Bıçak Sanatı - Forum

Başlamak bitirmenin yarısı...:)

cenk

• *
  • 98
  • Meslek: dekorasyon
  • Yer: kocaeli
Ynt: Başlamak bitirmenin yarısı...:)
« Yanıtla #60 : 07 Şubat 2015, 22:30:03 »
Bıçağın boyutlarını biraz küçültmeyi göze alırsan düzgün bir bıçak çıkar bence  ;)
tarif Sefa usta :)
Paint ile kabaca birşey çizmeye çalıştım, anlatmak istediğim bu.
benim anladığım eğelemeyi ağıza dikkat etmeden yapıcam açıyı yakalıyacam şimdiki ağızı unut diyorsun Sefa usta :)

« Yanıtla #61 : 07 Şubat 2015, 22:57:12 »
Aynen öyle diyorum, bu bıçaktan başka bir bıçakçıkart diyorum yani.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #62 : 07 Şubat 2015, 23:10:27 »
Aynen öyle diyorum, bu bıçaktan başka bir bıçakçıkart diyorum yani.
tmm yapmaya çalışıcam ...hatta yapıcam :)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #63 : 08 Şubat 2015, 19:03:31 »
bugün mesai yaptım :) taşlama eşiği olusturamadım ama kavisli alanı yok ettim eğelemeyi yapınca ağız tabi iyice inceldi ve minik kırılmalar oldu kesici ağızda ağızı işaretleyip ucunu eğeledim biraz Taner ustanın dediği gibi bıçak ufaldı biraz :) tekrar 1 mm civarına geldi eğeye devam ettim şu anda 0.5 iki kere elimi kesti hoşuma gitti taşlama eşiği olmadı ama gayet güzel kesecek bir bıcağım olacak sanırım :D  en azından çöp olmayacak bi şekilde kullanılır, daha zımpara istiyor fikirlerinizi bekliyorum...

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #64 : 08 Şubat 2015, 21:48:09 »
Emre KİPMEN Ustamızın bir sözünü hatırlatmak isterim.

"Hatalı bıçak yoktur, sadece daha küçük bıçak vardır"  :D

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #65 : 08 Şubat 2015, 21:52:44 »
Emre KİPMEN Ustamızın bir sözünü hatırlatmak isterim.

"Hatalı bıçak yoktur, sadece daha küçük bıçak vardır"  :D

:)) Bu yüzden asla 35 mm'lik lama almıyorum! Önce, ama en önce öğrendiğim gerçek bu oldu. ;)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #66 : 08 Şubat 2015, 22:11:45 »
teşekkür ederim arkadaşlar...acemiler moral buldu sanırım bu bıçağa benzeyen emeğimle :)

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #67 : 08 Şubat 2015, 22:15:35 »
Cenk kardeşim, yaşadıkların bizim halen yaşadıklarımızdan farksız. Biz acemiler kendimize gülmeyi severiz.  :D

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #68 : 08 Şubat 2015, 22:26:19 »
Cenk kardeşim, yaşadıkların bizim halen yaşadıklarımızdan farksız. Biz acemiler kendimize gülmeyi severiz.  :D
emeğime yorum bekliyorum makarayı yaparız aramızda acemiler, bi fikrin varmı profil hakkında kardeşim ? hatalarım neler neresi olmamış başından beri görüyorsun çalışma mı. Eğeleme rampası kardeşimde özelden çöpe at yeni profille başla dedi acemiler ustalardan daha bilgili burada maşallah sağolun çok destek oldunuz...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #69 : 08 Şubat 2015, 22:33:42 »
Eğeleme rampası kardeşimde özelden çöpe at yeni profille başla dedi acemiler ustalardan daha bilgili burada maşallah sağolun çok destek oldunuz...

Evet öyle dedim, zira acemi işi düzeltirken genelde hepten bozar. :)

Ha bu arada, acemiler daha bilgili değildir. Sadece cahil cesaretine sahipler. ;)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #70 : 08 Şubat 2015, 22:53:49 »
herkes estetik görünsün ister yaptığı bıcağın bıçağın asıl görevi kesmektir çok iyilerini belki yaparız bigün ama şu aşamada kesen bi bıçak yapmak uğraşmak benim için güzel bir duygu, acemi lafını üstüne mühürlemek insanı asla acemilikten kurtarmaz her usta acemi idi bir zamanlar acemi işi düzeltirken bozar bozulsa ne olur ki ? 30 tl lık lama harcanan emek kat kat fazla bu işle uğraştım işe gitmedim salladım herkesi bulunduğum seviyeye hırslarımla geldim yanlış yapmak doğruyu bulmanın anahtarıdır...

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #71 : 08 Şubat 2015, 23:03:23 »
Profille ilgili olarak bence artık bişey yapman gerekmiyor. Kalından inceye bolca zımparalama ile güzel bir yüzey elde ettikten sonra  bıçağını ısıl işleme gönder. Isıl işlemden sonra tekrar güzel bir perdah ve çok özenli bir kabzayla istediğine yakın bir ilk bıçağa sahip olabilirsin. Bir bıçağı iyi gösterenin kabza olduğunu düşünüyorum. Güzel bir profil kötü bir kabzayla kendini gösteremiyor maalesef.

Bazı branşlarda usta oluşun sebebiyle acemi kelimesinin seni içten içe rahatsız ettiğini düşünüyorum. Burada bir anlayış farkımız var. Ben bunu gururla söylüyorum, oysa siz bunu  "maalesef şu an acemiyim" yaklaşımıyla dile getiriyorsunuz. Böyle düşünüyor olabilirsiniz buna diyeceğim herhangi bir şey yok. Ama bizim sizi gücendiren sözlerimizin bu ayırım üzerinden değerlendirmenizi rica ediyorum. Biz bunları kötü sözler olarak söylemedik. Madem böyle anlıyorsunuz. Bir daha söylemeyiz.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #72 : 08 Şubat 2015, 23:07:25 »
Profille ilgili olarak bence artık bişey yapman gerekmiyor. Kalından inceye bolca zımparalama ile güzel bir yüzey elde ettikten sonra  bıçağını ısıl işleme gönder. Isıl işlemden sonra tekrar güzel bir perdah ve çok özenli bir kabzayla istediğine yakın bir ilk bıçağa sahip olabilirsin. Bir bıçağı iyi gösterenin kabza olduğunu düşünüyorum. Güzel bir profil kötü bir kabzayla kendini gösteremiyor maalesef.

Bazı branşlarda usta oluşun sebebiyle acemi kelimesinin seni içten içe rahatsız ettiğini düşünüyorum. Burada bir anlayış farkımız var. Ben bunu gururla söylüyorum, oysa siz bunu  "maalesef şu an acemiyim" yaklaşımıyla dile getiriyorsunuz. Böyle düşünüyor olabilirsiniz buna diyeceğim herhangi bir şey yok. Ama bizim sizi gücendiren sözlerimizin bu ayırım üzerinden değerlendirmenizi rica ediyorum. Biz bunları kötü sözler olarak söylemedik. Madem böyle anlıyorsunuz. Bir daha söylemeyiz.
teşekkür ederim...

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #73 : 09 Şubat 2015, 23:09:15 »
yaklaşımım tavrım olaya bakışım sanırım negatif bir enerji oluşturuyor sanal bir ortam yardıma ihtiyacım var yardım eden yok illa ustam paşam mı demek lazım bu sanata devam eden 3-5 kişi var koca memlekette...onlarıda karşıma alıcam siteden de atılcam hırsım yüzünden sanırım ...elimde eğe kafamda bıçak var sadece, sert çıkışlarımla kimi kırdıysam özür dilerim...

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #74 : 10 Şubat 2015, 00:06:53 »
Cenk kardeşim,
Bence öncelikle sakin olun ;)
İnanın hepimiz bıçak üretiminde aynı hataları yapıyoruz :(
Yaklaşık 6 aydır her gün en az 2-3 saatimi bu forumun sayfalarını okuyarak geçiriyorum. Tabii ki her mesajı da ister istemez takip ediyorum. Ben daha forumdan atılan görmedim. Bu kadar sürede hala bir şey bildiğimi de iddia edemiyorum.
Bazen yanlış anlaşılmalar oluyor, ama hepsi aşılıyor.
Hırs hepimizde biraz var tabii ki, yoksa bir şey üretmeye çalışmaz, televizyon karşısında zaman geçirirdik.
Öğrenmeye çalışıyoruz, ama burada bize öğretecek insanların da zamanı kısıtlı, aileleri var, işleri var. tabii şunu da bilmelisiniz ki, sizin bu konunuz fazlasıyla ustaların ilgisine de mazhar oldu.
Bence, bana kızabilirsiniz ama, sizin öncelikli dersiniz sabır olmalı. Kızmadan önce bu konuyu açtığınız ilk mesajı okumanızı tavsiye ederim. Sonra da sırasıyla bütün mesajlarınızı okuyun, siz zaten kendinize teşhisi koyuyorsunuz.
Ben, bıçağınızla ilgili olarak, size teknik konularda tavsiye veremem, ama bulunduğunuz noktayı ilk günden beri takip eden acemi bir bıçak hastası olarak şunu söyleyebilirim; bu profil artık sizi ve benim gibi acemileri aştı. Bir kenara koyun, yeni hazır bir profil alın ve basit bir rampa inşa ederek (şart değil, ama işinizi kolaylaştırır) taşlama eşiğinden başlayarak ağız açın. Youtube'da Sefa Çabuk yazdığınız zaman, ilk karşınıza çıkan Sefa Çabuk Tekniği diye bir video var, onu izleyin. Ama lütfen acele etmeyin. Dekorasyonun hangi kısmıyla ilgili olduğunuz bilemem ama sizin işinizde olaylar hızlı gelişiyor olabilir (sadece tahmin ediyorum, yanlışım varsa affedin). Bu iş biraz yavaş yürüyor, sonuçta uğraştığımız malzeme (su verilmemiş dahi olsa) çelik. Bu ilk profilinizi de birkaç bıçak sonra tekrar ele alırsınız. O zaman daha farklı bir yaklaşım sergileyebilirsiniz.
Negatif enerjiye de gerek yok, olumlu yaklaşırsak, sonuç olumlu olur. Belki güzel bir bıçak olmayabilir, ama dersimizi aldıysak sonuç yine de olumludur.
Kolay gelsin. ;)

yaklaşımım tavrım olaya bakışım sanırım negatif bir enerji oluşturuyor sanal bir ortam yardıma ihtiyacım var yardım eden yok illa ustam paşam mı demek lazım bu sanata devam eden 3-5 kişi var koca memlekette...onlarıda karşıma alıcam siteden de atılcam hırsım yüzünden sanırım ...elimde eğe kafamda bıçak var sadece, sert çıkışlarımla kimi kırdıysam özür dilerim...
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2015, 00:09:02 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #75 : 10 Şubat 2015, 00:16:00 »
Ben yazdıklarını okudum ama ne konuda yardıma gereksinimin olduğunu gerçekten anlayamadım, profilin en son hali ortaya çıkmış, bu noktadan sonra pim delikleri delinip su verilecek, ardından zımpara perdahı ve sap takılacak hepsi bu kadar. Bu işlemlerle ilgili mi yardım istiyorsun  ::)  Hırslarının bir kısmından kurtulmaya çalışmanı öneririm, ayrıca buradaki kimsenin "ağam, paşam, ustam... " türünden ünvan beklentileri olduğunu sanmıyorum bu yazdığın hoş olmamış doğrusu. En azından böyle bir yaklaşımdan sonra insanın yazacaksa bile bir şey yazası gelmiyor. Önerim, biraz daha sakin olmaya çalışman, zamanla herşey yerli yerine oturacaktır merak etme  ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #76 : 10 Şubat 2015, 00:53:19 »
Arkadaşın ihtiyacı olan şeyler. sabır ve hüsn-ü zân.

Örneğin ben yeni profile başla derken şuradan hareket ettim: Bozuk profili düzeltmek bile belli bir altyapı gerektirir. Sıfırdan profili tam kitabına uygun işlemek, öğrenmenin en kestirme yoludur bence.

Sefa Hocam/Ustam ise -sanırım- şu noktadan hareket etti: Tecrübe ancak bir şeylerle uğraşarak elde edilir. O yüzden arkadaşın eski profilin üzerinde uğraşmasını tavsiye etti.

İkimiz de iyi niyetliydik. Pohpohlanma bekleyen de yok burada. Azıcık hüsn-ü zân gerekiyormuş yani...

Şimdi arkadaşın neye ihtiyacı var peki? Pim deliklerini delip profili ısıl işlemciye yollamaya. Ne olacak sonra? Basit: Sertleşmiş çelikte acemi hataları sırıtacak, düzeltme can yakacak, böylece öğrenilenler kalıcı olacak.

Kimse çelik gibi tabiatın en zorlu malzemesiyle uğraşmanın kolay olacağını söylemedi.

Her meslek -doğru icra edilirse- insana kendine özgü bazı ahlaki/karakteri hasletler katar. Demirciliğin kişiye kattığı iyi hasletlerden bazıları:

i-planlama,
ii-zamanlama,
iii- sabır!

Sabır, sabır, sabır...

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #77 : 10 Şubat 2015, 10:20:07 »
''Kimse çelik gibi tabiatın en zorlu malzemesiyle uğraşmanın kolay olacağını söylemedi.''
 bütün mesele burada en kısa özet bu tamamen haklısın baştan bu arkadaşla(çelik ile) anlaşamadık kimseye gönül koymuyorum yanlış anlaşılmakta istemiyorum, herkese teşekkürler kusuruma bakmayın, şimdilik bu profili bir kenara koyuyorum ikinci profil ile uğraşıcam.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #78 : 10 Şubat 2015, 11:13:01 »
Bu bıçağa devam et. Sefa hocamın dediği gibi delikleri delip ısıl işlem olacak. Benim eğe tecrübem olmasına rağmen yaptığım ilk iki bıçak çok kötü olmuştu.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #79 : 11 Şubat 2015, 11:00:54 »
Cenk bey, bu profili kenara koyabilirsiniz, ama sakın çöpe atmayın. ben yapmaya başladığım ilk bıçaklarda prensip olarak kabza yapıştırma aşamasına gelmeden yeni bir profile başlamıyordum. ne zaman ki çalıştığım bıçağın kabzasını yapıştırdım, o aşamada yeni bir profile başlayıp iki bıçağın kabzasını da aynı anda / sıra ile şekillendiriyordum. bu durumun bir sebebi de, elimde aynı anda bir kaç bıçağa başlayacak ya da çöpe atacak kadar çok çelik olmamasıydı. şu anda hamdolsun forumda çelik sıkıntısı yaşanmıyor. ama yine de hatası olan bıçağı çöpe atmaktansa düzeltmeye çalışmak gerekir diye düşünüyorum. çünkü hatasız iş yapmak neredeyse imkansız. her hatada profili çöpe atarsak ürün üretemeyiz. ve aslında ustalığın da bir ucu, yapılan hataları telafi edebilme tecrübesine dayanıyor diye düşünüyorum. bu anlamda hatalı bir hamle yaptığınızda düzeltme yolunda zihni yormak en iyisi. fakat zaman içinde bazı işlerin "dinlenmeye" bırakılmasının da faydalarını gördüm. ilk anda hoşuma gitmeyen bir çalışma, gözümün önünde durdukça ne yapacağımı düşünüyor ve bir çıkış yolu buluyorum en sonunda. bıçağınızın son halinde namluda bir sorun gözükmüyor. kabza belki incelen namluya göre kaba kalmış olabilir ama bu da tamamen zevk meselesi. bence kabza ile namlu oranına baktıktan sonra pim deliklerinizi delin ve ısıl işleme gönderin profilinizi. ondan sonra başlayın yeni bir çalışmaya.

sabırsız olduğunuzu söylemişsiniz ki, ben de öyleyim. herkes acele etmemeyi tavsiye ediyor ve haklılar. eğer benim gibi sabırsız olmaya devam ederseniz, en azından ilk beş bıçağınız sadece kesme işlevi olan çelik çubuklar olabilecekler. ben yaklaşık 20. bıçaktan sonra bakılmaya değer işler üretebildim, oysa tüm gereken şey biraz daha sabır ve dikkatti.

şimdiden kolay gelsin diyorum  ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/