Bıçak Sanatı - Forum

Sık Kullanılan Çeliklerin Özellikleri, Kimyasal Yapıları, Isıl İşlem Bilgileri

Etkileşimi az gibi görünen, ama çok fazla kullanılan, çok önemli bir sayfa bu.
Tekrar teşekkürler Hocam :)
Sağolasın, bence de çok kullanılıyor, en azından kendimden biliyorum. Derli toplu iyi bir kaynak oldu  :2up

ozan şahin

• *
  • 11
  • Meslek: İŞ MAK YEDEK PARÇA
  • Yer: ANKARA
merhaba ustalarım şirkette bir iş için aldığımız d3 çeliğini kılıç yapayım derken elimde kaldı (vitrinlik olacak)
şimdi 1075 çeliğinden deneme yapacagım 1075 çeliği su verilmiş halde buldum
çelik formu lazer kesimde verilecek ve ağız açma işlemi bant zımparada yapılacak
bu işlemlerden önce çeliğe normalizasyon yapmama gerek varmı
yada ilk geldiği haliyle şekil veridkten sonra
normalizasyon - su verme tavlaması -  su verme- menevişleme  bu sırayımı izlemeliyim
veya en güzeli ben amatör bir hobi amaçlı bıçak yapan biriyim bu işi (kılıcın şeklini verdikten sonra) işin ehli olan ustalarımamı göndereyim
ve bu konuda kim yardımcı olur
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2019, 11:07:09 Gönderen: dark_elfs »

D3 de kırım mı oldu acaba  ::)  sulu ck75 in sertliği tam olarak nedir acaba, sanırım 50 HRC civarında vardır, madem lazerde kesilecek ve bant zımparada yapacaksınız hiç ısıl işleme sokmayın bence hem bir alay tavlama işinden kurtulursunuz hem de en azından şu an homojen bir yapısı vardır.

ozan şahin

• *
  • 11
  • Meslek: İŞ MAK YEDEK PARÇA
  • Yer: ANKARA
D3 de kırım mı oldu acaba  ::)  sulu ck75 in sertliği tam olarak nedir acaba, sanırım 50 HRC civarında vardır, madem lazerde kesilecek ve bant zımparada yapacaksınız hiç ısıl işleme sokmayın bence hem bir alay tavlama işinden kurtulursunuz hem de en azından şu an homojen bir yapısı vardır.
sefa hocam d3 de şuan bişey yok ama işinde peofesyonel bi ısıl işlem firması var
haydar ustanın yaptıgı gibi kenarlarına lama kaynatıp firmaya vereceğim orta sertlik bi ısıl işlem ve sonrasında meneviş yapılacak en azından vitrinde duracaksada ısıl işlem görmüş şekilde dursun
cdk 75 den yapılacak olanı burda paylaşırım

Ömer Erol

• 25
  • Meslek: Memur
  • Yer: Erzurum
Sefa Hocam verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı teşekkürler. Benim gibi aceminin bir sorusu olacak. Isı ölçer kullanarak yaptığım mini ytong  gaz ocağında 1060 çeliğe ısıl işlem için  850 derecede 10 dakika beklettim manyetiklik özelliği ancak o zaman kayboldu ve bende  yağda su verdim acaba doğru işlem mi yaptım? Şimdiden teşekkür ederim.

850 dereceye geldikten sonra mı 10 dakika beklediniz? eğer öyleyse, pratikte bu kadar beklemeye çok gerek yok, 850 ye gelir gelmez yağa daldırabilirdiniz, sorun olmazdı. Yine de öyle yaptıysanız ve herşey yolunda gittiyse, ağıza eğe sürtün, eğe kayıyorsa işlem başarılıdır diyebiliriz.

Ömer Erol

• 25
  • Meslek: Memur
  • Yer: Erzurum
850 dereceye geldikten sonra mı 10 dakika beklediniz? eğer öyleyse, pratikte bu kadar beklemeye çok gerek yok, 850 ye gelir gelmez yağa daldırabilirdiniz, sorun olmazdı. Yine de öyle yaptıysanız ve herşey yolunda gittiyse, ağıza eğe sürtün, eğe kayıyorsa işlem başarılıdır diyebiliriz.

Teşekkürler Hocam deneyeceğim...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Yalın karbonlu çelikler hakkında bilgiler okurken, neden östenizasyona gerek olmadığı ve sadece karbon karbürleri oluşturmanın neden bu kadar kolay olduğu hakkında kafamda oluşan resim.

:)) :)) :))

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
Görsel bir örnekle devam edelim.  :)) :)) :))

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Görsel bir örnekle devam edelim.  :)) :)) :))

CK serisi için diyeceğim; Old but good.

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
Sefa Hocamın bu pratik ısıl işlem bilgileri yazısından oldukça istifade ettim.Kendisine bir kere daha teşekkür ederim.Hatta excel tablosu yapıp atölyede dolap kapağının içine yapıştırdım.İşine yarayabilecek arkadaşlar için şuraya ekleyeyim Sefa Hocamın müsadesiyle..

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Elinize sağlık. Pratik olmuş. 80crv2 nin en yüksek karbon oranı ile ilgili 5 ile 8 yer değiştirmiş. 0,85 olacak. Düzeltip birde xls dosyasını koyarsanız harika olur.  :)

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
Haklısınız, kontrol ettiğimde belirttiğiniz hatayı gördüm, sonlara doğru tabloya değerleri girerken dikkat eksikliği başlamış sanırım.Hatamı görüp ikaz ettiğiniz için teşekkür ederim.Düzelterek yeniden yayınlıyorum.Excel (.xls) formatında da ekliyorum.Yeni eklemeler yapan arkadaşlar olursa onlarda tabloyu güncelleyerek paylaşmaya devam edebilirler, böylece elimizde pratik bir kaynak tablo olmuş olur.Ben en çok, çelikleri birbirleriyle mukayese etmek için filtre özelliğini kullanıyorum.Örneğin: crom oranı en yüksek çelikleri sıralıyorum filtre ederek, yada başka alaşım oranları gibi..Saygılarımla

AE

• 19
  • Meslek: Fırıncı
  • Yer: Balıkesir
Herkesin eline sağlık çok değerli bilgiler. Benimde bi sorum olucak meneviş ile ilgili. Menevişi elektirikli fırında yapıyorum mesela 80crv2 çeliğini ele aldığımızda 60 hrc için 200 derecede 5 dk mı tutucaz bu süre yeterli oluyor mu gerçekten yarım saat*2 diyenler duymuştum. Şimdiden teşekkürler

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
Herkesin eline sağlık çok değerli bilgiler. Benimde bi sorum olucak meneviş ile ilgili. Menevişi elektirikli fırında yapıyorum mesela 80crv2 çeliğini ele aldığımızda 60 hrc için 200 derecede 5 dk mı tutucaz bu süre yeterli oluyor mu gerçekten yarım saat*2 diyenler duymuştum. Şimdiden teşekkürler

5 dakika konusu  renk gözeterek meneviş yapanlar için. Tablodaki tarife uyun. En az 2 sefer yarım saat uygulayın. Tekrar sayısı arttıkça daha iyidir.
Tekrar aralarında suda soğutup  fırına koyun.
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2020, 00:06:05 Gönderen: dela »

AE

• 19
Heh şimdi karışıklık gitti çok teşekkür ederim süre ve tekrar sayısı çeliğe göre değişmekte midir yoksa karbon çeliklerinde aşşağı yukarı aynı mıdır

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
Heh şimdi karışıklık gitti çok teşekkür ederim süre ve tekrar sayısı çeliğe göre değişmekte midir yoksa karbon çeliklerinde aşşağı yukarı aynı mıdır
Buradan öğrendiğimi satayım.  :) En az iki kere yarım saat.
Gerek tekrar sayısı, gerekse süre arttırmak meneviş için olumlu. Mesela iki sefer bir saat gibi.
Aylık toplantılarda Sefa Hoca dan duymuştum. O1 de tam performansın 11. tekrarda alındığından bahsetmişti.

AE

• 19
Çok teşekkür ederim. Aylık toplantıların yayını mı oluyor

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Merhaba.
İnternette birşeylere göz atarken şmyle bir siteye denk geldim. Hepsini okumadım ve "sallamış" diyecek kadar konuya hakim değilim ama googlenin bu tip siteleri ön sayfada çıkarması endişe verici sanki.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
Evet, sallamış. :-\