Bıçak Sanatı - Forum

KERPETENDEN KISAÇ ...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
KERPETENDEN KISAÇ ...
« : 16 Ocak 2011, 13:46:26 »
Arkadaşlar, geçenlerde eylem küçük bir kerpeten vermişti. onun üzerinde bir kaç değişiklik yaparan bu küçük kısacı yaptım.

iki parça rulman çemberini orta kısımları konik olacak şekilde dövdüm,
daha sonra bu iki parçanın birbiri ile öpüşeceği yerleri tam düz yaptım ve bunları birbirlerine tam oturacak şekilde oturtup kilitli pense ile sabitledim.
kerpedeni kapalı şekilde sabitleyip, kitli pensedeki iki çeneyi ağıza paralel kaynattım ve birazcık düzgün görünsün diye zımparaladım.

sanırım toplamda yarım saat kadar uğraşmışımdır.

yapımı basit ve çabuk olduğundan, kısac sahibi olmak isteyenler için pratik bir yol olacağını düşünüyorum.

Ynt: KERPETENDEN KISAÇ ...
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2011, 14:53:39 »
Gökhan Usta eline sağlık, çok pratik bir çözüm olmuş ihtiyacı olanlara ciddi bir çözüm. Bu arada çenelerdeki işçilik çok kıyak görünüyor, ördek gagası gibi olmuş ve çok hoş. :2up tekrar eline sağlık.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 16 Ocak 2011, 17:06:13 »
Bizim kıskaç fikri gerçekten de iyiymiş.  :2up Ancak senin elinden çıkınca daha da iyi görünüyor Gökhan.

Eline sağlık!
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 16 Ocak 2011, 17:46:05 »
Gökhan, çok güzel bir iş çıkarmışsın. Kavrayışı oldukça güçlü görünüyor, dövme için kullanılabilir mi bu tip bir kısaç dersin?

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #4 : 16 Ocak 2011, 17:51:01 »
Helal olsun, hele bu isciligi yarim saatte cikardigini dusununce...cok guzel olmus, bravo.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #5 : 16 Ocak 2011, 22:45:18 »
 :o  :o  :o yarım satte çıkan iş bu ise kim bilir birazdaha uğraşsan kullanmaya kıyılmaz bir eser çıkardı herhal  :-X, güle güle kullan Gökhan ustam, çok güzel olmuş :2up

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #6 : 16 Ocak 2011, 23:35:36 »
Umarım bende bir gün bu yeteneğe sahip bir metal işçisi olabilirim. Eline sağlık.
Cehalet Mutluluktur...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 16 Ocak 2011, 23:36:14 »
elıne sağlık Gökhan  :)  cok guzel olmus. bende penseden yaptım ama pek kullanıslı değil..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

zafer

• 76
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #8 : 17 Ocak 2011, 02:31:54 »
gerçekten çok güzel olmuş

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #9 : 17 Ocak 2011, 09:37:57 »
estağfurullah, eminim biraz pratikle sizlerde bu tip işleri yapabilirsiniz. ;)

evet hocam gerçekten ördek gagası gibi oldu  ;D,
çok sağlam bir tutuşu var ve dövme işinde çok rahat kullanılabilir, ama şunu belirtmek lazım gelir, bu alet oval yada yuvarlak malzemeyi tutmak için tasarlandı. düz lamada tutar ama mili tuttuğu kadar kuvvetli tutamaz.

kendi biraz küçük gibi gelebilir size ama bu tip aletlerin küçük olmasının da çok avantajı var, elde hareket ettirebilme olanağı ile yapılan işte çok daha fazla rahatlık sağlıyor.

aslında Antalya'da kullanmak için yaptım ben bu aleti, Eylem'le konuşurken taşınabilir ve pratik bir şeyler olsun dedik ve bu fikir geldi aklımıza. ;)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #10 : 03 Kasım 2014, 22:09:11 »
Gökhan harika olmuş bu hafta sonu bende bit pazarına gidip aranayım belki bende eski bir kerpeden filan bulabilirim..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 03 Kasım 2014, 22:53:45 »
Gökhan'ın yerine yazmış olacağım da Gökhan'ın bu kısaç fazla ömürlü olmadı diye aktardığını yalan yanlış hatırlıyorum. Sanırım rulman çeliği bu proje için biraz kaprisli mi çıkmıştı ne?

Bir de bu projenin bir türevi olarak ben de daha sonraları kerpetenden bozma bir kısaç yapmıştım. Kerpetenin ağzını tavlayıp iki yandan dövüp ağzı hem daraltmıştım hem de uzatmıştım. Perçinli bir aleti dövmek çok pratik değildi ama yine de öyle böyle iş gören bir kısaca dönüşmüştü.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #12 : 03 Kasım 2014, 23:00:32 »
Yay çeliği lazım demekki  bauhaustanda 10 mm perçin de tedarik etmeli iş başa düştü mecbur kendimiz yapacağız..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 03 Kasım 2014, 23:04:06 »
Ben nervürlü demirden de bir tane yapmıştım. O bile iyi kötü iş görüyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #14 : 03 Kasım 2014, 23:19:10 »
Görmezmi hiç olmadığından iyidir. Bu iş için ideali araba sustası gibi geliyor..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 03 Kasım 2014, 23:31:19 »
Kısacın en nazik yerleri sıcaktan en çok etkileneceğinden dolayı bence mukavemeti karbonla vermekten ziyade et kalınlığıyla vermek sanki daha garantici yöntem olurmuş gibi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #16 : 04 Kasım 2014, 01:43:20 »
İşinize karışmak gibi olmasın ama kısaçlarda adi karbonlu çelik yeterlidir, sertleştirme işlemi yapılmaz. Aynen Eylem'in söylediği gibi, önemli olan et kalınlığının yeterince sağlam olacak kadar seçilmesidir.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #17 : 04 Kasım 2014, 02:05:57 »
Ok Hocam tamamdır..

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #18 : 04 Kasım 2014, 06:50:46 »
bende propan fırınına hazırlık olsun diye birkaç tane alayım dedim. hazırda piyasada bulamadım, gedoranın kataloğunda var ama fiyatları çok pahalı. bende kerpeten düşüncesiyle kerpetenlere baktım. altaşın 28 cm olanı 45 tl idi bu iş için pahalı.eltanın 28 cm olanı 17 tl ve sertliğide iyi. en uzunu 28 cm idi 5 tane aldım 15 tl den 1 tanesini yaptım öncekeskin ağızları taşladım kaynak için bi 3-4 mm cıvarı düzlük. kerpetenin eni 25 mm geliyor 25*10 lamadan 5 ceme iki adet parça sabitleyerek kaynak yaptım hem içten hem dıştan. bu düz olandı diyerlerini yuvarlak ve kare ağızlı yapacam. bu tür sıcak dövme el aletleri kaynak yaparken ısıtılıp kaynak yapılması daha iyi sonuc verir hepsi aynı sertlikte ve malzemede olmayabilir ve kaynak bitiminden kırılabilir. ağız kısmına kaynatılacak malzeme , soğuk çekme lama veya trasmisyon demiri yumuşak kalır ama iş görür. en iyisi bildiğimiz sıcak çekme lama(demir doğramacıların)kullandığı yada 1040 türü piyasada bulunan malzeme. ağzı kare düşünülürse 50*50 köşebentin yanları kesilerek 25*25 gibi ama et kalınlığı 5-6 mm olur. yuvarlakda düşünülürse doğal gaz borusu st 37veya st52 bibi iyi olur.demir dışındaki çelik malzemeler kaynak sevmezler, Gökhan ustam herhalde bilyayı yumuşatı veya ıstı diye güşünüyorum veya benim bilmediğim bi yöntem olabilir. selamlar

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #19 : 04 Kasım 2014, 07:07:37 »
Yazmayı unutmuşum.Kaynak yapılacak parçaların lama,sac,pilatin vesayre yüzlerindeki siyah tabaka vede yağ pas boya temizlenirse hem kaynak sıçraması az olur hemde kaynak perpormansı iyi olur.