Bıçak Sanatı - Forum

Ağaç stabilizasyonu (bölünmüş konu - ozgurozdemir başlattı)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+

eyvallah hocam güle güle kullan inşallah hayırlı olur
artık bir küçük bıcak beklerim  >:D

MODERATÖR NOTU:
Bu noktadan itibaren
"420 bıçaklık çelik" konusu stabilizasyon konusunu içerdiğinden aşağıdaki mesajları bu başlık altına taşıdım. Aynı mesajda iki konudan bahsedildiyse bunları ikiye bölmek mümkün olmadı.

deserteagle

bu ara ağaç stablizasyonu ile uğraşıyorum eğer tutarsa artık stabilize ağaç almak yok yurt dışından  :2up
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2010, 12:08:49 Gönderen: deserteagle »
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Ynt: 420 bıçaklık çelik
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2010, 17:55:28 »
bu ara ağaç stablizasyonu ile uğraşıyorum eğer tutarsa artık stabilize ağaç almak yok yurt dışından  :2up
Süper Özgür, umarım tutar. Stabilizasyon için bi sürü malzeme bekliyor raflarımda, haberin olsun  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2010, 18:14:50 »
inşallah denedim iki parca  çürük ağaçtan bakalım bizim cürükler nasıl olacak  >:D

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2010, 16:24:00 »
Süper Özgür, umarım tutar. Stabilizasyon için bi sürü malzeme bekliyor raflarımda, haberin olsun  ;)
iki cürük ağacı stabilize ettim iki farklı malzeme ile
ağaçlar işlem öncesi 64 er gram geliyordu
işlem sonrası 78gr oldular fakat daha tam kurutma yapmadım sertolup olmaması konusunda test bitmiş değil
Emre ustam rafta bekleyen malzeme varsa numune gönderirsen onlardada deneme yaparım

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2010, 17:24:32 »
iki cürük ağacı stabilize ettim iki farklı malzeme ile
ağaçlar işlem öncesi 64 er gram geliyordu
işlem sonrası 78gr oldular fakat daha tam kurutma yapmadım sertolup olmaması konusunda test bitmiş değil
Emre ustam rafta bekleyen malzeme varsa numune gönderirsen onlardada deneme yaparım
Süper haber bu Özgür, harbiden çok çok önemli bir deneme yaptın  :2up

Özgür, elimdeki meşeden bir örnek yollayayım o zaman, bir iki de küçük sapelli gibi marangoz artıkları var, onları da deneriz. Ben ağırlıklarını kaydederim yollamadan. Bu arada denemelerinin ortasından kesip merkeze kadar reçinenin işleyip işlemediğini kontrol ettin / edecek misin?
Polyester reçine mi yoksa epoksi reçine mi kullandın?

Kipmen Sanat web sitesi

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2010, 17:36:26 »
Özgür bey bu stabilizasyonu fotoğraflı bi anlatsanız fena olmaz aslında  :P
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2010, 17:52:04 »
tamamen ilkel yöntemler kullanarak yaptım
1 denekte selulozik cila kulnadım
2 denekte polyesteri sertleştirici kulanmadan kullandım

epoksi recine bulsam onuda denerim ama bulamadım
merkeze kadar kesmedim tam kuruma sonunda kesip deneyeceğim ama ağaç cürük oldugundan merkeze kadar işlemiş olur sanırım
meşe bende var 2ton kadar :) (yakmak için ama arada saplık kulanıyorum bulması kolay heme tezgahın arkası :) )
fotolara gelince teşkilatı tam kurduktan sonra kesin deneyin değilde sonucun nasıl olduğunu tek tek anlatacağım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2010, 19:24:53 »
Emrenın yollayacagı meseye recıne tam olarak işlemez sanıyorum..  mubarek sankı 60 hrc  acaıp sert :2up
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2010, 20:34:04 »
polyesterile yapmış oldupum uygulama fiyasko havanın soguk olmasından dolayı sakız gibi kurumamış tabi sertleştirci kulanmamıştım ? (cok kötü kokuyor.)

selülozik cila ile yapmış olduğum uygulamada kesit aldım gayet iyi merkeze kadar işlemiş uygulama yapılmamış ağaçla uygulama yapılmış ağaca gelişi güzel 1500 kuma kadar zımpara yaptım resimleri aşağıdadır.
cilaları renkli ve birazdaha incelterek kulanırsam sonuca daha iyi varrırım.
epoksi reçineyi hiç kulanmadım.
meşeye öylebir işlerki uygulama zerre boşluk kalmaz ama iyi bir vakum lazım.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2010, 20:46:22 »
ağaçın işlenmemiş olanı işlenmişolanından iki kat buzun ve 2 mm daha kalın olamsına rağmen 98gr gelmekte işlenmiş olan ağaç 68gr gelmektedir
kırılma konusunda işlenmemiş olan cürük ağaç az bir güç uygulamasında ikiye bölünmekte  işlenmiş olan daha fazla güç uygulamasında kırılmamaktadır.

işlemin başlangıcında işlenecek olan ağaç soba altında tutularak kurutulmaktadır sonrasında nemsiz kalan parcanın icerisindeki hava boşltılarak havanın yerine cila veya kulanılacak kimyasal nufus etirilir.
bu sadece ilkel yöntemlerle yapılmış bir deneydir.daha esasli malzemelerle yurt dışından getirtiğimiz 20-35 dolara mal olan ağaçları 3-5 dolara mal edebiliriz

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #10 : 29 Aralık 2010, 21:03:13 »
Polyestere hızlandırıcı ve sertleştirici eklenmezse hava ne kadar sıcak olursa olsun katılaşmaz maalesef.
Ahşap polyesteri emebiliyormu peki? Benim aklıma da karpuz kabuğu soktunuz şimdi :D
Bir deneme de ben yapayım madem :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #11 : 29 Aralık 2010, 21:10:08 »
emme olayı tamamı ile vakumla gerçekleşiyor yoksa malzemeyi direkt polyesterin içerisine atar iseniz günlerce üzerinde yüzecektir.

güzel bir vakum tankı ile bu işlem 1dk bile almaz ama kullnılacak sıvının yoğun olmaması gerekiyor.
polyester kurusa dahi cok kötü kokuyor.
selülozik cila öyle değil

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 29 Aralık 2010, 21:39:05 »
Özgür, işe yarayacak gibi ama vernik değil de reçine olsa çok iyi olacak.
Restorasyonda kullanılan Paraloid de kullanılabilir, ancak en merak ettiğim epoksi reçinenin sonucu, bu iş için özellikle imal edilmiş reçineler var, bence şundan bir al, fiyat da çok uygun: http://www.uygunyatmalzemeleri.com/index.php?do=catalog/product&pid=69

Kipmen Sanat web sitesi

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #13 : 29 Aralık 2010, 21:45:10 »
Anladım.Ben sanki ahşap kendi kendine emiyormuş gibi düşündüm.Zaten bu şekilde de en fazla 1-2 mm emer en fazla reçineyi.Belki kabzaya son şekli verildikten sonra uygulanabilir bu yöntem.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #14 : 29 Aralık 2010, 21:48:07 »
normal şartlarda vakumu iyi yaptıktan sonra 50x50 bir parçanın merkezine kadar emdirebilirsiniz
benim su an yaptığım cok az bir vakum  okadar.reçineye bakacam ama bu işlem için sertleştiricisiz bir malzeme kulanmamız gerekir diye düşünüyorum

« Yanıtla #15 : 29 Aralık 2010, 22:06:29 »
Ha gayret ;) olacak bu iş. Bu polyester sertleştiriciyi hızlandırıcıyı katmadan da sertleşiyor ama sanırım bir yıl falan sürer. Vakum işini kopresörle ya da küçük buzdolabı kompresörüyle çözebilirsiniz. Özgür selülozik cila yerine keşke poliüretan esaslı mobilya verniğini deneseydin.
Bu azimle pek yakında iyi bir sonuç bekliyoruz, hadi kolay gelsin.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #16 : 29 Aralık 2010, 22:17:32 »
hocam su aralar elimdekilerle yetinmek durumundayım ocak ayını atlatayım kendime geleceğim
araştırmalarım poliüretan esaslı verniklerin kulanıldığını gösteriyor fakat hangisini alacağım

emre ustamın söylediği malzeme 7 gün gibi bir sürede sertleşiyormuş
epoxy reçineyi sertleştirici ile kulanmaya kalkarsam hızlı birşekilde bütün malzemeyi kulanmam gerekebilir.
buzdolabı kompresörünü düşündüm bugün araştırmalara başladım
vakum kabı içinde annemin eski düdüklü tenceresini kulanacam  >:D
birde vakum saati oldumu bu iş tamadır
cilaya gerek kalmadan ağacı istediğimiz gibi zımparalar ve kullanırız

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 29 Aralık 2010, 23:21:07 »
Şu sıralar bir sürü sözümü yerine getirememiş birisi olarak söz vermeyeyim yakın zamana Özgür, her gün bıçak yapıyorum ama hala programın gerisindeyim  :-[

Özgür, bu arada mutlaka sertleştirici kullanmak zorundasın, sana istersen örnek olarak stabilize ahşap parçalar göndereyim, merkeze kadar tüm boşlukları sertleşmiş reçine ile dolu. Benim kullandığım Moravia'nın marin tipi epoksi reçinesi yaklaşık 1-2 saatte sertleşmeye başlıyor, bu süre vakumlama için fazlasıyla yeterli olmalı. Tam sertleşmesi 12 saat alıyor...

Vakum kabı olarak düdüklü tencere çok güzel bir fikir. İncelemişsindir belki ama bir kaynak olsun:
http://www.bicaksanati.com/forum/mgallery/?sa=item;id=510

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #18 : 29 Aralık 2010, 23:34:13 »
imalat düzeyinde olduğu zaman gerekli bir vakum tankı benim düdülü tencere hazır malzeme  ;D
recineyi deneyeceğim sertleştiricili kullanırsam tek malzeme değil komple hazırlayıp öyle denerim veya az miktarlarda hazırlar parça parça olur
inşallah güzel olacak.
şimdilik elimdeki kalitesiz ağaçlardan işlem yapacam adım adım ilerliyecem eylence olsun biraz  >:D

bıcak içinde takılıyorum hocam sağolasın

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 30 Aralık 2010, 00:05:00 »
Vakum ortamının içinde asılı duran olabildiğince dar ve ağzı açık bir naylon torba içine emprenye malzemesini ve ahşabı koymak sarfedilen malzemeden tasarruf etmede çok faydalı olur diye düşünüyorum.

Emre'nin verdiği ürün çok hoşuma gitti. Adam gibi aramamışım demek ki. Bir de vakum düzeneği yapayım ben. Maksat bana yapacak farklı bir şey çıksın.  ;)

Sertleştiricinin oranını şaşırmak dahi problemli iken sertleştirici olmadan deneme yapmak başarılı deneylerin meyvesiz ve israflı olmasına yol açacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben