Bıçak Sanatı - Forum

KATANAYA BAŞLIYORUM

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: KATANAYA BAŞLIYORUM
« Yanıtla #80 : 28 Kasım 2014, 01:18:48 »
ömer ustam kolay gelsin, merak ettiğim bişey var bu katanalardaki boyutsal eğim ısıl işlem sırasındamı oluyor. yoksa yaparken eyimlimi yapılıyor.?
Teşekkür ederim Taner ustam.SORİ ısıl işlem sırasında oluşuyor.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

« Yanıtla #81 : 28 Kasım 2014, 10:58:21 »
Ömer, tane büyümesi aslında çok belirginse gözle görülebilir, iyi bir normalizasyon çevrimi ve doğru su verme sıcaklığı ile zaten tane büyümesi olasılığı neredeyse sıfıra yakındır. Kırılma veya çatlama olasılığı kılıç boyutundaki bir malzemede her zaman vardır, bunun olmasını hamon enegeller diye bir şey yok, her zaman olabilir veya olmayabilir. Bunun önüne geçmek için önlemler alırsın ama yinede her zaman işler istediğin gibi gitmez. Japon ustaların yaptığında da mutlaka kırımlar oluyordur bunu görmüyoruz hepsi bu. Bu kırılan ikinci Katana oldu, daha önce de bir Türk Kılıcı formu dövmüştüm, onda da dövme sonrası yüzey çatlağı farketmiştim ve yeniden bir başka parça dövmek zorunda kalmıştım. Her şeyi idealize etsek bile bu başımıza gelebiliyor, alınan önlemler riski azaltıyor o kadar. Daha kısa formlarda, (örneğin Wakizashi) risk biraz daha azalıyor. Burada eğer kafaya takarsanız en sinir bozucu şey, aslında yüzey işlemlerinin neredeyse tamamlanmış olması oluyor. Bunu kafaya takıp morali bozmamak lazım  ;)

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #82 : 28 Kasım 2014, 12:16:36 »
Allah kolaylık versin cidden zor bir işe girişmişsiniz.Ben o kadar bilgi sahibi değilim ama zorluğu çok aşikar.Konuyu takip etmek faydalı olacaktır.

xx
Amin,isminizi belirtmemişsiniz kusura bakmayın setnogrom bey diyeceğim.Haklısınız çok zor bir iş.Öyleki,1-2 aydır Araştırma dönemi,malzeme tedariği dönemi bile henüz bitmedi.İşe başlayamıyorsunuz(tabi acele etmemek de lazım)namlu kısmı bile aylar sürecek,derken su verme işlemi çok büyük bir sıkıntı-stres,saydıklarımın hepsini sağ-salim hallettik derseniz sevinmeyin,işin henüz %45 ini bitirebildiniz bence  :) Buarada çok çok sabırlı olmanız gerekiyor arkadaşlar.Bunlar nacizane gördüklerim.
Profili düzenledim benimde hiç aklıma gelmemiş ismimi belirtmek:)
Bey demenize gerek yok pek hoşlanmadığım bir kelime Engin kafi zaten benden büyüksünüz.
Sabır herşeyin ilacı aslında.
xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

• 1805
« Yanıtla #83 : 28 Kasım 2014, 13:29:47 »
Ömer, tane büyümesi aslında çok belirginse gözle görülebilir, iyi bir normalizasyon çevrimi ve doğru su verme sıcaklığı ile zaten tane büyümesi olasılığı neredeyse sıfıra yakındır. Kırılma veya çatlama olasılığı kılıç boyutundaki bir malzemede her zaman vardır, bunun olmasını hamon enegeller diye bir şey yok, her zaman olabilir veya olmayabilir. Bunun önüne geçmek için önlemler alırsın ama yinede her zaman işler istediğin gibi gitmez. Japon ustaların yaptığında da mutlaka kırımlar oluyordur bunu görmüyoruz hepsi bu. Bu kırılan ikinci Katana oldu, daha önce de bir Türk Kılıcı formu dövmüştüm, onda da dövme sonrası yüzey çatlağı farketmiştim ve yeniden bir başka parça dövmek zorunda kalmıştım. Her şeyi idealize etsek bile bu başımıza gelebiliyor, alınan önlemler riski azaltıyor o kadar. Daha kısa formlarda, (örneğin Wakizashi) risk biraz daha azalıyor. Burada eğer kafaya takarsanız en sinir bozucu şey, aslında yüzey işlemlerinin neredeyse tamamlanmış olması oluyor. Bunu kafaya takıp morali bozmamak lazım  ;)
Çok teşekkür ederim Sefa ustam.Anladığım kadarıyla işimiz tamamen şansa kalmış.Ozaman bol bol dua edeceğiz  :) Kırım olsa da bu saatten sonra geri dönemeyiz .Artık sağlam birşey yapana kadar denemelere devam edicem.Yapılan onca emeğe ister istemez üzülürsünüz,fakat moral imi bozmayacağıma söz veriyorum  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #84 : 28 Kasım 2014, 13:32:48 »
Çok teşekkür ederim Sefa ustam.Anladığım kadarıyla işimiz tamamen şansa kalmış.Ozaman bol bol dua edeceğiz  :) Kırım olsa da bu saatten sonra geri dönemeyiz .Artık sağlam birşey yapana kadar denemelere devam edicem.Yapılan onca emeğe ister istemez üzülürsünüz,fakat moral imi bozmayacağıma söz veriyorum  ;)

Ömer bey w-2 yi kenara koyun önce el alışkanlığı olsun diye O-1 lamadan yapın derim olmadı 52100 lamadan sonra w-2 den yaparsınız hem dahada ustalaşmış olursunuz
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

• 1805
« Yanıtla #85 : 28 Kasım 2014, 13:58:12 »
 ;)

Ömer bey w-2 yi kenara koyun önce el alışkanlığı olsun diye O-1 lamadan yapın derim olmadı 52100 lamadan sonra w-2 den yaparsınız hem dahada ustalaşmış olursunuz
Özgür ustam haklısın valla aklıma gelmedi de değil aslında.Fakat dediğiniz çelikler türkiyede yok bildiğim kadarıyla,enazından lama şeklinde.5160 makas çeliği aklımdaydı ama onuda yumuşatma imkanım yok.Vazgeçmek zorunda kaldım.başka bir abd sitesinden O1 lama sipariş edecektim,83 dolar kargo ücreti istediler

« Yanıtla #86 : 28 Kasım 2014, 15:27:18 »
Ortaya bir kılçık atmış olayım  >:D Ömer, aslında Katana dan önce Shinogi sitilinde bir Tantoyla başlasan nasıl olur diyorum  ::) en azından yine habaki, Tsuka, Kashira... yapmış olacaksın ve taşlama oranları, Kissaki vs neredeyse Katana nın minyatüre edilmiş hali. Hem antrenman olur, hem nerelerde açmazların var onları öğrenmiş olursun hem de ciddi bir deneyim olur ama riskin daha az olur. Bir fikir sadece.

• 1805
« Yanıtla #87 : 28 Kasım 2014, 20:29:09 »
Ortaya bir kılçık atmış olayım  >:D Ömer, aslında Katana dan önce Shinogi sitilinde bir Tantoyla başlasan nasıl olur diyorum  ::) en azından yine habaki, Tsuka, Kashira... yapmış olacaksın ve taşlama oranları, Kissaki vs neredeyse Katana nın minyatüre edilmiş hali. Hem antrenman olur, hem nerelerde açmazların var onları öğrenmiş olursun hem de ciddi bir deneyim olur ama riskin daha az olur. Bir fikir sadece.
Sefa ustam sağolun güzel fikirleriniz için  :) inanın o da aklımda.onlarca modelin fotoğraf ve özelliklerini bile kaydettim.haklısınız, bahsettiğiniz tantolar da minyatür birer katana aslında.w2 ler bugün Taner ustama doğru yola çıktı.2 adet lama.Bunların başlangıç olarak,kesici ağızı oluşturan yanak kısımlarını ısıtıp döverek incelmesini istedim.Lamanın KATANA için olanı(7mm kalınlık-38.5mm en)dövüldükten sonra eni 35mm düşünüyorum.Sırt kalınlığına hiç dokunulmayacak.Dövme sayesinde birkaç cm uzamış olucak.2. lamanın bir miktarı deneme-test amacıyla Taner ustama ayrıldı.Kalan parçadan Wakizashi denemek istiyorum.istediğim wakizashinin tam uzunluğu 68cm olmalı.bu lamanın kalınlığı 5,6mm geliyor.eni ise 38,5mm.Nasıl bir dövme şekli uygulanmalı?ki hem istediğim malzeme çıksın.hem de daha fazla bir kısmını Taner ustama verebileyim.Lamaların her ikisi de yaklaşık olarak 92cm.keşke bir çizim programı olsa aklımdakileri çizerek anlatsam ama nasıl yapacağımı bilemedim.  herkes faydalansın istiyorum.İşin uzmanı olarak ne yapmamızı önerirsiniz?yine de bekleme aşamasında böyle bir işe soyunabilirim.Tantolarda çok az bir SORİ eğimi var.bunların o şekle girmesi yine ısıl işlem sayesinde mi oluyor?Bir de bu açtığım konu yabana gidecek,onu naparız?herkesi beklenti içine sokmuş olmayacak mıyım  ::)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #88 : 28 Kasım 2014, 21:09:11 »
şimdi birinci konu dövme ocağımı yapıyorum ve bıtmesını beklemelısın. ıkıncısı dövme konusunda ıyı değilim ama elimden gelenı yaparım. üçüncüsü benim herhangi bır boyda çelık talebım yok, sadece yapacağın o kadar emeğin çalışmanın boşa gıtmesını ıstemedım. yanı bana 10 cm bır parça denemek için yeterli.
ve sonuncusu Sefa ustanın son mesajına kulak ver tanto ıle başla neler yapılacağını ve ne yapacağını gör sonrası karar verırsın..  bu arada temız ıstedığın kalınlıkta 5160 bulabılırım. O2 bulunur. hiç olmaz ıse ck 67 7mm alıp onu dene. onda da  çıkan hamonlar yabana atılır cıbsten değil
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #89 : 28 Kasım 2014, 21:22:57 »
Öncelikle, sanıyorum kimseye ayıp olmaz konu da yabana gitmez, başlığını "Tanto' ya Başlıyorum" diye değiştiririz. Küçümseme, ciddi bir süreci var ve neredeyse Katana kadar çetrefillidir. Bir düzeltme yapmakta yarar var, ben işin uzmanı falan değilim haberin olsun, ben de hala öğreniyorum belki Senden biraz daha fazla deneyimliyim o kadar. Bir Tanto yapım sürecinden de eminim herkes yararlanacaktır. Kolay gelsin. ( Taner usta' nın dediği çelikleri de yabana atma hepsi de bu işe uygundur)

• 1805
« Yanıtla #90 : 28 Kasım 2014, 22:39:18 »
şimdi birinci konu dövme ocağımı yapıyorum ve bıtmesını beklemelısın. ıkıncısı dövme konusunda ıyı değilim ama elimden gelenı yaparım. üçüncüsü benim herhangi bır boyda çelık talebım yok, sadece yapacağın o kadar emeğin çalışmanın boşa gıtmesını ıstemedım. yanı bana 10 cm bır parça denemek için yeterli.
ve sonuncusu Sefa ustanın son mesajına kulak ver tanto ıle başla neler yapılacağını ve ne yapacağını gör sonrası karar verırsın..  bu arada temız ıstedığın kalınlıkta 5160 bulabılırım. O2 bulunur. hiç olmaz ıse ck 67 7mm alıp onu dene. onda da  çıkan hamonlar yabana atılır cıbsten değil
Taner ustam ocağınızın yapılmasını tabiki bekleyebilirim,şimdiden hayırlı olsun.Dövme konusunda zaten size olan güvenim tamdır,lütfen beni yanlış anlamayınız.Yanlış bir kelime ettiysem özür dilerim.Haklısınız w2 leri ben de yazık etmek istemem.Sefa ustamın tavsiyesine uyacağımdan kimsenin şüphesi olmasın.Hepinizin beni düşünmesini anlıyorum ve saygı duyuyorum.ilk işim ck67 almak olucak.Teşekkür ediyorum.

• 1805
« Yanıtla #91 : 28 Kasım 2014, 22:46:16 »
Öncelikle, sanıyorum kimseye ayıp olmaz konu da yabana gitmez, başlığını "Tanto' ya Başlıyorum" diye değiştiririz. Küçümseme, ciddi bir süreci var ve neredeyse Katana kadar çetrefillidir. Bir düzeltme yapmakta yarar var, ben işin uzmanı falan değilim haberin olsun, ben de hala öğreniyorum belki Senden biraz daha fazla deneyimliyim o kadar. Bir Tanto yapım sürecinden de eminim herkes yararlanacaktır. Kolay gelsin. ( Taner usta' nın dediği çelikleri de yabana atma hepsi de bu işe uygundur)
Anladım Sefa ustam.Teşekkür ederim.En iyisi Tanto dan başlıyayım.w2 lerin dövülme işlemi bittikten sonra diğerlerine ilerki zamanlarda devam edeyim.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #92 : 28 Kasım 2014, 22:53:14 »
ağız kısmının dövülerek yapılmasıda Sori oluşumunu etkiliyor galiba. dövme işlemide ne çok yüksek ısıda, nede düşük ısıda kırmızımsı bi renkte yapılıyor galiba emin deyilim gözlemlediğim kadarıyla.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #95 : 29 Kasım 2014, 00:29:17 »
kılıca bakarken raflar gözumden kaçmış adem madenini bulmuş sanırım :)