Bıçak Sanatı - Forum

O-1 San Mai

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
O-1 San Mai
« : 12 Aralık 2013, 17:12:27 »

Merhaba ustalarım ve arkadaşlar. Tekrar bir san mai çalışmamla karşınızdayım. Bu arkadaşta bir çok ilki yaşadım. İlk deri sap, ilk gizli sap, ilk balçak ( aslında 2. ilkini paylaşmaya fırsatım olmamıştı ) ve ilk kılıf denemem ( sonuç tatmin etmedi deri çok ince kaldı 2 mm ) , dikişleride beğenmedim :(  ). Oratada modifiyeli O-1 kullandım ( 26 mm mil ) fakat döverken çok zorladı, acayip dirençli çıktı.Daha önce Özgürden aldığım O-1 de hiç zorlanmamıştım. Artık nasıl modladılarsa madırga işlemiyor. Yanlarda 2.5 mm lik planya çeliği, dıştada 12 mm lik makas kullandım. Sonuç ta ortaya tam istediğim gibi bir kontrast çıkmadı malesef. Bundan sonra 304 paslanmaz malzeme bulmadan san mai yapmama kararı aldım. Makinemi evde unuttuğum için başlangıç fotoları yok malesef. İp deliği olna balçak hem derilleri sıkıştıram görevi yapıyor hemde sap bilek ipi için. Aslında amacım gizli sapın ucunun perçin gibi şişirmekti fakat su vermediğim halde çelik şişirme işlemine negatif cevap verdi. O sebeple perçin başlarının şişikliği gitmesin diye fazla zımparalamadım o sebeple perçinler belli oluyor.  Sonuç aşağıda olduğu gibi, değerli görüş ve lütfen önerilerinizi bekliyorum, selamlar.
 Ölçüler :
Toplam uzunluk  : 26 cm
Namlu uzunluğu  : 13.5 cm
Kalınlık               : 5 mm
Namlu genişliği    : 3.5 cm
Sapta deri kullandım
Balçak                : Pirinç

Daha fazla fotoğraf bloğumda:
        http://soyturkdonmez.blogspot.com/
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2013, 17:31:03 Gönderen: Soytürk Dönmez »

samet bayraktar

• 101
  • Meslek: mobilya satışı
  • Yer: ankara
Ynt: O-1 San Mai
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2013, 17:17:43 »
muhteşem olmuş ustam elinize kolunuza sağlık.
demir tava gelir ; kömür biter.
akıl başa gelir ; ömür biter ... !

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
« Yanıtla #2 : 12 Aralık 2013, 17:19:56 »
Soyturk usta eline saglık, deri sap yapımının aşamalarından biraz bahsedebilirmisin. Yapıstırma islemini ne ile yaptın. En son islemde yuzeye epoksimi kullandın? epoksi kullandı isen Deri kabzanın esas islevselligi olan kaymamazlıkda negatif bir etki oluyormu vs..

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #3 : 12 Aralık 2013, 17:28:22 »
muhteşem olmuş ustam elinize kolunuza sağlık.

Teşekkür ederim .

Soyturk usta eline saglık, deri sap yapımının aşamalarından biraz bahsedebilirmisin. Yapıstırma islemini ne ile yaptın. En son islemde yuzeye epoksimi kullandın? epoksi kullandı isen Deri kabzanın esas islevselligi olan kaymamazlıkda negatif bir etki oluyormu vs..

Teşekkür ederim, anlatmaya çalışayım; Yapıştırmada epoksi kullandım, ilk önce derileri sapın genişliğinde deldim sonra tek tek birbirine yapıştırıp bıçak için yaptığım bir sıkıştırma sistemi ile yapıştırdım. Sonuç hoş dokulu bir kaymaz sap oldu :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 12 Aralık 2013, 17:31:34 »
Ellerine sağlık kardeşim. Balçak güzel olmuş. Deri sapta ayrı bir güzellik katmış. Kılıfa gelince haklısın uygun deri olmayınca insan tatmin olamıyor. Ama önemli olan başlamakmış :)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #5 : 12 Aralık 2013, 17:33:07 »
Ellerine sağlık kardeşim. Balçak güzel olmuş. Deri sapta ayrı bir güzellik katmış. Kılıfa gelince haklısın uygun deri olmayınca insan tatmin olamıyor. Ama önemli olan başlamakmış :)

Teşekkür ederim Salim kardeşim aynen öyle önemli olan başlamaktı ;)

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #6 : 12 Aralık 2013, 17:33:13 »
Soyturk usta eline koluna saglik cok guzel olmus
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #7 : 12 Aralık 2013, 17:37:44 »
Soytürk ustam ne desem az gelir. Muhteşem olmuş ellerine kollarına emeklerine sağlık. Tam işten çıkarken bir siteye göz atayım dedim baka kaldım süper olmuş hele ki deri kabza ve balçak ayrı bir hava katmış.
Ağır hizmetin yanı sıra güzellik ve zerafette mevcut, bundan sonra senden balçaklı bıçaklar görmek isterük
(BTR 80 LÜX versiyonu) :2up :2up :2up :2up :2up

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #8 : 12 Aralık 2013, 17:43:53 »
Soytürk eline sağlık,  ;)
Her şeyi ile çok güzel olmuş, çok beğendim...

Planya bıçağını kontrast vermesine üzüldüm, şu 15n20 muadilleri arayışında doğru olanı bulana kadar listede olanların hemen hemen hepsini elden geçireceksin sanırım. :-\

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 12 Aralık 2013, 17:45:45 »
ssoyturk usta bıcaga bayıldım balcak ta  derı kabzada sahane olmus elıne saglık  :2up :2up :2up :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2013, 17:53:29 »
Soyturk usta eline koluna saglik cok guzel olmus

Teşekkür ederim :)
Soytürk ustam ne desem az gelir. Muhteşem olmuş ellerine kollarına emeklerine sağlık. Tam işten çıkarken bir siteye göz atayım dedim baka kaldım süper olmuş hele ki deri kabza ve balçak ayrı bir hava katmış.
Ağır hizmetin yanı sıra güzellik ve zerafette mevcut, bundan sonra senden balçaklı bıçaklar görmek isterük
(BTR 80 LÜX versiyonu) :2up :2up :2up :2up :2up

Teşekkür ederim, valla balçak işi bayağı uğraştırıyor en uzun soluklu çalışmam oldu ama bağımlılık yapıyor buda ;)

Soytürk eline sağlık,  ;)
Her şeyi ile çok güzel olmuş, çok beğendim...

Planya bıçağını kontrast vermesine üzüldüm, şu 15n20 muadilleri arayışında doğru olanı bulana kadar listede olanların hemen hemen hepsini elden geçireceksin sanırım. :-\

Teşekkür ederim Gökhan ustam, evet aynen denemeye devam ;)

ssoyturk usta bıcaga bayıldım balcak ta  derı kabzada sahane olmus elıne saglık  :2up :2up :2up :2up

Teşekkür ederim :)

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
« Yanıtla #11 : 12 Aralık 2013, 18:17:50 »
Her şeyi ile güzel olmuş. :2up :2up :2up

« Yanıtla #12 : 12 Aralık 2013, 18:21:45 »
Soytürk bence de bıçak çok güzel ve oturaklı olmuş. Planya bıçaklarının hepsi aynı malzemeden yapılmıyor maalesef. Birisi nikel içerirken bir diğerinde ya olmuyor veya eser miktarda oluyor.  Bu anlamda şansa kalmış bir malzeme veya öncesinden küçük bir parçayı deneyip sürpriz yaşamaya önlem almak gerekiyor. Sonuçta güzel iş olmuş bence, kontrasta da belki çok takılmamak lazım ( diyeceğim ama sen yine de takılacaksın biliyorum  ;) ) Ellerine sağlık.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #13 : 12 Aralık 2013, 19:22:00 »
Çok güzel olmuş ustam , eline sağlık.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #14 : 12 Aralık 2013, 21:42:26 »
Her şeyi ile güzel olmuş. :2up :2up :2up

Teşekkür ederim.

Soytürk bence de bıçak çok güzel ve oturaklı olmuş. Planya bıçaklarının hepsi aynı malzemeden yapılmıyor maalesef. Birisi nikel içerirken bir diğerinde ya olmuyor veya eser miktarda oluyor.  Bu anlamda şansa kalmış bir malzeme veya öncesinden küçük bir parçayı deneyip sürpriz yaşamaya önlem almak gerekiyor. Sonuçta güzel iş olmuş bence, kontrasta da belki çok takılmamak lazım ( diyeceğim ama sen yine de takılacaksın biliyorum  ;) ) Ellerine sağlık.

Teşekkür ederim Sefa ustam, nasıl takılmayayım ustam nasıl  :( Bi dünya uğraşıyorsun farklı çeliklerden güzel bir görsellik için oda olmayınca, hüzün  :(

Çok güzel olmuş ustam , eline sağlık.

Teşekkür ederim.

halili brahim

• *
  • 39
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #15 : 12 Aralık 2013, 22:54:31 »
maşallah çok güzel bir bıçak. herkes gibi ben de kabza kısmına bayıldım.
yapıştırıcı kuruduktan sonra kesme işini ne ile yaptınız acaba?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #16 : 12 Aralık 2013, 23:28:17 »
Eline sağlık abi  :) yeni  denemeler yapman çok iyi 8)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #17 : 12 Aralık 2013, 23:45:08 »
maşallah çok güzel bir bıçak. herkes gibi ben de kabza kısmına bayıldım.
yapıştırıcı kuruduktan sonra kesme işini ne ile yaptınız acaba?

Teşekkür ederim. Bant zımpara ;)

Eline sağlık abi  :) yeni  denemeler yapman çok iyi 8)

Teşekkür ederim Osman kardeşim :)

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #18 : 13 Aralık 2013, 08:33:55 »
Soytürk ellerine sağlık kardeşim çok mükemmel olmuş tebrikler  :2up :2up :2up

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #19 : 13 Aralık 2013, 09:53:57 »
Tebrikler Soytürk usta... pek de dikkat etmediğimiz bu tarz bıçakları sayende sevmeye başladım... zira çok bi başka oluyor senin elinden çıkanlar...  :2up
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....