Bıçak Sanatı - Forum

!!!! Kazalar ve Acil Müdahale !!!!

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
Ynt: !!!! Kazalar ve Acil Müdahale !!!!
« Yanıtla #40 : 14 Şubat 2015, 01:52:01 »
Çok geçmiş olsun.Allah beterinden korusun.
Hareketli şeylere yakın çalışırken dikkat yeterli değildir.Sizin dikkatinizden daha hızlı gelişen olaylar var.Tecrübe başka birşeydir ve tecrübeyle kazanılan alışkanlık akabinde ortaya çıkan ihmal sonuçlu kaza başka şey!
En kötü ihtimalle basit bir çalışma eldiveni,gözlük bile çok şeyi engelleyebilir.
xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #41 : 14 Şubat 2015, 01:54:42 »
Çok geçmiş olsun.Allah beterinden korusun.
Hareketli şeylere yakın çalışırken dikkat yeterli değildir.Sizin dikkatinizden daha hızlı gelişen olaylar var.Tecrübe başka birşeydir ve tecrübeyle kazanılan alışkanlık akabinde ortaya çıkan ihmal sonuçlu kaza başka şey!
En kötü ihtimalle basit bir çalışma eldiveni,gözlük bile çok şeyi engelleyebilir.
xx

Engin bey teşekkür ederim çok sağolun. Elimde eldiven vardı zaten ama deyim yerindeyse helikopter pervanesi gibiydi, eldiven napsın buna  :(
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #42 : 14 Şubat 2015, 02:08:35 »
Ben o kısmı genel için söyledim.
Benimde sağ elimde yüzük ve serçe parmağımda bıçak yaralanması sonucu tendonlar kesildi.Yaklaşık 10 yıldır serçe parmağım ve yüzük parmağım tam kapanmıyor.Bıçağın yapısal eksikliği ve o an sinirli olmamla birleşince sonucu 3 hastane ve küçük küçük 20 dikişe mal oldu.

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

« Yanıtla #43 : 14 Şubat 2015, 02:09:56 »
Geçmiş olsun, ucuz atlatmışsın doğrusu. En azından malzeme dönerken sırtı gelecek şekilde delmek hiç yoktan iyidir. Bu arada eldivenle matkapta delik delmeyin, elinizi kırarsınız aman dikkat.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #44 : 14 Şubat 2015, 02:12:34 »
Sefa hocama katılıyorum dönen aletler eldiveni kaparsa sonu kötü olur.
Uzun kollu giysilerle çalışırkende dikkat gerek.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
« Yanıtla #45 : 14 Şubat 2015, 02:23:09 »
Ben o kısmı genel için söyledim.
Benimde sağ elimde yüzük ve serçe parmağımda bıçak yaralanması sonucu tendonlar kesildi.Yaklaşık 10 yıldır serçe parmağım ve yüzük parmağım tam kapanmıyor.Bıçağın yapısal eksikliği ve o an sinirli olmamla birleşince sonucu 3 hastane ve küçük küçük 20 dikişe mal oldu.

xx

Aman dikiş demeyin zaten oldu bitti bu tür şeylere fobim var. Ben dikiş sayısı için doktorla pazarlık yaptım. Hatta japon yapıştırıcısı kullanalım dedim. Uyuşturucu iğne kullanmayın dedim...... neler demedimki ... ama yinede 4 dikişten kurtulamadım.

Sizede çok geçmiş olsun.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
« Yanıtla #46 : 14 Şubat 2015, 02:25:11 »
Geçmiş olsun, ucuz atlatmışsın doğrusu. En azından malzeme dönerken sırtı gelecek şekilde delmek hiç yoktan iyidir. Bu arada eldivenle matkapta delik delmeyin, elinizi kırarsınız aman dikkat.

Sefa hocama katılıyorum dönen aletler eldiveni kaparsa sonu kötü olur.
Uzun kollu giysilerle çalışırkende dikkat gerek.

Teşekkür ederim Sefa ustam, kulağa küpe olacak cinsten bir öneri. Öneri içinde ayrıca teşekkür ederim Osmancım sanada kardeşim.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #47 : 14 Şubat 2015, 02:34:31 »
Evet tecrübe etmiş biri olarak serçe parmak eklem kapsülünü darmadağın ettim kabahat eldivendemi yoksa bendemi hala cevabını bulamadım
Aman arkadaşlar dikkat demek faydalı olmuyor işi ciddiye almıyoruz .ben atölyeye girerken ilk olarak iş ayakkabısı giyiyorum matkaba bağladığım malzemenin dönüş yönüne mutlaka bir saplama yada işkence koyarım sütunlu matkabın gergi kayışını sonuna kadar germem her zaman mtkap ucunun keskinliğini kontrol edip gerekirse tazelerim.şanzımanlı matkapta bu kontrolleri bir daha yaparım ,yaparım diyorum bir delikanlı adamın ömrü kadar iş tecrübem olmasına rağmen her dikkatsizliğim çalışma performansımda belli bir yüzde götürdü  zamanımdanda 
Büyük geçmiş olsun 
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2015, 03:04:02 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
« Yanıtla #48 : 14 Şubat 2015, 02:48:03 »
Evet tecrübe etmiş biri olarak serçe parmak eklem kapsülünü darmadağın ettim kabahat eldivendemi yoksa bemdemi hala cevabını bulamadım
Aman arkadaşlar dikkat demek faydalı olmuyor işi ciddiye almıyoruz .ben atölyeye girerken ilk olarak iş ayakkabısı giyiyorum matkaba bağladığım malzemenin dönüş yönüne mutlaka bir saplama yada işkence koyarım sütunlu matkabın gergi kayışını sonuna kadar germem her zaman mtkap ucunun keskinliğini kontrol edip gerekirse tazelerim.şanzımanlı matkapta bu kontrolleri bir daha yaparım ,yaparım diyorum bir delikanlı adamın ömrü kadar iş tecrübem olmasına rağmen her dikkatsizliğim çalışma performansımda belli bir yüzde götürdü  zamanımdanda 
Büyük geçmiş olsun

Çok teşekkür ederim.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #49 : 14 Şubat 2015, 08:12:42 »
Çok geçmiş olsun
Ancak maalesef kazadan ssonra ilk mudahele ilgili hic bir bilgimiz yok. Ve bu konuda eğitim veren veya alan kurumlarda yok. Gecen TV izlemistim  İngiltere de her metro istasyonu ve diğer ortak alanlarda kalp kirizi için elektro sok aleti bulunmak ta  ve bu aleti kullanmaya toplum her kesimine eğitimini veriyorlarmis biz dahah doğru dürüst kanayan yaraya Nasil müdahale edebiliriz bunu bilmiyoruz

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #50 : 14 Şubat 2015, 08:20:18 »
Ustam geçmiş olsun Allah daha beterinden korusun Yalnız böyle şeyleri delerken  mengeneye bağlamak yada arkasına dönmemesi için bir dayama yapmak daha emniyetli olur diye düşünüyorum

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #51 : 14 Şubat 2015, 08:24:30 »
Volkan kardeşim geçmiş olsun. Sutünlu gibi nisbeten güvenli görünen bir alet bile neler yapabiliyor.

Eylem birşey sorayım. Ahşap işi ile uğraşanlar sutünluya genelde aşağıdaki gibi bir tabla yapar. Hem delinecek malzemeyi sabitlemek hem de arka daymaya yaslayıp tam 90 derece tutmak için. Bu tablanın güzelliği arka dayamanın parçanın dönmesini de engellemesi. Sutunluya bu tip kayar arka dayaması olan bir tabla eklense, en azından mevcut tablaya bir L profili arka dayama olarak işkence ile sabitlesek bu tip dönme kazalarının önüne geçer mi ?  Parça dönerse arkadaki L dayamaya vuracak çünkü. Yoksa matkap ucu yukarı doğru çekip dayamadan profili kurtarır mı yine de ?

Yahut iki npl arasına bir tahta vidalayıp, ön arka duvarı demir ufak bir kutu yapsak ? Parça dönerse profillerin dik kenarına çarpar ?

Büyük geçmiş olsun.  ??? Umarım eliniz eskisi gibi sağlığına kavuşur.

-- o --

Ben ne yapıyorum anlatayım. Doğruysa size, yanlış olup düzeltilirse bana faydası olur yazmamın...

Sütun matkabımın tablasına vidayla sabitlenmiş bir mengenem var. Buna bir ahşap takoz bağlıyorum, böylece profili üzerinde delebileceğim düz ve matkabın bir zemin elde ediyorum. Profili bunun üstüne koyuyorum. Bu ahşap bir de matkap ucunun vardığı son nokta olacağından dolayı da faydalı.  ;)

Profilin dönmemesi için güvenlik tedbiri olarak ise bu ahşaba bir delik delip bu deliğe bir mil saplıyorum. Bıçağı bu mile dayıyorum. Ancak artık bunu da yeterli görmüyorum ve bıçağı bir de kilitli penseyle (yada işkence, mengene falanla) sabitliyorum. Matkabın torkunu ahşaba geçmiş olan mil dengeliyor, dönen matkabın profili yukarı doğru taşımasını da kilitli pense engelliyor.
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2015, 08:29:03 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #52 : 14 Şubat 2015, 09:07:16 »
...
Eylem birşey sorayım. ...
...Sutunluya bu tip kayar arka dayaması olan bir tabla eklense, en azından mevcut tablaya bir L profili arka dayama olarak işkence ile sabitlesek bu tip dönme kazalarının önüne geçer mi ?  Parça dönerse arkadaki L dayamaya vuracak çünkü. Yoksa matkap ucu yukarı doğru çekip dayamadan profili kurtarır mı yine de ?
...

Valla, ben artık horoz misali yumurtaya, tavuğa bakmadan tedbir alıp geçiyorum. Daha geçenlerde tedbirsizlik ettim ve profil yamulacak kadar sert şekilde sütuna çarptı. O günden beri işleri sıkılaştırdım.

...
 .ben atölyeye girerken ilk olarak iş ayakkabısı giyiyorum ...

YKB'nin bir iş ayakkabısı zaten bende vardı ama dışarda da göze fazla batmayacak bir çift aldım ve günlük alarak kullanıyorum. Sadece 57 lira. Adamlar işlerinde iyiler. Adı geçmişken, diğer ooutdoor firmaları ayakkabılara 500 gibi fiyatlar çekerken YKB'nin Karaköy'deki mağazasında bir de indirim ile 200'ün gayet altında ayakkabılar var. 41 giyenler baksın, 42 falan kalmamış. (Geç gittim kısa gezdim fırın yapımı ile ilgili bir şeyler bakamadım.)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #53 : 14 Şubat 2015, 09:26:24 »
geçmiş olsun ucuz atlatmışsınız.

Eskiden ben dengesiz bir matkapta parça keserken yine parça sıkışıp dönmeye başladı. Ele bişey olmadı ama tişörtten yakaladı. Tam karnıma ulaşmıştı motor sıkışıp durdu.
Daha güçlü bir motor olsaydı ne olurdu düşünemiyorum.

Babamın da elinde tırnak kısmı gitmiş yine sütunlu matkap yüzünden. Yani hiç te masum bir alet değil bu

Bu da benim kullandığım matkap. Matkap benim değil ama bir akrabamın istediğim zaman kullanabiliyorum. Zaten o tezgahı kendim yapmıştım
Gördüğünüz gibi o  profil parçası ordaki gibi vida marifetiyle ileri geri hareket edebiliyor.
Parçanın arkasında öyle bir dayama parçası kesinlikle gerekli. Öyle yapamasanız bile en azından işkenceyle bir tahta sabitleyin

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #54 : 14 Şubat 2015, 09:36:55 »
volkan geçmiş olsun kardeşim
Allah korusun,kaza beledan muhafaza etsin...
sutunlu matkaba bak neler neler yapıyormuş ki daha önce hiç rastlamadım kazasına
o böyle şeyler yapıyorsa bizim avuç taşlama neler yapar :-[

aslında işin "ummadığın taş baş yarar" boyutu var..
avuç taşlama konusunda forumda paylaşılmış şeyler var o yüzden elime aldığımda okuyup üfleyip birde küçücük makinaya iki elle sımsıkı sarılıyorum muhtemel benim sutunlu matkabım olsaydı ben elimde tutarak delmeye çalışırdım
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #55 : 14 Şubat 2015, 09:40:40 »
Volkan bey cok gecmis olsun. Ayni durumu bende yasadim bir cok arkadasimiz gibi. Kucuk bir cizikle kurtulmustum. Kalici bir durum olmamasi  sevindirici. Acil sifalar dilerim.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #56 : 14 Şubat 2015, 10:09:41 »
Önce geçmiş olsun.

Öğrencilerle karşı karşya olduğumuzdan çokça görülen bir kaza çeşidi.

Burada delme yaparken dönmeyi önleyecek bir sistem, hemde delme bitiminde çapaklara takılıp yukarıya kalmasını önleyecek bir sistem gerekli.

İş yaparken nasıl kaza olabilir diye biraz düşünürsek yaralanmaları daha aza indiririz.

Çünkü makinelerin aklı yok, bizim aklımızla işlem yapıyorlar.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #57 : 14 Şubat 2015, 10:54:25 »
çok çok geçmiş olsun gerçekten buyuk badire atlatmışsınız namluyla işiniz bittiğinde hem olası kazaları önlmek için mutlaka bantlayın hatta ben önce üzerine bez sarar sonra  bantlarım bu arada yaptığınız en buyuk hata da sabırsızlıkmı desem konuyu anllamadan işe girişmekmi desem bilemedim delikleri delmeden  neden kesici ağıza geçtiniz :(

neyse tek tesellimiz Swatch saatimiz kırılmamış :)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #58 : 14 Şubat 2015, 11:14:23 »
geçmiş olsun. verilmiş sadakanız varmış gerçekten de. ben de delik delmeden neden kesici ağzı açtığınızı merak ettim açıkcası. ilginç bir iş sıralaması olmuş  ^-^ sütun matkabıma ben de ufak parçalar sıkıştırıp helikopter durumuyla karşılaştım ama bunlar küçük balçak parçaları olduğu için çok ciddi yaralanmalarım olmadı ufak tefek kesik ve çizgiler dışında. fakat profillerde matkap deliğe sıkıştığında motor duracak kadar güçsüz benim makinemde. yani bir profili elimle sıkıca tutuyorsam ve matkap ucu profili kapmışsa, elimin gücü motorun gücünden fazla olabiliyor. sanırım benim makinem ufak olduğu için bu böyle. iyi ki de öyle... ayrıca matkapta eldivenle çalışırken bir kez de eldiveni kaptırmışlığım var ki, çabuk davranıp şansa eldivenden elimi kurtarmasaydım sanırım Sefa hocamın dediği kırılmaları daha net anlayacaktım.

tekrar büyük geçmiş olsun diyorum...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #59 : 14 Şubat 2015, 11:15:14 »
Geçmiş olsun.