Benim kullandığım iki farklı boya oldu şimdiye kadar. Biri solvent bazlı diğeri su bazlı. Solvent bazlı olan, süet deri boyaları gibi sürer sürmez deriye nüfus ediyor hemen deride emiliyor. Su bazlı olan size daha çok derinin üst kısmında kalıyor guaj yada yağlı boya gibi tekrar tekrar üzerinden geçebiliyorsunuz. Tabi her su bazlı boya böyle olacak diye bir şey de yok bendeki markanın boyası böyle. Zaten profesyonel bir çalışma için satıcının tavsiyesi mesela açık kahve boya yapılacaksa önce solvent bazlı açık kahverengiyi kullanarak deriyi hazırlıyor bitirişi su bazlı boya ile tamamlıyorsunuz. Aslında bende ilk boyama yapacakken biraz sıkıntı yaşamış forumu bayağı bir araştırmıştım ama özellikle uygulamaya yönelik detaylı bir paylaşım bulamamıştım. Sefa Hocamın bir paylaşımı vardı orda bir yöntem anlatılmıştı.
Bence deri boyamada en büyük sorun istenilen renge ulaşabilme hususu.Yani aklımda bir renk var mesela, sadece renk de değil doku ve parlaması matlığı. Bunun için bir şeyler yapıyorum alakasız bir sonuç çıkıyor sonra diyorum ki olsun bu da güzel oldu falan

Bu kapsamda aslında yapılan çalışmaları yöntemlerine göre bir başlık altında toplasak en azından profesyonellik açısından yol almış oluruz. Çıkan sonuçlara göre uygulama yapacak olanlar seçim yapabilirler zannediyorum. Mesela şu markanın falan boyasıyla boyanıp şu marka cila sürülürse bu şekilde gibi. Ben bendeki renklerle denemeler yapıp bir kaçta netten bulduğum foto ve videolarla bir başlık açacaktım ama işte fırsat bulamadım bir türlü. Zaten önden biz bir denemelerde bulunsak deri husunda uzmanlaşmış ustalarımız yardımlarını tecrübelerini esirgemez. Ulaşılan sonuçlarda karşılaştığımız sorunun nereden kaynaklandığını belirtirler.
Son olarak kumaş boyaları ile boyama yaparken yanında birde sabitleyici veriyorlar. Belki onu kullanmak boyanın kalıcı olmasına yardımcı olabilir. Ama en güzeli deriyi koruyacak bir cila yapılması gibi.