Bıçak Sanatı - Forum

Hangi Şekil?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Hangi Şekil?
« : 05 Aralık 2010, 01:54:15 »
Geçen hafta kalıbını kestirdiğim bıçak şu şekilde ortaya çıktı.

Ağzını üçgen eğe ile iki saatte açmayı başardım:) Döner bıçağı parçası olduğundan inceliği ağız açmamı kolaylaştırdı.

Bu bıçağı yüzme bıçağı olarak kullanmayı düşünüyorum.

Kullanılabilirlik açısından bıçağın sapını şu şekilde tasarlamıştım.

Fayat daha sonra bıçak ve sapın eğimlerinin hilal şeklinde olmasının daha güzel olabileceğini düşündüm.

İki şekil arasında kararsız kaldım.

Bir sorumda. Bu bıçağın sapını meşe kökünden yapsam nasıl olur. Elimde kuru meşe kökü ve ceviz kerestesi mevcut. Buralarda şimşir bulmakta kolay. Siz ne önerirsiniz.

Birde bıçağın  bileme işi için girit taşı uygun  olur mu?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Hangi Şekil?
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2010, 11:31:29 »
Kolay gelsin. Çalışma gitgide ilerliyor  :2up

Bence ahşap olarak meşenin de şimşirin de farklı artıları var. İlk proje için elimdeki şimşir kısıtlı miktardaysa herhalde kullanmazdım ve meşenin de desenleri biraz daha belirgin olacağından belki görüntüsü biraz daha albenili olabilirdi. Buna karşılık şimşir de işlenmesi, su ile iyi geçinmesi gibi nedenlerden dolayı eventajlı olurdu.

Tek bir bıçak yapacak olsam ve elimde ikisi de olsa, deri yüzüp, kirletip yıkayacağım bir bıçakta ben şimşir seçerdim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2010, 12:26:09 »
Görüşleriniz için teşekkür ederim Eylem abi. Yalnız benim fikrim tek bıçak yapıp bırakmak değil. Bunu deneme amaçlı yapıyorum.

Bu bıçaktan istediğim netice çıkarsa benimle başınız belada..

Daha çook soru sorar kafanızı şişiririm.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2010, 12:30:03 »
Haa abi birde şekil olarak hangisi tercihindir ?

Berke Boyacı

« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2010, 12:39:58 »
O konuda ben yardımcı olayım :). Şekil olarak ikinci fotoğraftaki sap şekli yanlış bence. Hem simetrik durmuyor hemde kullanış açısından rahatsız edici olacağını düşünüyorum. Onun yerine internette bulduğunuz yüzme bıçaklarının sap fotoğraflarına bakarak kendi bıçağınıza uygun bir sap tasarlıyabilirsiniz. Hilal şeklinde kararlıysanız o hilali ters çevirmeniz yani aşağı doğru kavislendirmeniz yeter. Birde sap ne kadar uzun olursa o kadar kullanışlı olur. Ha birde uyarayım sap malzemesini işlemeye başlamadan önce çok kalın olmayacak ama hata yaptığınızdada geri dönüş payı kalacak şekilde kestirin.

Unutmadan sanki bıçak yüzme bıçağı için fazla büyük ve namlu ağır görünüyor... Umarım ukalalık etmemişimdir. Ben gördüklerimi söylüyorum... O:-)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2010, 12:43:25 »
Teşekkür ederim Berke Bey. Ebat tam benim istediğim ebat. Ama kullanılabilrliğini denemeden öğrenemeyeceğiz.

Sap konusunda ben kalın olunca ele daha oturur diye düşünmüştüm. Yanılmış mıyım.

Ayrıca hiç bir bilgi ve fikir ukalalık olmaz...

Çok teşekkür ederim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2010, 12:46:52 »
Doğrudur, Berke güzel söylemiş, kabzanın eğimini aşağıya çevirmek iyi olacak...

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #7 : 05 Aralık 2010, 15:06:07 »
Bende daha önce kalın kabzanın iyi olacağını düşünüyordum ama geçen kalın kabzalı bir bıçakla tahta yonttuktan sonra pek kullanışlı olmadığını anladım. Ellerim su topladı...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #8 : 05 Aralık 2010, 23:31:14 »
Bak bunu hiç düşünmemiştim ustam...

Meşeden ince bir sap yapayım o zaman ben... Haftaya inşallah saplı ve yahşi ilk bıçağımı bitirmiş olacağım.

Peki ya sonra:...

Bıçak için çelik plaka nerden kolay bulurum. Bu konuda da yardımcı olursanız..

Berke Boyacı

« Yanıtla #9 : 06 Aralık 2010, 02:58:43 »
Benimde ihtiyacım var çelik plakaya BEYAZYILDIZ. Sanırım forumdaki abilerimden birisi bize bu konuda yardımcı olabilirler. Başka seçeneklerde var tabiki. Mesela mehmet şentürk isimli üyemiz 3 aya kadar lazer kesim yaptıracak ordan çıkan profillerden birisini seçip 20 liraya yakın makul bir fiyata alıp işleyebilirisinz. Başka bir yolda karametal(*) çelik sanayi den 3 m boyunda plaka alırsınız onu avuç içi taşlamayla böler böler evde bi köşede saklarsınız canınız sıkıldıkça profil çıkarırsınız :).

YILDIZLI NOT: Aman sn. BEYAZYILDIZ. Burdaki ustam dediğiniz usta ben değilimdir umarım. Yani son mesajı ben attığım için üzerime alındım. Benim daha usta olabilmem için yaklaşık sorunsuz 158 bıçak bitirmem, 200 bıçak kırmam, ve materjuli hakkında daha 100 lerce başlık okumam gerek... En azından ben bunun aşağı yukarı beni tatmin edeceğini düşünüyorum :)

------------------------------------------------------------
*: Karametal firması 2015-01-23 tarihinde kara listeye alınmıştır.   e.c.
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2015, 15:00:08 Gönderen: deserteagle »

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #10 : 06 Aralık 2010, 03:11:08 »
Berke Bey, sizin profilde  yaş 14 yazıyor ::),

İlgilendiğim konuda benden bir adım önde olan herkesin bilgisine saygı duymaya ve marifet iltifata tabiidir kuralını ihmal etmemeye çalışıyorum. Yaş kaç olursa olsun ustam...

Benim yurdumun eski adı SER USTAT.. SERUSTAT imiş... Geçmiş dönemde madencliğin meşhur olduğu bir yermiş. Ve bir usta varmış ki onun yaptığınu hiç kimse yapamazmış. Kimsenin bilmediği gizli bir teknik kullandığı için midir yoksa en iyi usta olduğu için midir bilinmez bu adı vermiş insanlar ustaya....Sonra bu usta adı ile anılır olmuş coğrafyam....

Usta olmanın yolu bir ustaya çırak olmaktır

Berke Boyacı

« Yanıtla #11 : 06 Aralık 2010, 13:37:04 »
Bana usta demeyin lütfen. Yani siz bana usta dersiniz forumdaki birçok üstada karşı kendimi mahçup hissederim...

15 yaşına girdim...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 06 Aralık 2010, 18:39:13 »
YILDIZLI NOT: Aman sn. BEYAZYILDIZ. Burdaki ustam dediğiniz usta ben değilimdir umarım. Yani son mesajı ben attığım için üzerime alındım. Benim daha usta olabilmem için yaklaşık sorunsuz 158 bıçak bitirmem, 200 bıçak kırmam, ve materjuli hakkında daha 100 lerce başlık okumam gerek... En azından ben bunun aşağı yukarı beni tatmin edeceğini düşünüyorum :)

Berke daha dur bakalım.. :)  burda senın dedıklerını aşmış kişiler var ama ustayım demıyorlar. ;)

öğrenilecek bılgı varsa,  yaptığın işe tam olarak hakım olabılıp etrafındakılerı  yaptığın eserlere hayran bırakabılıyorsan , usta olmussundur.
ancak mütevazi davranıp hala usta değilim dersin , forumumuzdaki ustalarımız gibi. :)

Beyaz yıldız sanırım balıkçılıkta var sızde..? bakarsınız yazın balığa gıdıyor olabılırız.  ve bozkırlıları ıyı bılırım..  ;)

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #13 : 06 Aralık 2010, 21:23:32 »
Böyle bir yorumla karşılaşmamak için şunu yazmıştım zaten Taner abi :).

En azından ben bunun aşağı yukarı beni tatmin edeceğini düşünüyorum :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 07 Aralık 2010, 00:16:21 »
 ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #15 : 07 Aralık 2010, 08:54:18 »
Ben benden fazla bilene USTA  diyeceğim ki O da ondan daha fazla bilene usta derken çekinmeyecek...

Balığa gitmesini severim.Balığın oltaya vurması benim için apayrı bir zevk. Fakat henüz 1kg üstünde  balık çıkarmadım.Düşüncem o yönde, ama olmuyor işte.. Birde zaman müsait olmuyor.

Bozkır'a herzaman beklerim Taner Bey.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #16 : 07 Aralık 2010, 09:09:06 »
İstanbul Tahtakaleden 40 tl girit taşı getirttim.

Bıçağın ağzında akşam deneme yaptım. Makine yağı dökmüştüm taşa, taş simisyah oldu. Sonra su ile denedim, Su ile daha fazla verim aldım diyebilirim.
Girit taşında su mu olur yağ mı? Sefa ustam 10 numara yağ kullanmıştı galiba ama bence suda dah iyi sonuç verdi. Kafam karıştı?

Taşın içerisinde  küçük küçük serpme tanecikler var. Galiba esas oğlan onlar.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #17 : 07 Aralık 2010, 16:40:42 »
tasin yaglanmis yuzeylerini bir daha suyla kullanamazsiniz. Daha ince yaglar deneyin , tasin yuzeyini devamli duz tutmaya calisin.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy