Bıçak Sanatı - Forum

El yapımı av bıçağı...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
El yapımı av bıçağı...
« : 19 Kasım 2010, 16:40:11 »
http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/sadece-uc-ege-ve-bir-matkap-ile-bicak-yapmak/

Hiç elektrikli alet kullanmadan (sadece delikler için matkap kullandım) yaptığım ve yukardaki konuda yapımını paylaştığım bıçağı sonunda bitirecek fırsatı buldum. Umarım beğenirsiniz. Kabzayı da şekilllendirirken sadece el aletleri kullanıldı.
Çelik: UHB-26C (C-1,25 Si-0,22 MN-0,37 P-max 0,02 S-max 0,01 Cr-0,15)
Sertlik: Ağızda yaklaşık 62 HRC (Sırtta ve kuyrukta yay menevişi verildi - yaklaşık 55 HRC)
Tam taşlama eğim, 1000 kum saten perdah.

Kabza: stabilize akça ağaç yumrusu.
Perçinler: AISI 304 paslanmaz çelik.

Kılıf: Yatay + Dikey, Sağlak + Solak kullanım. Kenarlar çift sıra dikiş...

<

Daha çok resim için : http://picasaweb.google.com/emrekipmen/Big#
« Son Düzenleme: 19 Kasım 2010, 16:45:52 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

simyaci

• *
  • 24
  • Meslek: Talebe
  • Yer: İstanbul
Ynt: El yapımı av bıçağı...
« Yanıtla #1 : 19 Kasım 2010, 17:38:48 »
abi kılıf bıçağın yanında biraz sönük kalmış... ama bıçak super olmuş ellerine sağlık :2up
Mutluluk Paylaştıkca Güzeldir..

Berke Boyacı

« Yanıtla #2 : 19 Kasım 2010, 17:49:29 »
Şaheser....

« Yanıtla #3 : 19 Kasım 2010, 18:02:23 »
Ustam eline sağlık, gayet sade ve işlevsel görünüyor, tam olması gerektiği gibi. :2up :2up

« Yanıtla #4 : 19 Kasım 2010, 18:33:56 »
Emre hocam,
İnanın sayfayı açtığımda direk kilitlendiğim şey fotoğraftaki harika ağaç tonu oldu. Mükemmel durmuş akçaağaç. İkinci yorum ise bıçağa olacak, kesinlikle muhteşem işçilik var. Eğe ile harika iş çıkarmışsınız. Kılıf ise çift tonu, çift dikişleri ve çift yönlü kullanımı ile hem çok estetik, hem çok kullanışlı duruyor.
Bayıldım. Elinize, emeğinize sağlık.
Saygılar,
TT

fatih

• 207
  • Meslek: Bıçak süsleme
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #5 : 19 Kasım 2010, 18:54:38 »
Emre ustam ellerine sağlık, görsel olarak (yani anladığım kısmıyla) çok estetik olmuş. yine türk standartlarınınüstünde...
(MAKİNALAŞMAYA HAYIR ;D ;D ;D)

Ejder

• 152
« Yanıtla #6 : 19 Kasım 2010, 19:43:32 »
Emre Ustam ellerine sağlık çok kibar duruyor.Ayrıca kılıfı çok kullanışlı tasarlamışsın.
Ustam boyutları nedir bu bıçağın ?

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 19 Kasım 2010, 20:17:54 »
Ellerine sağlık Emre, döktürdün yine  :2up

Anladığım kadarıyla kılıf hem sağa, hem sola, hem dikey hem de yatay kullanıma uygun, akıllıca ve çok kullanışlı bir tasarım.
Bu arada fotoğrafa fon olarak kullanmak için bulduğun zemin, üzerindeki yosunlanmaları ve yeni çimlenmeleriyle enfes bir ortam.

Her açıdan tebrikler.  8)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 19 Kasım 2010, 22:35:27 »
harika :2up. artık ortaya çıkan ürünlere süper, haarika demekten ben yoruldum, bilmem diğer arkadaşlar ne düşünüyor bu konuda :D :D

sırf laf olsun diye bişiyler yazacağım şimdi: Emre ustam, bu haddini bilmezin lakırdıları sana kısmetmiş:)

sapa eklediğin ipi çok beğenmedim, aceleyle uydurmuşsun gibi... bi el at hocam ona gözünü seveyim:)

bir de genel olarak şunu farkettim ki, burada bıçak üreten hemen her ustanın bir sap tarzı var. mesela Emre ustamın bıçaklarını sadece sapları görerek tahmin eder miyim, ederim. bu kötü birşey mi, değil galiba. iyi birşey mi, onu da tam bilemeyeceğim. saplar bıçağa uyduğu müddetçe, yani işlev ve oran olarak, hiç bir negatif durumdan söz edilemez belki ama biliyoruz ki Emre usta daha farklı, sadece tasarım ve malzeme olarak bir farktan söz ediyorum, saplar yapabilecek donanıma da tecrübeye de sahip. mesela manda boynuzu ve pirinç balçak diyince kim geliyor aklınıza? mükemmel işçilikle bu malzemelere hayat veren bir usta değil mi :P    peki ceviz ağacını burada en çok hangi ustamız şahesere dönüştürüyor? yılların emektarı bir hocamız olsa gerek :P başta da dediğim gibi, bu belki de çok iyi bişiy, yani tarz sahibi olmanın başlangıcı, çünkü ürünler çok güzel ama galiba biz avare âgâhlar da çeşit istiyoruz yüzsüzce...

eline sağlık hocam. kılıfından, imzana varana kadar herşeyiyle güzel bir bıçak. gerçekten...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 20 Kasım 2010, 03:30:14 »
Arkadaşlar çok sağolun, eleştiriler için de ayrıca daha fazla teşekkür ederim, yapıcı bir eleştiri bile bir sürü tebrikten daha değerlidir genelde..

Öncelikle ölçüleri unuttum Ejder yahu  :( Yarın ölçerim artık, bu saatte pek sağlıklı olmaz ölçümlerim de  ;)

Simyacı bey, bu kılıf türünü ilk kez deniyorum, biraz onun acemiliği olabilir, yaparken soğuk terler döktüm, boyama becerilerim de hiç iyi olmadı kendimi bildim bileli, sırf kenarları siyaha boyamak ve diğer taraflara bulaştırmamaya çalışmak bile çok zorladı beni, ondandır ki desenlemeye vs. gitmeden tamam oldu diye bir noktada bıraktım. Deri işçiliğinde zaten hiç bir zaman iddiam olmadı, bu açıdan haklısınız, teşekkürler...

Emin Bey, haklısın, kabzadaki kayışı resimlerden bir daha izleyince beni de tatmin etmedi. Sanrım yarın onu siyah ve kalınca bir deri kayışla değiştireceğim. Sadece boş bir zamanımda eğlencelik oturup bir kayış yapıvermiştim bu bıçak için ama genel görüntüye pek uymamış bence de...

Kabza forumu konusunda çok haklısın Emin, genelde tüm dünyada her sanatçıda genelde oturmuş ve belki bıçaklarının dörtte üçünden fazlasında tekrarlayan bir kabza formu vardır. Bu biraz onun estetik anlayışı biraz da ergonomi anlayışı ile ilgili bir durum. Kişisel bir imzaya dönüşüyor sonuçta sanatçıların yaptıkları ürünler. Sonuçta bıçak dünyasında artık bilinmeyen, mistik veya denenmemiş birşey bulmanız imkansıza yakın. Bu kabza türlerinin her çeşidi de mutlaka zamanında denenmiştir. Benim yıllardır izlediğim bıçak dünyasında benim hoşuma giden tarzın bu olduğuna daha en başta bilinç dışı karar vermişim zaten, ister istemez bir kabza yaparken veya bıçağın profilini çıkarırken elim öyle gidiyor, bunun dışına çıktığım zamanlarda (örneğin nakirideki gibi) çok zorlanıyorum....

Çeşit istemeniz doğal Emin, çünkü maalesef ülkemizde çeşitlilik yok. İlk başladığım zamanlarda tüm tiplerde ve formlarda bıçaklar üretme gibi bir hayalim vardı. Mutfak bıçaklarından kılıçlara, çakılardan dalgıç bıçaklarına vs. Bu istek zamanla köreliyor çünkü bir türden diğerine geçmek üretkenliği çok köreltiyor. Örneğin şu anda ağırlıkla kamış bıçaklarına eğildim, son bir aydır hummalı bir şekilde o piyasada üretim yapıyorum. Çok da iyi gidiyor sanırım, sonuçları yakında alacağım. Ancak bunun yanında bunun gibi bir iki tane değişik şey denemek benim dinlenmemi ve kafamı dağıtmamı sağlıyor. Ancak bir o kadar da önce yaptığım üretim maratonundan uzaklaştırıyor. Üretim sistematiğine yine uyum sağlamam bir kaç gün alıyor çeşit değiştirince. Bu yüzden benim gibi el yapımı iş yapan bıçakçılar genelde hayatlarının belli dönemleri belli şeylere kanalize olurlar ve onun dışına nadiren çıkarlar. Bu biraz da maddi - parasal bir durum, yani senin evine ekmek getiren şeye ister istemez kanalize oluyorsun. Eğer keyfine iş yapıyor olsaydım pek tabii şimdi kılıç filan dövüyordum. Ancak istememe rağmen o tip bir projeye zaman yatırımı yapmam şu sıralar biraz zor...

Mehmet Bey, sağolun, fotograf için arka plan arayışında genelde artık son zamanlarda bizim kuyunun kenarına gidiyorum  :) , eski gevşek betonun üstünde çimlenen yeşillik çok güzel bir arka plan bıçak oluyor çekimlerinde...

Yarın söz ölçüleri ile birlikte yeni kayışının fotolarını burada paylaşacağım...

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #10 : 20 Kasım 2010, 08:48:30 »
Ustam eline koluna sağlık çok güzel eser çıkmış ortaya,bizlere hiç makine kullanmadan ne kadar güzel bir bıçak yapılabileceğini göstermiş oldun alınteri kokan çok güzel bir eser..

fakat Emre ustam haklı şimdi benden de bıçak istiyorlar dükkanıma gelen dostlarım ama daha basit ve işçiliksiz ucuz bıçaklar seri üretim tarzında hiç yapasım gelmiyor.fakat maddi açıdan bei rahatlatacak bıçaklar bakalım bir çözüm yolu bulacağız  :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #11 : 20 Kasım 2010, 09:19:29 »
Ellerine sağlık emre usta,bende arada bakıyordum konuya bıçağın son halini görmek için,güzel bir bıçak olmuş.sap kısmını yaparken ahşabı yapıştırıyormusunuz,yoksa sadece pimlermi tutuyor?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #12 : 20 Kasım 2010, 11:01:05 »
emre çok güzel bir iş çıkarmışsın. eline, emeğine sağlık... :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 20 Kasım 2010, 12:12:01 »
Teşekkürler arkadaşlar...

... sap kısmını yaparken ahşabı yapıştırıyormusunuz,yoksa sadece pimlermi tutuyor?

Epoksi kullanıyorum arada. Ancak epoksinin asıl amacı kabzayı yerinde tutumak değil kuyruk ile ahşap arasını su geçirmez yapmak. Eğer sırf perçin kullansaydım bu sefer arada nem birikip kuyrukta içten içe paslanmaya neden olurdu...

Kipmen Sanat web sitesi

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #14 : 20 Kasım 2010, 12:19:49 »
Teşekkürler arkadaşlar...

... sap kısmını yaparken ahşabı yapıştırıyormusunuz,yoksa sadece pimlermi tutuyor?

Epoksi kullanıyorum arada. Ancak epoksinin asıl amacı kabzayı yerinde tutumak değil kuyruk ile ahşap arasını su geçirmez yapmak. Eğer sırf perçin kullansaydım bu sefer arada nem birikip kuyrukta içten içe paslanmaya neden olurdu...
teşekkür ederim,epoksi yerine geçecek başka hangi tür malzemeler var acaba? forumda arattığımda pek fazla bu tür bilgiye ulaşamadım.

Berke Boyacı

« Yanıtla #15 : 20 Kasım 2010, 14:08:09 »
Japon yapıştırıcısı :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 20 Kasım 2010, 14:19:24 »
Berke lafı ağzımdan aldın :)

Japon da en çok kullanılan malzemelerden biridir, ancak hızlı kuruma huyu ve bulaştığı yerden çıkarmasının güçlüğü yüzünden biraz dertli bir malzeme. Bunun dışında bir kere sıvı teflon (boruların birleşiminde su izolasyonu için kullanılan malzeme) kullanmıştım, iyi de iş görmüştü. Ayrıca birçok reçine veya plastik tipi yapıştırıcılar da iş görebiliyor. Yine de epoksi bunların içinde en uzun dayanım ve sızdırmazlığa sahip ürün, ayrıca çoğu kimyasaldan etkilenmiyor, zaman içinde bozunumu en az olan seçenek. Tabii bir de balık zamkı, reçine-katran karışımı gibi çok eski yöntemler de var. Hatta çok iyi düzlenmiş ve arada en ufak boşluk kalmayacak şekilde yapılmışsa sadece perçinler bile iş görür, ancak işişansa bırakmamayı tercih ediyorum, şu ana kadar yavaş donan akışkan epoksi reçinelerin üstüne bir çözüm bulamadım.... Perçin kullanmasanız bile eğer iyi hazırlanmışsa yüzeyler ve kaliteli bir ürünse sadece epoksi kullanılsa bile kabza çok sağlam olabiliyor. Ancak bazı malzemeler (taş - plastik - kauçuk gibi) epoksi ile bağ yapmayabiliyor, bunlar için ya özel bazı reçineler yada yapıştırıcılar kullanmak gerekebiliyor, ya da japon ile sızdırmazlık sağlanabiliyor. Bıçak ve kabza türüne ve malzemesine göre en iyi çözüm her durumda değişebiliyor....

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #17 : 20 Kasım 2010, 14:21:10 »
emre ustam elinize sağlık bıçağınız çok güzel görünüyor ama kılıfla hem renk hem de biçim olarak çok uyuşmamış gibi görünüyor.

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
  • Yer: izmir
« Yanıtla #18 : 20 Kasım 2010, 22:48:06 »
Ustacım emeğine sağlık profili işlevsellik olarak harika.Fakat bir av bıçağıysa o saptaki ipte kılıfın kendiside ofsayta düşmüş.
Ustam av bıçakları vede kılıflarında mümkün mertebe dala çalıya takılacak detaydan kaçınmak lazım epey bıçak heder ettim.Kılıfları ya bıçağın sapından kısa mesafesi dışarda kalacakmış gibi yada mutlaka bağlayıcı bir ilaveyle dizayn etmek lazım diye düşünüyorum.Bu arada tekrar etmekte fayda var bıçak her avcının dibini düşürür.Bunca senedir avrupanın vede amerikanın prasa gibi ürettiği marka bıçakları bize satarken çalımından usandığımız bıçakçılara silahçılarada kapak olsun.İftahar ettim teşekkürler...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 21 Kasım 2010, 00:04:52 »
Emre, bir kez daha saygı duydum. Bu taşlamayı elle ve böyle muntazam yapmanın güçlüğü, zımparalamanın gerektirdiği emek; sapta hem ahşap seçimin hem de senin imzan olmuş hatlar, kılıfı yaparkenki düşünceliliğin ve sonucunda ele geçen çok amaçlı kullanım imkanı insanın saygı duymasını sağlıyor ama esasen bıçağın güzel görünmesi de kendi başına yeterli.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben