Bıçak Sanatı - Forum

eğe çeliği

hamit77

• *
  • 10
  • Meslek: soğutma sistemleri
  • Yer: Yalova
eğe çeliği
« : 25 Aralık 2013, 23:53:00 »
Merhaba ustalar size sorularim olacak ben malzeme tedarik edemediğim için eğe çeliğinden bir avcı bıcagı yapmak istiyorum sizce bu uygun bir celikmi çabuk paslandıni okudum forumda başka altarnetif bir çelik olabilirmi kolay bulabileceğim ve w1 kadar cabuk paslanmayan ama w1 gibi keskin ve sağlam olacak, bu bıcak genelde domuz avinda kullanılacak domuz kesecek  d2 ve 440c baktim ama hem tedarik sıkıntisi hem ilk deneyim olduğu için ziyan etmek istemedim yardımlarınızı bekliyorum saygilar
Yaşla değil başında taşıdığın akılla büyü

hamit77

• *
  • 10
Ynt: eğe çeliği
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2013, 03:08:24 »
21 kişi bakmış konuya inşallah bir ustamiz yanit verecek diye umuyorum

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #2 : 26 Aralık 2013, 03:13:16 »
Çelik tedariği için Özgür Özdemir ustayla Isıl işlem konusunda da Taner Salar ustayla görüşürseniz yardımcı olabilirler.

hamit77

• *
  • 10
« Yanıtla #3 : 26 Aralık 2013, 04:04:31 »
Yardım için saol ama benim aradığım cevap bu değil sorduğum soruyu tam anlamadiniz sanirim ben eğe celiği yerine ne kullabilirim onun kadar çabuk paslanmayacak ama onum gibi sağlam ve keskin olacak ,he diyeceksiniz paslanmaz kullan  paslanmaz malzemeyi firinlayamam ve ilk bicagim olacağından d2 ve 440c riske atmak istemiyorum biraz pistikten sonra paslanmayacak malzeme ile çalışmak isterim saygilar ...

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2013, 04:31:34 »
Sorduğunuz soruyu gayet iyi anladığımı düşünüyorum. Öncelikle bıçak yapabilmeniz için yeterli alt yapı ve bilgiye sahip olmanız gerekir. Bununla birlikte elde ettiğiniz tecrübelerle ancak işe yarar düzgün bıçak elde edebilirsiniz. Eğe çeliği paslanır bir çeliktir. Ama bakımını düzgün bir şekilde yaparsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz. Ancak ısıl işlemini hiç tecrübeniz yoksa ve yeterli ekipmana sahip değilseniz yapmanız zor. Paslanmaz olarak zaten yazmışsınız. D2 veya 440C kullanabilirsiniz bu size kalmış. Bıçakçılıkta kullanılan en popüler çeliklerdendir. İyi bilerseniz gayette iyi keserler, sağlamda olurlar. Tabi bunda da ısıl işlem problemiyle karşılaşacaksınız. Onu içindir ki ısıl işlemini sizin yapamayacağınızı düşünerek bu konuda yardımcı olabilecek ustayı size söyledim. Eğer herşeyiyle kendim yapacağım, kendime güveniyorum diyorsanız eğeden bıçak yapabilirsiniz. Fazlasıyla işinizi görecektir. Kolay gelsin.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2013, 09:18:05 »
Eğe var, eğe var. Sadece dış kabuğu sertleştirilmiş Hint ve Çin malı eğelerle yaparsanız sonuç alamazsınız.

Paslanma konusuna gelince, yiyeceğe sürmeyecekseniz (ki domuz kesecekmiş bıçak) pasın bir sıkıntısı yok, paslanma silah yağıyla (o da vardır el altında) kolay çıkar. Daha iyisi sirke, hardal vs. ile bıçağı karartabilirsiniz, daha geç pas tutar.

Elinizi korkak alıştırmayın. Hem madem ilkinde malzeme heba etmeyeyim diyorsunuz, ilk bıçağın kullanılabilir olacağının da garantisi yok. Siz ucundan başlayın, buradan destek görürsünüz  :D.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2013, 11:35:50 »
eğe W1/W2       Bazende d2 den yapıldığını duymuştum.   D2  kararır  ama bence ıyıdır  100crv6 danda yapabılırsın  " bılya yataklarında kullanılan çelık"

toz metalurjık olmadıktan sonra  bana göre hiçbir malzeme karbon çelıklerının verdığı kesım keyfını vermıyor. bu tamamen şahsı düşüncemdir  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 26 Aralık 2013, 11:50:33 »
Sayın Brad Pitt kardeşim,

Paslanmasın + yüksek karbon çeliği gibi iyi kessin + tedarik sıkıntısı olmasın + bide ilk bıcakda zayi olacak kadar ucuz olsun + kolay işlensin ve ısıl işlem uygulannsın = ?

bu denklem beni aşar :)  fakat sonucu bulursanız bizimlede paylaşın.

hamit77

• *
  • 10
« Yanıtla #8 : 26 Aralık 2013, 14:51:12 »
Saolun ustalar  yolumu aydinlattiginiz için

« Yanıtla #9 : 26 Aralık 2013, 18:07:45 »
Sorduğunuz soruyu gayet iyi anladığımı düşünüyorum. Öncelikle bıçak yapabilmeniz için yeterli alt yapı ve bilgiye sahip olmanız gerekir. Bununla birlikte elde ettiğiniz tecrübelerle ancak işe yarar düzgün bıçak elde edebilirsiniz. Eğe çeliği paslanır bir çeliktir. Ama bakımını düzgün bir şekilde yaparsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz. Ancak ısıl işlemini hiç tecrübeniz yoksa ve yeterli ekipmana sahip değilseniz yapmanız zor. Paslanmaz olarak zaten yazmışsınız. D2 veya 440C kullanabilirsiniz bu size kalmış. Bıçakçılıkta kullanılan en popüler çeliklerdendir. İyi bilerseniz gayette iyi keserler, sağlamda olurlar. Tabi bunda da ısıl işlem problemiyle karşılaşacaksınız. Onu içindir ki ısıl işlemini sizin yapamayacağınızı düşünerek bu konuda yardımcı olabilecek ustayı size söyledim. Eğer herşeyiyle kendim yapacağım, kendime güveniyorum diyorsanız eğeden bıçak yapabilirsiniz. Fazlasıyla işinizi görecektir. Kolay gelsin.
Murat konuyu gayet güzel özetlemiş aslında, malzemeyle ilgili olarak tam da bu açmazın içerisindesiniz maalesef. Bence paslanır bir malzemeyele başlayın en azından deneyim olur.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #10 : 26 Aralık 2013, 18:57:22 »
Örneğin T5 veya T7 hem kolay bulunur hemde daha ucuz. Üstelik iyi su verildiğinde güzel performansları var. Özgür ustamızın su verdiği T7 lerden fazlasıyla memnunum.