Bıçak Sanatı - Forum

KATANAYA BAŞLIYORUM

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
KATANAYA BAŞLIYORUM
« : 25 Kasım 2014, 22:04:36 »
Sevgili Ustalarım ve arkadaşlarım,konu yaklaşık 1.5 ay önce Katana yapmaya karar verdim.Bu zaman içinde ne yaptığımı soracak olursanız,ne siz sorun ne de ben söyliyeyim.Açıkçası forumda önceki yıllarda bazı denemelere teşebbüs edilmiş,bunları okudum.Tabi hiç bıçak yapmamış olan kişilere bile ustalarımız birşeyler anlatmış.Bu işin inceliklerini,önce bıçak yapmayı denemelerini v.s  Ama tahammül sınırlarını biraz zorlamışlar  :) velhasıl bunları düşünüp tarttım.acaba böyle birşeye girişirsem ayıp olur mu?düşüncesiyle biraz çekindim.Sefa ustamıza danıştım.Sağolsun bana bunda çekinilecek birşey olmadığını,hem foruma katkısı olacağını,benim denememle çok kişinin yardımcı olacağını ve de öğreneceğini söyleyerek manevi güç-destek verdi.Yeni bir konu açmamı önerdi.Ben de peki ustam sen nasıl istersen deyip,Siparişini verdiğim çeliklerin elime ulaşmasını bekliyeyim ve ozaman açayım demiştim.O gün geldi ve konuyu açıyorum.Arkadaşlar,kılıç konusu okadar zor okadar karışık bir konu ki anlatamam.Kılıç yapması bir sanatsa,aksesuarlarını yapıp hazırlaması apayrı bir sanat.Bunun ben bilincindeyim.Hala araştırmalarım devam ediyor.İtiraf edeyim kafamda oluşan birkısım fikirleri Sefa ustama danışayım dedim.Şu yazdığım paragraf kadar cümlenin hepsi aslında ayrı bir soruydu  ;D  Ustam tabi bunu hemen farketmiş olacakki araştırmalarıma çok yönlü devam etmemi,ama herzaman aklımda kalanları  sorabileceğimi,yardımcı olacağını   söyledi.Peki şuana kadar ben ne yaptım?anca katananın bazı malzemelerini alabildim.En ince ayrıntısına kadar öğrendiklerimi buradan anlatacağım ve takıldığım yerleri de sürekli buradan ustalarıma soracağım arkadaşlar.Amacım bu yapım işini layıkiyle gerşekleştirebilmek.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
Ynt: KATANAYA BAŞLIYORUM
« Yanıtla #1 : 25 Kasım 2014, 22:13:39 »
Öncelikle Katana için gerekli olan ana malzememiz çelikleri tedarik ettim.Çelik bilindiği üzere Türkiyede bulunmayan W2 karbon çelik(bir bakıma eğe çeliği) hamonu çok iyi olan,kendini kanıtlamış bir çelik. Uzun araştırmalar sonucu ABD den satın aldım.Çelikleri 2 adet getirttim.Fazla olanı bıçak yapımlarında kullanacağım. Ölçüler .270'' x 1 1/2'' x36''   ve  .200'' x 1 1/2'' x 36'' şeklinde.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #2 : 25 Kasım 2014, 22:25:32 »
Katananın  HABAKİ,TSUBA,MENUKİ.KAŞİRA V.B aksesuarları için gerekli olan Pirinç,bronz,bakır malzemeler.ayrıca NİTRİT asit,SAYA için oyma kalemleri ve sert lehim için Boraks tozu.

• 1805
« Yanıtla #3 : 25 Kasım 2014, 22:27:10 »
fotoğrafları,

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 25 Kasım 2014, 22:45:17 »
Fotoğraflar yine benden  :D

Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #5 : 25 Kasım 2014, 22:46:06 »
tebrik ederim çıkan sonuç her neolursa olsun emin olun size çok şey kazandırıcak

• 1805
« Yanıtla #6 : 25 Kasım 2014, 22:47:58 »
tebrik ederim çıkan sonuç her neolursa olsun emin olun size çok şey kazandırıcak
teşekkür ediyorum Mehmet kardeşim.inşallah hepimize kazandıracak.Bunun için uğraş veriyorum

• 1805
« Yanıtla #7 : 25 Kasım 2014, 22:48:49 »
Osman Kardeşim Allah senden razı olsun.imdadıma hemen yetişti kendisi de  :)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #8 : 25 Kasım 2014, 22:50:27 »
Ödeşiriz abi sorun yok  :D
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2014, 22:52:51 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

• 1805
« Yanıtla #9 : 25 Kasım 2014, 22:54:08 »
Fotoğraflar topluca yüklendi arkadaşlar.Ben devam edeyim.3. fotodakiler bu işte(kakma,oyma v.b)gerekli olan bazı kalemler.Sefa ustam resim gönderdi fakat tam kavrayamadığımdan birkaç tane kendim biledim.Doğru mu bilmiyorum ama umarım işe yararlar.2 tanesi supap tan,diğeri civa çeliği.Yalnız su vermem gereklimi bunu bilmiyorum.en baştaki teller,gümüş lehim teli.

• 1805
« Yanıtla #10 : 25 Kasım 2014, 22:55:08 »
4. resim asitleme işleminde lazımdır diye düşündüğüm bazı eldivenler.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #11 : 25 Kasım 2014, 22:59:06 »
Abi Allah kolaylık versin
Katanaya ciddi ilgim var merakla takipteyim
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

• 1805
« Yanıtla #12 : 25 Kasım 2014, 23:01:36 »
Son resim ise şaloma takımı.Mutfak tüpüne uygun olsun diye tarif ederek satın aldım.Gümüş kaynağında ve ısıl işlem ocağı yaparsam ikisine de iş görsün diye aldım.Yalnız bu işlemlere uygun mudur? ustalarıma sormak istiyorum.ambalajları açmadım,değiştirebileyim diye.üzerlerindeki kullanma talimatlarında   '' sadece Propan gazıyla kullanınız,,şeklinde uyarı var çünkü.

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #13 : 25 Kasım 2014, 23:03:27 »
Dizi gibi takip ederiz artik. Yapan ve okuyana çok faydası olacak eminim. Allah muvaffak etsin, kolay gelsin.
Alet işler, el övünür.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #14 : 25 Kasım 2014, 23:05:06 »
Ömer usta, W2 lamalardan birinin elinden kaymaya başladığını hissettin mi  >:D

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #15 : 25 Kasım 2014, 23:06:40 »

Tereyağından kıl çeker gibi hiç anlaşılmaz. 8) Yok ya ben karbon çelikle uğraşmayı sevmiyorum ama hamonlu bir bıçağım olsun istiyorum bilmem anlatabildim mi bana balık tutmayı öğretme balık ver.  :D
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

• 1805
« Yanıtla #16 : 25 Kasım 2014, 23:09:44 »
Dizi gibi takip ederiz artik. Yapan ve okuyana çok faydası olacak eminim. Allah muvaffak etsin, kolay gelsin.
Güzel temenni ve dualarınız için çok sağolun Cihad üstadım.amin inşallah.

• 1805
« Yanıtla #17 : 25 Kasım 2014, 23:11:35 »

Hissetmezmiyim Ahmet ustam.Çeliği delip zincirle ayağıma kilitlemeyi bile düşünüyorum  :D

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #18 : 25 Kasım 2014, 23:17:15 »
Madem bu işe niyetlendin, bu mesaj dizisini katana imali üzerine bir seyir defteri olarak canlı tutmaya niyetlisin, girizgah olarak katana nedir, diğer japon kılıçlarından nasıl ayırdedilir, parçalarının isimleri vb, bilgileri vererek başlayabilirsin bence. Benim katana hakkında doğru yanlış tek bildiğim lamine edilmiş iki üç farklı çelikten oluşan hafif kıvrık yapıda orta boy bir  çeşit Japon kılıcı olduğu.
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2014, 23:19:58 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

• 1805
« Yanıtla #19 : 25 Kasım 2014, 23:42:26 »
Madem bu işe niyetlendin, bu mesaj dizisini katana imali üzerine bir seyir defteri olarak canlı tutmaya niyetlisin, girizgah olarak katana nedir, diğer japon kılıçlarından nasıl ayırdedilir, parçalarının isimleri vb, bilgileri vererek başlayabilirsin bence. Benim katana hakkında doğru yanlış tek bildiğim lamine edilmiş iki üç farklı çelikten oluşan hafif kıvrık yapıda orta boy bir  çeşit Japon kılıcı olduğu.
ustam çok doğru söylemişsin,konuyu hep birlikte canlı tutalım.Yalnız anlatılmayla öğrenilecek birşey olduğunu sanmıyorum.Yaptıkça öğrenip pekiştirmemiz lazım.sizin cümlenize ilaveten şunu söyleyebilirim.Katanın daha büyük modelleri bulunmasına rağmen,esasen KATANA,WAKİZASHİ VE TANTO şeklinde küçülerek giden 3 çeşit türü bulunuyor,Japon kılıçları şaku birimine göre ölçülür (1 şaku = yaklaşık 30,3 cm ya da 11,93 inç,1. shaku sapa(SUKA)ayrılıyor,2. ve 3. shakular kılıcın kesici bölümünü oluşturuyor,katanın eğriliği(SORİ)KILICA SU VERME İŞLEMİYLE BİRLİKTE oluşuyor,en uç kısma KİSSAKİ deniliyor.burası farklı açıdan perdahlanıyor,Sapta(SUKA)has ipek iplik örülürken,alt kısımdaki deri gibi olan malzeme aslında bir tür kurutulmuş vatoz balığından yapılmaktadır.aklımdakiler şimdilik bukadar.Ustalarım daha iyi yanıtlar verecektir.