Bıçak Sanatı - Forum

Sizce ne kadar el yapımı?

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: Sizce ne kadar el yapımı?
« Yanıtla #40 : 15 Aralık 2015, 16:18:50 »
el yapımı ya da makine yapımı, bence mühim olan ortaya çıkan işin kalitesi. adam çok kaliteli bir bıçak yapmış mı? yapmış. nasıl yaptığı alıcıyı neden ilgilendirsin, o kendi bileceği iş.

Burada tartışılan husus bu bıçakların kaliteli olup olmadığı değil ki. "El yapımı" olup olmadığını tanımlamaya çalışıyoruz.

İnsanlar hiç kullanmayacakları koleksiyonluk bıçaklar yaptırıyorlar ya da seri üretim bıçaklar satın alıyorlar. İşin bu kısmı elbette alıcının keyfine bakar. Bıçağın üretiminin ne şekilde olduğu ya da söylenen şekilde olup olmadığı alıcıyı -parayı vereni- çok ilgilendirir.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #41 : 15 Aralık 2015, 17:13:51 »

Geçenlerde, bilmem kaç milyon piksellik cep telefonu kameramla boğaziçi köprüsünün fotosunu çektim. Sonra fotoşop kullanarak yağlı boya efekti verdim. Reklamcı bir arkadaşıma rica ettim kanvas üzerine bastırdım fotoyu. Çok güsel oldu valla, herkeslerde beğendi. Bunlardan onbeş yirmi tane daha yaptımmıydı sanat galerileriyle konuşucam. Artık bi sergi açma vakti gelmiştir. Çok pis gaza geldim. O:-)

not:  Bıçak üreticisiyle, bıçak sanatçısı arasındaki farkı vurgulamak amacıyla uydurulmuştur. Ne günlere kaldık...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #42 : 15 Aralık 2015, 17:19:46 »
El yapımı olup sınırlı sayıda hatta büyük olasılıkla eşsiz üretilmiş bir ürünün bir hikayesi vardır, kolleksiyoner değeri vardır. 30-40 yıl sonra el yapımı bıçak için meraklısı "haa o bıçak mı?" der. Seri üretim için ise o yıllarda kim bilir kaç yüz tane üretildi denir.

Lazerle, CNC ile av tüfeğinin metal ve ahşap aksamı üzerindeki işlemeler hatasız işlenir ama tırtıkları vs. işlemesi elde yapılmış bir tüfek 10000+ ederken ötekini 1000 liraya alırsınız.

El yapımı ve seri imalat bir tutulmaya başlarsa bu sefer ustalar sadece makineden ucuza maletmek için çabalamaya başlar ve elde yapılmış 3 liralık mutfak bıçağı kâbusu yaşanır; SANAT ÖLÜR.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #43 : 22 Aralık 2015, 13:23:32 »
zaten high performance ve working knife diyor sanırsam el yapımı kaygısı yok  ::) :))