Bıçak Sanatı - Forum

Yağlı Asit Dağlaması Tekniği

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Yağlı Asit Dağlaması Tekniği
« Yanıtla #20 : 19 Mayıs 2014, 23:02:58 »
Soytürk, Çınar'ın zamanında gitarın boyasını böyle olsun istemişti, bu işi o zaman kafaya takmıştım ve denemeleri de o zaman yapmıştım  ;) çok soğuk olmayan bir suya ( örneğin 25 derece) göz kararı boraks ekleyip eritiyorsun. Beş litre suya bir çay bardağı boraks yeterli. Ardından bu karışıma keyfine göre desen oluşturacak şekilde boya damlatıyorsun ve desenleri bir kürdan veya bhttp://www.bicaksanati.com/forum/Smileys/LightB/thumbup.gifenzeri bir şeyle istediği gibi oluşturuyorsun. Ben özellikle ahşapta denemiştim, düzgün uygularsan sonuçlar gerçekten heyecan verici. Önerilen boya enamel boya, ama onda da her renk bulunmuyor bu nedenle ben akrilik boya denemiştim ve sonuçları da gayet güzel oldu. Ahşaba da demire de gayet güzel tutunuyor  ;)

Çok teşekkür ederim Sefa ustam, yetiştin gene imdadımıza  :2up  :2up  :2up

Ustacığım, sonuçlar güzel demişsin fakat dayanımı nasıl acaba? Hemen soyulup dökülme filan yapmaz umarım  ::)

« Yanıtla #21 : 19 Mayıs 2014, 23:39:28 »
Soytürk, ahşaptan soyulup dökülme yapmamıştı ama denemeyi yaptığım parçaları da kullanmamıştım doğrusu. ama boyanan yüzeyi korumak için boyalı yüzey üzerine vernik uygulayabilirsin.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #22 : 19 Mayıs 2014, 23:52:42 »
Soytürk, ahşaptan soyulup dökülme yapmamıştı ama denemeyi yaptığım parçaları da kullanmamıştım doğrusu. ama boyanan yüzeyi korumak için boyalı yüzey üzerine vernik uygulayabilirsin.

Bende öyle düşünmüştüm, fakat vernikte ahşabın dokusunu bozuyor ama en güzel deneyip görmek, tekrar her şey için teşekkür ederim ustam  :2up

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #23 : 22 Nisan 2017, 03:26:46 »

Bende öyle düşünmüştüm, fakat vernikte ahşabın dokusunu bozuyor ama en güzel deneyip görmek, tekrar her şey için teşekkür ederim ustam  :2up

Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama bu işlemin sonucu ne oldu ustam denediyseniz? Sapta, ağızda nasıl sonuç verdi ve dayanıklı mı?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #24 : 24 Nisan 2017, 23:20:54 »

Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama bu işlemin sonucu ne oldu ustam denediyseniz? Sapta, ağızda nasıl sonuç verdi ve dayanıklı mı?

Akrilik boya ile deneme yapmaya çalıştım ama olmadı bende üstüne düşmedim öylece kaldı  :(

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #25 : 26 Nisan 2017, 04:57:39 »

Dilersek, olayı kişiselleştirip el izimizi de namluya işleyip öyle de dağlama yapabiliriz  :2up  :2up  :2up

Ustam iki sorum olacak.

1.si bir arkadaş aracılığıyla bi süre önce sipariş ettiğimiz bıçaklar gelmiş. Bu bıçaklara sizin uyguladığınız tekniği uygulayarak karartma yapabilir miyiz? Malum sapta var üzerinde ki yanlış bilmiyorsam geyik boynuzu bu saplar.

2. sorum gökhan ustanın paylaştığı resimlerde bıçaklar biraz kararmış ve dalga dalga. Senin bloğunda ki bıçaklar ise daha siyah ve komple kaplanmış. Aynı tekniği defalarca uygulayarak mı elde ediyorsun o görüntüyü yoksa senin bıçaklarında farklı bi teknik mi uyguluyorsun?

Bizim bıçaklar bunlar.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #26 : 26 Nisan 2017, 23:20:32 »

Dilersek, olayı kişiselleştirip el izimizi de namluya işleyip öyle de dağlama yapabiliriz  :2up  :2up  :2up

Ustam iki sorum olacak.

1.si bir arkadaş aracılığıyla bi süre önce sipariş ettiğimiz bıçaklar gelmiş. Bu bıçaklara sizin uyguladığınız tekniği uygulayarak karartma yapabilir miyiz? Malum sapta var üzerinde ki yanlış bilmiyorsam geyik boynuzu bu saplar.

2. sorum gökhan ustanın paylaştığı resimlerde bıçaklar biraz kararmış ve dalga dalga. Senin bloğunda ki bıçaklar ise daha siyah ve komple kaplanmış. Aynı tekniği defalarca uygulayarak mı elde ediyorsun o görüntüyü yoksa senin bıçaklarında farklı bi teknik mi uyguluyorsun?

Bizim bıçaklar bunlar.

Ben epeydir bu tekniği kullanmıyorum, komple karartmayı tercih ediyorum. Bu bıçaklar eğer karbon çeliğinden yapılmış ise sizde yapabilirsiniz, saplı olması bir şey değiştirmiyor zaten namluyu baş aşağı doğru asite daldırıyorsunuz. Sizin bıçakların çeliği nedir?

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #27 : 27 Nisan 2017, 14:20:45 »

Ustam iki sorum olacak.

Bizim bıçaklar bunlar.

Ben epeydir bu tekniği kullanmıyorum, komple karartmayı tercih ediyorum. Bu bıçaklar eğer karbon çeliğinden yapılmış ise sizde yapabilirsiniz, saplı olması bir şey değiştirmiyor zaten namluyu baş aşağı doğru asite daldırıyorsunuz. Sizin bıçakların çeliği nedir?

T7 imiş ustam. Karbon çeliği mi oluyor bu?

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #28 : 27 Nisan 2017, 16:15:30 »
T7 karbon değil.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #29 : 27 Nisan 2017, 23:52:34 »

T7 paslanmaz çelik yani bu tekniği yapamazsınız  ::)

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #30 : 02 Haziran 2017, 21:44:24 »
Soytürk merhaba, 
enamel boya benim model boyalarımın arasında olması lazım. Boraks bulmak da kolay. Bendeki ahşap saplı bıçaklardan birinde ya da bir parça ahşapta deneyip yıpranma, silinme, dökülme durumunu bir test edeyim.

Hatırlarsan benim opinel de denemiştik bu asitle damast deseni yapmayı. Gökhan ile tanışmam da o gün olmuştu. Uzunca bir süre kaldı desenler ancak kullandıkça kayboldu. Bence biraz daha uzun tutmak lazım. Biz herhalde bir 15 20 saniye bekletmiştik asitte. Birkaç dakika dursa daha mı iyi olurdu sanki? Tabii bıçağı çöp etmek de var asitte çürütüp.
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2017, 21:51:27 Gönderen: CANER AKSU »

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #31 : 02 Haziran 2017, 23:47:20 »
Soytürk merhaba, 
enamel boya benim model boyalarımın arasında olması lazım. Boraks bulmak da kolay. Bendeki ahşap saplı bıçaklardan birinde ya da bir parça ahşapta deneyip yıpranma, silinme, dökülme durumunu bir test edeyim.

Hatırlarsan benim opinel de denemiştik bu asitle damast deseni yapmayı. Gökhan ile tanışmam da o gün olmuştu. Uzunca bir süre kaldı desenler ancak kullandıkça kayboldu. Bence biraz daha uzun tutmak lazım. Biz herhalde bir 15 20 saniye bekletmiştik asitte. Birkaç dakika dursa daha mı iyi olurdu sanki? Tabii bıçağı çöp etmek de var asitte çürütüp.

Evet çok uzun süre desenler kalmıyor, kullandıkça kayboluyor zaten bir kaç denemeden sonra yapmadım bende.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #32 : 10 Mayıs 2022, 16:48:37 »
Konu hortlatmak huyum değildir ama görünce yazmadan geçemedim.

Youtube'daki Denis Tyrell usta, Tyrell Knifeworks kanalında son paylaştığı videoda yanlışlıkla bu yöntemi keşfettiğini anlatıyor. Ee bir Türk kendisinin daha önce yaptığı bir şeyi görür de anlatmadan durur mu? Tuttu damarım, yazdım yorumu sonunda. :D

Soytürk ustam ve Gökhan ustam kusura bakmayın, isimlerinizi de andım yorumda. Şayet istemezseniz yorumu düzeltebilirim. Hatta hiç istemezseniz yorumu komple kaldırabilirim. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #33 : 11 Mayıs 2022, 00:22:25 »

Youtube'daki Denis Tyrell usta, Tyrell Knifeworks kanalında son paylaştığı videoda yanlışlıkla bu yöntemi keşfettiğini anlatıyor. Ee bir Türk kendisinin daha önce yaptığı bir şeyi görür de anlatmadan durur mu? Tuttu damarım, yazdım yorumu sonunda. :D

Soytürk ustam ve Gökhan ustam kusura bakmayın, isimlerinizi de andım yorumda. Şayet istemezseniz yorumu düzeltebilirim. Hatta hiç istemezseniz yorumu komple kaldırabilirim. O:-)
:2up :2up doğru hareket bravo, bi de biz reklam yapalım.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #34 : 16 Mayıs 2022, 23:03:56 »

Tekniği bulan Gökhan usta idi ona sormak lazım ama sorun olacağını sanmıyorum  ;)
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2022, 23:06:59 Gönderen: Soytürk Dönmez »