Bıçak Sanatı - Forum

Çelik Fiyatı

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Çelik Fiyatı
« : 13 Eylül 2014, 22:58:40 »
Arkadaşlar merhaba.

O1 / 1.2510 / 100MnCrW4 / K460 ve

civa çeliği /  1.2210  / 115CrV3 / K510

kg fiyatı ne civardır fikri olan varmı ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Çelik Fiyatı
« Yanıtla #1 : 13 Eylül 2014, 23:05:56 »
O-1 bulamazsınız şipariş üzerine fabrikalarda varsa getirirler  not fiyatı 7ile 10 euro +kdv ye gelir
diğeride 10-15 tl arası istediğin yerden bulursun
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #2 : 13 Eylül 2014, 23:34:07 »
Bilgi için teşekkürler. Ne doğru düzgün paslanmaz, ne de basit karbonlu çelik bulabiliyoruz kısacası. D2 ve bazı CK serisi dışında pek seçenek yok anlaşılan.

O-1 bulamazsınız şipariş üzerine fabrikalarda varsa getirirler  not fiyatı 7ile 10 euro +kdv ye gelir
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #3 : 13 Eylül 2014, 23:36:05 »
Bilgi için teşekkürler. Ne doğru düzgün paslanmaz, ne de basit karbonlu çelik bulabiliyoruz kısacası. D2 ve bazı CK serisi dışında pek seçenek yok anlaşılan.

bu konularda bayağı bir uyarı yapmıştık zamanında etrafta yamyam cok malesef dikkatli olun

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #4 : 13 Eylül 2014, 23:49:57 »

Cehaletimi hoşgörün ama bir şey soracağım. 2-3 Farklı tip çelik neye yetmiyor? Bir demir sanatçısı illa 8-10 tip çeliği sürekli el altında bulundurmak zorunda mıdır?  ::)

Eleştiri olarak almayınız sakın ola! Öğrenme amaçlı soruyorum.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #5 : 13 Eylül 2014, 23:54:00 »
Epey önce türkiye içi çelik tedariği gibi bir konu yazmıştınız galiba.  Aklımda "biri elimde 440c var diyorsa önce hangi firma için getirdiğini sorun " cümlesi kalmış. Ara sıra güncelleseniz iyi olur.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #6 : 14 Eylül 2014, 00:00:14 »
Biraz maddiyat biraz da neler yapmak istediğiniz ile ilgili konu. En azından ben 8-10 çeşit çelik peşinde değilim.

Elimin altında D2, darbe dayanımı iyi hem bıçak hem marangoz aleti gibi işlerde kullanabileceğim bir basit karbonlu orta karar bir çelik, iyice bir de paslanmaz çelik olsun yeter de artar bana. Türkiyede hesaplı ve kolay O1 ve 440C bulunsa D2 de benim listeden düşer karbonlu ve paslanmaz olarak çeşit ikiye iner.

Cehaletimi hoşgörün ama bir şey soracağım. 2-3 Farklı tip çelik neye yetmiyor? Bir demir sanatçısı illa 8-10 tip çeliği sürekli el altında bulundurmak zorunda mıdır?  ::)

Eleştiri olarak almayınız sakın ola! Öğrenme amaçlı soruyorum.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #7 : 14 Eylül 2014, 00:28:50 »
çelik tederiği konusunda güncellemeye aslında gerek yok konuyu başa tuturulmuş zaten çelik ihtiyacı olan arkadaşlarımız konuyu birazcık okusalar yeterli olur

malzeme çokluğu gereklimi benim için gerekli hangiceliğin ne konuda üstünlüğü olduğunu bizzat kendim denemem lazım :)
D-2 mi 440c mi ayna gibi parlamasada d-2 440c den iyidir :)
illa 440c kıvamında celik isterseniz subap çeliği kulanın derim azotlu güzel bir çelik 440cden daha iyi  ama dövme işlemi var :)
o-1 illa gereklimi benim için damascus yapımında gerekli  ama bulması zor.
O-1 kullanıcağınız yerede 52100 veya K510 kullana bilirsiniz  aynı tadı verir marangoz aletlerinde çokta başarılı olur ama piyasada mil olarak satılır dövmek şarttır buda maliyeti yükseltir.
veyada dövülmüşünü almak lazım sonuç olarak bıçağı neden yapıyorsunuz ne için yapıyorsunuz ne kaç tane yapacaksınız bu sorunun cevabını bulduğunuzda zaten ihtiyacınız olan çelik ortaya cıkacaktır ve onu temin etmeniz kolay olacaktır.
2 bıçak yapacaksanız yurt dışından 440c getirin zaman harcamayın hazır lamalar var garanti etrafta dolaşmaya zaman harcamaya gerek yok derim

saygılar

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 14 Eylül 2014, 00:35:16 »
80crv4 hafife alinmayacak kadar karbonlu ve bulunmasida cok kolay olmasada zor degil. Paslanmaz olarakta t5 ve t7 rahatca bulunabilir.  Ben ne yalan soyliyim tum cesitlere diledigimde ulasmak isterdim. Ozellikle toz metalurjik celikler bulunmasi zor ve pahali. Ancak toplu sekilde hareket ederek ulasabiliyoruz bunlara. Umarim ileride hepsini bir avrupali kadar rahat temin edebiliriz.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #9 : 14 Eylül 2014, 00:39:41 »
80crv4 hafife alinmayacak kadar karbonlu ve bulunmasida cok kolay olmasada zor degil. Paslanmaz olarakta t5 ve t7 rahatca bulunabilir.  Ben ne yalan soyliyim tum cesitlere diledigimde ulasmak isterdim. Ozellikle toz metalurjik celikler bulunmasi zor ve pahali. Ancak toplu sekilde hareket ederek ulasabiliyoruz bunlara. Umarim ileride hepsini bir avrupali kadar rahat temin edebiliriz.

normal şartlarda bir avrupalı çok rahat bu çelikleri temin etsede bizim aldığımız fiyatların 2 veya 3 katına temin edebiliyorlar ben M390 almadan önce almanyadan lama almaya kaltım kgsi 128 euroya gelirdu birde kargo çabası :)

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #10 : 14 Eylül 2014, 00:46:56 »
Toplu alimin avantajlari Ustam. Bu arada 80crv4 performansi 1095 le kiyaslarsak hangi sonuclara varabiliriz ?

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #11 : 14 Eylül 2014, 00:50:57 »
Toplu alimin avantajlari Ustam. Bu arada 80crv4 performansi 1095 le kiyaslarsak hangi sonuclara varabiliriz ?

80crv2 1095 den daha iyidir esasen  benim kanatim içeriğindeki 0,20 lik vanadyum cok şeyi değiştiriyor ama bu normal 1095 için gecerli amerikadaki sitelerde 1095 vanadyumlusunu sattıklarını biliyorum o 80crv2 ye göre iddalı ama burda yok :) gerekte yok benim olan en iyisidir demek geliyor içimden :)

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #12 : 14 Eylül 2014, 01:48:26 »
Çelik alırken markanın bilinmesi şart sanırım.Geçen gün bir deneme yaptım biliyorsunuz  440 c olduğu iddia edilen ve çokça olumsuz eleştiri alan sezgintayın çeliğini analize gönderdim ve sonucunu paylaştım.tabiki sahte çıktı.Onu bıraķın ck75 diye yolladığıda ck50 çıktı.
  Valla ben Türkiyede isim yapan 440c  bıçaklardan şüpheliyim doğrusu.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #13 : 14 Eylül 2014, 09:25:38 »
Malzeme tedariği kısmındaki yazınızı okudum, bir umut aradan geçen süre zarfında birşeyler değişmiştir belki.
Parlaklık ile ilgili bir derdim olmuyor.  Sadece mutfak bıçağı, kasap bıçağı gibi uygulamalarda D2 paslanmaya 440 serisi kadar dayanır mı emin değilim. 

O1 konusuna gelince, ağız dayanımı, bileme kolaylığı, darbe dayanımı ve ısıl işlem basitliği nedeni ile olsa gerek, ev yapımı marangoz takımlarında hep önüme geliyor. Isıl işlemi bile çok iptidai şekilde, şaloma ve konserve kutusu ile atölyede yapanlar var. Sanırım A2 ve O1 bu tip kesici el aletleri için fabrikasyon üretimde de çokça kullanılan iki çelik.

Dövme imkanım yok, birini bulup yaptırma peşine de dolanmak istemem.  K510 ilk mesajınızda kolay bulursunuz dediğiniz civa çeliğinin Böhler kodu değil mi? Civa çeliği Levha ve çubuk olarak zorlanmadan bulunur, zorluk ve maliyet dediğiniz 52100 içindir diye düşünmüştüm.

çelik tederiği konusunda güncellemeye aslında gerek yok konuyu başa tuturulmuş zaten çelik ihtiyacı olan arkadaşlarımız konuyu birazcık okusalar yeterli olur

malzeme çokluğu gereklimi benim için gerekli hangiceliğin ne konuda üstünlüğü olduğunu bizzat kendim denemem lazım :)
D-2 mi 440c mi ayna gibi parlamasada d-2 440c den iyidir :)
illa 440c kıvamında celik isterseniz subap çeliği kulanın derim azotlu güzel bir çelik 440cden daha iyi  ama dövme işlemi var :)
o-1 illa gereklimi benim için damascus yapımında gerekli  ama bulması zor.
O-1 kullanıcağınız yerede 52100 veya K510 kullana bilirsiniz  aynı tadı verir marangoz aletlerinde çokta başarılı olur ama piyasada mil olarak satılır dövmek şarttır buda maliyeti yükseltir.
veyada dövülmüşünü almak lazım sonuç olarak bıçağı neden yapıyorsunuz ne için yapıyorsunuz ne kaç tane yapacaksınız bu sorunun cevabını bulduğunuzda zaten ihtiyacınız olan çelik ortaya cıkacaktır ve onu temin etmeniz kolay olacaktır.
2 bıçak yapacaksanız yurt dışından 440c getirin zaman harcamayın hazır lamalar var garanti etrafta dolaşmaya zaman harcamaya gerek yok derim

saygılar
« Son Düzenleme: 14 Eylül 2014, 09:34:24 Gönderen: a.yuce »

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #14 : 14 Eylül 2014, 09:31:08 »
T5MO ve T7 ye forumda o kadar fazla burun kıvrılıyor ki üçgen lama dışında T7 plaka varmı diye araştırmak içimden gelmiyor  ;)

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #15 : 14 Eylül 2014, 10:46:32 »
Cıva celigini lama olarak bulmak ımkansız dıye bılıyorum. T5 ve T7 nın duz laması  mevcut galiba Bursada bır sırket paylasılmıstı gecenlerde forumda.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 14 Eylül 2014, 12:38:46 »
öncelıkle bıçağınızı hangı amaçla kullanıcaksınız buna karar vermenız gerekıyor. mesela ben sureklı hamon çalıştığım için yalın karbonlu çelıkler benım için vazgeçılmez. 
paslanmaz çelıklerın performansını beğenmıyorum  şayet paslanmaz çalışacaksam M390 ve onun yarında çelıklerle çalışmayı tercıh ederım. bırde  bulunmayan çelıklerı başka yollardan bulabılırız
mesela eğeler  W1,W2,1095 olabılır
rulmanların dış kabukları  52100
makaslar özellıkle yabancı araçların  5160
cıva çelıği  pıyasada bolca mıl olarak mevcut  ve mukemmel sertlık alabılıyor   
demır kesme tepsı testereleri  80crw2
ahşap tepsı testereleri  80crw2 yada 1080

bu arada yaptığım bıçağın eskıden bır eğe yada  ahşap testeresi olduğunu bılmek onu yeniden kullanıma kazandırmak bana çok daha haz verıyor.
gelelım sezgıntaya  buradan çelık almayın derım ben tufasını yedım kımseye tavsıye etmem.  esnaflıkla alakası olmayan , tıcarette yuzune tukurulmesı gereken alıcıyı dolandıran bır fırma.

ve bıldığım kadarı ıle pıyasada T7 çok nadır bulunabılıyor . T7 dıye aldığınız malzeme buyuk ıhtımal ıle T5 olabılır.  buna altarnatıf olarak 4116 kullanın .
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #17 : 14 Eylül 2014, 12:51:28 »
4116 ve 4110 doğru ısıl işlemle çok güzel performans gösteriyor.
Okinawian

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #18 : 14 Eylül 2014, 12:58:33 »
taner ustanın yazısına ek olarak
paslanmazda 3mm kadar 4116 bulabilirsizniz levha halinde satılır (pahalıya kaçar ) bunun muadili konik lama olan T-5mov dur Oda buyıl  gelmemiş
T-7mov konik olarak buluna bilir  iyi çeliktir performansı sağlamdır 440c yi aratmaz esasen mekanik dayanım konusunda ama fazla sertliğe gelmez (deneyimle sabit)
rulmanların dış kabukları  Türkiyede bulabileceğiniz rulmanlar için söylüyorum 3 çeşit karbon çeliği çıkabilir bunlarda en az 0,90 karbonludur diğeri ise paslanmazdır kıvılcım testine tutmadan kulanmayın zorlanırsınız
O-1 yok malesef :(
onunyerine dediğimgibi rulman çeliği civa celiği  bunlar mil olarak bulunur dövmek lazım
ama kulanılmış bir rulmanın dış kabuğunu dövüp düzeltmek mil dövmekten daha iyiydir :)
O-1 genelde ingiltere ve amerikada satılır lama olduğuna bakmayın hepsi milden dövülüp taşlanmıştır tecrübe ile sabittir bende birkaç lama almıştım öyle
O-1 en ince laması ki ben sipariş etmiştim bir ara 80 kg kadar 1cm kalınlıkta ve 5cm genişliktedir.
paslanmazlarda bulabileceğiniz başka bir çelik 1,4112 dir alaşım bakımında 440c den iyidir (alman normuda üretileni diyorum 440b ile karıştırmayın ) 58 hrc sertlik alır agız dayanımı 440c den daha iyidir levha olarak tr de vardır maksimum kalınlık 3,5mm dir

80crv2 türkiyede 6mm me kadar var ama satmıyor inatçı keçi imalatında kulanıyor.
diğerbir paslanmaz ise bula bilirseniz gemi subabı bulun ama eğzost olsun 1,4153,03 dür sağlamdır iyidir ben kulandım :)

sonuca gelirsek dövme yapmak istemeyenlar en fazla ck75 bulunur karbon olarak oda sulu susuz diyen yalan söyler susuzu cok nadirdir.(tek bir yerde var oda kimseye satamamış 6mm kalınlıkta)
80crv2 taner ustanın dediği gib büyük ahşap kesme daire testereleri işinizi görür

saygılar

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #19 : 14 Eylül 2014, 13:42:21 »
Güzel bir özet olmuş, hem Taner ustaya hem de size teşekkürler. Ama durum pek iç açıcı değil. Anladığım dövme işine girilmeyecek, içeriğinden emin olayım deyip eski eğe/ testereye vb. ne de bulaşılmayacak ise, 2mm ~ 4mm susuz levha halinde bulunabilecekler

- D2
- CK67
- 1.4116
- 1.4112
- T5 MO

dan ibaret.
« Son Düzenleme: 14 Eylül 2014, 13:44:04 Gönderen: a.yuce »