak Sanatı - Forum

makas bileme

diriliş

• **
  • 50
  • Meslek: tamirci usta
  • Yer: TAVŞANLI
makas bileme
« : 12 Şubat 2016, 09:30:26 »
bileme hobim makas bileme özel merakım hassas makas bileme,mesela kuaför makasları gibi.bu konuda pek bilgi bulamadım. özel bileme motorları varmı?
Taşlamı yoksa şerit zımparamı daha sağlıklı bileme yapar? ::)
Ekrem

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: makas bileme
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2016, 10:43:20 »
Sizinde belirttiğiniz gibi bu aletler hassas bileme gerektirir. Edge pro benzeri bir mekanizma ve farklı gritte bileme taşları işinizi görecektir. Aşşağıdaki siztem biraz pahalı olabilir ama fikir vermesi açısından ...

https://www.youtube.com/watch?v=BG1EVDkkcMY

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2016, 11:31:28 »
bileme hobim makas bileme özel merakım hassas makas bileme,mesela kuaför makasları gibi.bu konuda pek bilgi bulamadım. özel bileme motorları varmı?
Taşlamı yoksa şerit zımparamı daha sağlıklı bileme yapar? ::)

Bilenen makasın ağız açısı 7 - 10 derece eğik olmalı.
Bu kesme açısıdır.

Yani diğer değişle makas 80 - 83 derece olacak.

Bu açı büyük yani 90 dereceye yakın olursa geveleme yapar kesme güçleşir.

Makas bilendikten sonra ağzı temizlenir yani kılağı denilen ince çapaklar alınır sonra ilk kapama işlemi yapılır.
Eğer ağız çapakları alınmadan kapatılırsa ince çapaklar makas ağzını çizer ve körletirler.

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2016, 14:37:09 »
Murat hocam teşekkür ederim. Elinizde bileme açıları ile ilgili liste veya döküman varmı. Yoksa nasıl ulaşırım bu konuda yardımcı olurmusunuz.
Ekrem

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2016, 14:49:43 »
Bizim firmada textilde kullanılan makaslari bilemem için özel aparatli bileme motorları var

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #5 : 12 Şubat 2016, 15:45:46 »
Bizim firmada textilde kullanılan makaslari bilemem için özel aparatli bileme motorları var
Aparatlarla ilgili bilgi edinmek istiyorum fotoğrafını çekebilirmisiniz.ve nasıl bileme yapılıyor bilgi verirseniz sevinirim.
Ekrem

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #6 : 12 Şubat 2016, 20:13:10 »

Makas bileme çok hassasiyet isteyen bir iş. Hele kuaför makasları ayrı bir dert. Benim görüşüm bu iş için en iyi bileme ekipmanı elmas bileme taşları( makinelere bağlanan). Bunlardan sonraki tercihim ise bant zımpara fakat elmasın yerini vermiyor. Bir de bazen makasların içinden de bilemek gerekebiliyor oda ayrı bir beceri işte.

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #7 : 12 Şubat 2016, 20:30:19 »

Bir de bazen makasların içinden de bilemek gerekebiliyor oda ayrı bir beceri işte.

Sayın Soytürk Dönmez:

Bazen demekle haklısınız.

Makas ağzı tek yüzeyden bilenir.
İç taraftan yağ taşına bir kaç kere sürtülüp çapak alınabilir, özel beceri gerektirir.

Yine de içten bilemek hatadır çünkü makas ağızları yakınlaşması ayarlanamadığından çabuk kullanım dışı kalır.

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #8 : 12 Şubat 2016, 21:14:23 »

Makas bileme çok hassasiyet isteyen bir iş. Hele kuaför makasları ayrı bir dert. Benim görüşüm bu iş için en iyi bileme ekipmanı elmas bileme taşları( makinelere bağlanan). Bunlardan sonraki tercihim ise bant zımpara fakat elmasın yerini vermiyor. Bir de bazen makasların içinden de bilemek gerekebiliyor oda ayrı bir beceri işte.
bilgiye ihtiyacım var. daha detaylı bilgi verebilirmisiniz  mesela elmas bileme taşları hiç denedinizmi?
Ekrem

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #9 : 12 Şubat 2016, 22:07:13 »

bilgiye ihtiyacım var. daha detaylı bilgi verebilirmisiniz  mesela elmas bileme taşları hiç denedinizmi?

Açıkcası iki tane aldım fakat memnun kalmadım. Onlarda girit değilde mes ( hatam varsa düzeltin lütfen) diye tabir ediliyor tane yapısı ve benim aldıklarım çok kaba kaldı. Detaylı bilgi derken belirttiğim gibi öyle deneme yanılma yoluyla değilde işin erbebından öğrenilmeli. Videodaki gibi sadece ağız kısmını bilemek kolay fakat iş içeriden bilemede.

Bir de bazen makasların içinden de bilemek gerekebiliyor oda ayrı bir beceri işte.

Sayın Soytürk Dönmez:

Bazen demekle haklısınız.

Makas ağzı tek yüzeyden bilenir.
İç taraftan yağ taşına bir kaç kere sürtülüp çapak alınabilir, özel beceri gerektirir.

Yine de içten bilemek hatadır çünkü makas ağızları yakınlaşması ayarlanamadığından çabuk kullanım dışı kalır.

Murat hocam; zaten o sebeple zordur diyorum, zira ayar tutturmak çok zor. İşin püf noktaları var elbet bunun içinde işin erbebından öğrenilmeli.

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #10 : 12 Şubat 2016, 22:24:38 »
Bileme denilince çocukluk anılarım aklıma geliyor:

Eskiden berberlik çok tutulan bir meslekti, şimdilerde adı erkek kuaförü oldu ama....

Berberlerin büyük çilesi ustura bilemekti.
Şimdiki gibi kimse evde elektrikli tıraş makinesiyle tıraş olmuyordu, şimdiki gibi permatik veya öndan önceki dönem jiletlerde yoktu.

Çoğunlukla sakal tıraşı da berberlerde olduğundan  bol bol ustura bilerlerdi, bir usturayı bilemek 1 saatten önce bitmezdi.

Yine o günlerde ustura, berber makası bilemek için atelyeler vardı.

Berberler kendileri bilerken üzeri cam gibi parlak yağ taşında bilerken izleyeni bile bıktırırdı.

Yağ taşında bileme yaparken bir sağ bir sol yüze çevrilme işlemiydi, ustura sırt üzerinde döndürülüyordu.

Bir ara bıçak bileyene itiraz etmiştim."ağız üzerinde döndürülmez demiştim" önemli değil denilmişti.
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2016, 22:38:02 Gönderen: Murat AKIN »

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #11 : 13 Şubat 2016, 00:27:32 »

Bir ara bıçak bileyene itiraz etmiştim."ağız üzerinde döndürülmez demiştim" önemli değil denilmişti.

Murat hocam, ben demiştim onu, aslında önemli değil derken ağzı değmeden döndürüyordum ben, zararlı olsa yaptığım iş sonucunda bıçak kolumdaki kılı alır mıydı? Sırttan döndürmesem de bıçak taşa temastayken döndürmediğim için sorun olmuyor, yani teknikle ilgili bir durum.

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #12 : 13 Şubat 2016, 00:38:28 »

Eskiden berberlik çok tutulan bir meslekti, şimdilerde adı erkek kuaförü oldu ama....

Şimdiki gibi kimse evde elektrikli tıraş makinesiyle tıraş olmuyordu, şimdiki gibi permatik veya öndan önceki dönem jiletlerde yoktu.

Çoğunlukla sakal tıraşı da berberlerde olduğundan  bol bol ustura bilerlerdi, bir usturayı bilemek 1 saatten önce bitmezdi.

Berberler kendileri bilerken üzeri cam gibi parlak yağ taşında bilerken izleyeni bile bıktırırdı.

Yağ taşında bileme yaparken bir sağ bir sol yüze çevrilme işlemiydi, ustura sırt üzerinde döndürülüyordu.

hocam babam berber di Allah rahmet eylesin en çok kızdığı şey makasların bilendikten sonra çok aşınmasıydı önemli olan aşındırmadan bilemek.siz ne dersiniz.
Ekrem

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #13 : 13 Şubat 2016, 08:28:28 »

hocam babam berber di Allah rahmet eylesin en çok kızdığı şey makasların bilendikten sonra çok aşınmasıydı önemli olan aşındırmadan bilemek.siz ne dersiniz.
Sizinde belirttiğiniz gibi bu aletler hassas bileme gerektirir. Edge pro benzeri bir mekanizma ve farklı gritte bileme taşları işinizi görecektir. Aşşağıdaki siztem biraz pahalı olabilir ama fikir vermesi açısından ...

https://www.youtube.com/watch?v=BG1EVDkkcMY
bu alet açılı bileme olarak çok güzel fakat pek pratik gelmedi bana
Ekrem

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #14 : 26 Şubat 2016, 09:09:12 »
Soytürk hocam. makas bileme için hangi taşı önerirsiniz. özellikleri verebilirmisiniz.
Ekrem

İsmet Kaan

• 187
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Yalova
« Yanıtla #15 : 26 Şubat 2016, 09:51:01 »
Zevkli bir konu, takipteyim.  :)

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #16 : 26 Şubat 2016, 11:10:21 »
Diriliş bey siz bu makaslari nerede kullanacak siniz ?
Ne is  yapiyorsunuz.?

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #17 : 26 Şubat 2016, 13:01:16 »
        babam berberlik yaptı yıllarca. şimdi kardeşim yapıyor makas bilemek devamlı sorun kendi işimizi kendimiz yapalım istiyorum. biraz amatörce birşeyler yaptım . malzemem yok alacağım. malzeme konusunda tecrübenizden yararlanmak isterim.
Ekrem

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #18 : 26 Şubat 2016, 15:13:35 »
Vallahi bizim makas bileme motorları tekstile kullanılan makaslar için
Berber makaslarin durumu farklı galibaa

diriliş

• **
  • 50
« Yanıtla #19 : 26 Şubat 2016, 15:43:03 »
   hocam berber makasları daha hassas ama bileme şekli benzer olabilirmi.
Ekrem