Bıçak Sanatı - Forum

şerit zımpara

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: şerit zımpara
« Yanıtla #80 : 26 Ekim 2014, 17:25:48 »
Aslında bu zımparaların devir ayarlısından bulunsa ne güzel modifiye edilir.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #81 : 26 Ekim 2014, 17:35:52 »
Aslında keşke öyle olsa salim abi ama şu haliyle açalışırken insanı sinir ediyor ama insan yokluğunu hissetmiyor değil :) benim makine taşlarda balans yaptı taşlar elips oldu yani bende servise bıraktım sanırım milde yamukluk var yamukluk olsa gerek çünkü müthiş titreşimli çalışıyor.... başka bir konuda siz ev kullanıcıları için ustalarımız keşke birşeyler yapsa demiştiniz bende her an biri çıkacak diyorum ama çıkmadı henüz :'(
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #82 : 26 Ekim 2014, 17:55:16 »
İnşallah ustalarımızın aklında böyle bir makine vardır. Yaparlar ise iyi olur. Pek çok kişi faydalanır.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #83 : 26 Ekim 2014, 18:03:20 »
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
şu sıralar 5x10 kalaslar ve elektirik süpürgesi motoruyla küçük bir deneme yapmayı planlıyorum ama görünce makinayı bir sorayım dedim
bu arada cahilliğime verin devir ayarı bir dimmerle sağlanamaz mı acaba bu tip makinalarda
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Ali.F.

• *
  • 7
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Yalova
« Yanıtla #84 : 14 Mart 2017, 16:35:39 »
Herkese merhabalar. Forumda yeniyim konu eski bir konu hortlatmak zorunda hissettim kendimi  :))
Bıçak yapımı işinde çok yeniyim, 2-3 aydır kendi çapımda birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Bant zımpara makinesi ile ilgili olarak kendi el emeğim göz nurum, çamaşır makinesi motorundan yapmış olduğum hız ayaralı  :2up bir alet mevcut.
Resimlerini paylaşmak isterim. Teknik ressam olduğum için montaj ve detay resimleri de mevcuttur. İsteyene teknik resimleri göndermekten memnuniyet duyarım. Amaç yardımcı olmak sadece.

İdris GÜRSOY

• 425
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #85 : 14 Mart 2017, 16:54:38 »
Elinize sağlık
Bir elime ayı, bir elime de güneşi verseniz yinede davamdan vazgeçmem.
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #86 : 15 Mart 2017, 14:42:57 »
Herkese merhabalar. Forumda yeniyim konu eski bir konu hortlatmak zorunda hissettim kendimi  :))
Bıçak yapımı işinde çok yeniyim, 2-3 aydır kendi çapımda birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Bant zımpara makinesi ile ilgili olarak kendi el emeğim göz nurum, çamaşır makinesi motorundan yapmış olduğum hız ayaralı  :2up bir alet mevcut.
Resimlerini paylaşmak isterim. Teknik ressam olduğum için montaj ve detay resimleri de mevcuttur. İsteyene teknik resimleri göndermekten memnuniyet duyarım. Amaç yardımcı olmak sadece.

BEn devirinden korktuğum için hiç düşünmemiştim bunu.
Devir olayını nasıl hallettiniz?
Rulmanla motorun uc kısmına ne taktınız?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #87 : 15 Mart 2017, 15:22:28 »
...
...

Merhaba, kolay gelsin.

Motor ve kablaj bu uygulamanın kaldıramayacağı kadar korumasız görünüyor. İletken demir tozu da, şeritlerden kopacak aşındırıcı zımpara tozu da motoru engellenmezse sorun çıkaracaktır.

Öndeki her şeyin sadece tek bir profil tarafından sabitlenmesi bence iyi bir tercih değil. Çok sallanacak ve zorlanınca esneyecektir diye düşünüyorum. Bu profil daha ilerden de aşağıya sabitlenmesi bence bunların önüne geçecektir.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #88 : 15 Mart 2017, 21:13:13 »
Çok güzel olmuş . Biriki ufak detay var motor mili çapı küçük olduğundan zınparayı çevirirken kayma yapar ve aşırı ısı olur . Bu milin üsdüne bi kavçuk hortum iyi olur birde motor biraz daha geride olursa zınpara daha iyi kavrar mili.

Ali.F.

• *
  • 7
« Yanıtla #89 : 15 Mart 2017, 23:25:53 »

BEn devirinden korktuğum için hiç düşünmemiştim bunu.
Devir olayını nasıl hallettiniz?
Rulmanla motorun uc kısmına ne taktınız?

7500-17500 devir bu motor ve devri gerçekten çok yüksek, bu yüzden makaraların çapı 80mm motora bağlantı mili 30mm. Ama 1000lik dimmer anahtarı koydum her devirde kullanabiliyorum.
Çamaşır makinesi motoru mili çok ince yanlış hatırlamıyorsam 12mm civarı en büyük sıkıntıyı onda yaşadım. Kama açılması imkansız değil fakat ben işin kolayına kaçtım 4mm bir delik açtım çivi ile pimliyorum. 1 aydır kullanıyorum herhangi bir sıkıntı yaşamadım açıkçası tek sıkıntım motorun torkunun yeterli olmaması.
« Son Düzenleme: 15 Mart 2017, 23:53:24 Gönderen: Ali.F. »

Ali.F.

• *
  • 7
« Yanıtla #90 : 15 Mart 2017, 23:32:01 »
Çok güzel olmuş . Biriki ufak detay var motor mili çapı küçük olduğundan zınparayı çevirirken kayma yapar ve aşırı ısı olur . Bu milin üsdüne bi kavçuk hortum iyi olur birde motor biraz daha geride olursa zınpara daha iyi kavrar mili.

Yorumunuz için çok teşekkürler bunu deneyebilirim. Aslında herhangi bir sıkışma esnasında bu kayma yapması da bir noktada önemli fakat motor çok kuvvetli olmadığı için motorun durması da söz konusu zaten, durduğu da oluyor açıkçası. Fakat sizin fikriniz gerçekten kafama çok yattı. Uygulayıp görmem gerekiyor teşekkürler  :2up

Ali.F.

• *
  • 7
« Yanıtla #91 : 15 Mart 2017, 23:42:56 »
...
...

Merhaba, kolay gelsin.

Motor ve kablaj bu uygulamanın kaldıramayacağı kadar korumasız görünüyor. İletken demir tozu da, şeritlerden kopacak aşındırıcı zımpara tozu da motoru engellenmezse sorun çıkaracaktır.

Öndeki her şeyin sadece tek bir profil tarafından sabitlenmesi bence iyi bir tercih değil. Çok sallanacak ve zorlanınca esneyecektir diye düşünüyorum. Bu profil daha ilerden de aşağıya sabitlenmesi bence bunların önüne geçecektir.

Yorumlarınız için teşekkürler.
Motor açıkçası çamaşır makinesi içerisinde olacağı düşünülerek tasarlanmış. Benim kullanım amacım farklı  :D Aslında paylaştığım resimler makinenin tam bitmiş hali değil. Motor üzerinde koruma sacı var. Mümkün olduğunca metal tozlarından etkilenmemesi için kapattım.
Teknik resimleri en son yaptığım şekle göre revize ettim. İlk hali bu değildi L profil arasında normalde çapraz bağlantı vardı. Fakat kullandığım profiller 4mm profil. Yani hurdacıdan yada demir tedarik edilen yerlerden satılan 2-2,5mm profillerden değil. Profiller kalın olduğu için çapraz atacağım yere motoru koymam yada bant uzunluğunu arttırmam gerekiyordu, bende deneme yanılma yoluyla araya çapraz atamaya gerek olmadığını farkettim ve hatta çapraz atamazsam yanlardan kalın köşe sacı kaynatırım diyordum ama inanın profillerin mukavemeti esnemeye imkan vermiyor. Farklı dizayn yada bant uzunluklarında değişik tasarımlar tabiki yapılabilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #92 : 16 Mart 2017, 00:47:18 »
... 7500-17500 devir bu motor ...

UCP yatak bu devirlere dayanabilecek mi?  10 cm'lik tahrik kasnağı çeviren 2800 devirli bir asenkron motorun verdiği şerit hızını vermek için bu motor 9300 küsur devir çevirmeli. Ki bu bile diğer motorların azami şerit hızı değil.. Diğer makinaların azami hızlarına yaklaşmak için 15000 gibi bir devir yapmalı. Bana bu ortalama bir rulman için fazla geldi. Rulmanlar hakkında bilgili arkadaşlar, benden daha kaliteli bir yorum yapabilirler.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bilginkaraduman

• 81
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #93 : 16 Mart 2017, 02:08:45 »
Elinize sağlık, iyi görünüyor. Çamaşır makinesi motorunu dimmer devre ile sürerseniz tork kaybı yaşarsınız. Bunu önlemek için özel devreler var. TDA1085 entergreli sürücü ile kullanırsanız tork kaybı yaşamazsınız.Ayrıca motoru 0 ile maximum devir aralığında sürebilir, sağ ve sol dönüş yaptırabilirsiniz. Ben böyle bir sürücü ile kullanıyorum çamaşır makinesi motorunu. Bende zımpara makinası yapmak istiyorum en kısa sürede.
Kolay gelsin

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #94 : 16 Mart 2017, 04:14:51 »
... 7500-17500 devir bu motor ...

UCP yatak bu devirlere dayanabilecek mi?  10 cm'lik tahrik kasnağı çeviren 2800 devirli bir asenkron motorun verdiği şerit hızını vermek için bu motor 9300 küsur devir çevirmeli. Ki bu bile diğer motorların azami şerit hızı değil.. Diğer makinaların azami hızlarına yaklaşmak için 15000 gibi bir devir yapmalı. Bana bu ortalama bir rulman için fazla geldi. Rulmanlar hakkında bilgili arkadaşlar, benden daha kaliteli bir yorum yapabilirler.
bu yataklar bu devirlere dayanmaz hatta normal rulmanlar bile. Aslında tam olarak zınpara değişiminidr anlamadım , imkan varsa moturu değişin derim.

Ali.F.

• *
  • 7
« Yanıtla #95 : 16 Mart 2017, 21:17:13 »
Makaralar için kullandığım rulmanlar 22000 rpm, motora bağlı olan rulman yatağı (UCP Rulman yatağı) yağlı 18000 rpm, yağsız 9300 rpm diye biliyorum. Normalde bu motoru (çamaşır makinesi motorunu) kullanmak gibi bir düşüncem yoktu. Trifaze bir motor bağlamayı düşünüyordum fakat hız ayarlı olması ve ileri geri dönüş yaptırabilmek biraz ilgimi çekti açıkçası. Deneyip görmek istedim. Bir ayı aşkın zamandır kullanıyorum ve bir sıkıntı yaşamadım açıkçası. Şuda var makineyi hiçbir zaman en yüksek devirde çalıştırma ihtiyacı duymadım. Çok hızlı dönüyor ve genelde hız kapasitesin %20 ila 50 oranlarında kullandım belki daha az bilemiyorum. Şu da var normalde Trifaze motoru hız ayarlı yapmak sürücü v.s takılması benim bütçemi çok çok aşıyor. Maddi imkanlarım elverse çok daha kullanışlı ve kapalı sistemler tasarlayıp hayata geçirebilirim. Fakat ne zamanım, nede param var açıkçası :) Amaç kendime ayırabildiğim zaman diliminde bir şeyler yapmak/yapmaya çalışmak. Piyasada 300-400 TL ye aşağı yukarı benim makineme yakın yada daha iyi özelliklerde olan makineler mevcut. Amaç kendi tasarladığınız bir şeyi yapabilme ve kullanabilmenin verdiği hazzı yaşamaktı. Fazlası ile bu hissi tattığımı düşünüyorum.
Maddi imkanlarım el verse, zamanımda olsa, çok farklı bir makinede yapabilirdim. Amacım yapmış olduğum bir makineyi paylaşmak, sizlerinde bu tarz fikirleriniz varsa kafanızda bir fikir oluşmasını sağlamaktı. Makine bana maaliyeti çok fazla değil. Motora para vermedim, profiller boyları 30-40cm olduğu için kalında olsalar toplamda heralde 20TL civarı bir masrafı oldu diye tahmin ediyorum. Rulmanlar biraz para tuttu 50TL verdim sanırım, makaraları yaptığım PE takoz elimde olan malzemeydi, mili ve metal lama, sac gibi malzemelere de 20-30 TL gibi bir bedele mal oldu diye tahmin ediyorum. Alüminyum tablası, civatası, somunu derken 30-40TL de onlara verdim heralde :)) Çok sevdiğim bir abimin atölyesini (torna, freze, matkap v.s.) kullanma gibi bir lüksüm vardı. Sonuçta 150 TL gibi bir para çıktığını düşünüyorum cebimden belki biraz daha fazla, ama manevi değeri paha biçilemez inanın :) Belki siz daha az maliyetle bu tarz birşey yapabilirsiniz bilemiyorum. Çok profesyonel bir makine sunmadım size, elimde olan imkanlarla yaptığım bir makineyi paylaşmaya çalıştım. Eksiği çok, farklı yapılabilir tarafları illaki vardır ama benim gibi bıçak yapımı işinde çok acemi biri için çok iyi bir cihaz sanırım :)
Herkese kolay gelsin arkadaşlar.

Ali.F.

• *
  • 7
« Yanıtla #96 : 16 Mart 2017, 21:27:27 »
Elinize sağlık, iyi görünüyor. Çamaşır makinesi motorunu dimmer devre ile sürerseniz tork kaybı yaşarsınız. Bunu önlemek için özel devreler var. TDA1085 entergreli sürücü ile kullanırsanız tork kaybı yaşamazsınız.Ayrıca motoru 0 ile maximum devir aralığında sürebilir, sağ ve sol dönüş yaptırabilirsiniz. Ben böyle bir sürücü ile kullanıyorum çamaşır makinesi motorunu. Bende zımpara makinası yapmak istiyorum en kısa sürede.
Kolay gelsin

Elektrik elektronikten çok fazla anlamam, siz bu konuda tecrübelisiniz sanırım. Tedarik edebileceğim yerler ve fiyatları hakkında bilgi paylaşırsanız sevinirim.
Çok teşekkürler, İyi Çalışmalar

« Yanıtla #97 : 16 Mart 2017, 22:05:29 »
Oldukça çok emek vermişsiniz ve neredeyse sıfır maliyetle bir makine ortaya çıkarmışsınız, tebrikler  :2up arkadaşlarımızın yorumları işi kötü anlamda eleştirmek ve Sizin yaptıklarınızı küçümsemek değil inanın, eğer böyle algıladıysanız buna zaten üzülürüz, çünkü bu anlamda forumda hiç böyle bir küçümseme kültürü oluşmadı  ;) burada söylediklerimizi olanakları bilerek söylemiyoruz zaten, daha iyiye doğru yönlendirmede bir katkımız olur mu acaba diye söylüyoruz inanın. Tekrardan ellerinize sağlık  :2up  :2up

Ali.F.

• *
  • 7
« Yanıtla #98 : 16 Mart 2017, 22:31:56 »
Oldukça çok emek vermişsiniz ve neredeyse sıfır maliyetle bir makine ortaya çıkarmışsınız, tebrikler  :2up arkadaşlarımızın yorumları işi kötü anlamda eleştirmek ve Sizin yaptıklarınızı küçümsemek değil inanın, eğer böyle algıladıysanız buna zaten üzülürüz, çünkü bu anlamda forumda hiç böyle bir küçümseme kültürü oluşmadı  ;) burada söylediklerimizi olanakları bilerek söylemiyoruz zaten, daha iyiye doğru yönlendirmede bir katkımız olur mu acaba diye söylüyoruz inanın. Tekrardan ellerinize sağlık  :2up  :2up
Böyle bir düşüncem olmadı ama yazılanlara cevap verip, bu tarz işler yapmak isteyenlerin kafasında bir şeyler canlanmasını sağlamak, yardımcı olmak ve yaptığım işle alakalı açıklama yapmam gerekti sanırım.
Bıçak yapma işinde çok acemiyim. Yerli yabancı web sayfalarında kendimce bilgi sahibi olmaya çalışıyorum açıkçası. Bu forumu da bilgi edinme anlamında sıkça ziyaret ediyorum.Benim gibi işten çok anlamayan fakat hevesli insanlar için çok yararlı bir sayfanız var! Bir süredir siteyi dolaştığımdan, üye olma ihtiyacı duydum. Bana yararı olacak bir çok konu başlığı var.  Ama bıçak işinde acemi olduğumdan yorum yapma gibi bir lüksüm yok. Bu yüzden hiçbir konu başlığında yazım yok sanırım  :D Sitenin çoğu konu başlığını gezdiğimde gördüğüm şu; çok güzel işler, fikirler ve emekler, ustalar ve zanaatkarlar var sayfanızda. Aslında imkan olsa, bu işin erbabı ustaları izlemek, çelik, ağaç ve deri hakkında detaylı bilgiyi; direk işin erbaplarından öğrenmeyi de çok isterim. Çevremde tanığım kimse de yok bu işlerle uğraşan, malzemeyi de  (metal/çelik, ağaç v.b)  çok iyi tanımıyorum açıkçası. Kendi çapımda uğraş içindeyim. Sabırla zaman içerisinde çoğu şey olacağı inancındayım   :)

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #99 : 17 Mart 2017, 00:00:59 »
Elinize sağlık, işlevsel ve düşük maliyetli bir sonuca ulaşmışsınız ve en önemlisi işinize yarıyor, hobinizi yada ilgilendiğiniz bir uğraşıyı yapabiliyorsunuz. Sefa ustamızın dediği gibi yapılan yorumları yanlış anlamayın, burada çoğu kişi acemi yada yeni başlamış kişiler benim gibi ama birçok ustamızda mevcut bu forumda. Geçenlerde bitirdiğim bir gaz ocağı vardı, bana göre gaz ocağıydı meğerse ekmek fırını olmuş :D :D :D, yani yanlış yapmak doğruya sürükler insanı, pes etmeyi bu forumda bulamadım henüz. Buna da tecrübe diyorlar bence. Azminiz ve sabrınız daim olsun gerisi zaten bir şekilde oluyor... Kolay gelsin
Aytunç Ayper (itunch)