Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden bıçak denemesi.

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
Eğeden bıçak denemesi.
« : 17 Ocak 2011, 20:45:14 »
Forumu bir süredir takip etmeme rağmen, birşeyler ortaya çıkarmaya başlamadan paylaşım yapmak istememiştim. Dahaca bıçak yapmak için gerekli aletleri de tamamlayamadım. Eğeden bıçak yapılabileceğini de bu forumdan öğrendim. Dedemin atölyesinde eski bir eğe vardı ve Sefa Çabuk Usta'nın verdiğim linkteki bıçağını örnek alarak bundan bıçak yapmayı denemeye karar verdim.
(Bkz. http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-%28eserlerimiz-galerisi%29/egeden-bicak/)
Eski aletlerin arasından belkide benden yaşlı olan eski, paslı eğe parçasını aldım ve üzerine kurşun kalemle, belli belirsiz serbest el çizgileri ile bir profil çizdim. Sonra bu profili spiral taşlama ile keserek (sap kısmı çokta istediğim gibi olmasa da) çıkardım. Eğe çok kalındı: 7 mm. Kesme diskini çıkarıp aşındırıcı disk ile taşlama açısını tamamen doğaçlama olarak yaptım. Daha sonrada 40 kumdan başlayarak 180 kuma kadar cırt zımpara ile zımparaladım. Elimde daha ince zımpara olmadığı için bu şekilde kaldı.

Ynt: Eğeden bıçak denemesi.
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2011, 20:54:22 »
Dakka bir gol bir :2up Barış bu ne hız, daha biraz önce hoşgeldin demiştik sana. Bir öneride bulunmak isterim, elbette senin aklında bir şeyler vardır ama sanki taşlama açısını biraz daha düşürsen daha iyi olur gibime geliyor, çünkü 7 mm az değil. Ellerine sağlık şimdiden, sonucu merakla bekliyoruz.

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2011, 21:00:47 »
Aynı şeyi bende düşündüm ama bu aklıma geldiğinde 150 kumla zımparalıyordum tekrardan bozmak istemedim. Fakat düşürmek gerekiyor, birşeyler kesmeye çalıştım performansı sıfıra yakındı.

« Yanıtla #3 : 17 Ocak 2011, 21:12:58 »
Bence seninde içine sinmediyse hiç acıma 150 kuma filan kesme eğimini yukarılara doğru uzat gitsin, açı biraz daha daralmış olur, o zaman gör kesme performansını ;)

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #4 : 17 Ocak 2011, 21:45:30 »
Denemeden öğrenemem zaten Sefa Ustam. Artık birdahaki köye gidişimde denerim önerinizi.

Bu arada ben ilk paylaşımın heyecanıyla asıl sormayı düşündüğüm soruyu unuttum. Ben bu bıçağın sapına delik açmayı düşünüyorum elimdeki imkanlarla delebileceğim kadar yumuşatmayı becerebilirmiyim? Mutfak ocağı, piknik tüpü, pürmüz, kuzine, mangal, yer ateşi kullanabileceğim araçlar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 17 Ocak 2011, 23:26:25 »
Elinize sağlık. Bunu bitirince bir sonrakini yaparken işe çok yarayacak gibi.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #6 : 17 Ocak 2011, 23:27:44 »
Öncelikle güzel bir bıçak. Gayet iyi gidiyorsunuz...

Bıçağı yumuşatmak tabiki çeliğine göre değişir ama bıçağı yumuşatmak için mangalda hafif pembeleşinceye kadar  ısıtıp (yemek tarifi gibi oldu :D ) kül dolu kovaya veya kum dolu kovaya sokup bir gün falan kendi kendine soğumaya bırakmanız yeterli diye biliyorum. Yanlışım varsa affola... Ben kendi bıçağımı bu şekilde yumuşattım...
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2011, 23:29:21 Gönderen: Berke Boyacı »

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #7 : 17 Ocak 2011, 23:37:44 »
Eline sağlık . Güzel olmuş gerçekten . Tamamen bitmmiş halinide bekliyoruz... :2up
Cehalet Mutluluktur...

« Yanıtla #8 : 17 Ocak 2011, 23:49:48 »
Bence her tarafını yumuşatma, Berkenin dediği yöntemle sadece sap kısmını yumuşatsan en azından sonrasında sertleştirme işlemiyle uğraşmayabilirsin ( eğer kesici kısmı da yumuşamaz ise)

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #9 : 18 Ocak 2011, 00:03:37 »
Bence her tarafını yumuşatma, Berkenin dediği yöntemle sadece sap kısmını yumuşatsan en azından sonrasında sertleştirme işlemiyle uğraşmayabilirsin ( eğer kesici kısmı da yumuşamaz ise)

Zaten şuan sertleştirme yapabilecek donanıma sahip değilim. Sadece sapın arka ucundan delik açmama yetecek kadar olan kısmını yumuşatmak istiyorum.

Alıntı
Öncelikle güzel bir bıçak. Gayet iyi gidiyorsunuz...

Bıçağı yumuşatmak tabiki çeliğine göre değişir ama bıçağı yumuşatmak için mangalda hafif pembeleşinceye kadar  ısıtıp (yemek tarifi gibi oldu :D ) kül dolu kovaya veya kum dolu kovaya sokup bir gün falan kendi kendine soğumaya bırakmanız yeterli diye biliyorum. Yanlışım varsa affola... Ben kendi bıçağımı bu şekilde yumuşattım...

Yardımınız için teşekkürler. Bu yöntemi kolaylıkla uygulayabilirim.

Berke Boyacı

« Yanıtla #10 : 18 Ocak 2011, 00:05:36 »
Rica ederim...

Bu arada Sefa hocam bir sorum olacak. Bıçağın ağız kısmını patatese batırsak mangalda bi güzel közlesek bıçağı pembeleşene kadar. Sadece sap kısmı ısınmazmı ? Ağız kısmına zarar gelirmi ?

« Yanıtla #11 : 18 Ocak 2011, 00:09:09 »
Valla bu patates işini yapanları internetten gördüm ama denemişliğim yok, belki olur belki olmaz ama garantili bir kumpir olur sonrasında.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 18 Ocak 2011, 00:11:30 »
Elinize sağlık, ilk iş için güzel bir deneme...

Valla bu patates işini yapanları internetten gördüm ama denemişliğim yok, belki olur belki olmaz ama garantili bir kumpir olur sonrasında.
:))

Kumpir kesin olur da ben pek emin olamadım bu patates işinden. Bence bıçağı kabzaya kadar suya sokmak ve şaloma ile yumuşatmayı yapmak daha garantili...

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #13 : 18 Ocak 2011, 00:37:24 »
 :DBen bu patates olayını bir eğede deneyeceğim sonra. Olmadı ketçap sıkar yerim :).

Peki kil kaplasak bıçağı ?

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #14 : 18 Ocak 2011, 11:06:38 »
Peki kil kaplasak bıçağı ?

Aynı şeyi ben yazacaktim benden önce davranmışsınız.
Bıçağın boyutlarına göre patates şeklinde bir kil topu işi görür sanki.

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #15 : 11 Şubat 2011, 16:25:26 »
Dakka bir gol bir :2up Barış bu ne hız, daha biraz önce hoşgeldin demiştik sana. Bir öneride bulunmak isterim, elbette senin aklında bir şeyler vardır ama sanki taşlama açısını biraz daha düşürsen daha iyi olur gibime geliyor, çünkü 7 mm az değil. Ellerine sağlık şimdiden, sonucu merakla bekliyoruz.

Sonunda havalar müsade etti ve çalışma fırsatı buldum. Taşlama açısını bıçağın sırtına kadar çıkardım. Sap kısmıda içime sinmemişti zaten, onu da yeniden şekillendirdim. Hem görüntü hemde ergonomi açısından daha güzel oldu. Fotoğraflarda kaba haliyle. Şuan perdahını tamamlamak üzereyim. Bitirinde yeni fotoğraflarıda eklerim. Fotoğraf makinem olmadığı için cep telefonuyla çektim fotoları pek net değil, mazur görün. Yapabilirsem deriden basit de bir kılıf yapmayı düşünüyorum.

Berke Boyacı

« Yanıtla #16 : 11 Şubat 2011, 16:53:28 »
 :2up İşte bu fevkalade. Kesme performansı nasıl şimdi ?

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #17 : 11 Şubat 2011, 17:01:48 »
:2up İşte bu fevkalade. Kesme performansı nasıl şimdi ?

Teşekkürler. Eskisine göre çok çok iyi ama ağız açısını beceremedim tam olarak herhalde istediğim kadar keskinleştiremedim. Kil olayını da "denemeye çalıştım". Gerekli sıcaklığa çıkamadan kil pişti ve dağıldı. Kuzinede ısıtmaya çalıştım, kili ateşe sokmayacağımız bir düzenekte başarılı olabilir sanki.

« Yanıtla #18 : 11 Şubat 2011, 17:39:10 »
Barış taşlama açısı gayet düzgün görünüyor, bıçağın formu da gayet güzel görünüyor, önceki hali sanki biraz daha oturmamış gibiydi. Su verme işlemi yaptın sanıyorum, nasıl yaptığını anlatırsan seviniriz. Normal olarak bu açıda bir bıçağın üstelikte eğe malzemeden çok iyi kesme performansına sahip olması beklenir. Belki bilemede bir sorun olabilir. Sonuçta ellerine kollarına sağlık, gayet güzel bir iş çıkmış ortaya :2up Sapta ne düşünüyorsun?

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #19 : 11 Şubat 2011, 17:56:46 »
Teşşekkürler Sefa ustam. Su verme işlemi yapmadım. Sapın arka kısmına delik delmek için yumuşatmaya çalıştım ama denemem başarısız oldu. Ağız kısmını da yumuşatırım diye korktuğumdan çokta üstüne düşmedim. Keskinlik konusunda da, bilemeyi Emre Usta'nın yöntemiyle yapmaya çalıştım ama pek beceremedim sanırsam. Yinede iyi ama tam istediğim gibi değil. Sap kısmına sizin yaptığınıza benzer (ilk mesajımda verdiğim linkteki bıçak) bir ip uygulamayı düşünüyorum. Kabataslak bir deneme yaptım, çok şık duracak gibi.