Bıçak Sanatı - Forum

fener

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
fener
« : 17 Kasım 2015, 00:30:17 »
Ozellikle gece arazide kullanmak icin bir fenere ihtiyacim var. Daha once idareten birseyler vardi. Artik gercekten pro bir alet ariyorum. Fener konusunda qyni bicak gibi ozel ilgisi olanlar var. Belki bu konuda bana yardim eden olur. Su an icin aklimdaki 3 marka . Nitecore. Led lenser ve Fenix.  Ozellikle kafa feneri almak istiyorum.

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: fener
« Yanıtla #2 : 17 Kasım 2015, 11:12:37 »
15 yıldır Petzl Tikka kullanıyorum. eski fenerim daha geçen sene bozuldu (Tuzlu suda kullandıktan sonra çantada ıslak unutmuşum). Gittim aynı modelin bir üst modeli olan Tikka Plus aldım. Yıllar içinde lümen değerleri yükselmiş. Şimdikiler çok daha iyi. Her işimi fazlasıyla görüyor.

Çok fazla modeli var. İhtiyacınıza göre birini belirleyip güvenle uzun yıllar kullanabilirsiniz.  Yedek olarak ta bir tane e+lite bulunduruyorum.

« Son Düzenleme: 17 Kasım 2015, 11:31:06 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 17 Kasım 2015, 11:54:11 »
Kafa feneri alacaksanız tek önerim Petzl olur.   Sn Maytir'in önerdiği Tikka Petzl'in giriş seviyesindeki ürünü olmasına rağmen ben yıllardır ve pekçok faaliyette kullanıyorum ve hala çok sağlam.  Üstü modeller ise tamamen bütçeye ve spesifik ihtiyaçlarınıza kalmış. Hatta ortamın ışık düzeyine göre kendisini otomatik ayarlayabilen modelleri dahi var.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #4 : 17 Kasım 2015, 17:50:34 »
Ben 8 yıl önce İzmir Caddesindeki Amerikan pasajından 70 Liraya aldığım İnova feneri sorunsuz olarak her mevsim şartında kullandım, çok memnunum.
http://www.opticsplanet.com/inova-24-7-flashlight-box.html
Fener alırken ilk belirleyeceğiniz şey hangi tip pil kullandığı ve ömrünün ne kadar sürdüğü olmalı bence. İnova 123 pil kullanmasına rağmen çok uzun süre ömrü var. Ayrıca birden fazla ışık seçeneği olması da bence doğada faaliyeti sevenler için önemli. Fenerin özellikleri arasında görebilirsiniz, S-O-S şeklinde yanan seçeneği bile var. Kırmızı fenerini geceleri çok kullandım. Kaybetmeye tahammül edemeyeceğim malzemelerimden birisidir.
Hatta bir arkadaşım led ampülü daha güçlü bir led ile değiştirmişti, pil ömrünü kısaltsa da çok güzel sonuç vermişti.
Benim aldığım set içerisinde kafa bandının yanısıra helmete monte etmek için falan dahi malzemeler vardı.

Taktik kullanıcıların en çok tercih ettiği markalardan birisi de Surefire'dır. Çok güzel ürünleri olmasına rağmen tam bir pil düşmanıdırlar. 2 adet cr 123 pilin 2 saat içinde bittiğini bilirim.

2006 yılında 30 dolara aldığım bir de Led Lenser el fenerim var.  Linkteki ürünün aynısı ve fiyatı burada daha ucuz :)
http://www.avfoni.com/urun/led-lenser-v2--ale-el-feneri?gclid=COOuvJ_ml8kCFcafGwod978CYg
El feneri olarak çok güzel bir ürün olduğunu, verdiğim her kuruşun fazlasıyla karşılığını aldığımı söyleyebilirim.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 17 Kasım 2015, 18:03:37 »
kırmızı ışığın gece doğadaki faydası/farkı nedir abi?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #6 : 17 Kasım 2015, 18:26:41 »
kırmızı ışığın gece doğadaki faydası/farkı nedir abi?
Aslında benim kapasitemin üstünde bir teknik soru, ama dilim döndüğünce cevap vereyim, mühendis arkadaşlar benim hatalarımı düzeltirlerse sevinirim.Biz geceleri harita okumak için kırmızı ışık kullanırız. Sebebi diğer renkli ışıklara göre dalga boyunun yüksek olması ve görünme mesafesinin düşük olması diye biliyorum.

« Yanıtla #7 : 17 Kasım 2015, 18:31:35 »
Aklımda yanlış kalmadıysa en uzaktan kırmızı ardından turuncu görünüyor, en az mor. Yanılma payım var eski bilgi.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #8 : 17 Kasım 2015, 18:34:43 »
Aklımda yanlış kalmadıysa en uzaktan kırmızı ardından turuncu görünüyor, en az mor. Yanılma payım var eski bilgi.
Şüphe düştü içime, biraz araştırayım.
Benim söylediğim uçak ve gemilerde iskele ve sancak taraflarını belirtmek için kırmızı ve yeşil ışık kullanılmasıyla da ters düşüyor.
Bakmam lazım. ::)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 17 Kasım 2015, 18:35:50 »
Kırmızı ışıkla okuma ve harita takibi yaptığınızda gözlerinizi karanlığa alıştırmak daha kolay oluyor. Bir yıldızı ya da bir kerterizi daha çabuk görebilirsiniz.
Okinawian

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #10 : 17 Kasım 2015, 18:39:24 »
Kırmızı ışıkla okuma ve harita takibi yaptığınızda gözlerinizi karanlığa alıştırmak daha kolay oluyor. Bir yıldızı ya da bir kerterizi daha çabuk görebilirsiniz.
Bu yoruma kesinlikle katılıyorum.
Ama mesafe konusunda kafam karıştı açıkçası.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #11 : 17 Kasım 2015, 18:43:59 »
Vikipedi'de ışık için şu bilgi var:
Görünür ışığın renkleri:
renk                 dalga boyu aralığı           frekans aralığı
kırmızı       ~ 700–635 nm                 ~ 430–480 THz
turuncu       ~ 635–590 nm                 ~ 480–510 THz
sarı               ~ 590–560 nm                 ~ 510–540 THz
yeşil               ~ 560–490 nm                 ~ 540–610 THz
mavi               ~ 490–450 nm                 ~ 610–670 THz
mor               ~ 450–400 nm                 ~ 670–750 THz
Kırmızı ve mor iki uç noktayı oluşturuyor ve bu sınırların dışı kızılötesi ve morötesi oluyor.
Konuyu da dağıttık kusura bakmayın Gökhan Bey.
« Son Düzenleme: 17 Kasım 2015, 18:46:43 Gönderen: Kutsal »

poyrazz74

• 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
« Yanıtla #12 : 17 Kasım 2015, 18:50:00 »
merhaba  bahsettiğiniz fenerkoliklerden biride benim  kısaca söylemem gerekirse fiyat performans olarak  ultrafire  trustfire ve cree markalarını öneriyorum e baydan bu isimlerle arattırın kargo ücreti ödemeden iyi bir fener alabilirsiniz.yanlız  dikkat edin q5  led değil  xmlt6 ledli fener alın. bende skyray 6 lı xmlt6 fener var tekli fokuslu olanlar var  onlarda iyidir. linkte şimdi gördüğüm kafa feneri var incele bence.. pilleri buradaki pillerden değil şarzlı pil olarak yine buradan satın almanız gerekir tabi şarz aletinide....sonuçta biraz zahmetli ama verdiği ışığı görünce hakketiğini anlıyorsunuz.. diğer bahsedilen markalar çok uçuk fiyatlara satıyorlar..
http://www.ebay.com/itm/6000Lm-3x-CREE-XM-L-T6-LED-Flashlight-Rechargeable-Headlamp-HeadLight-Torch-FT-/111730403309?hash=item1a03a6a7ed:g:O-oAAOSw3ydVufj-
http://www.ebay.com/itm/NEW-SKYRAY-KING-8500Lumen-6x-XML-XM-L2-T6-LED-Flashlight-Light-Torch-Lamp-/371364098102?hash=item5677067036:g:GGwAAOSwFnFV8UqR

Akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 18 Kasım 2015, 00:13:33 »
Zahmet edip yazan tum arkadaslara tesekkur ederim. Aslinda kafa fenerini daha cok bahcemde hafta sonu kalinca kullaniyorum. Bazen gece vakti sobaya atacak odun icin disari ciktigim bile oluyor. Tabi bahcenin uzak bir kosesinden bir ses gelince adamin aklina ilk once cocukken izledigi korku filimleri geliyor :) ama geneld ya kedidir ya kopek yada kirpi. Fakat nispeten etrafta cok ev bulunmamasi nedeniyle yinede kontrol ediyorum. Bu nedenle gercekten yuksek lumene sahip ve ozellikle fokus ozelligi bulunan bi kafa feneri tercihim. 

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #14 : 18 Kasım 2015, 08:14:58 »
Gökhan usta bende bir kafa feneri var cumartesi hatırlat getireyim bir incele beğenirsen sana da alalım.
Okinawian

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
  • Meslek: Memur/Biyolog
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #15 : 18 Kasım 2015, 08:21:55 »
Hocam bahçe için kafa feneri değil de el feneri almanızı öneririm.İstediğiniz kaliteyi ancak petzl sağlar kafa lambası olarak,onunda çok güçlü bir modeline ihtiyacınız var.Uçuk fiyatlar çıkar.Ben kendi adıma fenix e40 kullanıyorum,şarjlı pille kullanıyorum,çok memnunum. Arkadaşıma led lenser aldık tk serisinden gerçekten güzel bir fener ama daha pahalı e40 a göre.Alacağınız fener ne olursa olsun sadece lümen değerine bakarak değil kandil değerini öğrenerek alın.Lümen mesafeyi ifade eder kandil değeri aydınlatma gücünü ifade eder.Bu yüzden birçok marka yazmaya çekinir  :) Tıpkı elektrikli süpürgelerin gerçek emiş gücünü değilde motor gücünü yazmaları gibi  :D Lümen kesinlikle önemlidir ancak ışığın çarptığı yeri noktasal olarak değil geniş aydınlatması gerekir.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.

maytir

• 288
« Yanıtla #16 : 18 Kasım 2015, 08:49:02 »
Zahmet edip yazan tum arkadaslara tesekkur ederim. Aslinda kafa fenerini daha cok bahcemde hafta sonu kalinca kullaniyorum. Bazen gece vakti sobaya atacak odun icin disari ciktigim bile oluyor. Tabi bahcenin uzak bir kosesinden bir ses gelince adamin aklina ilk once cocukken izledigi korku filimleri geliyor :) ama geneld ya kedidir ya kopek yada kirpi. Fakat nispeten etrafta cok ev bulunmamasi nedeniyle yinede kontrol ediyorum. Bu nedenle gercekten yuksek lumene sahip ve ozellikle fokus ozelligi bulunan bi kafa feneri tercihim.

Bağ bahçe işi içinse fazla düşünmeye gerek yok. Marketlerde satılan en hesaplısından bir led kafa feneri alın. Tepe tepe işinizi görür. Bozulursa da üzülmez yenisini alırsınız. Bizim önerdiğimiz ürünler pahalı. Ama dağda bayırda, kayalık yerde, suda, mağarada ışık kesildiğinde sizin de iflahınızın kesileceği yerlerde kullanmak için önerdiğimiz üründür. 1993'te dağda kafa lambamız çalışmadığı için dik bir kayalıkta fazladan bir gece geçirmek zorunda kalmıştık. Olan şey ise bir gece önce pillerin donması sebebi ile fenerin çalışmamasıydı. O günden sonra kışın feneri ve yedek pilleri (gerçi ledden sonra yedek pil lüzumu kalmadı) cebimde taşırım. :)
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #17 : 18 Kasım 2015, 09:09:03 »
verilen bilgiler için ben de ayrıca teşekkür ediyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #18 : 18 Kasım 2015, 09:34:12 »
Yedek pil olmadan pikniğe bile gitmem.

Donan pilleri vücut ısınızla ısıtıp kullanmayı deneyin.

Solar şarj aletleri de müthiş oluyor.
Okinawian

maytir

• 288
« Yanıtla #19 : 18 Kasım 2015, 09:34:30 »
Aklıma gelmişken,
El fenerine oldum olası sinir olurum.

El feneri demek;