Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Ne işe Yarar?

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Bıçak Ne işe Yarar?
« : 30 Nisan 2015, 23:29:13 »
Av, mantar, arkeoloji, kafa dinleme vb. sebeblerden dolayı sık sık dağlara çıkan biriyim. Aslında sanırım hepsi bahane, ben dağlara aşığım. Bir gün uzun yolda araç kullanırken, dağları izleyecegim diye kaza yapmaktan korkuyorum :) Eskiden hep çakı olurdu yanımda. Ama artık çakı yetersiz geliyor, baba bir bıçak taşıyorum http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6088.0
Ve tüm bu gezilerimi, aynı bu adam gibi yalnız yapmayı seviyorum. Daha kötüsü nedense kendimi çok zorluyorum. Ava birileriyle gidersem onlar bana ayak uyduramadıkları için ben onlara uyuyorum. O zaman da basit, yorulmadıgım, enerjimi yakamadıgım sıkıcı bir av oluyor. Bir keresinde yetişkin kurzhaar köpeğim geçtiğim yerlerden geçemedi, geri dönüp almak zorunda kaldım. Bu durumda beni asla yolda bırakmayacak bir bıçak gerekli.
 Belki asla bir tavşan,ağaç dalı veya soğandan fazlasını kesmem gerekmeyecek. İşte kahramanımız da böyle düşünerek bir çakı ile geziyor. Ama o durum da benim ki gibi bir bıçağı olmasını ne kadar çok istemiştir kim bilir.

-Bıçak ne işe yarar?
-Hiç bir işe yaramasa, kolunu kesmeye yarar

http://www.sinemalar.com/film/67322/127-saat
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
Ynt: Bıçak Ne işe Yarar?
« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2015, 23:42:53 »
Bu filmi ilk izlediğimde leathermanıma tekrar aşık olmuştum :)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
« Yanıtla #2 : 01 Mayıs 2015, 02:06:13 »
 Bence o adama çakı bıçaktan çok uydu tabanlı güvenlik sistemi (acil sinyali için) yada uydu telefonu lazım  ;D İnsanın kendi kolunu kesmesinin filmlerdeki kadar kolay olmadığını düşünüyorum. Kessede oşekilde okadar düştüğü yarıktan yukarıya tekrar nasıl çıkıcak işin o kısmıda var.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #3 : 01 Mayıs 2015, 02:23:47 »
Bence o adama çakı bıçaktan çok uydu tabanlı güvenlik sistemi (acil sinyali için) yada uydu telefonu lazım  ;D İnsanın kendi kolunu kesmesinin filmlerdeki kadar kolay olmadığını düşünüyorum. Kessede oşekilde okadar düştüğü yarıktan yukarıya tekrar nasıl çıkıcak işin o kısmıda var.

Bıçaktan önce uydu telefonu fikrine katılıyorum, kendi kolunu kesme fikri gerçekten de korkutucu. Fakat Aron Ralston'un hikayesi kulağa çok fantastik ve rahatsız edicide gelse gerçek. Vikipedi'den ufak bir alıntıyı ekliyorum aşağıya A. Ralston ile ilgili;

Aron Ralston 26 Nisan 2003 tarihinde, Utah'ın Wayne County bölgesinin doğusunda, Canyonlands Ulusal Parkı'ndaki Horseshoe Kanyonu'nun hemen güneyindeki Blue John Kanyonu'ndan geçiş yapmaktaydı. Aşağı inerken bastığı büyük kaya yerinden oynadı; Ralston'un sağ eli ve kolunun ön bölümü ezildi ve kaya ile kanyon duvarı arasında kaldı.[5] Kanyona geleceğinden kimseye bahsetmeyen Amerikalıyı, bu sebeple kimse de aramayacaktı.

Ölümü düşünen dağcı, bir yandan kolunu kurtarmaya çalışırken, yanında kalan suyu, yaklaşık 350 ml, azar azar kullanarak beş gün geçirdi. Kolunu kurtarma çabaları 360 kg'lık kaya karşısında faydasız olmuştu. Üç gün boyunca kayayı kaldırmaya ve bir şekilde kırmaya çalışan Ralston, susuzluk ve ruh halinin etkisiyle, sıkışan kolunu ön bölümden kesmek üzere hazırladı. Turnike ile denemeler yapan Ralston, ilk gün sadece küçük kesikler oluşturabildi. Dördüncü günde kolunu kemikten kesmesi gerektiğini fakat elindeki aletlerin buna yetmeyeceğini fark etti.

Beşinci günde suyu tükenen Ralston, kanyon duvarına adını, doğum tarihini ve tahmini ölüm tarihini kazıdı; ailesine son sözlerini videoya kaydetti. Geceden sağ çıkacağını düşünmüyordu. Bir sonraki günün sabahına da uyanınca, kemiği kırabileceği düşüncesi yeniden oluştu. Bunu da başaran Amerikalı, iki inçlik kör bıçağa sahip çakısıyla yaklaşık bir saatte kolunu kesti. Ralston çakının üreticisi hakkında, Leatherman olmadığı dışında, bilgi vermedi; durumu "15 dolarlık bir lamba ve yanında bedava bir çakı aldığınızda ne alabiliyorsanız o" şeklinde anlatmıştı.[6]

Ralston sıkıştığı yerden kurtulsa da, hala arabasına gidebilmesi gerekiyordu. Düştüğü yerden tırmanarak çıktıktan sonra, yaklaşık 20 metrelik dik yamaçtan aşağı tek eliyle inmeyi başardı. Ardından da kanyonu güneş altında yürümeye başladı. Arabasından 13 km kadar uzaktaydı. Yürüyüşü sırasında Eric ve Monique Meijer çifti ile oğulları Andy'e rastladı. Hollandalı aile Raltson'a su verdi ve yetkilileri durumdan haberdar etti. Ralston kan kaybından öleceğini düşündüyse de, ailesinin kayıp bildirimiyle aramalara yeni başlamış kurtarma ekipleri, helikopterle gelerek, kolunu kesişinden altı saat sonra onu kurtardı.

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
« Yanıtla #4 : 01 Mayıs 2015, 03:29:39 »
 Manisa sipil dağındada içine insan düşse kesinlikle çıkamıyacağı derin yarıklar görmüştüm. Ava çıktığım zaman ormanın derinliklerine kendi başıma girmem. İnsan düşebilir çukura girebilir, bacağını kırabilir. Cep telefonu çekmiyebilir ki dağda ormanda çekmediği çok oluyo yada düşmenin etkisiyle cep teli hasar görebilir. Kafa dengi adam bulunmuyo illakide ormanın derinliklerine dağların teperine gidicem tekbaşıma dersenizde imkan varsa uydu telefonu edinmek lazım oda yoksa yakınınıza habervererek aktiviteye başlamanız akıllı telefon kullanıyosanızda henüz şebeke çekerken ormana dalış noktanızın kordinatlarını yakınıza atmanız faydalı olur. Olası bir durumda arama ekiplerinin işini kolaylaştırmak için gece kullanmak için işaret fişeği ve tabancası gündüz kullanmak içinde yardım dumanı çıkartan fişeklerden çantada bulundurmak lazım. Yara dezenfektesi için ufak bir şişeye koyulmuş saf alkolünde faydası olabilir.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 01 Mayıs 2015, 18:28:08 »
Konu haliyle hayatta kalmaya doğru kayıyor, zaten bu olay üzerinden gidersek kaymaması olanaksız. Bu arkadaş en azından ne yaptığını nereye gideceğini, ailesi yada arkadaşları ile paylaşsa idi çok daha kısa bir sürede kurtulurdu diye bir analiz okumuştum. Durumunun böyle kötüye gitmemesi için yapabileceği basit şeyler vardı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

HKN

• 194
  • Hakan
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Antalya/Trabzon
« Yanıtla #6 : 01 Mayıs 2015, 18:56:00 »
Konuyla bir iliskisi yok ama, baslikla ilgili oldugunu dusundugum icin sormak istiyorum.
Karambit ne ise yarar?

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
« Yanıtla #7 : 01 Mayıs 2015, 19:01:20 »
Konu haliyle hayatta kalmaya doğru kayıyor, zaten bu olay üzerinden gidersek kaymaması olanaksız. Bu arkadaş en azından ne yaptığını nereye gideceğini, ailesi yada arkadaşları ile paylaşsa idi çok daha kısa bir sürede kurtulurdu diye bir analiz okumuştum. Durumunun böyle kötüye gitmemesi için yapabileceği basit şeyler vardı.

Ne gibi şeyler mesela ?

kebude

• 78
  • Ali Kebude - 1978
  • Meslek: Inşaat mühendisi
  • Yer: Adana
« Yanıtla #8 : 01 Mayıs 2015, 20:16:52 »
Karambit Filipinler ve Endonezya da tarım aletidir. Ayrıca savaş aletidir.
Emeksiz yemek olmaz...

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 01 Mayıs 2015, 20:24:51 »
+1
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 01 Mayıs 2015, 20:35:37 »
Ne yaptığını nereye gideceğini, ailesi yada arkadaşları ile paylaşması,
arkadaşlarının belli bir süreden sonra onun kaybolduğunu düşünmesine ve doğru güzergahı bilip aramaya nispeten doğru noktalarda başlamasına yeterdi. Hele bir de günümüz şartlarında ara ara cep telefonuyla arkadaşlarını araması falan işleri iyice kolaylaştırırdı. Bir selfie'nin bile bu durumda büyük farydası olur hani.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #11 : 01 Mayıs 2015, 21:17:55 »
merhabalar

Tam  bilmediğimiz yerlere  giderken kesinlikle  tek  gitmemeli diye düşünüyorum.Geçen sene istanbul çekmeköy ormanlarına kestane  toplamaya gitmiştim  orman yolundan bir patikaya saptım  vede  bir  açık
alana  geldim karşımda bir  yüksek  gerilim direği.Yaklaşık direrekten 10 metre yanında  1.5mt  çapında  dipsiz bir kuyu üstüde  kapalı  değildi  daha  bakarken  tırsmıştım.Herhalde direk için açılmış toprak etüdü için.

Allah  muafaza oraya düşenin  yanında ne olursa olsun işe  yaramaz. Çoğu forumda dağ bayır gezisi,kamp, yürüyüş vb. özendiriliyor  ama kesinlikle  tek başına  vede bölgeyi bilen  biri olmadan yapılmamalı
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Emrah

• 1435
« Yanıtla #12 : 01 Mayıs 2015, 22:37:05 »
Akla gelmez bir olay daha anlatayım.
Akseki, Giden Gelmez dağına bir grup arkadaş ava gitmiş. Mevsim kış, her yer kar buz. Konaklamak için dik bir kayanın dibinde bir kuytu bulmuşlar. Odun toplayıp ateş yakmış, etrafına oturmuşlar. Meğer orası doğal ama derin bir kuyunun tam üzeriymiş. Kar buz deliği kapatmış. Tabi bir süre sonra ateş buzu eritmiş ve hepsi aşağı

ulduz

• **
  • 107
  • http://kok-turk.blogspot.com.tr/
  • Meslek: Akademisyen
  • Yer: Trabzon
« Yanıtla #13 : 02 Mayıs 2015, 00:05:49 »
Emrah Bey,
Bıçağıñızıñ üstüne KökTürk harfleriyle Emrah yazmışsıñız. Türk harflerini bıçağıñızda görmek beni çok sevindirdi. Ben de çoğu çakımıñ üzerine KökTürkçe birşeyler karalamışımdır.
Yalñız KökTürkçe yazıñızı düzeltmek istiyorum.
Kelimeniñ başında ve ortasında a,e harflerini yazmağa gerek yoktur. Dolayısıyla ismiñiz sağdan sola:

M
kalın R
kalın K

şeklinde 3 harfle yazılır.
Saygılarımla,

Emrah

• 1435
« Yanıtla #14 : 02 Mayıs 2015, 09:43:30 »
Emrah Bey,
Bıçağıñızıñ üstüne KökTürk harfleriyle Emrah yazmışsıñız. Türk harflerini bıçağıñızda görmek beni çok sevindirdi. Ben de çoğu çakımıñ üzerine KökTürkçe birşeyler karalamışımdır.
Yalñız KökTürkçe yazıñızı düzeltmek istiyorum.
Kelimeniñ başında ve ortasında a,e harflerini yazmağa gerek yoktur. Dolayısıyla ismiñiz sağdan sola:

M
kalın R
kalın K

şeklinde 3 harfle yazılır.
Saygılarımla,
Uyarınız için teşekkürler. Bilgitay Orhun yazıcısını mutlaka biliyorsunuzdur. Orada çeviri yaparken üç seçenek var. Kurallı-Kuralsız-Yeni Orhun Abecesi diye...Benim Kuralsızın yazılışı gözüme daha hoş geldigi için onu seçtim, bildiğimden değil. Sizin dediginize göre dogrusu kurallı sanırım. Bu durumda Bilgitay ın, Kurallı yazımına güvenebilir miyiz?

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 02 Mayıs 2015, 11:50:27 »
BU filmi tüylerim diken diken izlemiştim, aynı şekilde http://touchingthevoid.com filmi ve yaşam mücadelesi de çok etkilemiştir. O filmde de Victorinox'u açık ipi kesiyordu. O soğukta ve o durumda victorinox açmak imkansız gibi birşey.

Sağlık durumunuz doğru düşünüp karar verecek durumda olmayabilir, telefonunuz düştüğünüz yerde çekmeyebilir, düşüp kaybolabilir, ıslanıp çalışmayabilir vs. Aklınıza gelebilecek tüm aksilikler bir araya gelebilir... Kaza olasılıklarını ve çözümlerini ne kadar planlasakta yaşayacağımız öngörülmez gerçek senaryolar farklı olabilir.

Dağcılık yaptığım dönemlerde yapacağımız faaliyeti, rotamızı ve zamanlamamızı şehirde bilen 2 farklı arkadaşımız olurdu. Bunlar belirlenen "ONAY" telefonu gelmediğinde gerekli arama kurtarma birimlerine bilgi vermekle görevli idi.
Ancak doğada bağzı zamanlar işler planladığınız gibi gitmez. Zaten bu yüzden olağanüstü durumlar ortaya çıkar.

; Erciyes kuzey buz rotası faaliyetimizde, o faaliyet için hastalıktan ve idmansızlıktan yeterli bir kondüsyona sahip olmadığım halde tırmanmıştım. İki yıldır hazırlandığımız bir faaliyetti ve uygun havayı çok zor yakalamıştık. Gitmeseydik bir sonraki yıla kalacaktı. Ara detayları anlatmayım. Dönüşte dehidrasyon ve yorgunluktan halüsinasyonlar görmeye başladım. Bir şekilde ekip arkadaşımdan ayrıldım ki o da aynı durumda idi ve dağın yanlış yüzünden inmeye başladım. Normalde hiç kimsenin gitmediği ve gitmeyeceği, Küçük Erciyes sırtının arkasına indim. 3 saat sonra eriyen karsularının oluşturduğu bir pınardan biraz su içtim. Hafiften kendime geldiğimde yanlışı farkedebildim. Durumum olası bir kazaya açık olduğundan  şehirdeki arkadaşlarımı aradım. O an ikisi de telefona cevap vermedi! Hiç istemediğim halde eşimi arayıp fazla tedirgin etmemeye çalışarak koordinatlarımı ve planladığım yeni dönüş rotasını elimdeki el çizimi ve ölçeği tutmayan krokiden anladığım kadarı ile verdim. Onca yıl geçti hala o an yaşadığı korkuyu unutamamış. Bu bakımdan böyle bir durumda eşinizi aramak en son seçeneğiniz olsun :)

Bıçak ne işe mi yarar? Büyük çocukları sevindirmeye yarar. Çakı dışında bıçağın eksikliğini çok nadir yaşadım. Orman dokusunda daha çok gerekiyor sanırım.
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2015, 11:56:49 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

maytir

• 288
« Yanıtla #16 : 02 Mayıs 2015, 12:10:12 »
... işini kolaylaştırmak için gece kullanmak için işaret fişeği ve tabancası gündüz kullanmak içinde ...

dipnot; Ormanda işaret fişeği kullanırken dikkat etmek gerekiyor. Merakını yenemeyen bir arkadaşım ateşlemiş ve nasıl olduğunu hatırlayamadığım bir şekilde bir ağacı tutuşturmuştu! :)
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

maytir

• 288
« Yanıtla #17 : 02 Mayıs 2015, 14:45:32 »
Bıçak ne işe yarar'ın yanında, işe yarar bıçağın önemi çok büyük. Fillme konu olan gerçek kazazedenin kullandığı çin malı çakma çakılardan bende de vardı. Bir elma soyana kadar köreliyor. Bu forumda birkaç şey okuyana kadar 440 ve HSS dışında başka çelik tanımıyordum, o da ismen. 15 yıldır kullandığım Leadhenman üzerinde yazan SV40'ın bir çelik cinsi olduğunu bile yeni öğrendim :)
Hal böyle iken forumdaki ustaların neden uzun süre keskinliğini koruyabilen, çok özel çelikler için uğraş verdiklerini kavrayabiliyor insan. Aynı şekilde bir çok janjanlı ve pahalı marka bıçakların aslında çok ta matah olmadıklarını... Acil durumda kolayca açılabilen, yada hemen ulaşabileceğiniz bir bıçağın öneminin yanı sıra işinizi görene kadar keskin kalması, yada iş başında kırılıp sizi yarı yolda bırakmaması da çok önemli...
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

Emrah

• 1435
« Yanıtla #18 : 02 Mayıs 2015, 23:13:08 »
Bakın ortaya neler çıkıyor. Bu durum da sabah evden çıkarken helalleşmek gerekli  :)
Hadi bu kadar kötümser olmayalım. Ama doğa gezilerini asla küçümsemeyelim. Bu tartışmadan anlıyoruz ki, tüm gereçlerin hepsini aldık. Hem de en iyisinden. Şehirde alınacak ön tedbirleri de aldık. Sağlığımız, bilgimiz, kondüsyonumuz da yeterli. Ama doğa hala süprizlerle dolu. Eğer gittiğimiz yer tel örgüyle çevrili bir piknik alanı değilse, uçarı davranmayıp tedbiri elden bırakmamalıyız