Bıçak Sanatı - Forum

eğe bakımı

kesase

• 61
  • Fatih
  • Yer: istanbul
eğe bakımı
« : 10 Şubat 2015, 23:30:06 »
eğelerin kullanım sonrası fırçayla temizlenmekten başka yağlama vs. gibi bir işleme ihtiyacı var mı? geçen ay aldığım hase lama eğenin yüzeyinde hafiften bir paslanma olduğunu farkettim bugün. bunun önüne geçmek mümkün müdür, ya da diğer yandan, lüzumlu mudur? kullanım esnasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken başka şeyler de varsa öğrenmek isterim.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: eğe bakımı
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2015, 23:32:38 »
Eğeleri yağlamayı bırakın elimizin yağı geçer ve kesmez diye ustalar herkese eğelerini kullandırmazlarmış eskiden
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

kesase

• 61
  • Fatih
« Yanıtla #2 : 10 Şubat 2015, 23:36:32 »
yani eğenin işini yapabilmesi için tabiri caizse gıcır gıcır olması gerekiyor, öyle mi?

« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2015, 23:44:28 »
Eğe uzun süre kullanılmıyorsa zaman zaman paslanabilir. Bu şekilde uzun süre bekleyecek veya nemli ortamlarda bulunan eğeler bekletilirken, yağlı kağıtlara sarılarak bekletilebilir ( fırın kağıtları da iş görüyor), bunun dışında eğeyi asla yağlamamak lazım.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2015, 23:46:17 »
Gıcır gıcıra gerek yok normal kullanımda oluşan az paslı eğe kesime devam ediyor zaten fırçayla pasın bir kısmını temizlersiniz..Yağlama işini yapmayın o açıdan söyledim.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2015, 23:48:26 »
El yağı demişken lisedeyken arkadaşımız arkasını döndüğü anda elimizi eğe yaptığı metale sürerdik. Kötü bişey yapmayın  ;D

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2015, 23:50:38 »
Pirinç telli fırça kullanabilirsin atölyede olmazsa olmazımdır her takım çantamda ve tezgahımda bir tane var ayrıca eğelere özel tel fırçada var ama ben pirinç tel fırçamı daha çok eğe dostu görüyorum...yağlamana gerek yok ama wd 40 yağlı kirleri sökmesi açısından kullanışlı fakat hemen sonrası tazyikli hava ile kurutmak gerek...
« Son Düzenleme: 11 Şubat 2015, 00:06:34 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #7 : 10 Şubat 2015, 23:52:34 »
Onu diyeceğim internetten wd40 la temizleyip fırçalayalar görmüştüm. Tazyikli hava iyi bir çözüm olabilir mi?
Okinawian

Kaya

• 2867
« Yanıtla #8 : 10 Şubat 2015, 23:58:58 »
Olabilir hava hortumunun çıkısında su filtresi yoksa eğeyi çok ince bir su banyosu yaptırmış olursun ve hemen paslanacaktır..

kesase

• 61
  • Fatih
« Yanıtla #9 : 11 Şubat 2015, 00:02:49 »
yağlama konusundaki sıkıntıları anladım. ve ben de pirinç telli fırça kullanıyorum, gayet güzel temizliyor dişleri. eğe kirden ve nemden uzak tutulduğu sürece bir sıkıntı çıkmıyor anladığım kadarıya.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #10 : 11 Şubat 2015, 00:09:17 »
yağlama konusundaki sıkıntıları anladım. ve ben de pirinç telli fırça kullanıyorum, gayet güzel temizliyor dişleri. eğe kirden ve nemden uzak tutulduğu sürece bir sıkıntı çıkmıyor anladığım kadarıya.
Tafşan marka eğelerde fena değildirler hurdaya çıkarsa atmayın bana yollayın

kesase

• 61
  • Fatih
« Yanıtla #11 : 11 Şubat 2015, 00:14:36 »
tafşan marka he :D hurdaya çıktığında baktım benim elimde mundar olacak, doğru size yollarım.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #12 : 11 Şubat 2015, 00:19:07 »
Okey anlaştık  :2up

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2015, 00:33:10 »
Ben bir boya fırçasıyla 15-20 harekette bir eğemi temizliyorum sanki her temizleme sonrasında keskinliği artıyor. Bu arada benim eğem 1996 yılında aldığım pferd no1 eğe. Hala kesiyor, ama yakında onuda ben kesicem  ;D
Erkan Mutlu

emre016

• *
  • 51
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #14 : 13 Haziran 2015, 15:10:45 »
 diş fırçası iş görür

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #15 : 13 Haziran 2015, 17:34:44 »
tanıdığım bir usta  eğelerini kullandıktan sonra içi gazyağı ile dolu bir konik kap içine koyuyurdu .hem dişler arasına giren demir tozları ve kirler dökülüyormuş hemde paslanmadan korunuyormuş..

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #16 : 13 Haziran 2015, 20:41:43 »
Uzun süre bir kenarda unutulup tamamen paslanmış eğeleri tekrar hayata döndürmek için ne yapmak gerekiyor?

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #17 : 13 Haziran 2015, 21:50:05 »
Uzun süre bir kenarda unutulup tamamen paslanmış eğeleri tekrar hayata döndürmek için ne yapmak gerekiyor?

Rıza hocamın yaptığı gibi hüzel masat yapılabilir. Yada güzel bir bıçak, kirdashi, dövülüp lama yapılabilir...
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #18 : 13 Haziran 2015, 23:07:12 »
Tekrar eğe olarak kullanmak için nasıl bir temizleme yapmak gerekir?

kesase

• 61
  • Fatih
« Yanıtla #19 : 14 Haziran 2015, 02:21:34 »
bu konuyu açtıktan bir iki ay sonra dedemin makina parça imalatı yaptığı atölyesine uğradım. o gün etrafta gördüğüm eğelerin durumuna bakarak söyleyebilirim ki, eğer eğenin dişleri içten içe paslanıp çürümediyse, talaş kaldırmaya kalktığınızda ufalanıp dökülecek halde değilse pek bir şey yapmanıza gerek yok (diye fikir yürütüyorum). tamamen paslanmış, tam bir hurda görünümünde olan eğeler bile halen kullanılıyordu orada. fakat diğer yandan, eğenin bu pası talaş kaldırma performansını ne kadar etkiler, ağız açma gibi büyük bir yüzey alanının aynı anda "yenmesi" gereken durumlarda işinizi bir aksatır mı, bilemiyorum. deneyip görmek lazım...