Bıçak Sanatı - Forum

Güncel M 390 MICROCLEAN Böhler Çelik Tedariği (2. Levha) Eylül Sonu Teslim

Volkan ERDEM

• 115
  • Meslek: Eczacı
  • Yer: Ankara
Dün çeliği teslim aldım. Çok teşekürler.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
çeliğim elime ulaştı her şey için teşekkür ederim..
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Sürat Kargo ile geldi, değil mi Hocam?

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
selamlar benim malzeme geldi emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim. malzemede hafif ovallik var az ısıtıp elde ovalliği alacam bide bu m390 için ısıl işlem reçetesi varmı.?

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
selamlar benim malzeme geldi emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim. malzemede hafif ovallik var az ısıtıp elde ovalliği alacam bide bu m390 için ısıl işlem reçetesi varmı.?

aman diyeyim sakın üzerine baskı yapmayın profili cıkarın agızı sulu açarsınız ısıl işlemde düzelir  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Bir ara alttaki konuda detaylı bir şekilde incelenmişti.
M390 nın ısıl işlem eğrilerine bakınca yapılan işlemin çok uygun olmadığını düşünüyorum. Önerilen östenizasyon süresi 1150 derecede 30 dakika (oksijensiz ortamda). hadi diyelim malzeme kalınlığı 5 mm olduğundan buradaki süre biraz daha aşağıya çekilse 20 dak olur. Ancak 1060 derecede 10 dak östenizasyon durumu çok değiştirir ve bence asıl sorun menevişleme de değil östenizsayon ve sertleştirme işleminde. Bunu şu nedenle söylüyorum, eğer sertleştirme işlemi başarılı olsaydı, sıfıraltı işlem de uygulandığını göz önüne alarak, yüksek menevişleme sıcaklıklarında bile bu çeliğin alacağı minimum sertlik ( menevişleme sıcaklıkları 100-500 derece aralığında olsa) 61 HRC olmalıydı ki bu değer bile aslında alabileceği en az değer, ve bu değer 200-300 dereceler arasında. Çeliğin karakteri gereği en yüksek korozyon direncine sahip olduğu nokta da zaten bu aralık. Örneğin 500 derece menevişleme sıcaklığı bile seçilse, sıfıraltı işlem sonucu alacağı sertlik yine de bu değerden yüksek ( 63 HRC). Sonuç olarak bunlara dayanarak benim kişisel yorumum bu çeliğin başına gelen durum, kesinlikle su verme işleminin başarısız yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Menevişleme de hata olması neredeyse imkansız ( eğer 600 dereceyi geçen bir menevişleme yapılmadıysa)

taner çiçek

• 823
özgür ustam profiliıkartıktan sonra bu ovallik ağız açarkn ve yanlanları tesviy edip düzeltirken sıkıntı olmazmı . ben 200 derece kadar ısıtıp düzeltsek gene sorun çıkarmı.

taner çiçek

• 823
sağolasın salim ustam.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
Sürat Kargo ile geldi, değil mi Hocam?
Evet sürat kargo
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
Sayın ustalarım şimdi bu çelik öyle giyotinle kesilemiyor baskı uygulanamıyor çünkü kırılabilir peki ısıl işlem sonrası daha kırılgan olmaz mı? Birde bu çeliği işlerken eğe ya da bant zımparada dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir hata yapıp çeliği ziyan etmeyelim şimdi. Bir de işlemesi kolay mı acaba merek ettim de  :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Sayın ustalarım şimdi bu çelik öyle giyotinle kesilemiyor baskı uygulanamıyor çünkü kırılabilir peki ısıl işlem sonrası daha kırılgan olmaz mı? Birde bu çeliği işlerken eğe ya da bant zımparada dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir hata yapıp çeliği ziyan etmeyelim şimdi. Bir de işlemesi kolay mı acaba merek ettim de  :)
Isıl işlem sonrası o dertleri yokmuş işlemesi Taner ustanın deyimiyle "D2ye perdah zor diyenler birde M390 denesinler"  :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
Desene işimiz var 8) osmanım bu arada senin çakılık parçayı unutmadım bir projelendirme yapayım senin parçayı keser yollarım hemen başlıcaksan hızlandırayım malum artık cıncık gibi mengenen var  :)

Sertleşmemiş halde işlemesi çok kolay, eğe yaparken kesinlikle hızlı ve çabuk ilerlersiniz. Üzerine darbe uygulamamaya dikkat edin ve ısıl işlem öncesi planladığınız tüm perdah işlerini bitirin. Öyle 220 kumda bırakıp gerisini su verme işleminden sonraya bırakırsanız pes ettirebilir, yani sertleştirdikten sonra zımpara katilidir.

Osman Kurt

• 6285
Desene işimiz var 8) osmanım bu arada senin çakılık parçayı unutmadım bir projelendirme yapayım senin parçayı keser yollarım hemen başlıcaksan hızlandırayım malum artık cıncık gibi mengenen var  :)
Sefa hoca zaten demiş çıkabildiğin en ince kuma kadar çıkıp perdahı yap abi ısıl işlem sonrası işin kalmasın.
Çakı işi zor iş elimde Lionsteel Sr1 ve Sr2 ye ait çizimler var ama cesaret yok.Önce D2 yada 4112 çeliği kullanarak başlarım  baktım beceriyorum m390dan namlu yaparım. :D Mengene için sağolasın abi Taner ustam çeliğe acımamış tam 10 kiloluk ??? bir mengene olmuş sağolsun varolsun.
« Son Düzenleme: 28 Kasım 2014, 19:08:00 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
Sefa hoca zaten demiş çıkabildiğin en ince kuma kadar çıkıp perdahı yap abi ısıl işlem sonrası işin kalmasın.
Çakı işi zor iş elimde Lionsteel Sr1 ve Sr2 ye ait çizimler var ama cesaret yok.Önce D2 yada 4112 çeliği kullanarak başlarım  baktım beceriyorum m390dan namlu yaparım. :D Mengene için sağolasın abi Taner ustam çeliğe acımamış tam 10 kiloluk ??? bir mengene olmuş sağolsun varolsun.
Yani acelesi yok o zaman ben projelerimi üzerine yapıştırır ona göre en mantıklı parçayı keserim.

Osman Kurt

• 6285
Yani hiç acelem yok abi istediğin gibi projelendir kafanda fikirlerini.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
Sertleşmemiş halde işlemesi çok kolay, eğe yaparken kesinlikle hızlı ve çabuk ilerlersiniz. Üzerine darbe uygulamamaya dikkat edin ve ısıl işlem öncesi planladığınız tüm perdah işlerini bitirin. Öyle 220 kumda bırakıp gerisini su verme işleminden sonraya bırakırsanız pes ettirebilir, yani sertleştirdikten sonra zımpara katilidir.
Sefa abi teşekkür ederim rahatladım biraz. Dert değil 2000 kuma kadar perdahlarım yalnız d2bıçağım ısıl işlemden döndüğünde kapkara olmuştu öyle ince kumlarla çıkacak gibi değildi onun perdahını 800 kumla yapıp ısıl işleme yollamıştım ama dönüşte 220 den başlamak zorunda kaldım. Isıl işlem sonrası oluşan karalıkları temizlemenin zımpara dışında bir kolayı var mıdır?

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Mesela taşlamaya tel fırça takıp fırçalasak ?

Sefa abi teşekkür ederim rahatladım biraz. Dert değil 2000 kuma kadar perdahlarım yalnız d2bıçağım ısıl işlemden döndüğünde kapkara olmuştu öyle ince kumlarla çıkacak gibi değildi onun perdahını 800 kumla yapıp ısıl işleme yollamıştım ama dönüşte 220 den başlamak zorunda kaldım. Isıl işlem sonrası oluşan karalıkları temizlemenin zımpara dışında bir kolayı var mıdır?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Yüzey neden o kadar siyah geldi  ::)

Osman Kurt

• 6285
Yağ ile soğutulunca üzerindeki yanık yağ katmanı olabilir  ::)
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram