Bıçak Sanatı - Forum

ÇİFTE KARAMBİT (ikiz kardeşler)

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
ÇİFTE KARAMBİT (ikiz kardeşler)
« : 21 Ocak 2015, 19:29:29 »
Evet ustalarım, forumdaşlarım..
Belki erken davranarak konuyu bıçakları bitirmeden açtım ama istedim ki, kararsız kaldığım noktalarda yardım ve fikirleriniz doğrultusunda hareket edeyim..

efendim bilenler bilir, ben hep hurda çeliklerle yaptım şimdiye kadar yaptığım bıçaklarımı.. bu ikizler de elimde kalan yarım daire testereden.. diğer yarısının bir bölümü profil resmimde gördüğünüz hançerimsi bıçakta kullanıldı.. çelikle tanışıklığımız eskiye dayanıyor yani : )
bu çeliği ilk elime aldığım günle bugünü kıyaslarsam; el tecrübesinden çok bu forumun ve buradaki ustaların bilgi paylaşımlarının bana kazandırdıkları çok bariz bir fark yarattı.. bu yönüyle buradaki tüm usta ve bilgisini esirgemeyen forumaşlarıma teşekkür ediyorum..

her neyse başınızı ağrıtmadan sadede gelirsek.. karambit pek hazzedilen bıçaklardan olmasa da (genelde döğüş amaçlı kullanılmasından mütevellit) geçen gün forumda paylaşılan Esat beyin karambit'i ve nette gördüğüm karambitler ilham kaynağım oldu.. ayrıca elimdeki daire testerenin yarısı da buna uygun bir parçaydı.. yapmışken de iki adet yapayım ikiz olsunlar dedim..
Profili cep telefonundan bakarak göz kararı çizdim.. profil orjinaline ne kadar benzedi ona da sizler karar verin artık :)
çelik, dediğim gibi 2mm hava çeliği..  1mm  sipiral kesme taşıyla kabasını çıkardım.. sipiralle keserken profilin oval tarafları düz olan yerlerinden çok olduğu için çürütme yaptıktan sonra önlü arkalı bükme-esnetme yaparak sipiralle çürütme yaptığım yerlerden kırdım.. bu arada sipieali çeliğe daldırıp kavis çizmek çok TEKLİKELİ bir hareket onu da belirteyim..
sonra kabasını çıkarttığım bu iki profili ikiz profiller elde etmek amacıyla ayarlı pense ile yüz yüze sıkarak mengeneye bağlayıp, yine sipiralle (tabi kesici değil taşlama taşı takıp) aşağı yukarı sondan bir önceki haline getirdim.. en son ince eğe ve matkap ucu zımpara ile son halini aldı..
benim için en zor kısmı kuyruktaki parmak delikleri oldu diyebilirim.. belli büyüklükte matkapla deldimsede bu deliklerin çaplarını yuvarlak eğem olmadan 2cm çapına getirmek hayli zorladı beni.. üçgen eğe ve matkap ucuna zipmara takarak orantılı şekilde bir deliği genişletmek gerçekten de çok zor..  yarın öbür gün mutlaka bir yuvarlak eğe edineceğim..

bu arada merak edenler için belirtelim.. sipiralle kestiğim yerlerin suyu kaçıyor, eğe işliyor.. ama pim delillerinin yerleri ortada kaldığı için sert ve o bölgelerin suyunu kaçırmak için meneviş tavlamasından biraz daha fazla ısıtmak gerekiyor.. benim daha önce yaptığım gibi nar gibi ısıtılırsa yumuşamanın aksine sertleşme oluyor..tabi bu söylediğim hava çelikleri için geçerli..

bundan sonrası daha zorlu bir süreç benim için.. ağız açma, perdah.. su verme.. yine perdah ve kabze yapımı.. bunları yaparken işim hep iki kat fazla olacak..
biliyorum başınızı ağrıttım bakalım kazasız belasız bitirebilecekmiyim..
yapım aşamalarını bittikçe paylaşırım..
"Maksatların anası sabırdır"

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
Ynt: ÇİFTE KARAMBİT (ikiz kardeşler)
« Yanıtla #1 : 21 Ocak 2015, 19:33:32 »
Cep telefonu ile foruma katıldığımdan peşin anlatıp fotoları sonradan  ekleyebiliyorum..
Fotonların devamı..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #2 : 21 Ocak 2015, 19:35:50 »
Devam.. :)

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #3 : 21 Ocak 2015, 19:43:24 »
Bunlar son..
İç ağızları açtım bitti.. Dış ağızlar ile devam edecek.. Sonra perdah,  su verme, tekrar perdah.. Kabzeler.. vs.  C:-)

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 21 Ocak 2015, 19:44:48 »
Zor olan kısmı bitmiş,ince işleri kalmış.Başarılar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #5 : 21 Ocak 2015, 19:47:31 »
 ??? Çok güzel gidiyor taşlamanın güzelliği beni benden aldı. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #6 : 21 Ocak 2015, 20:12:44 »
Kartal pençesi   :2up
Alet işler, el övünür.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #7 : 21 Ocak 2015, 20:34:52 »
Fikir almak istiyorum demişsiniz ama iş bitmiş ve gayette temiz olmuş. elinize saglık
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #8 : 21 Ocak 2015, 20:47:42 »
Ağız açımı falan çok iyi olmuş. Aynen devam. Isıl işlem sonrasında da bu taşlama hattını yok etmezsen çok güzel olacaklar belli.

« Yanıtla #9 : 21 Ocak 2015, 22:00:12 »
Çok güzel olmuş, neredeyse bitmiş ve taşlama gerçekten güzel olmuş  :2up Benmi yanlış anladım bilmem ama malzeme hava çeliği değil.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #10 : 22 Ocak 2015, 02:15:30 »
Zor olan kısmı bitmiş,ince işleri kalmış.Başarılar.

Teşekkür ederim..  :)

??? Çok güzel gidiyor taşlamanın güzelliği beni benden aldı. :2up

Teşekkürler Osman.. İnşallah perdahda bozmam.. Zira eğem kalın diş ve çizgiler hayli derin.. :(

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #11 : 22 Ocak 2015, 02:28:09 »
Alıntı yapılan: CihadKılınçaçacaktımic=7372.msg147998#msg147998 date=1421863964
Kartal pençesi   :2up

Teşekkürler.. Gerçekten de kartal pençesini andırıyorlar..

Fikir almak istiyorum demişsiniz ama iş bitmiş ve gayette temiz olmuş. elinize saglık

Aslında konuyu dün akşam açacaktım.. Yazısını cep telefonundaki not kağıdına yazmıştım.. Sadece profiller çıkmış, parmak delikleri açılmıştı.. bu gün boş zaman bulunca dayanamadım pim deliklerini delip ağızlarını açtım..
Yoksa kararsız kaldığım bir çok nokta vardı.. Mesela et kalınlığı 2mm olduğu için taşlamayı nasıl tutacağım da kararsızdım.. Skandi de olabilirdi mesela.. Sırta gerçek ağız açıp açmamakta kararsızım hala.. Kabze yanaklarının incemi, kalın mı olması?.. Ahşap mı, fiber mi veya korion mu olması hala düşündüğüm şeyler..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #12 : 22 Ocak 2015, 02:34:38 »
Ağız açımı falan çok iyi olmuş. Aynen devam. Isıl işlem sonrasında da bu taşlama hattını yok etmezsen çok güzel olacaklar belli.

Teşekkürler Salim ustam.. İnşallah korktuğm başıma gelmez.. Lama olarak kalın diş eğem var ve onunla çalıştım.. Dolayısıyle çizikler hayli derin.. perdah uğraştıracak gibi de, olan taşlama hattına olmasa bari..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #13 : 22 Ocak 2015, 02:55:25 »
Çok güzel olmuş, neredeyse bitmiş ve taşlama gerçekten güzel olmuş  :2up Benmi yanlış anladım bilbıçağaa malzeme hava çeliği değil.

Teşekkürler Hocam.. Sizlerin öğretileri sayesinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte.. C:-)
 Hocam elbette siz daha iyi bilirsiniz de, elimdeki elmas tepsi diye tabir edilen marangozların kullandığı dişlerinde karbür uç kaynatılmış testere..
Daha önceki çalışmamda da fark ettim.. Bu çeliği kızdırıp bir kenara bırakınca yumuşamak yerine sertleşiyor.. O yüzden hava çeliği diye anladım.. Bu malzeme ile yaptığım ilk bıçağa yanık motor yağında su vermiştim ve su kabarcığı gibi desenler oluşmuştu hatırlarsanız (avatarımdaki resimde görünen bıçak)..  Hatta tane büyümesi olup olmadığı konusu geçmişti..
Şimdi Hocam bu çelik hava çeliği değilse nedir? Suyunu nasıl vermeliyim? Aydınlatırsanız sevinirim..

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 22 Ocak 2015, 08:23:52 »
Cok guzel olmus gercekten. Ellerinize saglik. Bitmis halini merakla bekliyorum.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2015, 14:18:14 »
elinize sağlık. güzel bir paylaşım olmuş ve karambitlerin ağzı gerçekten güzel açılmış. inşallah bu taşlama eşiği ileriki aşamalarda bozulmaz. karambitin sırt kısmına kesici ağız açarsanız gerçekten çok daha agresif bir alet elde edersiniz ki bu iyi düşünülmeli. ama her halukarda zarif bir yalancı ağız olsa bile çok estetik ve güzel olur.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #16 : 22 Ocak 2015, 21:35:21 »
Çok güzel olmuş, neredeyse bitmiş ve taşlama gerçekten güzel olmuş  :2up Benmi yanlış anladım bilbıçağaa malzeme hava çeliği değil.

Teşekkürler Hocam.. Sizlerin öğretileri sayesinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte.. C:-)
 Hocam elbette siz daha iyi bilirsiniz de, elimdeki elmas tepsi diye tabir edilen marangozların kullandığı dişlerinde karbür uç kaynatılmış testere..
Daha önceki çalışmamda da fark ettim.. Bu çeliği kızdırıp bir kenara bırakınca yumuşamak yerine sertleşiyor.. O yüzden hava çeliği diye anladım.. Bu malzeme ile yaptığım ilk bıçağa yanık motor yağında su vermiştim ve su kabarcığı gibi desenler oluşmuştu hatırlarsanız (avatarımdaki resimde görünen bıçak)..  Hatta tane büyümesi olup olmadığı konusu geçmişti..
Şimdi Hocam bu çelik hava çeliği değilse nedir? Suyunu nasıl vermeliyim? Aydınlatırsanız sevinirim..
Konuyu hatırlıyorum ama uzaktan çeliği de tahmin etmek imkansız  ;) Yinede şöyle düşünüyorum, uçlarına sert maden ( karbür) lehimlenen bir testereyi HSS malzemeden yapacaklarını hiç sanmıyorum. Kıvılcımlarına bakmak lazım.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #17 : 22 Ocak 2015, 21:46:19 »
şüphesiz bütünüyle iyi bir son göreceğiz; parmakların tam oturduğu güzel ağaç kabza nefis olur. şimdiden tebrikler. :2up
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #18 : 23 Ocak 2015, 00:38:57 »
Cok guzel olmus gercekten. Ellerinize saglik. Bitmis halini merakla bekliyorum.

Teşekkürler.. :)
Kazasız belasız bitirebilirim inşaallah..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #19 : 23 Ocak 2015, 00:45:16 »
elinize sağlık. güzel bir paylaşım olmuş ve karambitlerin ağzı gerçekten güzel açılmış. inşallah bu taşlama eşiği ileriki aşamalarda bozulmaz. karambitin sırt kısmına kesici ağız açarsanız gerçekten çok daha agresif bir alet elde edersiniz ki bu iyi düşünülmeli. ama her halukarda zarif bir yalancı ağız olsa bile çok estetik ve güzel olur.

Teşekkürler ustam.. sırt kısmına her halukarda yalancı bir ağız açacağım da, bunun kesici olup olmayacağına henüz karar veremedim.. Malzeme 2mm olunca yalancı ağız da açsam kesici olacak gibi ::) deneyip görecegim bakalım..