Bıçak Sanatı - Forum

DÖVME TANTO ya Başlıyorum.

Ynt: DÖVME TANTO ya Başlıyorum.
« Yanıtla #60 : 24 Aralık 2014, 20:33:01 »
Kanal biraz tuhaf duruyor, uca doğru aşağıya doğru bakıyor gibi. Yapabiliyorsan bunu yukarıya ( sırta doğru) biraz alsan daha güzel duracak gibi. İyi gidiyor, bence formunu bulmuş zaten Hira Zukuri olmuş bile. ( bakalım Burak ne diyecek, bende merakla bekliyorum )

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #61 : 24 Aralık 2014, 21:39:03 »
Kanal biraz tuhaf duruyor, uca doğru aşağıya doğru bakıyor gibi. Yapabiliyorsan bunu yukarıya ( sırta doğru) biraz alsan daha güzel duracak gibi. İyi gidiyor, bence formunu bulmuş zaten Hira Zukuri olmuş bile. ( bakalım Burak ne diyecek, bende merakla bekliyorum )
Teşekkür ederim Sefa ustam.Zaten yarın diğer tarafına geçicem.Kurtarılabilir durumda olursa,kanal ucunu yukarıya çekebilirim.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #62 : 24 Aralık 2014, 22:24:31 »
Bence oyuğun aşağı doğru durması, yuvarlak eğeyi çizgi hattının düz olması için bağlanan metale paralel değil de biraz açılı tutmanızdan kaynaklanıyor.

• 1805
« Yanıtla #63 : 25 Aralık 2014, 01:49:39 »
Yok bu defa metal aparatı bağlamadım.Zaten yuvarlak eğe kanalı iyi takip ediyor.Sadece uca doğru incelteceğim için eğe aşarı yöne fırtmış.Büyük ihtimal düzeltebilirim.Sori oluşursa pek belli olmaz gibi geliyor bana.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #64 : 25 Aralık 2014, 01:59:36 »
Ustalarıma birşey danışmak istiyorum.Sayanın yapımı için hangi ağacı tavsiye edersiniz?Henüz araştırmadım ama bir tek Akçaağaç aklımda kalmış.Bulunabilirliği nasıldır onu da bilmiyorum tabi.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #65 : 25 Aralık 2014, 02:05:50 »
Elinize sağlık , hiç beklemediğim kadar düzgün bir form olmuş. Kanalın hemen altında bir nevi şinogi olmuş gözüküyor. Bu anlamda hira değil shobu zukuri diyebiliriz. Artık "şobu"olarak yazılsa iyi olur diye düşünüyorum. Bu laflar eninde sonunda Türkiye'de kendo kulüpleri arttıkça bu hale dönüşecektir. İlk biz olalım.
 Kanal biraz daha şekillenebilir, tanto resimleri internette ibadullah. Sefa hocanın söylemek istediği şey de ancak o resimlere bakarak anlaşılabilir.
 Form ya da Türkçesi ile şekli bence iyi , asıl iş bundan sonra başlıyor. Forumda habire yazılıyor " ilk bıçak için çok iyi " diye , bence ilk tanto için çok çok iyi . Bu iş burada bitsin sulamaya geçelim. Buradan itibaren Sefa hoca ve Taner ne derse harfiyyen yapmanızı hararetle tavsiye ederim. Kolay gelsin, olacak gibi.
P.s. Resimlerden , burunu şişkolaştırdığınızı anlıyorum. Bu özel bir geometridir , sulamada başınıza iş açabilir.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

• 1805
« Yanıtla #66 : 25 Aralık 2014, 02:40:20 »
Elinize sağlık , hiç beklemediğim kadar düzgün bir form olmuş. Kanalın hemen altında bir nevi şinogi olmuş gözüküyor. Bu anlamda hira değil shobu zukuri diyebiliriz. Artık "şobu"olarak yazılsa iyi olur diye düşünüyorum. Bu laflar eninde sonunda Türkiye'de kendo kulüpleri arttıkça bu hale dönüşecektir. İlk biz olalım.
 Kanal biraz daha şekillenebilir, tanto resimleri internette ibadullah. Sefa hocanın söylemek istediği şey de ancak o resimlere bakarak anlaşılabilir.
 Form ya da Türkçesi ile şekli bence iyi , asıl iş bundan sonra başlıyor. Forumda habire yazılıyor " ilk bıçak için çok iyi " diye , bence ilk tanto için çok çok iyi . Bu iş burada bitsin sulamaya geçelim. Buradan itibaren Sefa hoca ve Taner ne derse harfiyyen yapmanızı hararetle tavsiye ederim. Kolay gelsin, olacak gibi.
P.s. Resimlerden , burunu şişkolaştırdığınızı anlıyorum. Bu özel bir geometridir , sulamada başınıza iş açabilir.
Burak ustam çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için.Özellikle siz ve Sefa hocamın tavsiyelerini çok dikkate alıyorum.Umarım ısıl işlemi de sorunsuz anlatabiliriz.Öncelikle tavsiyeleri dikkate alıp Habaki,Tsuba(sanırım yapılıyordu)ve Saya yapıcam.Yalnız giydirme denilen(bence tüm türleri en çok bu yöntem güzel gösteriyor)yöntemi de büyük bir sabırsızlıkla hazırlamayı düşünmekteyim.SHOBU ZUKURİ Tantomun yeni yılda bana ve tüm foruma uğur getirmesini dileklerim  :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #67 : 25 Aralık 2014, 02:58:01 »
bütün koşumlar ancak sulama- sertleştirmeden sağlıkla çıkmış bir kılıç için düşünülmelidir. şu an uygun değildir. sulama ( ilgilenenler için ' yaki-ire' ) herşeyden daha önemlidir. O safhaya sağlıkla geldikten sonra beraber düşünürüz. Önünüzde ' hamon' denen koskoca bir dağ dururken , habaki daha benim için bile sırası gelmiş bir iş değildir.  Acele etmeden yavaş yavaş ilerliyoruz, şu ana kadar da yardımsız gayet iyi geldik , bu tantoyu çöpe atmadan gidelim.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

• 1805
« Yanıtla #68 : 25 Aralık 2014, 08:00:15 »
Kırım olmaması en önemli temennim Burak ustam.İnşallah diyelim.Haklısınız,önemli olan işin sağlıklı ilerlemesi.Teşekkür ediyorum.

• 1805
« Yanıtla #69 : 25 Aralık 2014, 19:37:41 »
Bugün Şobu Zukuri Tantonun kanallarını düzelttim ve 1000 kuma kadar zımparasını yaptım arkadaşlar.Ustalarım yeterli görürse ısıl işlem için Taner ustama göndermek istiyorum.

« Yanıtla #70 : 25 Aralık 2014, 20:12:12 »
Bence tamamdır, yüzey gayet güzel ve kanalları da olabildiğince düzeltmişsin ve şu an sırıtmıyor. Gerçekten düzgün oldu, Taner e gitme zamanı gelmiş, o gerekeni yapacaktır zaten. Hadi merakla sonucu bekliyoruz.

• 1805
« Yanıtla #71 : 25 Aralık 2014, 20:31:50 »
Teşekkür ederim Sefa ustam.Buarada unutmuşum Nakago-11.2mm.Munemachi den Kissakiye kadar ise 28.8mm geliyor.Mekugi-Ana yı nereden delmek gerekiyor?Henüz Saya ya geçemiyorum anladığım kadarıyla fakat delik işleminin ısıl işlemden önce halletmem gerekmiyor mu?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #72 : 25 Aralık 2014, 20:33:13 »
Devamıda böyle gider ise güzel bir tanto geliyor desene :)

• 1805
« Yanıtla #73 : 25 Aralık 2014, 20:59:11 »
Devamıda böyle gider ise güzel bir tanto geliyor desene :)
İnşallah Salim ustam.Bütün temennim bu yönde  :)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #74 : 25 Aralık 2014, 21:30:43 »
 ??? ellerine sağlık; konu sürekli merakımı taze tutuyor. Fotolar biraz daha net olsa tadından yenmez.

• 1805
« Yanıtla #75 : 25 Aralık 2014, 21:39:10 »
??? ellerine sağlık; konu sürekli merakımı taze tutuyor. Fotolar biraz daha net olsa tadından yenmez.
Haklısınız Alper bey.Bende hiç memnun değilim fotolardan.Makinem iyi aslında ama ortamı ve açıyı tutturamadım birtürlü.Elime alınca çok daha güzel tanto  :(

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #76 : 25 Aralık 2014, 21:46:02 »
Abi google+ hesabını kullan büyük resimler işi daha iyi anlatıyor.Geçen günküler yüklenmişti.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #77 : 25 Aralık 2014, 21:46:50 »
Narlar ve mavi zemin göz alıyor, bıçağı gizliyorlar. Başka renkte bir örtü kullanabilirsiniz.

« Yanıtla #78 : 25 Aralık 2014, 22:21:49 »
Teşekkür ederim Sefa ustam.Buarada unutmuşum Nakago-11.2mm.Munemachi den Kissakiye kadar ise 28.8mm geliyor.Mekugi-Ana yı nereden delmek gerekiyor?Henüz Saya ya geçemiyorum anladığım kadarıyla fakat delik işleminin ısıl işlemden önce halletmem gerekmiyor mu?
Ölçüleri cm yazacaktın sanıyorum mm olmuş  ;) sorduğun ölçü 38-40 mm civarındadır, deliği bu ölçü aralığında delebilirsin. Nakago ölçüsü Munemaçi den mi? eğer öyleyse 115mm fazla, onu 95 mm hadi bilemedin 100 mm ye kısaltman lazım. Henüz saya ya geçmemen lazım zaten, bir işi yapmadan diğer işe geçemezsin. Burak yazmış zaten bir kere de ben üzerinden geçeyim;
-su verilecek
- Su verme işlemi sonrası yüzey temizlenip perdahlar bitirilecek, varsa hamon tamamen ortaya çıkarılacak ve yüzeyin tüm işlemleri bitecek.
- Habaki yapılacak. Habaki nin tastamam yerine oturtulması ve alıştırılması için bir önceki işlemlerin eksiksiz bitmesi zorunlu,  çünkü habakiden sonra yüzeyle uğraşma şansı yok( arada boşluk kalmaması için)
- Tsuba veya Seppa yapacaksan habakinin boşluğunu şablon olarak kullanarak yapacaksın ki bu nedenle habaki bitmiş olmalı.
- Saya ya habakinin boşluğu ayarlanacağından bunlar bitmeden saya ya başlayamazsın. Bu nedenle Saya ve Tsuka en son iş.

• 1805
« Yanıtla #79 : 25 Aralık 2014, 23:11:22 »
Abi google+ hesabını kullan büyük resimler işi daha iyi anlatıyor.Geçen günküler yüklenmişti.
Osmancım o gün link verdim,önce boştu,sonra ne oldu bilmiyorum.Google hesabında bağlantı kısmına tıklayıp bicaksanati.com yazıp gönderiyorum.Yalnız konuya gelmez fotolar sanırsam  :( az daha uğraşayım olmazsa.