şimdi yeni bir bilgi daha ortaya çıktı .. ben yağı sudan daha yavaş bir sertleştirme yöntemi olarak biiyordum demekki sudan hızlı soğutan yağlarda mevcut .. hızlı yağ tuzlu su, su ,yavaş yağ böyle diyebilirmiyiz hızlıdan yavaşa doğru?
...
En hızlı yağ bile suya göre yavaştır diye biliyordum ama bir şey mi kaçırdım?
Kesinlikle doğru Eylem, hızlı ısıl işlem yağlarının 1095 gibi hızlı çelikleri sertleştirebilmesinin nedeni sudan çok da yavaş olmaması, ama kesinlikle hızlı değil. Suyun soğutma grafiği ile yağın soğutma grafiği çok farklı, bu fark dışında ısıl işlem yağlarında sudaki buhar fazı yok gibi, suda sertleştirirken buhar belli bölgelerde anlık da olsa yalıtım yapan cepler oluşuyor, bu yüzden uzun bir bıçağı sudan çıkardığında bayrak gibi dalgalanmış bulabiliyorsun, yağda bu tehlike yok gibi bişey.
Hız listesi şöyle olabilir:
1- %5-6 konsantrasyonlu tuzlu su.
2- %10 konsantrasyonlu tuzlu su
3- Soğuk su
4- Ilık/sıcak su (buhar fazına daha hızlı girecektir, yalıtım artacak)
5- Hızlı ısıl işlem yağı
6- İnce makina yağı, yavaş ısıl işlem yağı
7- Bazı Bitkisel yağlar
8- Bakır plaka pres
9- Kalın motor yağları, yanık yağ
10- Alminyum plaka
11- Çelik plaka
12- Basınçlı hava
13- Durağan hava
Bunlar dışında suda çözünen polimerler vardır, bunların konsantrasyonuna göre hız ayarlandığından bu listeye koyamıyorum. Aynı şekilde değişik marquench tuzları vardır, bunların soğutma hızları çok yüksektir genelde ama listede nereye geleceğini bilemiyorum. Bir de yağların ön ısıtma durumları var, bu durumda soğuk bir ısıl işlem yağı yavaşlar, listede daha aşağıda biyerlerdedir.