Bıçak Sanatı - Forum

katana yağı sorusu

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
katana yağı sorusu
« : 13 Şubat 2011, 09:56:44 »
arkadaşlar bana katana geldiğinde gönderen satıcı yağlamış olarak gönderdi
temizlerken,yağın biraz kalın bir yağ olduğunu gördüm,ama makina yağı ile yağlarken,makina yağının o yağın yanında biraz ince kaldığını gördüm

gelen katananın yağı kendi bakım kitindeki yağ olabilirmi yoksa makina yağına benzer yağmı kullanmışlardır

tarif etmeye çalıştım,makina yağının biraz daha kalın haliydi,eline geçmiş olanlar bilir
yardım için sağolun

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
Ynt: katana yağı sorusu
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2011, 11:19:54 »
Çok ince olan silikonsuz gres yağları kulanılıyor. petroleum olabilir. Bu yağ çok incedir ama katıdır. Hafif bir ısı görürse makine yağı kadar sıvı olur. Resimdede beyaz kutuda duran yağ öle katı bir yağ.

« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2011, 13:00:50 »
Ben lityum esaslı beyaz gres öneririm, katanada da başka bıçaklarda da kullanıyorum ve gayet güzel iş görüyor.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #3 : 14 Şubat 2011, 02:06:28 »
teşekkürler

peki kesme işlemi denerken,yağlımı durması lazım yoksa yağını silmekmi lazım,yağı silinirse belki kesme sırasında pas oluşur,ama yağlı durursa o zamanda kesme sırasında yağdan dolayı belki iyi kesmez

« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2011, 19:35:57 »
Keserken ne önemi olabilir ki yağlı yada yağsız olmasının. Paslanma süreci öyle anlık bir şey değil o yüzden çok önemli olduğunu sanmıyorum, hoş ben bir şeyler kesip biçmiyorum o yüzden bana her durum uyuyor.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #5 : 14 Şubat 2011, 21:26:36 »
ustteki sisede karanfil yagi yaziyor
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

merttt9

• 1419
« Yanıtla #6 : 14 Şubat 2011, 21:59:35 »

japonca mı biliyorsun yoksa şakamı dedin
bazı kişiler silah yağı ideal diyor

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 14 Şubat 2011, 22:37:44 »

japonca mı biliyorsun yoksa şakamı dedin
bazı kişiler silah yağı ideal diyor

Silah yağı oda sıcaklığında fazlasıyla akışkandır, evde silahlarımı namlu aşağıya doğru depoluyorum yoksa 2-3 ay içinde yağ mekanizmaya ve ahşaba akmış oluyor. Tabii mekanizmayı dipçiği kurtarmak yetmiyor, 3 ayda bir kullansan da kullanmasan da mutlaka bakım yapmak gerekiyor silah yağı ile yağlanmış malzemeye. Depolamak için çok ideal değildir yani.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #8 : 14 Şubat 2011, 23:18:06 »
Dostum.
İlk olarak o yağı iyice temizle. Sonra o pudra gibi olan (ince taştır aslında) nesne ile üzerine yumuşakça vur, tüm kılıcın yüzeyinin nemini alır. Kutunun içindeki pirinç kağıdı ile Uçikoyu temizle. Sonra Karanfillli yağ ile çok ince bir katman kalacak şekilde yağla. Baktığın zaman yağlı olduğu belli olmamalı, ancak elinle dokununca anlamalısın. Çinden gelen Katanalardaki yağlar kötü oluyor, sana mineral yağ ile karanfil yağı karışımını öneririm, yada eczaneden sıvı vazelin veya gliserin ile karanfil yağını karıştırabilirsin. Bu arada kesiş işi şakaya gelmez, yani öülme kadar gidebilen sakat işler olabilir, özellikle Çin yapımı kılıçlarla. Kılıcı biraz tanıt bize veya resmini koyki sana yardımcı olabiliyim.
Ölümü gülerek karşıla!

merttt9

• 1419
« Yanıtla #9 : 15 Şubat 2011, 00:22:07 »
cevaplar için sağolun

« Son Düzenleme: 24 Şubat 2011, 21:31:52 Gönderen: merttt9 »

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2011, 10:34:20 »
Gerçekten güzel... Ne düşünüyorsun ercan usta. Nede olsa senin hayatın bunlarla geçmiş durumda. Yani fikrin önemli...
Cehalet Mutluluktur...

merttt9

• 1419
« Yanıtla #11 : 15 Şubat 2011, 17:39:18 »
evet
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2011, 21:32:26 Gönderen: merttt9 »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #12 : 16 Şubat 2011, 16:13:30 »
Degistiriyorum, kamelya yagiymis, kanjiye yanlis bakmisim, kusura bakmayin.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #13 : 16 Şubat 2011, 23:50:43 »
Dostum, aman sakın kesme yapma derim. Zaten paslanmaz çelikten (bu arada 1055 yüksek karbon paslanmaz çelik ne oluyor bilemedim) Katana olmaz. Gördüğüm kadarı ile samegawa yerine plastik panel kullanılmış (kabzanın içindeki beyaz pürtüklü alan) bu kaliteyi belli ediyor. Bunun yanında tabii ki Hamon tel ile yapılmış, bu ağzın sert olmadığını gösteriyor. Büyük ihtimal ile adam gibi bir kesiş yapmak istersen kılıç eğilecektir veya herhangi bir parçası kopabilir aman diyorum yine! Bu işler çok tehlikelidir.
Arkadaşlar Türkiye'de iyi seviyede bir Katana bulmanız çok zor, eskiden yurt dışından gelebiliyor idi ama son 2 adet özel yapım (ah içim yandı yine) Katana'mı yediler gümrükte  :'( artık biz yapacağız, inşallah.
Ölümü gülerek karşıla!

merttt9

• 1419
« Yanıtla #14 : 17 Şubat 2011, 00:13:36 »
ercan usta dediğin gibi çıktı

ben kesme işlemi yapmadım herşeyin orjinalini severim ve kenarda dursun diye aldım,satan kişi ise bana bunun 400 tl olduğunu ama daha kalitelileride var demişti o zaman anladım düşük kalite olduğunu,ayrıca japon sitelerine bakıyorum ortalama 3 bin tl veya 6 bin tl den başlıyor yani yüksek fiyatları var

ayrıca bizim ülkede bu tarz sanat yaygın değil çoğu kişiye sorsanız oda ne derler
bilgi sahibi olan insanlarda az,ancak sizin gibi insanlar bu tarz sitelerde karşılaşıp bilgi paylaşımı yapıyoruz
sağolun

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #15 : 20 Şubat 2011, 09:47:10 »
Üstadım sizi üzmek istemem ama isteyen olursa bu kılıç ve bunların benzerlerini size 250 280 civarında bi fiyata gönderebilirim.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #16 : 20 Şubat 2011, 10:24:26 »
Üstadım sizi üzmek istemem ama isteyen olursa bu kılıç ve bunların benzerlerini size 250 280 civarında bi fiyata gönderebilirim.

kalitesini nerden anlıyorsunuz yani size geliş fiyatındanmı anlıyorsunuz yoksa ele alıp test edincemi yoksa görüntüsündenmi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #17 : 20 Şubat 2011, 17:01:32 »
bu hamon sanırım orjınal degil..

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #18 : 21 Şubat 2011, 12:12:32 »
Sevgili Mert,
3-5 tane kalitesiz, sahte yapım Katana alacağına, sanki almış gibi yapıp paranı bir kenara koy derim. Şimdi pek anlamıyorsun ama zamanla iyi Katanaları gördükçe ''ulan ben bu oyuncaklara niye bu kadar para verdim'' dersin  :P
Ben şu ara Tanto seviyesindeyim. İyi bir Tanto'yu yapmak aylar sürebiliyor. İnan bana yaptığım bir Tanto'yu asla bu fiyatlara vermezdim en azından 500-1000 TL  arası para isterdim. Nedeni basit, emek var, Hamonu oluşturmak için yapılan sertleştirme işleminde büyük stres, kırılma ve yamulma tehlikesi var. Bıçağın diğer parçalarını oluşturmak çok zor. Bir de siz bunu gerçek bir ustanın Katana yaparken ki durumuna göre düşünün. Uzunluk arttıkça sorunlar kat be kat artıyor. Yani sizin alacağınız adam gibi bir Katana en az , en az 2000 TL  (Tabii ki ederine bakmak lazım)den başlamalı o da başlangıç Katana'sı olabilir.
İlk olarak bıçağa bakmalı, Hamonu gerçek mi? bu bir çok şeyi işaret eder. Sonra oranlar doğru mu? Geometri düzgün mü? Parçalar çok hareket ediyor mu? Gibi yöntemler ile seçiminizi yapabilrsiniz.
Ölümü gülerek karşıla!

merttt9

• 1419
« Yanıtla #19 : 21 Şubat 2011, 18:59:50 »
ercan hoca şimdi daha iyi anladım sağol ;)