Bıçak Sanatı - Forum

İkinci bıçağım D2-K110 5,5 mm

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: İkinci bıçağım D2-K110 5,5 mm
« Yanıtla #20 : 09 Ocak 2015, 15:52:37 »
Arkadaşımız menevişini Rasim ustamız yaptı şeklinde bir cümle kullanmış fakat bu işte bir terslik var sanki.Sertlik ortalama 59-60 hrc olmalıydı.48hrc oldukça düşûk kalmış.d2 çelikin ısıl işlemi bildiğim kadarıyla biraz tecrübe istiyor.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #21 : 09 Ocak 2015, 15:59:53 »
Rasim ustam yaptı işlemi.Hatta Osman senin bıçakla benim bıçak aynı anda fırındaydı diye hatırlıyorum.
Ölçüm yapan yer skf ve sadece üretim fabrikası çok büyük bir yer oradaki makinalarda böyle bir hata olacağını sanmıyorum.
Bu durumda da çok ikilem mevzu var.
Çelikte hata olabilir,ölçümde de olabilir yada işlemde bir sıkıntı var.
Rasim ustama laf ettirmem o başka ama sorunun kaynağı önemli.Olmadı başka yerde ölçüm yaptıracağım bunun içinde öneri alabilirim.

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #22 : 09 Ocak 2015, 16:03:58 »
Rasim ustam yaptı işlemi.Hatta Osman senin bıçakla benim bıçak aynı anda fırındaydı diye hatırlıyorum.
Ölçüm yapan yer skf ve sadece üretim fabrikası çok büyük bir yer oradaki makinalarda böyle bir hata olacağını sanmıyorum.
Rasim ustama laf ettirmem o başka ama sorunun kaynağı önemli.Olmadı başka yerde ölçüm yaptıracağım bunun içinde öneri alabilirim.

xx
Ben hiç ısıl işlem yapmadım abi başka birisinindir yada Rasim abi benden habersiz bana bıçak yapıyor. :D
Isıl işlemi Rasim abi yaptıysa hata yoktur çelik hatalı olabilir.Ölçümü boşver abi kullanım tecrüben nasıl kolay kolay körelmez bu çelik
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2015, 16:06:31 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #23 : 09 Ocak 2015, 16:06:24 »

xx

sorun kaynağı şudur d-2 çeliğ 1050 veya 1040 derecede 5-10 dk demleme süresi esnasında yüzeyde oluşan dekarbürizasyon yani karbon yanması   bitmiş bir bıçağı ölçümü yapan arkadaşlar yüzeyini taşlamazlar ondan dolayı sizin bıçak 48 hrc cıkmış  eğe testini yaptıysanız sıkıntı yoktur.
ama genel olarak elektrik fırınlarında ısıl işlem yapıyorsanız bıçağı paslanmaz folyoya sarmanız daha iyi olur  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #24 : 09 Ocak 2015, 16:15:18 »

xx
Ben hiç ısıl işlem yapmadım abi başka birisinindir yada Rasim abi benden habersiz bana bıçak yapıyor. :D
Isıl işlemi Rasim abi yaptıysa hata yoktur çelik hatalı olabilir.Ölçümü boşver abi kullanım tecrüben nasıl kolay kolay körelmez bu çelik

xx

sorun kaynağı şudur d-2 çeliğ 1050 veya 1040 derecede 5-10 dk demleme süresi esnasında yüzeyde oluşan dekarbürizasyon yani karbon yanması   bitmiş bir bıçağı ölçümü yapan arkadaşlar yüzeyini taşlamazlar ondan dolayı sizin bıçak 48 hrc cıkmış  eğe testini yaptıysanız sıkıntı yoktur.
ama genel olarak elektrik fırınlarında ısıl işlem yapıyorsanız bıçağı paslanmaz folyoya sarmanız daha iyi olur  ;)

Doğrudur Osman ama seninde bıçağın vardı diye hatırlıyorum belki fırında değilmiştir yada ben yanlış anladım:)
Bıçakta sorun yok hatta çok iyi kurutulmuş kayın ağacında test yaptım 5 6 kere ciddi kuvvetle vurdum ama yüzeyde ve ağızda deformasyon olmadı.

Özgür usta dediğin aklımdaydı o yüzden perdah yaptıktan sonra ölçüme verdim hatta bugün ölçüldü.İlk haliyle şimdiki hali arasında Dünya fark var eğe sürdüğümde eğe ağızları bıçağı resmen teğet geçiyor çok ufak çizikler bırakıyor.
Rasim ustaya ara ara uğruyorum onunlada konuşacağım.

Ortada bir gariplik var.En pratik yolu farklı bir yerde ölçümü tekrarlamak olacak gibi.

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #25 : 09 Ocak 2015, 16:17:56 »
eğe teyet geciyorsa boş ver uğraşma kullanmaya devam  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #26 : 09 Ocak 2015, 16:20:53 »
eğe teyet geciyorsa boş ver uğraşma kullanmaya devam  ;)
Tecrübeye her zaman kulak vermeyi severim:)Teşekkür ederim.

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

« Yanıtla #27 : 09 Ocak 2015, 19:59:18 »
Bu konuda bir terslik var, 48 HRC sertlikteki bir çelikte eğe kaymaz doğrudan talaş kaldırır. D2 yi tavlayıp kenara koysanız zaten sertleşir. Östenizasyon sırasında karbon kaybı olduysa malzeme bu sırada mutlaka oksijen almıştır, almadıysa yüzeyde karbon kaybı oluşmaz.

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #28 : 12 Ocak 2015, 17:17:15 »
Bu konuda bir terslik var, 48 HRC sertlikteki bir çelikte eğe kaymaz doğrudan talaş kaldırır. D2 yi tavlayıp kenara koysanız zaten sertleşir. Östenizasyon sırasında karbon kaybı olduysa malzeme bu sırada mutlaka oksijen almıştır, almadıysa yüzeyde karbon kaybı oluşmaz.

Sefa ustam emin olmak için sıfır egede denedim evet bıçak yeterince sert değil.Ayrıca farklı bir yerde daha sertlik ölçümü yaptırdım.
Balçakta 45
namluda 48 çıktı.
Dolayısıyla hem benim bıçak yeterince sert değil hemde kullandığım eğede bitmiş demektir.
Rasim abiyle görüşeyim nerede hata oluştu bilmiyorum.
xx
1983-Kastamonu (A rh +)