Bıçak Sanatı - Forum

Dual Campers

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
Ynt: Dual Campers
« Yanıtla #20 : 10 Ocak 2011, 17:31:00 »
Selam,
Eğenin yumuşatma tavı için östenitleşme sıcaklığının biraz altına kadar (yaklaşık 750 derece) ısıtmak lazım.Bundan sonra önemli olan yavaş soğutmak; ne kadar yavaş soğursa o kadar yumuşar çelik.(Eğe çeliği içi 40-50 derece / saat optimum soğuma hızı sanırım) Yanlış bir bilgi verdiysem düzeltir sanırım tecrübeli arkadaşlar :)

Ben bu sıcaklığa kadar ısıttıktan sonra kalın bir kül tabakasının içine gömdüm ve soğumasını bekledim.Sonuç olarak evet, yumuşatma tavı yapıldıktan sonra eğeyle işleyebilirsiniz.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #21 : 10 Ocak 2011, 17:33:18 »
Emin , mutfak tipi bir firini kastediyorsan, yumusatma tavlamasi icin  , neredeyse imkansiz. Kabaca en az 700 lerin ortalarina kadar cikip , olabildigince yavas bir bicimde oda isisina dusmen gerek. Calisma istegin cok depresti ise ve elinde uygun bir  celik yoksa egeyi bana yolla , yumusatip gondereyim.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #22 : 10 Ocak 2011, 18:01:03 »
Ogün-Ainan Bey, verdiğiniz bilgi için teşekkürler. o sıcaklıklar benim için şu anda çok sıcaklar  :(

Burak Bey, elimde çalışabileceğim bayaa bir çelik profilim var ama bir deneme yapmak isteği depreşti  birden...  :D bu nazik teklifinizi bir kredi olarak kabul edip, gerektiği zamanda kullansam daha iyi olur sanıyorum. hem sizi de fuzuli yere meşgul etmemek lazım ;).

peki küçük bir soru daha. forumda eğelerin kalitelerinden de bahsedildi, esaş marka, pfred marka ya da din marka. bu marka eğeler ile hırdavatçıdan alacağımız herhangi bir eğe arasında fark olacak mı sonuçta ulaşacağımız bıçak kalitesi açısından?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #23 : 10 Ocak 2011, 21:17:13 »
ögün bey patina bıçak yüzeyinde istenilerek oluşturulan bir korozyon. Forced patina olarak ararsanız bir çok kaynağa erişebilirsiniz.
genel olarak yüzeyde gri mat bir görüntü oluşturuluyor. sıcak sirke, hardal veya çeşitli asitler ve bir dünya daha şey kullnıyorlar gördüğüm kadarıyla.
ama içlerinde baya yaratıcı olanlar da varmış misal birinci resim rengarek bi bıçak. ikinci resim de nasıl yapıldığı. kaynakları şu an hatırlayamıyorum ama resimleri bladeforums'tan kopyalamıştım sanırım.
son olarakta poor man's damascus dedikleride böyle bişey oluyor sanırım

« Yanıtla #24 : 11 Ocak 2011, 02:39:49 »
Yüzey temizliğinden sonraki haline bayıldım doğrusu, çok güzel olmuş bu son hali :2up :2up budur, ellerine sağlık.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #25 : 11 Ocak 2011, 10:02:38 »
Ogün, süper olmuş, çok temiz ve özenli bir çalışma, kabza malzemesi de bence birinci sınıf olmuş  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

ogün-sinan

• 113
« Yanıtla #26 : 11 Ocak 2011, 16:18:35 »
Sağolun arkadaşlar.
Gözüme takılan çok kusur var hala bıçakta ama onlarla da uğraşırsam artık kullanmaya kıyamayacağım gibi geliyor :).Biraz kullandıktan sonra kusur falan görmez zaten gözüm, haşatı çıkar bu bıçağın :D

ogün-sinan

• 113
« Yanıtla #27 : 25 Ocak 2011, 12:58:46 »
Bıçakların hepsi bitti sonunda :)
Büyük olanların kılıfını avcılık tekstili ile uğraşan bir arkadaşımla beraber yaptık.Daha çok o yaptı, ben izledim aslında :D

« Yanıtla #28 : 25 Ocak 2011, 18:50:51 »
Nihayet mutlu son, Ogün çok güzel olmuş. Saptaki perçinler çok yakışmış bıçağın ruhuna. yüzeyler temizlenmiş ve bıçağın yüzü gözü açılmış, sanki daha bir güzellik gelmiş. Kutluyorum, ellerin dert görmesin :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #29 : 25 Ocak 2011, 19:49:43 »
Yau çok beğendim ben bunları.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

whitefoxss

« Yanıtla #30 : 25 Ocak 2011, 21:27:21 »
Çok güzel iş olmuş,ellerinize sağlık.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #31 : 25 Ocak 2011, 23:51:58 »
gerçekten çok güzel olmuşlar  :2up samimiyetle kutluyorum :)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #32 : 26 Ocak 2011, 11:10:51 »
Harbiden çok güzel olmuş  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #33 : 26 Ocak 2011, 13:23:57 »
elinize sağlık  :2up
eğeden yaptığınız bıçağa bayıldım. sade ve çok şık

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #34 : 26 Ocak 2011, 13:51:48 »
Elinize emeğinize sağlık, darısı bizlere daha iyisi sizlere yapmak kısmet olsun :2up
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

ogün-sinan

• 113
« Yanıtla #35 : 26 Ocak 2011, 18:08:59 »
Çok teşekkürler, acemiliğimizi bunların üstünde çalışarak biraz atmış olduk böylece.İlk bitirdiğim büyük bıçağı deneme fırsatı buldum, gayet hoşuma gitti.Tutuşu ve kesme performansı çok iyi.
Meneviş konusunda bir soru var yalnız aklımda.Ben bıçakları 30 dakika kadar meneviş ortamında tuttum.Menevişten sonra ağızlarını test ettim, herhangi bir kopma çatlama yok gerçi.Acaba tekrar bir meneviş işlemine gerek varmı ki?
Bundan sonra denemek istediğim hem kamp ortamında sağda solda kullanmak için hemde yemek vs hazırlamak içn kullanabileceğim paslanmaz bir bıçak ( uygun malzeme bulabilirsem tabi :))

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #36 : 26 Ocak 2011, 18:22:28 »
Ya ne güzel olmuş bu bıçaklar, nazar değmesin!
Sap için kullandığın malzemede çok yakışmış, tebrikler  :2up
Ölümü gülerek karşıla!

« Yanıtla #37 : 26 Ocak 2011, 19:28:39 »
Ogün bir kaç kez üst üste meneviş, eğer varsa kalıntı östeniti  dönüştürüyor, hemde yapıyı daha stabil yapıyor ama nasıl yapacaksın zaten sapları takmışsın ve iş bitmiş. Ben olsam bu noktadan sonra yeltenmezdim.

ogün-sinan

• 113
« Yanıtla #38 : 26 Ocak 2011, 20:17:39 »
Çeliğin kılavuzunda 2 saat süre belirtmişler meneviş için o yüzden bir şüphe kaldı benim içimde işte.Benim de pek niyetim yok aslında tekrar menevişe sokmak için ama yine de bir sorayım dedim.Sapların perçinleri vidalı gerçi, içine paslanmayı önlesin diye conta sürdüm sadece, sökmesi kolay olur.
Vazgeçtim ama, iyi böyle :)

« Yanıtla #39 : 26 Ocak 2011, 21:13:46 »
Bundan sonrakilere artık ;)