Arkadaşlar uyarılarınız için teşekkür ediyorum.
Bu ahşap kesim videosu makinenin tamamlandıktan sonra ilk ve son denemesiydi.
Hadi söyleyin bana, makineyi tasarlayıp, kurduktan sonra kim denemeden durabilirdi ki?
Ahmet YÜCE usta'm "Riving knife" ın ne işe yaradığını çözemedim. Kısaca anlatabilir misin?
Terimlerin Türkçelerini bilmiyorum, kusura bakmayın. Ukalalığımdan değil maalesef Türkçe ve yerli kişi/kaynaklara ulaşamayıp yabancılardan birşeyler öğrendiğimden. Senin yaptığın makinanın bıçağı yukarı aşağı hareket etmeyeceği ve sola doğru yatmayacağı için takacağın şey
riving knife tan ziyade
splitter olacak. İkisi arasındaki temel fark riving knife testere bıçağı ile beraber yukarı aşağı, sağa sola hareket edebilir. Splitter sabit durur. Güvenlik konularında Avrupa ile Amerikalılar arasında ciddi fark var. Amerikalılar ı pek dinleme bence.
Riving knife nasıl birşeydir için bolca fotoğraf var bir ikisi aşağıda ama İngiliz iş güvenliği idaresinin " Tezgah daire testereler - Güvenli Çalışma Pratikleri" başlıklı dökümanındaki
http://www.hse.gov.uk/pubns/wis16.pdf şekil 5 ve 6 ölçüleri hakkında fikir veriyor. Basitçe riving knife kalınlığı testere bıçağının kesici karbit dişlerinden az, testerenin gövdesinden ise çok olan, ay şeklinde, testere bıçağının arkasına yerleştirilmiş, bıçak ile aynı hizada metal bir parça. Dökümanda ve aşağıdaki fotoğraflarda yüksekliği bıçağı aşmayan tip riving knife görünse de, genelde yüksekliği bıçaktan fazla yapılıp üzerine koruyucu kapak monte ediliyor.

Ne işe yaradığına gelince. Tezgah daire testerelerdeki kaza mekanizmalarından ikisine önlem. Aslında ikisi de kickback olarak adlandırılıyor galiba ama mekanizma farklı.
Birincisi şu, aşağıdaki gibi bir masif kestiğini düşün. Tahta kesilirken iç stresi dolayısı ile içeri yahut dışarı doğru hareket edebiliyor. Yani yarık kapanıp testerenin arkasını sıkıştırıyor, hızla dönen testere de tahtayı öne doğru fırlatıyor. Riving/knife splitter bu yarığın kapanıp testerenin arkasını sıkıştırmasını engelliyor. Kesilen ahşap Y harfi gibi dışa doğru açılırsa da dayama ile testere bıçağı arasına ahşap sıkışıp yine ok gibi fırlıyor. İkinci gönderdiğim mailde bir örnek video vardı. Bu şekilde garaj kapısı delen, duvara tahta saplayan vs. insanlar var. Testere ve dayama arasına sıkışmasın diye ise kısa tip uygun ayarlanmış dayama kullanmak gerekiyor.

İkinci işe yaradığı durum ise ilk videoda görünen "kick back" tipi ki en teklikeli durumlardan biri. Kesilen tahta hafif kayıp testerenin arka dişine dokunuyor. Saatte ~200km ile dönen testere tahtayı yukarı doğru kaldırıyor, tepesinden frizby gibi büyük bir hızla fırlatıp atıyor. Burada risk hem fırlayan tahtanın çarpması hem de boşa düşen elin testere bıçağına çarpması. İlk videoda görünen durum bu. Bu olayı strafor ile gösterip 20dk anlatan bir video daha vardı ama bulamadım şimdi. Herkes bu arakadaş kadar "cesur" değil.

table saw kickback diye google da arattırırsanız bolca yaralı resmi bulursunuz. Yol yakınken tezgah testereyi elimden çıkartsam mı diye düşünmüyor değilim bazen.
Net olmayan bir konu varsa bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışırım yine. Dikey eksende hareket eden şerit testerenin ( metal/ahşap), dekupajın, dönen aletlere göre ( tezgah daire, el daire, avuç taşlama, profil kesme, gönye kesme) daha güvenli olduğunu ekleyerek bitireyim.
Not: Taner usta kalınlık değil o, tezgah testerenin üzerien tahtayı otomatik süren tekerlekli aparat takmışlar. Bizde robot diyorlar genelde.