Bıçak Sanatı - Forum

CK101

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: CK101
« Yanıtla #60 : 24 Aralık 2010, 01:32:14 »
.......................
ck75 sulu olanıda var susuz olanıda.
Bizdeki malzemeler ck75 susuz yani susuz grubunda iyi. aklınınzda olsun

CK75 in susuz olanı nasıldır
kaçadır?
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #61 : 24 Aralık 2010, 01:34:14 »
Halis, 1095 hiç amatör çeliği değil, hatta olabilecek en zor çeliklerden biri. 800'den 300 derece civarına 1 saniyede düşmek zorunda tam sertleşmesi için. Su ile çok çok zor, yağ ise özel ısıl işlem yağı olmak durumunda, yani pek önermiyorum yeni başlayanlara, açıkçası CK67 veya CK75 defalarca kez daha kolaydır ısıl işlemi...

Hamon açısında CK75 iyi sonuçlar verebiliyor, ısıl işlemi en kolay çeliklerden biri...
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2010, 09:58:44 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #62 : 24 Aralık 2010, 03:07:50 »
 :(

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #63 : 24 Aralık 2010, 22:58:08 »
Halis, 1095 hiç amatör çeliği değil, hatta olabilecek en zor çeliklerden biri. 800'den 300 derece civarına 1 saniyede düşmek zorunda tam sertleşmesi için. Su ile çok çok zor, yağ ise özel ısıl işlem yağı olmak durumunda, yani pek önermiyorum yeni başlayanlara, açıkçası CK67 veya CK75 defalarca kez daha kolaydır ısıl işlemi...

Hamon açısında CK75 iyi sonuçlar verebiliyor, ısıl işlemi en kolay çeliklerden biri...

Emre yani demek istediğin 1095 ile çalışırken ısıl işlem yağınız olmaz ıse yaptığınız işlem vasatmı olur dıyorsun..?
benım yaptığım yağ işimize yarar sanırım.  olmazsa  isorapid dk alıp paylasabılırız.

bu arada kımseyı zan altında bırakmak ıstemem,  ancak susuz ck75 ben pıyasada bulamadım. bakmadığım yer kalmadı.
bu saatten sonra susuz ck75 dendığınde bunu ck67 olarak algılıyorum :(

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #64 : 24 Aralık 2010, 23:03:55 »
ck 101 (1095) olmazsa   alternatif olarak  ck75   düşünülemez mi ?? yarı sertleştirilmiş  45  50 hrc  bu sertlik  eğe ve zımpara ile  işlenir   sanıyorum   kesim zaten  lazer  olunca   sulu susuz farketmiyor ..  ustalarımız  her tür çeliği   hamur gibi  yoğurabilir ama   bizim için birçok  çelik  hem lüks  hemde zor  mesela  D2   ısıl işlemini   yapabilmem   nerdeyse imkansız  gibi   ck  67   çeliklere   dahi  henüz  çatlatmadan     yamultmadan   tam sertlik  veremiyoruz 

1095   yüksk  karbon çeliği   bana  göre   biz amatörler için   en ideal  bıçak çeliği     inşallah  sefa  hocam  ck101  le  bu problemimizi çözer

rulmak  nikli arkadaş  CK75  in   en düşük sertlik  derecesinde  olan   tipin    EBAT  ve fiyatlarını   bildirirse    şimdilik  bulabildiğimiz  CK67 den daha  iyi bir alternatif olur    tabi ki  CK 101  ideal  olan  .

Halıs bey  ck75 sulu malzemeyı tavlayıp kul veya kırecte bekletıyorum. buna rağmen bazen tam yumusamıyor. veya bazı yerlerı sert  kalıyor bu ıslemı ancak tam olarak ıkı kez yaptığımda yumusuyor.

ck 75 ıle calısırken yaktığım matkap ucları epey oldu.  zımpara ve eğe demıssınız. kullanacağınız eğeyı gözden cıkın bence..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #65 : 24 Aralık 2010, 23:35:25 »
Ck75 neredeyse aslında maksimum bünyesinde karbonu çözebilen çeliklerden, yani tüm karbon martensit dönüşümünde kullanılıyor, hiç artık veya eksik kalmadan... Diğerlerinde işler farklı, ya eksik ya da fazladan karbon var, bu olay işleri karıştırıyor biraz...

Taner, üzülerek söylemeliyim, 1095 denemelerimde senin yağ çok az yavaş kaldı. Belki sadece bir saniye kadar yavaş kaldı ama yapıda maalesef perlit var, pirinç çubuk testinde tökezledi test parçaları da maşet de, ancak testteki başarısızlık çok çok minimal bir hata, hınk desen olacak halinde yani. Acaba kompozisyonda yüksek ısılarda absorbsiyonu arttıracak bir katkı vs. yapsan, bu yaptığını biraz daha hızlandırman mümkün mü? Isorapid DK mükemmel çözüm ama çok pahalı. Su ile de mümkün ama hele 1095'te suda su vermek çok çok riskli  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #66 : 24 Aralık 2010, 23:37:07 »
Su kullanın su, fiyatı da ucuz >:D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #67 : 24 Aralık 2010, 23:44:27 »
Aslında hava çeliği kullanmak lazım, "hava bedava"  :P

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #68 : 24 Aralık 2010, 23:52:18 »
doğru ;)

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #69 : 25 Aralık 2010, 00:22:51 »
şimdi  yeni bir  bilgi daha ortaya  çıktı .. ben yağı   sudan daha  yavaş  bir sertleştirme  yöntemi olarak  biiyordum   demekki  sudan  hızlı  soğutan  yağlarda  mevcut ..  hızlı yağ  tuzlu su,  su ,yavaş  yağ    böyle  diyebilirmiyiz    hızlıdan yavaşa doğru?

ck 75 için  45  50  hrc  yazınca   işlenebilir  sertlik  diye düşündüm    madem   işlenemiyor   bari  tam  sulu  satsınlar  kafamız  karışmasın :)

ck 67  üzerinde    epey  deney  yaptım   suda  sertleştirince  ya  yamulttum  ya çatlattım    sadece  ayçiçek  yağında   deforme olmadan   su vermeyi  başarabildim   fakat   yağda  da  tam   bir   işlem   yaptığıma  emin olamıyorum   istedğim    sertliği  ve  meneviş sonrası  tokluğu  yakalıyamıyorum   

eğe  çeliği  galiba  W  1  çok daha kolay ve  problemsiz   sertleşiyor   suda   hamon dahi  oluştu     o  sebeple  1095  i  de eğe çeliğine   yakın  düşündüm   
yahu ben bıçakseverdim   aklımın ucundan dahi bıçak   yapmak  geçmezken    beni kim itti bu denize  çırpınıp  duruyorum    ya  yüzceğim  ya   yüzeceğim     :))

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #70 : 25 Aralık 2010, 00:26:06 »
hımm  ::)   o zaman bıraz daha uğrasayım su yağla . belkı tuttururum  formülasyonu.

Sefa usta aman su deme :D  atölye kırık profıllerle dolu, arkadaşlar bıle makara gecmeye başladılar.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #71 : 25 Aralık 2010, 00:28:02 »
ustadlar yapmayın hava çeliği bulmak zor göbeğil catladı bulana kadar  :D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #72 : 25 Aralık 2010, 00:29:32 »
valla ıstedığım sonucu ısorapıd verecekse dusunmem alırım.  hatta bırlesıp alabılırız. o da olmazsa tek alırım.. :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #73 : 25 Aralık 2010, 00:34:53 »
üstad gel senin yağ çeliklerine siyah krom kaplama yapalım  :)
sürmeneden babamın aldığı bir balta vardı dikkat etmemiş ben elime aldığımda fark ettim senin bıcaktaki gibi catlaklar mevcutu
bir kaç yere sordum ısıl işlemde fazla ısıtılımış sonucunda bu hali almış demişlerdi
şaka bir yana 1095 şim yolda gelirse birşeyler yaparım umarım ama yaptıktan sonra ya meneviş boya yapacam yada siyah krom kaplama
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #74 : 25 Aralık 2010, 00:49:53 »
eğe  çeliği  galiba  W  1  çok daha kolay ve  problemsiz   sertleşiyor   suda   hamon dahi  oluştu     o  sebeple  1095  i  de eğe çeliğine   yakın  düşündüm   
yahu ben bıçakseverdim   aklımın ucundan dahi bıçak   yapmak  geçmezken    beni kim itti bu denize  çırpınıp  duruyorum    ya  yüzceğim  ya   yüzeceğim     :))
W water den geliyor zaten yani adı ustunde su ceiği
o1 o2 oil yag
a1 air hava
s7 scock yani darbe çeliği vs  vs.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #75 : 25 Aralık 2010, 00:51:21 »
şimdi  yeni bir  bilgi daha ortaya  çıktı .. ben yağı   sudan daha  yavaş  bir sertleştirme  yöntemi olarak  biiyordum   demekki  sudan  hızlı  soğutan  yağlarda  mevcut ..  hızlı yağ  tuzlu su,  su ,yavaş  yağ    böyle  diyebilirmiyiz    hızlıdan yavaşa doğru?
...

En hızlı yağ bile suya göre yavaştır diye biliyordum ama bir şey mi kaçırdım?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #76 : 25 Aralık 2010, 10:03:39 »
...

En hızlı yağ bile suya göre yavaştır diye biliyordum ama bir şey mi kaçırdım?
Kesinlikle doğru Eylem, hızlı ısıl işlem yağlarının 1095 gibi hızlı çelikleri sertleştirebilmesinin nedeni sudan çok da yavaş olmaması, ama kesinlikle hızlı değil. Suyun soğutma grafiği ile yağın soğutma grafiği çok farklı, bu fark dışında ısıl işlem yağlarında sudaki buhar fazı yok gibi, suda sertleştirirken buhar belli bölgelerde anlık da olsa yalıtım yapan cepler oluşuyor, bu yüzden uzun bir bıçağı sudan çıkardığında bayrak gibi dalgalanmış bulabiliyorsun, yağda bu tehlike yok gibi bişey.
Hız listesi şöyle olabilir:
1- %5-6 konsantrasyonlu tuzlu su.
2- %10 konsantrasyonlu tuzlu su
3- Soğuk su
4- Ilık/sıcak su (buhar fazına daha hızlı girecektir, yalıtım artacak)
5- Hızlı ısıl işlem yağı
6- İnce makina yağı, yavaş ısıl işlem yağı
7- Bazı Bitkisel yağlar
8- Bakır plaka pres
9- Kalın motor yağları, yanık yağ
10- Alminyum plaka
11- Çelik plaka
12- Basınçlı hava
13- Durağan hava

Bunlar dışında suda çözünen polimerler vardır, bunların konsantrasyonuna göre hız ayarlandığından bu listeye koyamıyorum. Aynı şekilde değişik marquench tuzları vardır, bunların soğutma hızları çok yüksektir genelde ama listede nereye geleceğini bilemiyorum. Bir de yağların ön ısıtma durumları var, bu durumda soğuk bir ısıl işlem yağı yavaşlar, listede daha aşağıda biyerlerdedir.
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2010, 03:47:02 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #77 : 25 Aralık 2010, 22:43:06 »
emre bu liste çok detaylı nereden?

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #78 : 25 Aralık 2010, 23:14:10 »
Bu listede basınçlı havadan kasıt nedir?
Basınçlı hava denince benim aklıma yüksek debide püskürtülen hava (kompresör...) geliyor ama onunda listede daha yukarılarda olması lazım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #79 : 26 Aralık 2010, 04:01:26 »
Ogün, harbiden hatalı listelemişim, basınçlı hava yukarı çıktı. Basınçlı havadan kastım homojen bir şekilde basınçlı hava tutan bir sistem. Bu genelde hava çeliklerinde büyükçe parçalarda (perlit burnunun altına düşme ihtimali olan kalınlıkta yani) uygulanan bir yöntem. Benim düzenek şurada görünebilir: http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=591940
Kompresör bağlanıp alminyum plakalar arasından eşit oranda basınçlı hava püskürtüyor bıçağa, bu hem daha yüksek hızda soğutuyor bıçağı, hem de alminyumun aşırı ısınmasını engelliyor...

Bu liste çok kabaca kendi deneyimlerimden, okuduklarımdan filan yola çıkarak yapıldı Durukan, hiç bir bilimsellik iddası yok, sadece çok kabaca bir fikir vermesi amaçlı. Hatalı olan yerler olabilir, mesela bakır plakaların yerini uydurdum, ama büyük ihtimal bir deney yapsak doğru olabilir. Hatta belki daha yukardadır çünkü O1 çeliğinden ince bıçaklara su veren birisi vardı Bakır plakalar arasında  ???

Kipmen Sanat web sitesi