Bıçak Sanatı - Forum

Kırılmış Bir Bıçak

Kırılmış Bir Bıçak
« : 03 Aralık 2010, 17:12:56 »
52100 malzemeden işleyip su verdiğim, ama daha sonra bir darbe kazasına uğrayan bıçağın yakın fotoğraflarını çektim. Özellikle tane yapısının ne denli ince olduğunu görmek açısından paylaşmaya değer olduğunu düşünerek ekliyorum.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Ynt: Kırılmış Bir Bıçak
« Yanıtla #1 : 03 Aralık 2010, 17:24:52 »
böyle kırılan metalleri görünce acaba bendeki kılıçta kırılırmı diye düşünmeden edemiyor insan nede olsa çin malı kılıç
küçük bıçağın kırılması neysede büyük bıçak kırılıp savruldumu insanın kendisinide keser
 :)

bu arada sefa hoca katana belgeselinde izlemiştim adamlar kılıcın ucunu bir yere sokup diğer kısımdan neredeyse 60 derece yukarıya kıvırıyor kılıç çok esnek vede hiç kırılmıyor sanki lastik gibi çeliği vardı onuda yazayım dedim ilginç bir karışım çelikti
« Son Düzenleme: 03 Aralık 2010, 17:27:32 Gönderen: merttt9 »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 03 Aralık 2010, 18:09:33 »
Isıl işlemden sağsalim çıkıp  kaza ile kırılan bir bıçak gördüm mü üzülüyorum. Tane yapısı küçükken böyle kırılması normalmidir ?

Formu da çok güzelmiş  :(

« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2010, 19:52:29 »
Mengenede sıkıca bağlıyken üzerine 100kg lık sobayı devirirlerse mümkündür ;D

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2010, 20:58:26 »
geçmiş olsun Hocam, Hocam 100 kg soba? :o
ya döküm ya da eski tuğlalı soba mıdır?
size birşey olmamıştır inşallah,
sobaya birşey olmuşmudur?
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #5 : 03 Aralık 2010, 21:08:09 »
Birkaç da benim sorum olacak sayın hocam;
Bu tarz ince tane yapısı olmasının sebebi uluslararası standart numaralarını verdiğimiz çeliklerin bazılarının kendine has özelliği midir yoksa ne olursa olsun işlenip yoğruldukça hamurun içindeki un topaklarının dağılıp incelmesi gibi taneler mi inceliyor?
Genco G.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2010, 21:28:30 »
Soba yanmıyordu diye umuyorum. Geçmiş olsun.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #7 : 03 Aralık 2010, 21:43:30 »
Yok soba yanmıyordu, temizlik yapılıyordu, döküm değil, lama ve kalın sactan mamül. Önemli bir şey değil, olağan durumlar ;)
Genco tane yapısının inceliği iyi bir şey, her çeliğin tane yapısı farklı olmakla birlikte çeliklere katılan alaşım elemanlarının bazıları tane küçültücü özelliğe sahip. Ne olursa olsun iyi bir ısıl işlem döngüsü ( normalize, sertleştirme, menevişleme) tane yapısını genellikle küçültür. Bence bu örnek bu duruma iyi bir örnek, Kısaca tane yapısı ne kadar inceyse ve homojense sertlik ve tokluk o derece iyidir diye genelleyebiliriz.

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #8 : 03 Aralık 2010, 23:05:32 »
Teşekkür ederim.
Bıçaklara çakılara bir kullanıcı-toplayıcı olarak ne kadar yakın olsam da imalat,süreçler,hammadde konusuna o kadar uzağım.İtiraf edeyim ki birçok konuyu hiç anlamadan okuyorum.Napalım öğrenmenin yaşı yok,siz de eminim öğrencilerinize "anlamayan sorsun çocuklar" diyorsunuzdur :)
Genco G.

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #9 : 04 Aralık 2010, 00:13:53 »
bu günlerde  çok soru soruyorum  kusuruma  bakmayın   sorularda   ertelenmiyorki  yeri gelmişken   sorayım:))
sefa hocam   genelde bıçağın  yada  çelikten  mamül  herhangi bir aletin   daha  kaliteli  olduğunu  belirtmek için  DÖVME ÇELİK deriz   dövülmüş  çelikte  tane yapısının  daha  sıkı  ve küçük  olduğunu bu yüzden de   dövme çeliğin üstün  olduğunu düşünüyordum ama  çeliği dövdükten  sonra  su verme öncesi   yaptığımız  normalizasyon   işlemi   o sıkılığı  ve  tane yapısını   yeniden   bir düzene sokuyor   .. sorum şu   bu durumda yaptığımız dövme işlemi  sadece  şekil  vermek   avantajı mı sağlıyor ???

merttt9

• 1419
« Yanıtla #10 : 04 Aralık 2010, 00:31:01 »
bu günlerde  çok soru soruyorum  kusuruma  bakmayın   sorularda   ertelenmiyorki  yeri gelmişken   sorayım:))
sefa hocam   genelde bıçağın  yada  çelikten  mamül  herhangi bir aletin   daha  kaliteli  olduğunu  belirtmek için  DÖVME ÇELİK deriz   dövülmüş  çelikte  tane yapısının  daha  sıkı  ve küçük  olduğunu bu yüzden de   dövme çeliğin üstün  olduğunu düşünüyordum ama  çeliği dövdükten  sonra  su verme öncesi   yaptığımız  normalizasyon   işlemi   o sıkılığı  ve  tane yapısını   yeniden   bir düzene sokuyor   .. sorum şu   bu durumda yaptığımız dövme işlemi  sadece  şekil  vermek   avantajı mı sağlıyor ???

bende yeni üyeyim bende öğrenmek için çok soru sordum ama arkadaşlara yardımcı olmakiçin bir yandanda bildiğim şey varsa yanıtlamaya çalışıcam mod larada yardımcı olmak lazım ;)

merttt9

• 1419
« Yanıtla #11 : 04 Aralık 2010, 00:58:27 »
Soba yanmıyordu diye umuyorum. Geçmiş olsun.

sizin videoda zımparalamayı izledim forum girişinde en altta olan videolarda
elinizdeki bildiğimiz kağıt zımparamıdır hani 80 lik 200 lük dediğiniz yoksa başka bir ürünmü
acaba kağıt zımparayı yuvarlamış rolo mu yapılmışmı diye düşündüm

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 04 Aralık 2010, 01:07:55 »
O videoda yuvarlak bir eğe yada tornavidaya bantlanıp sarılmış zımpara kağıdı var. Bu dediğimi her kalınlıkta zımpara için ayrı ayrı yaptım. Sonra da videodaki şekildeki zımparalamayı sırasıyla her birini kullanarak yaptım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #13 : 04 Aralık 2010, 01:15:41 »
Halis valla bu soruyla işleri biraz karıştırdın ;) öyle sanıyorum ki bu sorunun arkasından epeyce bir toz çıkacak :)) Ben dövme konusunda, biraz nostaljik duygulara gönüllü bir mahkumum. Bu konu zaman zaman tartışılır. Dövmede temel mantık malzemenin devam eden liflerini kesintiye uğratmaksızın devam ettirmek, taneleri sıkılaştırmaktır. Günümüz çeliklerinde bunda inat etmenin bir anlamı yok, zaten bir çok malzeme bu anlamda çok rafine. Herşey bir yana gerçekten de ısıl işlem sonrası yapı neredeyse düzenli ve hatasız hale geliyor, dövmenin temel nitelik etkileri neredeyse ortadan kalkıyor. Ancak kesit olarak daha büyük parçalarla çalışmak ve hammade bulma zorluğu kimi zaman dövmeyi kaçınılmaz yapıyor ( en azından ülkemizde böyle) her malzemeyi plaka formunda bulamıyorsunuz. Kişisel görüşüm, dövme işleminden sonra her ne kadar normalizasyon işleminde taneler düzenlensede, kesintiye uğramaksızın form verilen tane bantları ya da lifleri yapıyı daha sağlam yapıyor, bunu destekleyecek bir kaynak belki vardır belki de yoktur, bilmiyorum o bakımdan sadece gözleme dayalı yorum yapmam daha doğru olur. Talaşlı olarak yaptığım bir kaç işi işlemler sonrası mengeneye sıkıştırıp eğmeye çalıştığımda dövme işler kırılmaya daha fazla dayandı, yani daha fazla eğimle bükülebildi. Talaşlı üretimler bu performansı sergileyemedi. Diğer yandan eklemekte yarar var, öngörülen dövme sıcaklıklarının üzerine çıkmak, karbon kaybı, kömürlü ocakta malzemeye kükürt karışması, tufal oluşumu vs düşünüldüğünde ( ayrıca verilen emek) dövme çok aklı başında bir işmiş gibi görünmüyor ama ben yine de seviyorum, belki durumu haklı çıkarma gayretim bir yanıyla da bundandır ^-^

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #14 : 04 Aralık 2010, 01:46:33 »
mesajı aldım teşekkürler  hocam .damascus  ve  diğer geleneksel  üretimler , şekil vermek  hurda  malzemeyi  değerlendirmek   dışında  dövmek   angarya  diyorsunuz:))

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #15 : 04 Aralık 2010, 01:55:02 »
geçenlerde   yaşlı bir demirci  amcayla  sohbet ederken  biraz  konuşturdum   birçok   hurafe  bilginin   yanında ilginç bir şey söyledi ;  bıçak  yaparken   afedersiniz  katır sidiği  ile su verirlermiş  ve  çok  keskin olurmuş o bıçaklar   ilk duyduğum  anda  beni gülümseten bu bilgi   düşününce  mantıklı geldi.  sizlerden   öğrendiğim  tuzlu  suda  daha  hızlı  soğuma  gerçekleşiyor  demekki  eski ustalarda   bu mantıkla  katır  idrarını    denediler ve memnun kaldılar :))  kimbilir  dövme işleminde de   henüz açıklanamıyan avantajlar vardır .

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #16 : 04 Aralık 2010, 02:00:26 »
Dövmek eğer ustalıkla yapılırsa öncelikle müthiş bir zaman kazancı, sonuçta malzeme kaldırma yerine yer değiştirme işi daha hızlı ve ekonomiktir. Ancak dövmenin bazı handikapları var, yüksek ısılarda tane ve karbür büyümesi ve toplaşması, soğuk çekiçte stres birikimi ve çatlaklar, ocak ortamına bağlı Sefa ustamızın da söylediği, aşırı karbon kaybı, kükürt karışması, fazla karbon kazanması, şekilde aşırı incelen çekiç izleri gibi gibi. Bu yüzden dövme çalışacak arkadaşların talaşlı çalışacak arkadaşlara göre daha fazla deneyime ihtiyacı vardır ilk başlangıçta. Yoksa eğer düzgün yapılırsa dövmenin üstüne yok, hem hız bakımından hem de bıçak geometrisi bakımından. Bu arada Sefa ustanın dediği tane bantlarının düzenli akması olayı da gerçektir, ancak bizim çalıştığımız ölçeklerde ve inceliklerde bu olay biraz fazla abartılmıştır. Bu arada idda edilen tane küçülmesi olayı tamamen normalizasyona bağlıdır, dövme olayı taneleri sıkılaştırmaz, bu tamamen bir mitos... Dövmenin en hoş tarafı malzemenin ham boyutu bir sınır oluşturmaz size...
« Son Düzenleme: 04 Aralık 2010, 02:02:25 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #17 : 04 Aralık 2010, 02:08:06 »
mesajı aldım teşekkürler  hocam .damascus  ve  diğer geleneksel  üretimler , şekil vermek  hurda  malzemeyi  değerlendirmek   dışında  dövmek   angarya  diyorsunuz:))
Aman  ??? böyle anladıysan demek ki yanlış anlatmışım, kesinlikle angarya anlamında söylemedim. Daha doğrusu alıntıda yazdığın şeylerin hiç birini söylemek istemedim.
( talaşlı üretim derken de aslında kastettiğim eğe değildi ;))
« Son Düzenleme: 04 Aralık 2010, 02:12:36 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 04 Aralık 2010, 02:14:59 »
geçenlerde   yaşlı bir demirci  amcayla  sohbet ederken  biraz  konuşturdum   birçok   hurafe  bilginin   yanında ilginç bir şey söyledi ;  bıçak  yaparken   afedersiniz  katır sidiği  ile su verirlermiş  ve  çok  keskin olurmuş o bıçaklar   ilk duyduğum  anda  beni gülümseten bu bilgi   düşününce  mantıklı geldi.  sizlerden   öğrendiğim  tuzlu  suda  daha  hızlı  soğuma  gerçekleşiyor  demekki  eski ustalarda   bu mantıkla  katır  idrarını    denediler ve memnun kaldılar :))  kimbilir  dövme işleminde de   henüz açıklanamıyan avantajlar vardır .
Tamamen tuzlu su olayı değil, Halis Bey, bir de azotlama olayı da var, bir miktar düşük karbonlu çelik azotlu ortamdan dolayı ekstra sertlik kazanabiliyor... Ancak fazla da değil, daha çok tuzlu su olayının etkisi. Ayrıca azottan tam olarak faydalanabilmesi için azotlu tuz banyoru ya da erimiş siyanür havuzları gibi yöntemler etkili olabilir, üredeki azotun bir su verme uygulamasında yüzeysel olarak bile çok çok eser miktarda düfuzyon yapacağını sanıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 04 Aralık 2010, 02:19:01 »
Aman  ??? böyle anladıysan demek ki yanlış anlatmışım, kesinlikle angarya anlamında söylemedim. Daha doğrusu alıntıda yazdığın şeylerin hiç birini söylemek istemedim.
( talaşlı üretim derken de aslında kastettiğim eğe değildi ;))
Sefa Ustam, kesinlikle haklı. Angarya olarak algılamamak lazım, özellikle parça büyüdükçe talaşlı işlemden daha efektif bir yöntem dövme. Bir kılıcı talaşlı üretmek istemezdim, uca incelmesi filan, kavisleri vermek aşırı zaman kaybı olurdu. Ama kesinlikle iyi bir bant zımparası ve biraz ustalık ile daha av bıçağını dövmeyi bitirmeden talaşlı yöntemle bitme noktasına getirebilirsin 1 saat içinde. Tabii titizlenirsen o 1 saati 3 ile çarp en az :)

Kipmen Sanat web sitesi