Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Sanatı Standartları

Ynt: Bıçak Sanatı Standartları
« Yanıtla #20 : 25 Mart 2015, 20:53:50 »
Bülent, biz Seni daha önce özel üye yapmıştık zaten  ::)  ::)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #21 : 25 Mart 2015, 20:56:31 »
Son smiley tam çıkmamış, yardımcı olayım

:P
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 25 Mart 2015, 21:01:23 »
Aaaaaaa, harbiden ben özel üye olmuşum,  farkında değilim ;D :D
Sağolun hocam ikaziniz için.  ;)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #23 : 25 Mart 2015, 21:02:42 »
Aaaaaaa, harbiden ben özel üye olmuşum,  farkında değilim ;D :D
Sağolun hocam ikaziniz için.  ;)
Önceden özel üyeydin abi bir karışıklık olmuş demek ki "Kıdemli Üye" olarak gözüküyordun mesajdan önce şimdi yine "Özel Üye" yaptı Sefa hoca sağolsun.
« Son Düzenleme: 25 Mart 2015, 21:15:28 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #24 : 25 Mart 2015, 21:07:44 »
Hayır, daha önce yaptığımı hatırlıyorum ama biraz önce baktım özel üye değildi, yeniden yaptım. Tuhaf  ::)  ::)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #25 : 25 Mart 2015, 21:41:11 »
Hayır, daha önce yaptığımı hatırlıyorum ama biraz önce baktım özel üye değildi, yeniden yaptım. Tuhaf  ::)  ::)
Sağolun Hocam.  ;D
Ben de terfiler sadece 30 Ağustos'ta oluyor sanmıştım :D
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #26 : 25 Mart 2015, 21:54:29 »
Sağolun Hocam.  ;D
Ben de terfiler sadece 30 Ağustos'ta oluyor sanmıştım :D
O sizde öyle  ;) Valla bu işten birşey anlamadım  ::)

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #27 : 25 Mart 2015, 22:33:41 »
sanırım asıl standart doğru ısıl işlemden geçmiş  ve işlenirken özelliğini kaybetmemiş(karbon kaybı ) bir bıçak. diğer özellikler zaten bıçağın fiyatını belirleyecek etkenler.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #28 : 25 Mart 2015, 23:34:49 »
Herkese iyi akşamlar, Deniz beyin değindiği nokta ürünün kullanıcıya ulaşması evresinde hiç şüphe duymaması için şart. Örnek olarak, CE belgesi gibi BS belgesi oluşturulması gibi. Belli standartları yakalayan her bıçak ve usta için bu belge kullanılabilir. Tabi ki bunu ortaya koyabilmek kim veya kimler tarafından nasıl ortaya çıkartılır onu bilmem. Fiyat açısından bir standart yakalamak bence imkansız o yuzden bunu Ustaya bırakmak en güzeli.

Aslında konuya yaklaşım açısından herkesin kendince yada genel geçer haklı yanları var. CE yada ISO gibi bir işin kalitesini belirleyen ve bu kalitenin devamlılığını sağlayan bir belge sahibi olmak fena sayılmaz. Hatta iyi bir fikir. Fakat bu sadece kalite politikasıdır. Fiyatın belirlenmesinde ki en büyük rol malzeme ve işçiliktir diye düşünüyorum. Daha önce de belirtildiği gibi kabza malzemesi, gravür işleme, sırt deseni gibi ürüne artı değer kazandıran faktörler müşteri isteğine kalan keyfi detaylardır. Tabiki bunların da bir bedeli olmalı olacaktırda ama öncelik çelik ve ısıl işlemdir diye düşünüyorum.

Paylaşılan linkteki konuyu da merak etmiyor değilim aslında ama bence o konuda da herkesin haklı olduğu taraflar illaki vardır diye düşünüyorum.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #29 : 30 Mart 2015, 23:40:20 »
Zamanı değil de bıçağın değerini baz almak gerek.

Misal ben bir bıçağın profil çıkarma ağız açma işinde 3-4 saat harcarken başka bir usta aynı profili 1 saat içinde makinada halledebiliyor ve benimkinden daha güzel daha kusursuz bir bıçak yapıyor.
Benim daha yüksek bir fiyat belirtmem gibi bir luksum yok
Yusuf doğru bir değerlendirme yapmışsın tespitinin doğruluğuna şaşırdığım için sormuştum
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #30 : 31 Mart 2015, 00:20:46 »
Ustalar ısıl işlem konusunda hiç standart yok. Adam oksijen almaması gereken çeliğe gidip elektrik fırınında, kömür ocağında bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Isıl işlem bir başlık olmalı.
Mesela üstadlardan oluşan bir heyet olsa. Çok iyi ısıl işlem yapığını iddia eden ustamızın atölyesine gidip sertifika ile bunu onaylasalar. Herkes o ustanın ısıl işlemi hakkıyla yaptığından emin olur. Aynı şekilde çelik konusunda bir sertifika olsa. Kabza konusunda sertifika olsa. Bunların puanlamasına göre yıldız derecesi alsak. Nasıl olur?

Kendimizi geliştirmeye faydası olmaz mı? Ya da çok ütopik mi düşünüyorum?
Okinawian

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #31 : 31 Mart 2015, 00:27:37 »
Ben bir esnafım ve insanlara malzeme yanında işçilik satıyorum. Benim anlayışım şu şekilde. Kullanılan malzeme veya işçilik süresi ürüne ekkstra kalite katmıyorsa, bu alıcıya yansıtılamaz...Müşteri kadayıf istiyor. Ben bunu yok elektrikli fırında pişirdim yok odun fırınında pişirdim diye fiyatla oynayamazsın. Ama üzerine kaymak koyarsan fiyatı arttırırsın. Çok bıçak yapmadıgım halde, bıçak sattığım oldu. Fiyat belirlerken, ülkemizde tanınan bir firmanın fiyatlarını baz alarak belirledim. Ortalama %30 fazlasını istedim. Gögsümü gere gere bu fiyatı istememin tek sebebi, ısıl İşlemi kendini kanıtlamış bir ustamızın yapmasıydı. Bıçagın işçiliği temizligi, eger alıcı begendiyse sorun degil. Isıl işlemi kendim yapmış olsaydım o  bıçagı asla vermezdim
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #32 : 31 Mart 2015, 00:29:52 »
Emrah bıçağın modeline şekline perdahına sınır koyamayız. Görseller müşteri ile ustayı ilgilendirir ama ısıl işlem olmazsa olmaz. Kabzada epoksi mutlaka olmalı.
Okinawian

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #33 : 31 Mart 2015, 00:42:26 »
Emrah bıçağın modeline şekline perdahına sınır koyamayız. Görseller müşteri ile ustayı ilgilendirir ama ısıl işlem olmazsa olmaz. Kabzada epoksi mutlaka olmalı.
Tabi ki ustam. Benim demek istedigim,sen bıçagı 3 günde yaparsın, ben 10 günde. Ben 10 gün ugraştım diye daha fazla rakam isteyemem. Daha  planlı daha temiz veya farklı teknikle yapsaydım, bende 3 günde bitirseydim. Bu benim hatam. Hakkıyla yapılmış ısıl işlem , epoksi, vaketa şart. Sonrası şu keilde olabilir.
1. grup çelikler (ck-.......)
2. grup çelikler(440-......)
1. grup ahşap (venge-gül)
2. grup ahşap (kök ceviz-abanoz)
Boynuzlar.................................gibi
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #34 : 31 Mart 2015, 00:54:54 »
Kabzada epoksi şart değil hassas bir işçilikle sökülüp takılabilir kabza daha değerli olabilir tabiki kabza langur lungur olmamalı sadece işçilik güzel ve sağlam olmalı, bıçak resimde değil ele alınca anlaşılıyor..
Bıçağın çizimi ayrıca önemli olmaması büyük bir eksi puan tesadüfen yapılmış imajı veriyor..
« Son Düzenleme: 31 Mart 2015, 00:56:37 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #35 : 22 Mayıs 2017, 20:41:32 »
lateks ile ilgili mesajları bu konuya böldüm ve Kılıf Yapımı ve deri altına taşıdım:

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12264.0
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben