Konuyu dağıtmayayım ama, meslek icabı hassas ellere sahip ve ihtiyacı olan, kısa süre önce ufak bir amatör tip yatar daire almış, iş kazası konusunda ödlek biri olarak (taşlama almıyorum testere, eğe ile uğraşıyorum düşünün işte)bu konuyu epey kurcaladım. Yatar dairelerin iki temel tehlikesi var, kesilen ahşabı parçayı ok gibi size doğru fırlatması, ikincisi de elinizi kaptırmanız.
Eli kaptırmamak için için testere üzerindeki koruma kapağını (bu yerindeyken kanal, zıvana vb. açamazsınız, bıçağı göremezsiniz ama güvenli) ve testere bıçağı arkasındaki yarma bıçağını sökmemek, ahşabı da uygun şekilde bir ahşap itme aparatı ile sürmek gerekiyor. Yenleri sağa sola takılabilecek tip elbiselerden de uzak durmalı.
Ama gerek Amerikan gerekse Türk malı klasik tip eski yatarlarda ne koruma kapağı ne de riving knife var. Avrupa mallarında epeydir mecburi, Amerikalılar son vakitlerde mecbur tutmaya başlamış üreticileri.Yeni model olan aletlerde bunlar var ise de genellikle hemen söküyorlar. Cihazı atölyesine koyduğum, ihtiyacın oldukça kullanabilirsin dediğim arkadaşımın ilk dediği bunları sökerim bana birşey olmaz oldu. Ben çıkışınca vaz geçti.
Bunlara rağmen de kaza olabilir ancak sorun marangozların kaderinden önce ihmalkarlığı sanırım.