Koleksiyon güzel ancak sadece görünüşe andanmamak lazım.
Çakı koleksiyonun bir güzel yanı da günlük hayatında kullanabilirsin.
Öncelikle ucuz modellerden başlamanı öneririm. Bilgi sahibi de olursun. ( kullanışlılık vb. ) Türkçe kaynak fazla olmamasına rağmen yince de çeşitli sitelerden bilgiye erişebilirsin.
Herhangi bir markaya bağlı kalabilirsin veya çeşitli seçeneklerden de faydalanabilirsin.
Kişiye göre değişir ancak benim ilk kriterim stabilite. Bu ürün daha önce kullanılmış mı? Kullanıcıların yorumları neler? Üretici firma ürününün arkasında duruyor mu? ( 2 yıl, 5 yıl, 25 yıl hatta ömür boyu garanti verenler mevcut)
Koleksiyonu birgün elinden çıkaracak olsan maddi açıdan seni mağdur etmeyecek ürünleri seçerdim. ( Yine kişisel görüşüm tartışılabilir.)
Çeşitli markaların çok satılan modellerinden alıp hangisi hoşuna gidiyorsa ona da yönelebilirsin.
Opinel----> Opinel No:8 beechwood inox
Victorinox-------> Victorinox Huntsman veya Spartan 91mm başlayabilirsin.
Benchmade ------> Benchmade Griptilian
Zero Tolerance ---------->ELMAX
Spyderco---------->Delica
Gerber ---------->Sleek
Boker---------->Magnum
Buck---------->110 ( Amerikan efsanedir )
Cold steel---------->Recon1
CRKT---------->M16
Leatherman ---------->Wave
Kershaw---------->Leek
SOG---------->Paratool
Yerli modellerden bir tane elimde var ondan memnun değilim o yüzden yazmıyorum.
Diğer koleksiyonerlere bakarak da bir fikir edinilebilir.
Şurayaşuraya da bakabilirsin.
SAK ( İsviçre Ordu Çakıları) bu konuda ünlüdür. Yüzyıldan uzun süredir üretim yapmakta ve kullanıcılar ve koleksiyonerler tarafından tercih edilmektedir.
Ben koleksiyona başlasaydım Opinel'i tercih ederdim. ( kalitesi ve fiyat oranı en yüksek marka, milyonlarca adet üretim yapması ve ucuz malzeme kullanması -kalitesiz değil- kayın ağacı, gül ağacı -->> Zytel, G10, Micarta göre oldukça ucuz ve kullanılan çelik [inox için 12cr47 son kullanıclar arasında İsveç çeliği olarak bilinir.] yeterlidir.)
Umarım yardımcı olabilmişimdir.