Biz iş sonunda müşteriye bir sorular manzumesi veririz. ''Bizimle yaşadığınız şu etkinliği değerlendirin'' deriz. 1 = en iyi , 10 = en kötü.
Adam sayılardan birini seçer ve biz merkezde ( Münih ) bunları çok sıkı denetleriz. Vasatın altında kalan noktaları programdan kaldırırız. Bazen çok üzülerek bize hizmet veren arkadaşlarımızdan ayrılmak zorunda kalırız. Ancak böyle ayakta kalıyoruz. Fakat bu değerlendirmeyi yapan müşterilerimiz ''vasat altı '' faaliyetlerin kalktığını gördükçe mükerrer müşterimiz olur , yine gelirler bize .Şimdi sizi biraz şaşırtayım , son turumda 43. defa bize gelen bir müşterimiz vardı. İnanılmaz bir şey bu ! Peki bu nasıl oluyor ? Bu, kıyasıya eleştiri ve revizyonla oluyor. Fakat terminolojiye dikkat etmek lazım ! Ben kimseyle konuşurken '' bu ne lahana ... '' demem. Eleştirim o b j e y e dir . Cümlemin özü o b j e dir. Kişiyi hedef almak , teraziyi bozar. Hedefi bozar , konuyu başka yerlere taşır . '' Şöyle .... olursa bu bana yeter '' diyor Osman Kurt . Hadi ya , bana ne size neyin yeteceğinden , yetmeyeceğinden ? Ben herkese neyin yeteceğini düşünerek yazamam, bilakis ortaya yazarım. Alınan arkadaşım bana bizatihi kişisel ulaşır . Ben bunu yapıyorum. Belki başka bir faktör daha olabilir : Adamdan bir hoşlanmama hali başlamışsa , artık ne yazsa batacaktır. Bunu aşmak gerekir. Öğrenmek ve sizleri tanımak için eski sayfaları okuyorum. Klasik , alışılmış ve herkesçe malum doğrular devamlı tekrarlanıyor. Çok güzel olmuş ... çok güzel .... tebrikler.... Ne bu yahu ? Ben bu acemiliğimle bile hatalar görüyorum , en azından estetik hatalar , ki bunun mektebi yoktur. Eee hal böyle olunca , Ender Dolu harabe bir mengeneye '' olmaz '' deyince batıyor. Tabii ve elbette , şüphesiz ki , o mengenenin yıkık ,tükenmiş bir şey olduğunu hepiniz biliyorsunuz .Fakat neden böyle davranıyorsunuz ? Cevap : Şark felsefesi. Şarki refleks . Aslında insanlığın ta kendisi de bu . Bu bir i r o n i . Ama geliştirmiyor bizi . Kim bu mengeneye ruhsat verdiyse ve kim kamyon lastiğine kaplama yaptıysa , işte o adam maden işçilerini öldürdü.